^^ мојов се прави, е добро не пегла алишта и не брише прозори (ама ова ни јас ) светковци се на долниот спрат од куќа, свеки коментираше порано од душка на менка како браво така треба да помага, ама во себе вриеше познавајќи ја, а светко го ,,истакнуваше,, моментот на секое ама мм еднаш само пресече, на нас така ни е арно и толку беше Супер стојам со нив дури и подобро се разбираме него ли со синчето нивно Мој став колку ќе дозволиш/те да се мешаат, ќе се мешаат!
Здраво И јас се наоѓам во морето на бракови кои "висат на конец" заради една личност-свекрвата. Во брак сме 5 год ,но ништо ама баш ништо не ни е добро, се е полошо и полошо. Свекрвата ни се меша уште од почеток, всушност од секогаш е била против мене , уште кога бевме во врска. Но млади години, незрели, се омажив за него и уште вториот ден се покајав, видов колку е часот. Во се почна да се меша , не ни дозволи да се оделиме,ни велеше дека не сме требале да се венчаме...Не знам зошто воопшто останав, највероватно љубовта ме заслепи. Но од сите тие постојани кавги, се почна да се лади, да се освестуваме, да се каеме...Сега е доцна, имаме детте , но ситуацијата е неподнослива. Јас немам услови да го чувам сама, или кај моите, а не можам ни веќе да седам тука и да трпам. Не можам ни да работам, нема кој да го чува. Секоја кавга што ќе произлезе од неа, завршува со кривица на мене. Мажот ме окривува дека не сум задоволна, да ми текне од кај сум дошла(сиромашно сем) , не дека и тој е богат, ама ете...немам сили да се борам, сакам да излезам под кирија, но со една плата..не знам ,не знам..Тој не сака но да чуе за странство, а мислам дека тоа најмногу ни помогнало. Дали има некој сличен со оваков проблем, да ме поучи, што да правам? Дали да седам во несреќа, или во среќа сиромаштија?
Настрана проблемите со свекрвата ти имаш проблем со сопругот, а тоа е далеку полошо. Пробај објасни му ја ситуацијата во која се наоѓаш, пронајди го главниот причинител за избувнување на кавгите во семејството, пробај најди компромисно решение и со него и со неа. Понекогаш е потребна жртва за опстојување на семејството. Но со ова не мислам трпење на омаловажување, навреди, па и во најлош случај насилство. Значи велам, отворен разговор е потребен. Ако и после ова наидуваш повторно на истите проблеми, знаеш што треба да правиш. Само биди храбра и не се плаши. Пушти глас и покажи сила.
Охх многу пати имам правено муабет,и на неа и велам да не се меша, да си гледа работа..но истото пак се врти..знам како е под кирија да се живее,многу тешко, сега и со дете... А и се нервирам што се спуштам на нејзино ниво,просто,и во нервоза,кажам работи што не треба,па се каам..фала сепак за одвоенот време.. ке разговарам вечер,отворено,па ќе видиме што ќе направиме, иако секој ден се удам со мисла дека не сакам така да живеам, но ќе се жртвувам за моето дете
@No Makeup Постави му услов на маж ти. Или ти и детето или мајка му. Ако се плаши дека ќе те изгуби ќе превземе нешто за да се подобри ситуацијата. Сигурно е навикнат да молчиш и трпиш толку години и мисли дека немаш храброст да го оставиш и да си заминеш.
Со свекрвата имаш проблем оти дозволува маж ти, да застане тој на твоја страна она може да скака до утре сабајле -шо треба да направиш сега? сега треба да го седнеш да му кажеш дека си решила да заминеш мртва озбилна биди ,кажи му дека немаш убав живот ,дека не сакаш да го миниш животото со нервози и дрндрн дрн знаеш шо треба да навезиш и прашај го како да се договорите за детето како сака да го гледа не покажувај дека не си озбилна е сега меч со две острици или ке се свести па ке се обрне топката накај тебе или ек те изпцуе и ке ти рече да факаш вратата
Моментот да ти текне од кај си дошла?! Епа речи му леб и сол ќе јадам цел живот поарно него ти тоа да ми го речеш. Нема сигурно да те малтретира пошто си ти од сиромашно семејство, ниту на улица да те нашол нема право на такви зборови! Разговарај со него, нека си ја смири мајка му!
