Девојката не се пожали од мајка и што и помагала со алиштата додека живееле у ист дом, туку кажа дека дури и таа не и ги редела гаќите, па камо ли сега да дозволи свекрвата да го прави тоа. Не знам од каде го извади муабетов... Да, хипотетички...Ај и тоа чудо да го видиме додека не си дома некој по алишта и гаќи скришум да ти ровари, и да ти ги реди по негово... Па и да не е скришум, него онака ко у стил кој те врти, моја куќа, кои фиоки... Ај да и рече ќерко да ти помогнам со алиштава да ти ги наредам, па фала да и рече. Али да и буричка у ствари со кој знае кои намери, па да се вади демек и ги редела, ахам да...
Не гледам зошто заблагодарувања и воспевања зошто ми ги здиплила алиштата. Во мој плакар си имам мој ред. Дури и на мајка ми и имам кажано да ми ги остава на кревет за да јас си ги средам подоцна. Нема што па свекрва да ми чепка таму. Тоа што некои се одлучиле на заеднички живот, свекрвите (дел од нив) го злоупотребуваат. Као ја ти давам покрив над глава, па имам право над твојата интима. Никој нема право над ничија интима освен над својата. @Lady V знам дека ти е и тазе и непријатно, ама вакви работи се решаваат од старт, колку повеќе тинтраш, поголема слобода ќе си земе. Другарка ми имаше трауми од бившата свекрва. До толку што и јас научив многу битни лекции од нејзиното искуство. @AURUA само со разговор и тоа со сопругот. На свеки намигај и, и само "аха". А од друга страна стегни го мажот. Со добро. Ако успееш да ги разделиш нив си успеала. Знам грубо звучи, ама одредени мажи се под длабоко влијание на мајките. Со мајка му биди најдобра за да нема за што да ти пререче, зошто тој секако ја зазема нејзината страна. А ти фокусирај се на него. Жена си. Ако сакаш, можеш. Најди само начин или само збор што највеќе влијае кај него.
Арно де, мајка и на кревет и ги ставала, ама тоа додека била девојка. Мене мајка ми ме пере, пегла, ми готви, заедно чистиме, од нејзина уста дели за мене и брат ми, ама тоа затоа што сме и деца, од нејзина утроба сме. Таков третман од мајка само, од свекрва ако имаш среќа. Сега и таа е жена и небитно кои активности и го одземаат времето, факт е дека таа е поштедена од една обврска, па намето да попува дека свекрвата и ровари по плакар, нека ги земе работите во свои раце: нека пушти машина, нека ги нареди на жица, нека ги собере, нека ги здипли и нека си ги нареди алиштата кај сака и како сака. Пази, жената го завршила целиот процес, па уште не и е арно што и ги наредила во фиока. На тема чепкање по плакари реков веќе, ако сака, сверквата може да го направи тоа дури снаата не е дома. Никој нит чул - нит видел.
Ne e toa muabetot se fakas za bzvz rabota. Ne bitno koj pustil masina i pruzil vo situacijava, tuku si sobrala alista-fala ti, ostaj mi gi na krevet i tuka zavrsuva procesot. Ako ne i gi soberela svekrvata sama sig ke gi soberela, taka da ako gledas taka sveki samovolno se toa go pravi, zosto fala i blagodarnici da pisuvame? Isto i za perenjeto. Spored tebe, treba ona da bide soglasna so dejstvieto i da i kjuti na svekrvata i uste da i bide blagodarna, i pokraj toa sto i smeta tangite da i gi dipli? Nitu mene ne mi e prijatno po fioki da mi cepka nekoj pogotovo obleka da mi sreduva. Mislam imam pisivano, isto sveki moja vaka pravese koga ke dojdese na gosti... P. S. @Gosh thanks, nit perenje nit peglanje spomnala, tuku prereduvanje e problemot Odis i i vikas fala ti sto si mi sredila, ama te molam nemoj poveke, si imam od moma red svoj kako da mi bidat naredeni rabotite. I zavrsena rabota.
Ако треба гз-глава нека ми биде по фиоките никој не смее да ми отвара коа не сум дома. И не е исто мајка да ти отвори и стави нешто и свекрва да го прави истото. Вака хипотетички и ја би рекла фала ама не е така едноставно да знаиш дека некој ти буричка, а тој некој не ти е ништо тебе.
