Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Naturel

Naturel Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    494
    Баш е така, и баш истово го мислам, со мм планираме и бебенце сега, најубавите денови ми се веќе неможам да се нервирам, не прави муабет демек налутена е ма многу ми е гајле, а за парите му реков на мм нели се договоривме се додека имзме пари нема да земаме од никој а тој ми вели неможам да му речам дека не ги земам посто моите помогнаа но не финансиски туку со материјали и услуги кои би не чинеле многи пари, и мм застан на моја страна те молам од сега да зборуваш во множина и вели па потоа плачки имаше и драми како многу е погодена и незнае за што станува збор.

2. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    23.777
    Леле ама и свекрвиве глумат лудило некогаш. Таа се налутила и се навредила зошто маж ти и рекол еден збор, а ти не смееш да се лутиш кога таа се понаша како воопшто да не постоиш.
    Ич не ги земајте парите. Штом досега се' сами сте правеле, со свои пари, продолжете си така. Зошто утре да дојде до кавга ќе ти рече јас ти ја направив куќата.

На Gosh, CameliaMiller, AURUA и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Naturel

Naturel Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    494
    Точно е дека снаата може да биде било која, но пред брак, а ако си родител и сакаш да помагаш тогаш нема да се избацуваш со глупи слизгалици. И моите пред се прават за мене, но мм никогаш не е поттурнат на страна секогаш е вклучен и се сзе прави за добро на двајцат, гледаат ние двајца да одиме напред

На Gosh, CameliaMiller, AURUA и 5 други им се допаѓа ова.
  4. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.575
    Допаѓања:
    175.041
    Uf,uf....drami ke pravi dodeka e ziva.Ako e taka skroena,a po se takva e....najbitno ne ja reckaj.
    Bori se za svoite prava i svoj glas i se sto davaat-zemaj budalce,a ona neka si zboruva deka pomognala.I da zemez i da ne zemes ona ke zboruva deka dala.Pa koga veke zboruva-zemajte i brkajte si rabota.700evra taman za edna pristojna kujna da si napravite.

На CameliaMiller, mareane и Naturel им се допаѓа ова.
  5. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Те разбирам... Ама сакав да речам, да не се нервираш, оти има и поатрашни проблеми.

На Naturel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Ама зошто толку ве повредуваат мислењето и зборовите на свекрвата? Ако не ви се меша во бракот, многу та бидно ако кажала "на ти пари сине". Од едно уво влегло, низ друго излегло.

Некои свекрви не ги сакаат снаите и никогаш нема да ги засакаат. Но, се додека си имате раат живеачка и коректен однос не треба да се потресувате околу небитни муабети.

На CameliaMiller, Naturel, AURUA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    А оти вакви трагедии!!!!
    Оти не рекла ,,парите ви ги давам тебе и на @Naturel за спратот што го градите'' ?!?! Добронамерен совет од мене - не си стварај проблеми од вакви ситници!
    И свеки знае да каже ,Кирето се кај нас '' реченица која сама по себе глупо и несфатливо звучи, всушност сака да каже дека синот со снаата им се на гости. И сега да барам ММ да ја предупреди како се обраќа и да и нареди да ме именува и мене??? Смешно! Како сака нека каже, јас од вакви ситници не правам драми! Скоро и не ги приметувам... можеби затоа сме во коректен однос, барем досега!
    Знаеш колку снаи има кои воопшо не им се обраќаат по име или со тетко или со мамо и тато на свекрвите и свекорите (меѓу таквите сум и јас)? Ама ете не се развила дискусија за тоа дека грев правиме оти не им се обраќаме никако, сосема нормално ни е! Ама кога свекрвата тоа го направиле смеаме дека е срашна грешка и навредени сме!
    Не се замарај со такви банални ситуации, ќе ги има милион, допрва, тек па кога ќе имате дете. Планирај си го животот самостојно, планирај си го спратот и проширувањето на семејството... уживај си во животот!

И некој погоре спомена дека малку се 700 евра... ама кога се на поклон дадени тогаш и 1000 денари се за почит. Можеби немаат повеќе, можеби и овие 700 тешко ги собрале... Затоа не наогајте мани и кажете фала на помошта!

На WORRIED.BT, Nephertiti, Naturel и 11 други им се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.343
    Кога ти дават земи, кога те падат - бегај.
    Не гледам причина зошто се драми, па и да не земат. Како и да се обратила.
    Па и кај нас помагат двете страни.
    И зошто мислиш дека добронамерно е од твоите од неговите не е, оти коментира? Можеби таков и е јазикот. Не знае да се воздржи.
    А во реновирање секој денар значи.