Незнам како ќе си помине мм да ми рече сети се од каде си дошла, а и јас како ќе си поминам ако му го речам истото. Еве неотварањето очи до каде води. Ај овде барем свесна е дека не отворила очи и „ама го сакам„ и било најбитно. Незнам што да ти кажам, освен на заслепените девојки на форумов да учат од твојов пример, а ги има едно чудо. Ако не, пробај извлечи си корист од сета ситуација, ако мислиш дека неможеш да отидеш, немаш каде и немаш како, остани, ама немој ни да трпиш. Не еби жива сила едноставно од утре па натаму, нека си дрнда свекрвица, а и маж ти со неа заедно, ти речи им добро, и музи ги глеј си да имаш што да јадеш и детето да има, нека се снаоѓа кога е многу паметен, ти само добро викај им, и врти си главата терај си работата своја, глеј си детето и биди незаинтересирана, излегувај си со детето, дружи се со други мајки, направи си свој свет. Нема свекрва ти да живее ко корњача, ќе и дојде крајот кога ќе и дојде време, после може и полесно ќе биде, а и да не биде, те заболе ќошак. Утре другиден детето ќе порасне па и ќе си се вработиш и нема да ги трпиш 24/7. Мислам оти ова ти е чарето, а и многу жени го практикуваат, ако не трпиш физичко насилство, научи се како да не трпиш психичко со тоа што јасно ќе им дадеш до знаење дека можат заедно да се носат во пизду матер. Нека имаш што да јадеш, нека имаш покрив над глава, ако веќе неможеш да се издржиш сама под кирија со мало дете или кај родителите, нека ти има и детето што да јаде и да не биде скратено од ништо, посвети се на него, и ако сакаат нека ломотат ти само добро викај им заврти се ладнокрвно, и напушти просторијата. Бидете малку кучки, удри бригу на весеље, кога ќе види дека не го ебеш 2% он ќе се нервира и ќе пробува да ја смени ситуацијата, а ако не проба, баш ти чуе, глеј си детето.
Со мулиња мажи тоа е решението. Викаат си се фанал на оро сега играј го, така и овде, нема сега каде и како и со што, седи и еби му матер. Како би го молзела јас таков, душата ќе му ја земам, друже, се правиш паметен, сега ќе видиш кој е паметен, само ќути си и дупи си, ама ми се јаде ова, ама на детето му треба она, ама да имам за на кафе, за на фризер, за маникир, педикир, има да си се средувам бате пицикато, да работи за нас да рмба мајмунот, такви дебили се за молзење ова не е маж за кој што треба почит да имаш, чим он ти ја вади душата на свој начин, извади му ја и ти неговата, ама на свој. Не се карај и расправај, капата настрана и живеј си ја живеачката. Само добро, само лагано, само низ врата и џом, заисли ситуација, дрнда свеки дрнда и он, ти детето на врата им викаш добро, и аривидерчи, оди во паркот со детето едно чудо мајки има, спријатели се со некои, излегувај си на кафе со нив, дружи се, не им седи дома. Ич мува да не те лази, не им докажувај ништо, врти ситуацијата во твој ќар, чим ти не ме почитуваш ко жена, има и јас да не те почитувам, има да го измолзам момачки.
200% se slagam. Kakva brada,takov bric. Samo mnogu od zenite nemaat ,,pottik"za vakvo nesto. Ednostavno,tolku se psihicki izmaltretirani sto nemozat trezveno da razmisluvaat,da ja svrtat situacijata vo svoja korist. Mnogu ,,furaat"vaka,krenale race od ifiotot narecen soprug,medjutoa za zal gi ima mnogu poveke na koi kicmata im e skrsena od samiot pocetok...pa neznaat i neumeat da se zastitat.
@Offspring Знаеш ли колку пати велам нема да се замарам,да не обрнувам внимание..но 5 год веќе, ми влегло и во психа и под кожа, насекаде. И доста сум јака и издржлива, бидејќи досега не сум кажала на никого.Кога би знаеле блиските колко солзи неисплакани и грутки во грлото има мојата насмевка... Но едноставно дојде крај на моето трпение. И сега дури му текнува дека сме требале да се одделиме, а имавме,значи имавме можност се да имаме и да бидеме среќни. Му велам дека ке живееме, но дека сето тоа ќе е глума дека се е во ред, кога ништо не во ред. И да дојде ден да живееме сами,нашито брак е упропастен. И после се лути кога му велам дека е негова вина се. Епа чија ќе е,МОја? Тоа не е моја мајка. Останувам тука, што да правам, заради дете се ќе трпиш,останувам да живеам несреќна, со надеж дека во меѓувреме, ќе се најде некоја шанса да побегнам..
