Мисли си што ти чини. Ама ако ме прочита прво моите никогаш не би дошле со нас на одмор. Моите никогаш нит мене нит на зетко му пререкле. Едноставно моите не оделе нит со една нит со друга баба на одмор. Тоа не е нивни стил на воспитување а и мој. А за телото нејзино и те како имам право да коментирам, со оглед кога моето тело и на тапет со вишокот од бременоста оу и те како имам право да го коментирам не само нејзиното тело туку сиот безобразлук, сета фарса. А дека го чува малото во соба, јас нит сум побарала од неа ете сака. Фала и за тоа. Ама не си уште во брак па и со дете. Колку и да ти треба ваква свеква во таква ситуација тогаш од аспект на помош верувај ми нема таа помош да ја сакаш од неа туку ете и од пријателка, некое опуштено женско битие со позитивни разбирања за животот.
Јас прочитав бааги страни и можам да заклучам дека грото имате проблем со мажите не со свекрвите. Свекрвите се такви оти мажите ваши дозволуваат и немаат почит кон вас. А не е лесно да се поставиш на средина меѓу мајка и сопруга. Ама штом дозволуваат да ги буцкаат против вас со глупи муабети, до тука. Ко да не ја познаваат личноста со која одлучиле да го делат животот.
Тоа е индивидуално . Јас повеќе преферирам да сум сама со мм на одмор , ако може дури и без децата , впрочем затоа се вели одмор . Одиш да си ја одмориш психата , така ? Шо ќе ми е мене свекрва или мајка таму ? Сакам да здивнам затоа и одам . Е сега друго е ако феминката со проблемот сака ја земе свекрвата или мајката со нив на одмор нормално и мажот и ако сака да ги земат , тоа е друго . Инаку " јака ти душа " важи за секој кој има многу проблеми , било да се проблеми кои имаат решение или проблеми кои бараат трпение и многу вложување за да се решат , сите сме жени , ама има некои кои потпишале доживотен пакт со ѓаволчето .
Според нејзиново размислување, јака душа на младите ако свекрвата отишла со нив на одмор , а не е јака душа на свекрвата да и ги тупнат децата 10 дена, а тие сами да тераат одмор! Освен тоа, ако маж и дозволува , односно ја поканил мајка му да оди со нив јас би ја барала вината во него. Ако тој не гледа во интимноста на одморот,ако тој не посакува да помине време со сопругата и децата насамо , зошто е крива свекрвата? Во нивно време било едно,сега е друго и не треба да се заморува главата со нејзини муабети.
Мајка ми беше летово со нас на одмор. Одлично си поминавме. За мајот, на една недела, освен мајка ми, ги поканиме и свекор ми и свекрва ми. Пак одлично си поминавме.
Ова повеќе ми делува ко за тема снаите и свекрвите задоволни. Реално и мене првиот одмор со нив ми беше супер,ама година за година секое лето мама-свеки со нас па и не е така фина опција,а плус дете со се сите уххх. Само фала и го чува за толку малку раат. Муабетот ми е од еднаш ништо не боли,ама повторување на нештото кога треба да е одмор од се, плус истото однесување си го има,па и нормално за 14дена нема да се менува и да глуми анѓел некако нит делува нит е одмор. Затоа овој пат ние си поминавме одлично без неа.Прблемот е за да компензира одма се залепи кај нас. Мене тоа ми прели. Тамам интима на одмор си помислива и раат дома. Ама упс Луцифер имал други планови. Но знам не е таа крива, мм си молчи. Наместо да рече ние да се раскомотиме, испереме се по ред па ќе ве посетиме викендов не се грижи он еј супер баш сакам да ве видам. И разбирам сосем е нормално тоа родители му се,ама ете сите знаат/змнаеме дека не се трпиме ние две на исто место подолго време. Да дојдеше да ве видам и си одам разбирам. Проблемот е и се заарнува и се заборава со денови. Тоа мене ми пречи. Во мои очи свекрва ми е виновна што нема осет,а мм што нема муда да и објасни како се здобива тој осет. Јас што и да предложам сум Луцифер. Така да point of view е која на кого му е Луцифер, дали снаа на свекрва или свекрва на снаа. Но и покрај се факт е дека нит снаа нит свекрва се сакаат и се друго е глума. Може да има почит доколку двете страни се однесуваат коректно и си знаат кај им е местото,а не јас го родив тој е мој син,мое дело и има да прави јас како што мислам дека е најдобор за него. Тоа завршило кога синко осетил дека може на свое да биде,сам со себе, па да создаде заедница со друга жена и да крои планови првенствено нив двајца даим биде пријатно. А не како мама сака/мисли и си замислува дека треба да изгледа светот околу неа. Да не одолговлекувам мм е мамин син и тоа таа го знае и многу убаво го користи секое лето,ама ова се пресече врвцата и не беше поканета со нас затоа сама си се покани по одморов кај нас и си почна наејзиното.
Муабетот беше за оно јака ти душа зошто свекрвата одела на одмор со нив а немаше да ја имаш истата реакција доколку мајка и беше со нив, двојни аршини. А на одмор не би отишла никогаш без децата, да се одморамод нивако ми треба одмор од нув, ако не сум сфатила дека ќе ми се доживотна обврска не сум требало ни да ги раѓам.