На WORRIED.BT, Naturel, zalosna и 9 други им се допаѓа ова.
  9. cheerleader

cheerleader Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    192
    Dafi, namerni se vakvite podelbi. On gradi sprat za da zivee vo nego so svoeto semejstvo, ne go gradi sam za sebe. Pa zarem tolku li e tesko da kaze eve VI pari? mora li da se pravat takvi podelbi?

ova ne e dramenje, clenkata e vo pravo.
    Baba mi, svekrvata na majka mi, koga moite kupija stan znaes li sto im rece? Potocno sto MU rece na tatko mi?
    Sozdravje da si sedis! Vo prisustvo moe, na majka mi i na brat mi. Sam li go kupil? Sam li stvoril pari za da go kupi? Sam ke zivee tuka? TAka i vo slucajov. Onie zaedno go gradat, za zaedno da ziveat. Ne on sam. Taka da mozam da ja sfatam, boli koga te delat taka. A deka e slucajno, ne e.

Sekoj denar znaci vo renoviranje, no koga ne e od srce daden niz nos ke ti go izvadat. Jas ne bi gi zemala.

На Gosh, CameliaMiller, WORRIED.BT и 2 други им се допаѓа ова.
  10. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Она разбира што гледа кога синко и е способен да работи нешто по дома. Не мора зборови да и се кажуваат. Неа ја боли тоа што таа сама тоа го правела дека мм нејзино не го правело тоа па по дифолт треба и тиа сама да се мачиш.

Сите ние во животот првиме избори,постојано,секојдневно. Некои избори се грешни. Така на пример некоја на фризер добила погрешна боја на фарба што не ја очекувала и посакувала и тоа одма се гледа, а некоја добила сопруг каков со тек на време воочила дека ниту посакувала ниту очекувала. И за многу погрешни наши избори ефектот е тој непосакувани резултати. И започнува кругот на себеобвинување,себепотценување од типот како бев толку глупава да не видам на време итн. Па потоа кавги кој е крив кој е прав. Драма,непотребно губење време и позитивна енергија. Да си го згрешила изборот на партнер. Да мамин син е и се по ред. Во право си,ти си во право ако те теши ова. Финтата е што понатаму. Дали тој твој грешен избор ќе дозволиш да ти ја ускратува радоста на секојдневниот ден? Прво расчисти со себе си дека нема да дозволуваш ништо надвор од тебе да ти влијае на твојот внатрешен свет. Така ќе ојачуваш како личност ќе се развиваш и растеш над своите проблеми. Ако си непристрасна кон себе и доволно напредната во твојот личен развој ќе видиш маж ти,свекрва ти, комшијата ,колегата од раб. што те нервирале се многу на пониско скалило во својот развој и ти лично можеш да им помогнеш да пораснат како тебе или да си го тераш ти својот пат, а тие што те нервирале во минатото нивниот пат, бидејќи ти ојачана нема веќе да допушташ да те изнервира тоа што некој што не те запознал и засакал толку колку што заслужуваш за 5години се дрзнал да те потсеќа од кај си дошла демек посиромашна фамилија нема ни да те допира. Реално и сега не требало да те допре, финансиската немоќ не значи емоционанлна немоќ. Твоите како така со/без пари те изгледале и израснале во личност која вреди да биде сакана,почитувана и ценета од луѓе на твое ниво. Не се замарај со коментари и рекла-кажала муабети и однесувања на луѓе под твоето ниво па макар биле и мм и свекрва ти. И не си се лути себе си. Сите правиме грешни избори, финтата е што учиме од тоа.

Последна измена од модератор: 29 јуни 2017
    На Girl-Rabbit, blessed.an и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.343
    Е јас спротивно, ќе ги земам и ќе свиркам. А она нека си зборува колку сака.
    Можеби и нашите родители некогаш кажуваат нешто што не чини и повредуваат друг, ама наши се па не ни смета.
    Ама за свекрва ништо не чини.
    Да не даде па , пак ќе погреши, па ќе викате не и е гајље. А и мајсторката помош е голема и тоа многу и не е за потценување.

На CameliaMiller, zalosna, forumce и 4 други им се допаѓа ова.
  12. cheerleader

Се зачлени на:
    29 септември 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    192
    Bilo koj od moite roditeli nekogas da ne podeli mene i maz mi na vakov nacin, veruvaj deka prva jas ke gi prekoram. Za drugite ne znam.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.343
    Ама кога е таквата, феминката ја познава и мора да го прифати тоа, подобро за неа, место да се нервира.
    Некои зборуваат и ништо не даваат, никаква помош нема од нив.Она барем е корисна со нешто.
    Оти вас ако не ви значи јас помошта и те како ја ценам.