Совршено разбрав јас, ама ти не ме разбра мене. Доколку и пречи едноставно нека каже - сакам сама да си ги редам гаќите, ете толку е едноставно. Кога таа не е дома, свекрвата може не само долен веш, туку цел плакар да и го прегледа а таа нема да има поим што се случило. Пример, мајка до пред некоја година му ровареше на брат ми а тој нема поим. Бараше цигари, за вешот веќе знае каков е. Како не е битно? Ауууу мене и те како ми е битно, особено кога температурите се во минус. Еве ја не знам, што е толку чудно. Сте се нафатиле на живот со свекрва, сте отишле во нејзин дом, таа одделила соба за вас, ве пере и ви готви, вие уште маани наоѓате? Кога читам некои поплаки, се чудам како ве трпат свекрвите. Љубопитноста е во човековата природа, очекувано е да чепка кај што не треба.
Не е битно тоа, генерално зборував. Чудно ми е кога читам како снаа оди да живее кај свекрва и глуми шериф. Пред снаата да дојде во куќа, имало правила, луѓето живееле на одреден начин, не може светот да се помести од својата оска јер снаата не е навикната така од кај мама. Ако не ви одговара, сами под кирија и снаоѓајте се како знаете и умеете. Раат ќе живеете, сами ќе си ги завршувате домашните обврски и така се со ред. За работа кој друг ја завршил за без пари, крајно безобразно е да наоѓа маана.
Vidi taka e do negde ama ne se soglasuvam potpolno. Zivoto vo zaednica ne e ednostaven i najlesno e da kazes ako ne ti odgovara ajt pod kirija. Ama cekaj, posle ke place vnuceto da si go vidam - nema da si go vidis me izbrka od doma, sega ke mi se ligavis itn. Fajde od takviot odnos nema. Hierarhija nema. Kompromis se bara i debeli nervi! Svekrvata docekala da ima snaa, ne i dosla preku nok sigurno, znaci ima vreme da rece nekam da ziveete tuka, najdete si stan, kukja, kirija, kredit ne me zanima. Ne rekla, snaata se vselila kaj niv i normalno posle 30 god da receme eden zivot, treba da se naviknes na novi luge, tabieti, naviki, red vo kukata itn. Snaata go pocituva istiot, ama maandzika e za jadenje pr. Sakas da kazes nema pravo da jade sto saka tuku mora ona sto ke go zgotvi sveki? Ne! Si kazivas jasno i glasno, sveki go pocituva istoto i sledno gotvenje ne go sprema toa ili kqko i da e. Sveki pere se od ednas. Ne sakam moite gaki da se vrtata so gakite na sveki pr bzvz. I kazuvas, peri si za tebe i svekorot recimo, jas za nasite alista ke se grizam. Ne mi se sviga ednostavno omeknuvacot nejzin, treba da kjutam? Ne jadam so desna kako nejze, jadam so leva treba da se odviknam? Znaci kompromis i volja od dvete str da uspee zivotot vo zaednica, a da se zainatis e najlesno. A za muabetot soba i dala, krevet i jastuk, kaj takva u kukja na vlagam a ne skraja bilo od nejze da cekam. Pa ne odam sluginka kaj nekogo, nego odam sin im da go sakam i vnuci da im rodam. Pocit kon snaa nikakov, soba sum i dala maani ke naoga... Ne ne ne, malku podrazmisli. So da rece drugarka so mazot i od shupa go izvadi, da ne bea nejzinite da im kupat stan, ona so svekrva i svekor vo ista soba trebase da spie. Taa svekrva ne treba ni da ja pogledne neli ili klanjanjeto obratno ke e vo situacijava, sveki na snaata ke i lize gaz posto krov nad glava na sinov mu obezbedila? P. S. Iskazuvanje na zelba, stav, mislenne ne e serifuvanje.
Е тука лежи зајакот, не е проблем што свекрвата испрала, туку што и ги наредила во фиока. Нема што да размислувам, во моја куќа - мои правила. Кога снаата со нејзина мака и пот ќе направи своја куќа, тогаш нека кажува правила.
Ama toa e momentot pred da ti vleze vo kukja kazi i deka ne sakas da zivee so tebe, neka sk napravi stvori svoe, a vaka ispaga edvaj cekam da mi dojde snaa vo kukja za da i nareduvam, a ona da kjuti i slusa. Spored tvojot muabet, pocit kon snaa ne bi imala nikakov, a kako posle ke ocekuvas vnucinjata da ti gi nosi, ednostavno voopsto da ti dozvoli da gi gledas.
