Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Реално ово е проблем, само повторно проблемот покрај свекрвата е во сопругот твој, тој треба да ја подбери мајка му што им вади од устата на неговите деца пари, не се малку пари тоа па ај ќе ги опросростиме, не знаела што прави.
    Јас не би сакала да имам било каков контакт со нејзе после ваква работа, ај да мафтосуваш туѓинци ама да земаш од сопствените внуци. Тоа не би поминало кај мене и да не сака мм ништо да и речи ќе му кажам дека за мене е мртва и ако не му се допаѓа тоа или да ми ги врати парите или развод па ај упм, нека си се лажат меѓусебно после тоа.

CameliaMiller, Gosh, zalosna and 3 others like this.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

а може и свекрвата добила на готово се?
    не значи дека ако носи титула свекрва и има своја куќа дека истата сама ја заработила.И мојата куќата ја доби во наследство од нејзините свекор и свекрва па мене пак ми претеруваше по фиоки.Што праиме тогаш?

Last edited: Oct 9, 2017
    piglet1, Emy867, Gosh and 19 others like this.
  3. Michelle*

Michelle* Истакнат член

ах и уште нешто:снаата не е некој скитник од улица дојден па да важат за неа строги правила на куќата.Штом стапила во брак со синот,тоа е сега и нејзина куќа нели?ИЛи се лажам јас можеби:^)

Elenota, Emy867, orhideea and 19 others like this.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Во живот во заедница не смее да има - моја куќа мои правила. Таму се прават компромиси за доброто на семејството.
    Нема никаков оправдан аргумент за мене свекрвата да ми чепка по плакари, ташни или не знам што. Таа не ме поседува мене. Ако ја испрала машината не значи дека тоа и дава за право да ми отвори плакар. Сфаќам дека некои свекрви немаат лоша намера, ама и на нив треба да им биде сугерирано, зошто се почнува од плакарот, па подоцна ќе си земат слобода за нешто друго па трето и така до бескрај.

Gosh, zalosna, referentka and 10 others like this.
  5. Offspring

Offspring Форумски идол

Тоа не ме интересира решавај си го проблемот сама, кажува уште милион други работи само по себе.
    Утре другиден за козјнае што ќе ти рече решавај си сама.
    Јас би му рекла, ок, ќе си решавам сама, аривидерчи папа, опинциве нема да ми ги види више. За што пак да бидам со некој што ми вели да си ги решавам проблемите сама? Да му готвам и перам?

И мене да ме опљачка свекрва ми ќе заврши за сва времена со мене. Мојата заврши со мене за сва времена поради многу помала ствар, а несакам да помислам што ќе беше да ме мафтоса така, вероватно досега ќе беше трес метрос собре ел сијело :D

CameliaMiller, Gosh, Glasna and 2 others like this.
  6. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Ова е навистина голем проблем. Ама поголем проблем е што мажот ти не го разбира тоа.
    Јас лично толку пари нешто несигурно не би дала никому. Ама те разбирам до некаде може си била невработена, ситуацијата ви била таква, сите живееме и се надеваме за подобро утре за нас и нашите деца па во можност на слабост си се излажала и си и дала толку пари. Нема што повеќе да се надеваш дека ќе биде, чим до сега не било нема да бидне никогаш.
    Туку нешто друго помислив, да не е и мт вмешан во оваа ситуација нешто или пак само е длабоко приврзан со мајка му, па само мама е во право?
    Да таа може не те натерала насила да дадеш, ама реално таа била иницијаторот.
    Зошто без разлика на тоа што тие пари биле твои заштедени чим сте во брак тоа фактички се ваши заеднички финансии, зошто сте една заедница. Мене реално не би ми било сеедно родената мајка да го изигра маж ми за сума која воопшто не е мала.
    И сама кажа парите не се враќаат, џабе ќе се караш, нервираш безпотребно.
    Не спомна само во заедница ли живеете или одвоени сте?
    Не е лесно да му свртиш грб на мт ама колку и да не сака да разговара биди упорна зошто работава не е мала и секако следен пат ни давање денар. А за свекрвата најдобро би било да се дистанцираш од неа колку што можеш повеќе, зошто очигледно не ви мисли ништо добро.

