Кoјa ти е лoгикa дa гo oстaвиш дететo кoгa пет гoдини трпиш терoр рaди негo? Свеснa си декa aкo гo oстaвиш никoгaш немa дa ти гo дoдели судoт? Кaкo ќе гo гледaш aкo ти си вo МК ,a тoa вo стрaнствo?
Znam deka zvuci sebicno zamisli pa kako mi e mene. Jas celi 5 god teram vaka samo radi nego. Ama ne moze psihopat e covekot ne go dava a ne moze ni da go cuva, ni mene ne me pista da si odam ne sakam mn kavgi so nego da dojde dur do policija, im se plasam takvi se lugeto pisav pogore. Ako si odam mora da ponegnam nekako vi rekov. Aj sto ne go dava i doma sme golema guzva, koj ke mi go cuva jas da rabotam? Pa luge ne znam vise kako veruvajte glavata ke mi pukne
Ne znam za dr drzavi ama ovdeka moze. Skoro site vaka ziveat samo pravat eden list vo opstina .... zaboraiv kako se vika ..demek zeveeme zaedno i deteto e priznato
Да не испадне дека ти судиме, ама малце не разбирам како би си го оставила детето. Можеби грешам, ако грешам ќе се извинам, ама јас од мачката не можам да се разделам, а не од дете што сум си го родила. Макар 20 години по судови и полиции да се влечкам.
Pa zatoa i se vleckam 5 god be duso. Edinstvena pricina radi deteto. Koga zenata vika ne te sakam ne sakam vo moja kuka da te vidam... jas pak tuka trpi trpi radi nego. Mazot ko malo dete cokoladce da mu dadat ke se smiri so niv. Ete go do niv si igra playstation ko malo dete. Ni na maz i zena ne licime se i sesto pravam se mu smeta, nie ne se sakame, ama se trpam radi deteto.
Па најди чаре за со детето да си одиш. Нема суд што нему ќе му го даде, освен ако самата не се ставиш во таква ситуација.
Се плаши од нив и ако си оди ќе биде со бегање. Нема сила и храброст жената да се соочи со мажот на суд. Ако излезе од куќата каде живее, во туѓа земја и без приход, како ќе живее и од каде пари за судови, адвокати. Нема среќно решение на оваа ситуација. Можеби треба да се консултира со некои организации за заштита на жената.
Ke zboram so majka mi kolku moze ona da mi pomogne. Jas ne mozam da ziveam bes dusickata moja. Ama sepak ke moram da pocekam nekoj denar da si soberam, taman ke si otide i tatko, bez nego e pomalku moken. Fala vi na site za iskrenite soveti.
Во таа насока ја советуваме. Да не избега па да биде после касно за старателството. Бидејќи сама кажа дека целта и' е да си биде со детето. Да е сама лесно е, куферчето и пат под нозе...
Ako zaminis bez dete nikogas nema da go vidis veke nema da imas staratelstvo,a cim ne ste vencani toa znaci deka toj samo go priznal deteto, vsusnost ti imas pravo na nego kako majka, a zemi si dete i zamini si,bidejki za da ti go zeme ne smee, ne ti e soprug zakonski, a dodeka odi toj po sudovi za da se bori da ti go zemi i da bara staratelstvo za deteto ima vreme ne odi toa taka lesno ,a dotogas ne se zamaraj cim ne stw vencani ti imas pravo na deteto kako majka koja go rodila i go gleda a toj e samo tatko koj go priznal.
@Nalutena1 за жал позитивен исход никој не гледа од твојата ситуација. Распрашај се за шелтер центари за жени таму во областа каде што си, кога ќе дојде време за ,,бегање,, да имаш каде да се засолниш, зашто и тоа бегање не оди подмачкано, можеби ќе ти требаат денови да престојуваш некаде. ..а детето...нема повеќе да го видиш никогаш..остај мајка ти што ти рекла дека ќе порасне па ќе си тера свој живот, нека не те тешат тие зборови.Секое дете има потреба од мајка па и 50 години да има.Се делиме од дома, ама секогаш се навраќаме кај родителите. Незнам...спасувај глава ако е до таму стигната работава. Искрено, многу ми е жал што те читам вака испаничена и беспомошна, без никој свој таму. Ти посакувам што е можно полесно да ги поминеш овие турбуленции.