I ??? Koja ti e sporedbava so na @AURUA ? Ne razbiram..Stanuva zbor za razlichni lugje,karakteri,mentalitet.. Pa I razlichen tretman pomegju sopruznicite i majkite!!!
@AURUA јас се согласувам со тебе, верувам дека е досадна како мува. Дури и да преговори маж ти, нема да може многу да ја промени. Но сепак дали ќе ја земате неа или ќе одите паралелно со едните па со другите родители, зависи од вас двајцата. Јас сакав да балансирам, еднаш да одиме со моите, еднаш со неговите на одмор. Мм се согласи. Бевме со моите, изби несогласување меѓу мм и татко ми и историјата на одмори веднаш ја прекинавме. Мора да има фер плеј. Се надоврзувам со оффтопик сторија, моите родители отидоа на одмор. Едвај 24 часа не се дома, татко ми се јавува дали сум била да ја посетам мајка му. Има 50+ години ама папочната врвца уште му е околу врат. + не е сама дома. Ама многу е опасно кога мајката ќе го заучи детето да не може без него, детето се навикнува на тоа и самосталност никогаш. Ми останува само да се надевам нека да осакатам наредни генерации
Секако дека децата се доживотна обврска , но еве некогаш опциите не дозволуваат да ги земеш со себе ( на пр: долго патување со автобус , со бебе не знам колку е изводливо ) затоа така кажав .
Pa i da nee izvodlivo imas potreba da odis na toj nacin na odmor ?? Jas ne bi gi ostavila svoite deca ni za ziva glava..za mene toa nema da bidi odmor ..ke si puknam od maka da ne gi vidam 5 h pa ne 5 dena Jaka ti dusa ako mozis taka ustvari jas i neni bi sakala da bidam tolku jaka
Za ovoj pasus zborish??? Sakash da kazesh deka kaj @AURUA ne mozesh da prepoznaesh oti ima problem so maz shto Ne moze "NE" da reche na majka? Zatoa Te prashav kade ti se pronaogjash vo celava prikazna za da pravish sporedbi izmegju tebe I nea?? Vidish tvojot nemal problem da go pomine odmorot nit so majka ti nit so majka mu taka? A na @AURUA ochigledno imal problem pa zatoa samo majka mu Si Ja vlechel sekoja godina??Toa za tebe e vo red? I kade gledash kompromis kako vo tvojot sluchaj? Ne me sfakaj pogreshno samo probuvam da Ti go sfatam postot tolku nelicemerno...
Баш бидејќи не можам , затоа не одам на одмор надвор од Мк додека се малечки впрочем ниту во Охрид не одам ако не можам да одам со нив . Еднаш ги оставив кога бевме во Белград и тогаш висев на вибер со мајка ми секако прв пат одевме и поради тоа ги оставив дома , пат е нели кога одиш прв пат не ги знаеш условите на патот , па од безбедносни причини не ги земавме .
Пак се скаравме попладнево со мм заради свеки. Заминав со малото до кај моите да се смирам малце, да не се вознемирувам за џабе. И така осетлив период, подолго пробуваме за второ ама не успева, но некако за да имаме занимација и избегаме од главните проблеми мешањето на неговите во нашиов брак и неговото лутење ако му се пререче дека претеруваат. Мислам дека јас напнував толку за второ да ете се приближи повторно кон нас,неговото семејство. Пак моите си повторија тука секогаш можеш да одмориш, останеш привремено, трајно како ти одлучиш. Ете и го неидењето на одмор, скапо ми го наплати.
@AURUA само едно не ми е јасно за одмориве. Зошто дете би седело во соба . Оди ти на одмор и помини го во соба. И не зборувам на памет. Сега бев на одмор со мм и две деца ( не едно, туку две од кои големото е 2 години, а малото е 3 месеци возраст) каде јас, таму и они и обратно. Кога шетаме, шетаме сите, кога вечераме, одиме сите, на плажа сите, кога е жешко, жешко е за сите и сите четворица си седиме во хотелската соба. Интимност и приватна дружба со мм може да почека, не е зорт да морам дете да си двојам. И одговорно тврдам дека доколку таткото е рамноправно учествува во чување на децата, бебиситерка на одмор не ти треба.
Понекој ден кога неоди на плажа она го чува а неа така и е кредибилитетен изговорот дека оди да ни помага. Шипки..Оди да си тера по нејзино, да коментира и пререкува за ссе и сешто.
Тој ден кога не оди на плажа, нема да одиш и ти. Ке си седите заедно. Маж ти нека оди сам, ако не сака да биде со вас. Извини сама си виновна, детето и неговите потреби треба да ти бидат најважни. Еве ке ти кажам дека еден ден летово децата ми се видоа уморни. Обично се будат рано, тој ден се успаа. Мислам дека претходниот ден големиот беше доста активен, а не преспа преку ден. И одлучивме тој ден да одморат во хотелот. Сите си седевме. Игравме во соба, па на лулашки под сенка, па јадевме сладолед и денот пак му беше интересен на големиот. Мислам немам ништо против и бабата да дојде на одмор. Ама доколку си имаш коректен и фер однос. Вака ем не ја сакаш, ем дете и доверуваш на чување, па се нервираш.
Незнам зошто е битен фактот дали таа оди на плажа или не ?! Ти , маж ти и детето се најбитни и заедно одите. Свекрвата сакала или несакала да оди, нејзина работа си е. Ете...останала во соба, тамам има време и да зготви нешто и да се одмори убаво.