На CameliaMiller, mareane, jacqueline.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. cheerleader

Се зачлени на:
    29 септември 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    192
    Jas ne pravam muabet deka ne cenam, pogresno me razbiras.
    Mnogu e biten pristapot na koj e dadena pomosta. Moze da prifati ako saka, no i ne mora. Svekrvata mora da znae deka sin i veke ne e sam, tuku deka si oformil semejstvo.

Toa mi e poentata celo vreme, a ne cenenjeto na pomosta. Ili mozebi mene me povreduvaat vakvi muabeti, ne znam...

На Gosh, CameliaMiller, Naturel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    И јас не гледам проблем во ситуацијата. :)
    Кога даваат земаме, од свекор и свекрва имаме поголема финансиска помош отколку од моите. Од устата си делат да ни дадат нам. Ниту сум заприметила што кажуваат кога даваат ниту пак ме интересира.
    Кога очекуваш дека некој има лоши намери тогаш што и да каже ќе си го протолкуваш погрешно. :!:

Земете ги парите, не се воопшто малку 700е, цела соба ќе си опремиш со нив, а дали свекрва ти рекла ТЕБЕ или ВАМ ич да не се замараш. ;)

На zalosna, Naturel, forumce и 4 други им се допаѓа ова.
  16. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    @duffi го кажа тоа што сакав да го речам и јас. Ако свекрва ми реши да ни даде пари, и на мм му рече, 'на пари, синко', ич не ми е гајле дали ме спимнала или не. Може и ми се случило такво нешто, па да не ни знам, оти не ми значело. Од тоа не би си правела нервози. Пак ќе речам, лично мое видување, може за некој е навреда таквата ситуација.

На Naturel, Lolipop23 и duffi им се допаѓа ова.
  17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.343
    Ќе си купи маж ми дневна што јас ќе си ја изберам и готово. :D

На CameliaMiller, mimiiiii, Viktorijaaa5 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.325
    Допаѓања:
    278.473
    Мое мислење е дека свекрвите никогаш нема да ги смените или натерате да ве сакаат или почитуваат ако тоа го немаат во душата(а тое е реткост)Секогаш нешто ќе прегараат секогаш само синчето ќе е на прво место...
    Едино вие можете да се смените ,да не ги рецкате,да се тргнете што подалеку од нив ,колку може да го придобиете мажот на ваша страна,ама само со убаво,полека,без кавги и нервози...
    Многу убав совет некоја страна погоре даде Офспринг.
    Околку муабетот погоре што како рекле еве едне личен пример.Свекрва ми кога купивме стан(потполно сами без динар скршен од нив со кредит кој со децении ќе го плаќаме ) наместо аирлија пред мм ,јас и золва ми вака ни рече:прајте како прајте ама проклетија ви оставам овде куќава да не ни ја запустите,демек да ни ја одржавате...
    Ееј замисли,и што сега требаше болна да легнам,да се нервирам цел век за нејзин муабет или да се спуштам на нејзино ниво да се карам. И еден куп такви муабети сум слушнала.Ама јас си терам своето,не дека не ми текнува на муабетот ама таа е таква и тоа тие е ...
    Вака така и јас си се пожалив од свеки(fingers)

На CameliaMiller, Viktorijaaa5, Momichka и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.151
    Допаѓања:
    137.230
    АКо вака се реагира пошто зборела во еднина а не во множина, како ли се реагира за навреда? :?:
    Стварно разбирам какви свекрви има ама за вакви ситници ни око не би ми трепнало. Камо свеки да дое кај мене со 700 :D Еве сине почасти се нека му рече на мм. Не мора ни да ме спомне, фала сама ќе речам :D

На CameliaMiller, mimiiiii, DAngel и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Naturel

Naturel Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    494
    Не дека се меша претерано но знае и тоа како да ја претера, сака се да биде по нејзино свекор ми ниту збор не и преправа па сака секаде да е доминантна, па исто и во нашиот случај, со давањето пари само на синчето сака да се истакни дека сеуште е таа number one. Се трудам да не се нервирам и не им молчам си го добиваат кога ќе претераат, по природа сум комуникативна, културна, доволно образована и сметам дека зборовите ми се одмерени, но еве неможам глава да кренам од нејзе

Се согласувам дека секој денар значи тоа го живееме моментално, но не по цена да ми стои на глава. Не дека нивното не е добронамерно далеку од тоа, кажав дека помагаат физички и со готвење и тоа го ценам, но јазикот не и е таков сака да биде доминантна ја познавам, а и тоа е тоа што ме нервира, се труди таа, свекор ми и мм сеуште да бидат тие што одлучуваат, а јас пратиља, ама тоа е

Последна измена од модератор: 30 јуни 2017
    На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.