Беки седи мадро На стари години чаша вода некој ќе треба да ти подаде, ако не соработуваш додека ти држи гз тешко тебе послето. Таа снаата некој ја довел, не отишла во рандом куќа. Замисли пак таа дојдената да ти ровари по фиоки а? Како би ти било тебе? Или таа готви и си праи по свој терка ти немаш време/можност, ради било кои х причини не можеш да готвиш. И замисли само тоа мораш да го јадеш она што ќе го зготви и никаква друга опција не постои? Убаво е така?
Свекрва на ќерка и се тресе кога е у туѓа куќа,а на снаа душа ќе и се вади.Ниту една девојка не би се омажила ако свекрва ќе и се меша во интима,да и ровари алишта,да и прави сплетки и др.Подобро ќе седи кај нејзините макар и леб и сол да јаде.Ако е она напатена од своја свекрва или немала живот не видела ништо во младост,па ајде и снаата така треба ќе лечи комплекси врз неа.Има љубоморни мајки кога гледаат дека синот и снаата се сакаат,согласуваат.И да по мое секогаш за било каква кавга проблем е свекрвата таа прва што е виновна за недоразбирања,пререкувања или ако е од посиромашно семејство понижување да трпи снаа или муабетот дошла ми го зела синот го свртела по нејзино.Имам видено секакви ситуации меѓу свекрва и снаа.
Не испаѓа ништо, не знам од кај го извади муабетот. Почит ќе имам колку што има снаата за мене. Да дојде во моја куќа и да почне со желби и командување - тоа нема да се случи. Во конкретниов случај не збориме за класично роварење, туку редење на алишта. Не сметам дека има потреба на форум да се прашува како да кажам на некоја личност, пример свекрва, да не ги реди алиштата во плакар, туку да ги остави на кревет. Просто е како грав. Исто важи и за ручек, ако нешто не ти се допаѓа едноставно ќе кажеш, нема што да се филозофира. Еве да речеме, свекрвата така прави за синот, така прави и за снаата. Од моја гледна точка, тоа не е копање во фиоки, туку помош. Ако ситуацијата ептен не и одговара на снаата, сама нека го заврши целиот процес, па така, свекрвата ќе нема никаква потреба да влезе ниту во собата, а не пак плакар да отвори. Реално, свекрвата може да ја остави целата работа на снаата, со изговор дека ја болат зглобовите, а повторно да ровари во плакарот. Ова веќе е за реакција, случајот кој го коментирав - не е. Со разбрани луѓе се прави муабет и за наоѓа заеднички јазик.
Реално така е, ама не е фер. Јбг животот не е фер а камо ли однос свекрва кон снаа. Секоја свекрва во тоа покварената машта си дума па што е пожена оваа од мене да го раководи син ми, чекај гаќите да и ги божем диплам за да и пророварам низ фиоки. Демек жена по гаќи ќе провериш. Инаку мојана уште тоа го прави ко ќе дојде на гости. Но верувајте толку покрупни проблеми имаме што дали ми здиплила наредила или не гаќи сега по толку год. брак не приметувам. p.s. сега посакувам да се вратат тие времиња кога единствен проблем беше што ми ровари низ фиоки, а тогаш колку се нервирав. Знам дека пречи мешање на свеква ама верувајте има полошо од редење гаќи и роварење низ фиоки, ниедна да не ја снајде полошото, ова што се жалите е ситница.
Svekrva mi da me opljacka, a maz mi da mi rece tvoj problem si e toa, resavaj go, a vo brak sme so zaednicki finansii i budzet, instante mente kje dobie razvod braka. Za vas neznam...
Можеби и јас така би ја посоветувала некоја,ама можеби(хипотетички ова) зошто сепак во туѓи кондури не знам точно како е. Сепак те разбирам што целиш. Ама над истурено млеко не се плаче. Ме изигра и намести и тоа е тоа. Доверба во неа 0. А него мајка му е што сака нека си прават.
@Lady V дете што си ја мачиш душичката? стај бре пакетче кондоми кај шо ти стои вешот,па давидиш дали ќе се осмели уште еднаш да допре тука.И сите среќни и задоволни остај ти овие шерифите на форумот што се уште под покривот на мамичка па се силат со советите тука на анонимни форуми,па уште и ќе судат како трпеле свекрвите вакви снаи.Просто ми се повраќа од тоа колку очајно сакате да се докажете колку тоа имате„цврсти“ставови повторувајќи се после секој пост и убедувајќи ги сите колку вашето е најправилно.Чил малце мислам,напорни сте до неба ситиот гладен не верува,било така и секогаш ќе остане