Olgica.bu and AURUA like this.
  7. AURUA

AURUA Истакнат член

Mм е мекуш во карактер и душа од човек, така го има свеки воспитано да го држи на синџирче и се гордее дека одгледала таков син,мамин син. Инаку во дел финансии него многу му префрлаат неговите(имаат високи пензии и им останува и нормално да му дадат на свое дете). Делумно тие средства се трошат за заеднички потреби-дете,дом итн. а дел на заедничка сметка,заштеда. Тие пари јас што ги трошев се лично мои,заштедени од работа пред брак и нешто во брак. Ама на мое име. Секој од нас си има свои сметки и средства. Не сме во заедница со свекор и свекрва. Но буквално секој ден сме во контакт главно мм контактира,но ете и јас. Инаку знае свеки да преувечичи дека здравјето и е лошо и да дојде на гости и да се заборави од седење и роварење кај нас. Јас сакам да се дистанцирам, но мм не го разбира тоа и постојано во нашата приказна се неговите мама и тато. А они мислат ако му се морална и финансиска потпомош на синко истото право го имаат на се околу него-жена,дете,стан,итн. Плус свеки ме убедува дека тоа е сосем нормално, сите заедно да сме едно сложно среќно,моќно семејство. Т.е. како наредуваат старите дека тие од искуство најдобро знаат, така да прават/живеат младите.

Skorpija25 likes this.
  8. ilyan

ilyan Популарен член

Колку злоба и цинизам има во твоиве коментари тоа е едно чудо!
    Куќата не е и од синот ,кој патем е сопруг на женичкава?
    Како бе ја да изигрувам пијани мајмун и да кажувам правила на своето чедо и неговата избраничка и да им создавам проблеми?
    Како ја да им кажам одете под кирија ако не ви одговараат моите проклети правила,мачете се испотете газот?
    Има такви родители, но срам да им е,карма ис д бич!
    Дали имаш деца?
    Ако имаш збогом памети,ако немаш господ нека ти даде многу златни дечиња да видиш колку е важно детето да ти е среќно ,па дојди продавај м...а за бубрези тука!

9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Може добила на готово, но со текот на годините вложувала во таа куќа.

Како што паметам, ти сега живееш сама, во свој стан? Ете што правиме, не е научна фантастика.

Да не ме разберете погрешно, никој не смее да чепка туѓ плакар, ама кога веќе до таму дошла работата, треба да се разгледаат околностите и да видиш како треба да реагираш. Е сега ако ситуацијата има премногу "ама", до неа е проблемот.

Бре бре колку само реченици ти завршуваат со извичник, мислиш посериозно звучиш така?

Членката пиша само едно мислење и како што можев да прочитам нејзин проблем е што испраните алишта, свекрвата и ги ставила во фиока. Не се пожали дека е во лоши односи, не рече дека свекрвата им се меша во бракот, не им создава проблеми.

Јас реков, ако не им одговара, нека се одделат и нека го најдат мирот. Во свој дом - клучот на врата и готово.

10. SexiLy

SexiLy Популарен член

Темава ја чистам со години наназад.
    Од проблеми до диплење алишта до имотно - правни разврски.
    Ја не знам како не ви пукна пи*кина жила до сеа од расправање за глупости. Ама тотално небитни срање работи.
    Во моиве навршени 27 години имам поминато 3 посериозни врски.
    Во првата врска, “првата несудена“ свекрва одма ме спореди со бившата коа викнав по тогашниот ми дечко. У стилот да беше таа и таа тука немаше така да му вика. Раскинав пошо типот беше лејка, а мајка му одвај преболи зашо ние раскинавме.

У втората врска, “втората несудена свекрва" ја упецав една вечер како се прошета со пењоар пред тогашниот ми дечко и брат му, а пењоарот одвај и ја покриваше дундата. Коа и да седевме со бившиот, доаѓаше и одма сине ај стапалата да ми ги измасираш, сине ај за јадење напрај ми, сине ај ова, сине ај она... Ја раскинав врската пошо у слободно време не сум медицински лик што треба папочна врвка да кине.

У третата врска, односно со сегашниот ми дечко - вереник, мајка му почина пред 2 години. Жената беше ѕвер, однос имавме перфектен пошо беше пред се едуциран чоек, затоа и до последните моменти од нејзиниот живот ја ги пројдов у болница, за дечко ми да може да одмори па да се врати.
    Коа почина и коа бев у цвеќара да земам црна машна за сликата над ковчегот, цвеќарката ми рече „Си се спасила“.
    Добро бе, како можете да се ситите ако мајка му умре на маж ви и него го глеате тажен и скршен? Кај е тука сатисфкацијата?
    Ја разбирам дека има луѓе со незгоден карактер, недоразбирања ради генерациска разлика ама од денешен аспект да се заебав со првите двајца, веројатно ќе ме најдевте тука како ви пишувам дека свекрва ми, ми рчка по долниот веш.