@Nalutena1 размисли убаво и биди итра како да се извлечеш со детето заедно, ако избегаш ти и го оставиш тамо детето така го казнуваш малото, најголемата болка тоа ќе ја трпи.. А со детето да бегаш граница нема да можеш да пројдеш, ќе ти треба и од таткото одобрение за да искочиш од државата со вашето дете. По кажаново навистина а не ти е лесен животот т.е на никој не им е подмачкано ама твоево не е убаво навистина. Најдете решение, со кавги ништо не се решава, само детенцето не го казнувај.
Fala vi na site za iskrenite soveti... Vo golema kasa se staviv jas samata. Pred toa bevme vo dolga vrska site mi velea ne so nego takvi i takvi se, jas pak..nikogo ne poslusav a sega placam. Ako neka mi e mizebi e Bozja kazna sto ni majka mi ne ja poslusav. Kako bide neka bide Ostavam vo Bozji race sto da kazam drugo. Zasega mi treba vreme da soberam pari pa posle ke vidime sto i kako ke napravam
Fala vi na site sto izdvoivte malku vreme za mene, ne znaete kolku mnogu mi znaci, koga nemam nikoj do mene... fala vi
@Nalutena1 ...а да измислиш причина да дојдеш демек визитарски во МК. Од свадба до мајка ти на постела...било што. И секако бабата има желба да го види внукот...ме разбираш. Па кога ќе дојдеш со детето, тука бркај тужби, алармирај институции, пријави се во полиција дека не си киднапер. .
@Nalutena1 vo тешка ситуација си и не би те нарекла никогаш себична ама ако си заминеш без детето,заради кое го трпеш сето ова 5год замисли како ќе биде твојот живот без него Дали ќе можеш да живееш така? Едит . Сега погоре го прочитав предлогот на сањаева и многу ми се допадна. Можеш да го изведеш сето тоа?
@Nalutena1 Добро, мене ме интерсира која е таа странска држава што е бедна?! Озбилно ова. Друго, нема шанси, колку и да е бедна државата, поготово странска држава, да нема прифатилиште за самохрани мајки. Или?! Каде живееш ти девојче?! Можеби само не си добро информирана, или не си се информирала на правото место. Нема суд што одзема дете од мајка, а поготово малолетно, освен ако мајката има психички проблеми, проблеми со алкохол итн. Ти доживуваш психичка тортура девојче. А со тоа и детето. Знаеш ли јазик?! Можеш ли да најдеш работа плус?! Прво и основно ти требаат финансии, а после добар адвокат. Имаш ли пријатели, контакти, било што?! Во некои странски држави, уствари во повеќето, адвокатот е бесплатен. Освен тоа, веројатно ќе ти доделат стан. Немој да бегаш, да не добиеш тужба по основ киднапирање на дете. Ако излегуваш од државата, обавезно со се дете. Ако го оставиш, им оставаш добра карта за игра на суд оти си ти не грижлива и не одговорна мајка. И не излегувај од државата со бегање.
Дали маж ти има документи таму ?Лошо е ако бегаш ќе те пријават може на пола пат да те фати полиција како киднапер,он ако има документи а ти немаш они го земаат детето тебе те депортираат,ајде оправдај се после од што бегаш.Може да ти измислат дека го киднапираш дека имаш некој друг.Подобро пријави ги сигурно ќе ти помогнат ќе те сместат во прифатилиште за самохрани мајки или стан ќе ти доделат и ќе добијат забрана да ти се доближат.Ајде кој мафијаш клошарана невидена само така прават примитивни луѓе лежи лебу да те јадам.Моја роднина од Германија од кога го роди првото дете јадеше ќотек од маж и дури имал и швалерка,4 деца му родила роднината трпела насилство физичко и психичко,дури мајка и на камера видела кога ја тепал,детето постаро викнало полиција го претвориле нејзе одма и нашле стан со децата.Он ја молел демек ќе се убиел гуската се вратила пак кај него.