Nemoj zivotot da si go ostavash na milost ili nemilost!!! Ne si dolzna nikoja prosta budala da trpish!!! Soberi hrabrost I izlezi od toj pekol,za privremeno sepak imash kade da prespiete so maloto (kaj tvoite) kolku tolku dodeka ne se snajdesh za ponatamu...Vaka ako prodolzish da ziveesh so majmunlocite na dvajcata(svekrva ti I mazot ti) I na sekoja nepravda knedli da goltash,bez nervi ke ostanesh,a dete imash za gledanje...Pushti gi budalite nek se raduvaat ,odkako ke zaminesh...
@No Makeup запрашај се дали на детето твое му треба несреќна мајка! А да си ги собереш парталите и кај твоите да заминеш? Враќање само одвоени ако живеете, ако не развод. Нит си прва нит последна. Размисли дали мајка ти те родила за некое си говедо да те малтретира!
После последна кавга, мм уште повеќе се смени. Сега зборува ,не можам веќе вака, ке си одиме под кирија. Но на зборење и останува. Во еден момент е расположен, и вели дека свесен е дека тој е крив, во друг ќе се избаци, ќе ми се издере,ќе се замисли,молчи..Му велам,и да излелземе под кирија,те знам,еднаш да сум нервозна од било што ,ќе ми кажеш-ете се одделивме,сега што ти смета. и тој вели епа така е.Му велам нашиот брак е отиден у к..ац,џабе е сега се. Заради детето сме заедно. Тој молчи. Немам сила веќе да се борам, некој погоре рече ми требаа нерви за дете, и така е . Таа ми е светла точка,само ми е криво некогаш и сеи извикам, па после се јадам,не сакам да ме гледа како лоша мајка. Ама ете нна други се трошиш,за твое те нема
Сакам да слушнам други мислења во однос на мојов случај. Моментално јас и мм градиме наш спрат на старата куќа каде досега живеевме две години. Сите финансии се мои и на мм старите воопшто немаат удел освен физичка сила и знаат да помогнат со јадење и пиење и тоа го ценам многу, но свекрва ми е многу брзоплета и некогаш се труди да не ме смета за дел од фамилијата и покрај тоа што јас и мм финансираме се околу новата куќа, е сега сакаат да ни дадат пари како помош околу 700 евра, и му се обраќа на мм ние со татко ти ќе ти дајме пари за да не си трошиш од твоите , и можеби ќе ме направите луда но ова се случува и кога ние им даваме пари сите преговори се само со мм а јас последна дупка на свиралката сум секогаш, еве тебе ќе ти ги вратиме, ти ни даде или незнам што. И вчера го викнав мм на страна и му велам дали парите ти ги дава мајка ти само тебе и ми вели не, епа оти тогаш вака вели, и ја викна и и реков културно и педантно, и ми се правда како демек незнаела што е работата, во ред реков нема проблем. Моите се што дале ни дале со алал и на двајцата а не еве дојдовме да ти дајме а мм нека се гледа и дреми како смотан тука.
Баш во стилот : ''Син ми е битен, ти си само фигура ''... Голем дел се такви, а лекот за тоа е дистанца и ладење на односите до степен на формалност. Не знам кои ви се условите, дали сте во заедница или не, но дај и до знаење дека воопшто не те засега што таа мисли, кажува и прави
@Naturel, 700 евра во градба пари ли се?! Не ги земајте, цел век после да не ви бидат ставани на нос! За 700е после којзнае што се' нема да изведат оти дале пари, нели. Штом досега си терате без нивна финансиска помош, ќе успеете и понатаму. За ова што секогаш збори во еднина... што да кажам освен тоа дека ако сакале синчето еднина да им биде, што му дале да се жени. Никогаш мајките на мажите во најголем процент не можат да прифатат и да се помират дека синот им е оженет и има ново СЕМЕЈСТВО, а тие се фамилија. Игнорирањето е лек за вакви ситуации ако сакаш да си го сочуваш мирот.
@Naturel, искрено, не мислам дека е некој проблем. Можеби е само нејзин начин на изразување, и јас лично не би се лутела за тоа. Се знае дека даваат на синот, снаа можело да биде било која. Мое лично мислење
Mani gi.... Nie 6 godini vo zaednica ziveevme,jas gotvev,pa koga ke dojdese vreme za rucek samo mm go vikaa,jas kako da ne postojam. 20 godini vo brak,pa koga ke dojdat kako da sum duh,nitu me pozdravuva,nitu mi zboruva....a mene ic p.cka ne mi cue. Se zavrte trkaloto.