Сеуште градам куќа која што е на мое име, не е на мајка ми ниту на татко ми. Немам брат и сестра. Нема ни вереникот. Единици сме двајцата. Коа ќе ме прашаат зашо бе, за кого толку праите, сами сте, ја увек викам заради моите идни деца.
    Пошо утре планирам бе раат да спијам. Нејќам дома да ми се шлаат снаи. Тоа што сум имала ќе оставам и ќе поделам ако се две или три, останатото си го сакам за свое.

11. Glasna

Glasna Популарен член

Mene meshanjeto po plakari mi e nemanje kultura!!! Pogotovo rovarenje po dolniot vesh me asocira na perverzija:?:!!!
    Shto probuva da najde vo na snaata gjakite? Dali gi isprala kako shto treba:drunk:?
    Ich ne mi e za opravduvanje ova ich,sin tolkav taa ushte gaki ke im dipli AJT?
    Zarem po tugji kuki koga odime na gosti,dali domakinite imaat pravo da rovarat vo nashite chanti I po site gjebovi,oti neli nivna kuka nivni pravila:emo:? Nego ke go sfativme kako krajno bezobrazno,nekulturno ili eventualno drpnuvanje na tugji stvari neli:)..

12. Momichka

Momichka Популарен член

@Lady V многу е незгодно. Знам.
    Мене најнезгодниот дел ми беше да ја пуштам долната облека да ми биде исперена од свекрва ми. Некако со фиоките, наместила, здиплила, ок ми беше, дури и прередувала... Ама за време на период ми попуштила улошката, ми беше шок. Во тоа време донесов глупо решение, и си ја собирав долната облека ја носев кај мајка ми. Оставав по нешто да не ја навредам свеки, дека сепак ете прави жената се најдобро, ама мене срце не ми дава.
    Инаку пробав неколку пати да пуштам перална, веднаш по мене доаѓаше, ги прередуваше алиштата, пак ги досортираше и некако не можев да се справам.
    Во најбрз можен рок се одделивме со мм, и првото нешто што го купивме беше перална :)
    Искрено не знам како да ти дадам совет а никој да не биде повреден. Сепак, јас разбрав дека дали си брутално искрен или трпиш се врз тебе, не ти менува баш многу. Така да, прави си срце како што ти кажува.
    Додатно, јас му се истажив на мм, и затоа без проблем ме разбера и првото нешто во кое инвестиравме беше перална. (*просторот за живеење беше импровизиран, ама перална имавме :lol:)

BabyStyle, orhideea, AURUA and 2 others like this.
  13. alana

alana Популарен член

На кого нема да му пречи некој друг да му буричка по вешот?...некој друг фаќал префаќал,а ти на интимните делови треба да си го ставиш.

YoungandBeautiful and joy1 like this.
  14. Offspring

Offspring Форумски идол

Ova ne e nikakov izgovor. Sednuvas i pravis muabet so maz ti, jas neznam zosto ne znaete da rzite. Ama druze, nemoze ovoa vaka, poradi tie tie i tie pricini, ako ti mislis deka vaka kje prodolzi zasekogas vo nasite zivoti i deka jas do krajot na mojot zivot kje trpam vakvi sranja samo zatoa sto majka ti taka te vospitala, se lazes. Pricinite gi nabrojuvas, so fakti i vistini. Jas koga so mm okolu nesto vojuvam, sednuvam i mu ja kazuvam mojata strana, so fakti i so raboti koi se slucile, tocni do tocka i zapirka, i na krajot go prasuvam dali jas lazam ili izmisluvam?
    I mojata go imase vospitano da ja postuva i vozljubuva do nebesa po sekoja cena, ama se promeni toa, zatoa sto jas i decata sme mu najvazni, pa posle mu e majka mu. So mene kupi kukja, ne so majka mu. So mene ima dve deca, ne so majka mu. So mene ima kola ne so majka mu. Utre zaedno so mene kje place kako kje vrakjame kredit za kukja, nema majka mu da dojde da place so nego. Zatoa se vika i vo dobro i vo loso. Jas na mm otvoreno mu kazuvam, ako ti cini taka, ova e mojata strana, ti kazi dali jas izmisluvam ili lazam, ili dodavam, ili preuvelicuvam, slobodno. Ako za tebe e bezveze i ne e problem toa sto majka ti me povredila ili navredila, neznam sto voopsto baram so tebe, ako ne si sposoben kako masko da me zastitis i zastanes na moja strana, i ostavas da go brisat podot so mene, koja sum ti zena i spijam do tebe sekoja vecer, neznam togas kakov si covek.
    Jas neznam kako vie se mazite taka, kjutenkata, za se si kjutite.

15. AURUA

AURUA Истакнат член

Верувај ич не е ќутено. Но види вака во секоја караница он ги вика неговите напомош и свеки зема улога на решавач на проблемите-така жената си осеќа дека уште е корисна во општествово. А на мм убаво сум му рекла дека најмногу се караме на тема мајка му. Он разбира ама ете не му одговара негов член да е оцрнуван од моја уста. Дури и ми има пререкувано дека преувеличувам. Мм е воспитан и си има матрица и со мама и со жена во добри односи ако имаат проблеми сами нека си ги решавааат. Колку пати сум му пререкла за нешто што ми пречи кај неа. Понекогаш разговарал да и пререче од мое име со сто турни да кинисам иницијативи од моја страна. Во најголем број случаи ќе ми рече тебе ти смета мајкиното ми ова/она ти објасни и. Инаку ти со маж ти се што војувате се објаснувате така треба, браво. Но твојот или емотивно дозреал сам од себе или твоите обиди да разбере дека мајка е мајка, а жена е жена вродиле со плод. Ама се надевам во џеб на маж ти не се слева позамашна сум од пензиите на неговите нели? Епа кај мојот мм се слева и без срам ги зема а со тоа тате и мама го купуваат. И тоа тие пари си ги вложува во област што него му е пасија а по нешто од пензиите останува за дом/домакинство. Неговите имаат одвишок и му даваат а со тоа го купуваат него(читај и мене). Јас сто пати сум му преекла зошто зема? Он ми вели а зошто да не кога платата не ми стига а си сака газето ваков и ваков ќеиф. Кај мм и воспитувањето домашно му е да се покорува на мама/тато но и парите на мама/тато си вродуваат со плод.

16. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

@AURUA во целава приказна со париве само едно ме интересира, дали ако се случеше ова со неуспешните вработувања, а да беа инволвирани твоите родители, дали ќе изгубеше доверба во нив?
    Чекате некој друг да ви помогне за работа, со пари, со врски.....епа такви работи се случуваат, и најдобра намера да има некој ете нема да излезе, се случува.

17. AURUA

AURUA Истакнат член

Разбирам. Затоа напишав не знам со каква намера и беше. Се надевам не мислела лошо. Ама јас 2пат сум осиромашена за некоја сума за која она била мотиваторот. Сепак одлуката била моја и моја грешна проценка на ситуациите. Но муабетот ми е доверба кога во иднина ќе поттикнува нешто слично од моја страна 0.

EuHenIa likes this.
  18. Offspring

Offspring Форумски идол

Кога си легнуваш навечер до маж ти, дали си легнуваш заљубена во него, или го мразиш и ти иде на спање да го задавиш?
    Кај гледаше пред да се омажиш ? Немој да речеш дека не беше така порано, објасни убаво @SexiLy по што се препознаваат симптомите. Или ти беше тоа слатко на почетокот ?
    Јас покрај човек како маж ти, не би издржала 2 секунди, со такво понашање недозреано за животот, паразитски однос тато носи мама меси, уштер па и недокажан и тврдоглав ко магаре, одамна ќе ме снемало од неговиот живот, дури и по цена на развод. Некој кој нема став да ме заштити, некој кој нема став за животот и за приоритетите, некој кој не ме бенда два посто, ме става таму на 3-4 место во животот, некој на кој не му игра улога моето мислење во неговиот живот, стварно незнам што бараш со таков човек. Може проблемот моментален не е за развод, ама тој проблем сега, укажува на милион други работи.

CameliaMiller, tina-63, Gosh and 7 others like this.
  19. Annath

Annath Форумски идол

И тие пари ќе секнат еден ден, што тогаш? Дали се замислил за тоа прашање?

20. AURUA

AURUA Истакнат член

Поима немав како функционираат зошто не живееме во ист град но имаше и други околности поради кои не ни можев да претпоставам како функционираат нештата во неговата фамилија. И дајте со тоа оладете дека сите фамили покажуваат какви се навистина пред брак. Да покажувале сите немало да има толку брачни проблеми поради развични фамилијарни вредности на 2различни фамилии кога младите поколенија им се поврзуваат во брак. Еве хипотетички и се најубаво да сум мислела за неговата фамилија,да биле со нас во тек на врска нели може тоа да се смени во брак а? И тогаш жените сме виновни што не сме познале симптоми и ни било слатко а потоа се смениле нештата. Ништо во животот не ти е загарантирано па нит нечие однесување дал од близок,дал од роднини,дал од пријател и да не редам понатаму.

Сум го прашала. