Не се замарам сега, но многу беше некултурно од нејзина страна. Инаку сама се понудив за да расчистам, целта ми беше добар впечаток.Сега кога одам гледам кога не е дома она тогаш, и не се замарам за кафе и др, штом не цени
Ова ти е грешка во старт. Секаде кај што одиш на гости раскреваш? Превише си се окупирала со тоа да и се допаднеш.
Велиш твојата идна свекрва има фобија од скршен нокт а ваму сте миеле садови заедно? Според она што го кажа, жената би требало да има машина за миење садови. Нејсе, си гледала премногу Американски серии, кај нас не се практикува гостинот да помага на домаќините.
Свекрва ми до сега единствено што ми заповедува е правење кафе . Ми вели многу ми го погодуваш кафето , и затоа те заповедувам да ми направиш . Инаку двете пиеме по многу кафиња дневно , па кога сме заедно на секој половина час си пиеме , освен ако е време за ручек , вечера и сл . Мм никогаш не бил по родителите . Ако му затреба нешто , ги бара , некогаш кога одиме некаде ќе ги понуди да дојдат со нас ако знае дека имаат желба да го посетат тоа место . Ги почитува , ама не е нешто посебно поврзан со нив , онака .
Се согласувам. Јас се утепав од помагање и киќата цела и ја одржував,сега да ја слушнеш се она сама работела. Седи си и не се замарај на некого да му се удобруваш,џабе ти е.
Мислам дека е ферски, кога жена иде во домот на мажот како снаа, ако ете живеете заедно со се родителите во заедница, да ги седне на маса само што ќе влезе, и да им рече: Сега ви доаѓам дома, да живеам со вас, и ова треба сега да биде и мој дом ( у наредните година дена може, 10 год, не е битно). Јас ве почитувам како родители на мојот сопруг, се надевам дека и вие ќе ме почитувате мене како негова жена. Сега треба да живееме заедно, а вие си имате некој свој ред, свој начин на живот дома. Јас па сум растела во друго семејство, со друг начин на функционирање. И сега треба да научиме да живееме заедно, и тоа нема да биде едноставно ни за вас ни за мене, вас нешто ќе ви смета од тоа јас што ќе го правам, може ќе ви го реметам редот, и на мене може да ми смета тоа на што не сум навикната. И за вас и за мене ќе биде промена. За да бидеме сите ок, да се договориме дека ќе се договараме за се, па дури и за најмали ситници, и дека и сите ќе си кажуваме што сакаме и ќе правиме компромиси“. А на муж треба да му се објасни дека не може да очекува жена му да биде како мајка му, и дека вие двајца правите сосема ново семејство од тоа што биле нашите семејства од кај што сме дошле. На почеток, и најмали ситници треба да се договараат, да се збори за се. Те прочитав и мислам дека не си баш фер. Јес да се вика бременоста „друго стање„, и може имаш потешка бременост, ама тоа не значи дека си кукла од порцелан. Не си покажала разбирање за сопругот, и тој со право ти замерил дека си го оставила кога му било тешко. Ти практично си го напуштила мртва ладна, во критична ситуација. Тоа му се родители, какви и да се. Како ти очекуваш тој да ги остави и да тргне со тебе, ако татко му е толку агресивен во пијанството и ако се плаши што може да им се случи? Дали ти би ти оставила твоите родители, во таква караница, кај шо може физички да се повредат? А што ако тргне тој со тебе, и после некој од неговите, мајка му, не дај Боже, биде со модрици, или уште по недај Боже, заврши во болница? Што мислиш како ќе влијае тоа на него? Ќе го испржи совеста, и ти ќе му бидеш виновна. Тоа шо си го напишала и за свекрвата .... не е уопште толку трагично Може си ти само преосетлива и сакаш да те мазат и пазат сите
A drugata snaa od porcelan li e? Pa mazot shto si si ja pribral familijata Po doma stresovi da ne gledaat!!! Shto e dolzna drugava snaa da pretrpuva ? Deka na nekoj mu se “otvoril “ gazot (da mi izvinish) pa ke loka ko bure bez dno pa potoa maltretiraj sve zivo I divo okolu nego!! Svekrva I ako si odluchila da si go trpi takov maz I nek si go trpi(zatoa I postojat razvodi), a ne da im dava doplonitelni stresovi na nekoj nit kriv nit duzen!!! A da ziveeja oddelno ,na druga lokacija?? Togash sinov tamu ke dremeshe den I nok da im izigrava security sluchajno da ne se stepaat??? Bezpotrebno ja napadna devojkava oti ne za dzabe se reklo I budaliot bega od pijaniot!!!
Eјјјј полека, не ја нападнав, немав таква намера Очигледно браќата се различни, едниот е посамостален, другиот поприврзан. Нејзиниот се погодил приврзан, може ли таа да го смени тоа кај него? Има луѓе што се погрижливи и почувствителни, има луѓе шо уво не ги боли што ќе се деси. Да е за мои родители, фала Богу немам таков проблем со родителите, но ако видам да се растепаат недај Боже, јас нема шанси да си отидам. А мојот маж ако ме остави во таква ситуација, гадно ќе ме повреди. Не го правдам свекорот, ни свекрва и, тие се такви какви што се, сигурно така живеат со години и тој син го гледа тоа. Таа не може да го смени сопругот да не му е гајле. Да живееја оделно, ќе било може поразлично, утре може ќе дознаеш што се десило. Јас кажав чисто од перспектива дека таа уопште немала разбирање за сопругот. Тоа му се родители, не се било кои. За ваква работа, јас би имала разбирање во моментот. После тоа треба да се разговара, може да се побара психијатар ако е алкохолизам во прашање, стручна помош за семејно насилство? За некои други ствари што ги прочитав овде, за мажи кои немаат свое јас, ја слушаат мама повеќе од жена, итн, за тоа немам разбирање.
Женски јас со мм бев заедно 5 години и си ја знам мојата свекрва дека е зборлеста..ама сега откако се зедовме убаво се сложуваме иако јас се согласив да живееме сите на куп на едниот спрат додека не помине свадбата, за да немаме додатни трошоци пред тоа..е сега јас имам еден проблем, се надевам дека ќе добијам некој совет како да се справам....т.е. како да постапам за да нема замерувања и расправии...доде не бев мажена мајка ми алиштата кога ќе ги земеше од сушење не ми ги редеше во мојот шкаф, па камо ли вешот...ми ги оставаше на столица и готово..јас се си средував..е сега свекрва ми ужива кога не сум дома да ми се изначепка во фиоките и да ми ги нареди чорапите и вешот .. и тоа мене ужасно ме иритира...како да и укажам дека не сакам тоа да го прави?? Многу ми е нервозно кога ќе видам такво нешто ...
Јас мислам и да разговараш џабе ќе биде , она може ќе ти ги остава на креветот алиштата ама пак ќе си чепка насекаде. Тоа беше мој случај додека бевме заедно, замисли и рекла на мајка ми оваа твојава освен танга знае ли нормален веш да купи , болна работа. Сега кај нас доаѓа само кога сум јас дома и каде оди она ја по неа и ништо неможе да пробуричка. Мислам дека единственото решение е кога испаѓаш клуч на вратата од твојата соба и чао.
@Lady V имаш ли разговарано со сопругот околу овој проблем? Што мисли тој? Друга работа, ако си дома и имаш слободно време алиштата од надвор собирај ги ти почесто демек таа да не се мачи и нејните културно здипли ги и остави и ги во соба а твоите нареди си ги. Или пак во краен случај на твое место јас би била искрена и би и кажала отворено што мислам. На фин и културен начин би и рекла следниот пат дека јас и син и сме маж и жена и искрено ми пречи кога некој ми буричка во работите. Да, тоа може да е нејзина куќа ама ти си сега жена на син и и без разлика на се мислам дека треба да си имате ваша приватност. Без карање и расправање, биди искрена смирена ама и директна. Заблагодари и се, кажи и дека разбираш дека сака да ви помогне но дека нема потреба да ја реди облеката доволно е да ја остави во соба. Верувај полошо е ако молчиш, јас порано така молчев за се и сешто и верувај само нервози се полнев.
Фино културно ќе и кажеш дека сакаш сама да си редеш фиоки, гардеробери и да си знаеш кај ти е или речи и демек да не се мачи не мора ни да ти ги дипли доволно е што ги собрала од жица
Не знам дали работиш или одиш по кафиња, ама во најмала рака треба да бидеш благодарна што таа ти пере, суши, дипли и реди алишта. Не знам тебе како ти изгледа, ама мене процесот на перење, простирање, собирање и диплење алишта ми е мнооогу досаден. Па кога мене мајка ќе ми стави нешто во плакар, и велам само фала ти многу, па ако не ми одговара сама си го прередувам. Хипотетички, на идната свекрва би и кажала - фала многу. Едноставно кажи и дека сакаш самата да си го наредиш долниот веш. Ако сака, свекрва ти може да чепка по фиоките додека не си дома и без да ти реди перени алишта. Ти нема ни да дознаеш.
Јас пак ќе кажам не е проблемот редење на алиштата , туку проверување насекаде , членката и да и рече , таа ќе престане да и ги реди алиштата , ама кога нема да биде дома пак ќе и претура по стварите. Тука разговор не помага.
Еееј како ти текна Па снаата и оставила напишано лифче нешто во стил :ЗНАМ ДЕКА МИ ЧЕПКАШ..ама имаше и вилгаризми. Па неколку дена свеки љута и беше,и стоело на душа,а како да каже пред сите дека е навредена..ќе се оддаде дека 'буричкала' по туѓи фиоки
Леле, и мене, мајката на бившиот ми протураше по работите. 5 години бевме во врска и преспивав таму понекогаш, си имав и по нешто оставено. Одиме еднаш и таа му вика: "Јас се извадив, ви ги разделив работите тебе и на сестра ти" (а таа зела сите мои работи и ги преместила кај сестра му во соба). И во ташна ми чепкаше, и една кутија еднаш имав оставено и неа је цела прегледала, и тоа си кажуваше пред дечко ми, а тој се смее. Еднаш ми вика: "Oд кај ти е ташната, многу ти е убава". Викам: "Oд баба ми, нејзина била јас и ми ја даде.". И со цел памет вика: "А баба ти има ли некоја ташна на ќерка ми да даде?". Ја гледам онака и појма немам што да одговорам. На крај од кога раскинавме се беше јавувала кај моите дома, да прашува зошто сум го напнувала син им под кирија да живееме. Тие куќа имале, а јас стрес сум му предизвикувала. Е не па, со нејзе во иста куќа да живеев и секој ден да ме читавте на темава
Вака ух не знам од кај да почнам. Имам проблеми со свекрва ми. Сум пишувала сум се пожалила. Но сега проблемот е од финансиски причини. Пред неколку години кога ни беа подобри односите а со тоа имав повеќе доверба во неа на момент на слабост ме убеди да вложам 60 000денари во започнување заеднички проект со деца на нејзини познајници што ќе ми обезбеди напредок на тогашната работа. И поверував и ги платив наеднаш ама по некое време како што бива работата проектот не успеа и парите мои беа неповратни. Кога и пререков она цинично искоментира не те терав насила и ок. Имаше и други проблеми меѓу нас што доведоа да се уништува мојата доверба во неа. Но лани есента исто ми рече имам сигурен човек да ти помогне за такво и такво вработување ама треба толку и толку(пак беше поголема сума). Се мислев и мм знаеше и он ми велеше сигурно е,ќе следат избори,промени ќе има вработувања дрн дрн. И до ден денешен си останав јас така без пари и без ветената работа. Она и ден денес ме убедува почекај ќе биде итн. На мм кога му зборувам прво едвај ме ислушува-демек досадна сум му,потоа ја брани мајка му или ќе ми пререче твој проблем ти решавај си го. Инаку тие пари се од мои досегашни заштеди од претходната работа и реално не се малце пари потрошени за ништо. Муабетот ми е се осеќам изиграно,изманипулирано од свеки. Реално не ме занима дали со зла мисла ми местеше вакви замки но како и да е проблемот е што во последно време потешко ми е да и правам лице и да сум културна и многу ми смета кога ме потпрашува има нешто ново...демек ти се јавија итн. Парите не се враќаат тоа е факт но како да и дадам до знаење дека со се парите отишле трајно и довербата и почитта што некогаш сум ја имала кон неа? Знам дека треба правење лице за полесно да оди комуникација со било која свеква, но веќе немам нерви да и глумам а истава да ме прави на здрав памет будала гледано на поле финансии.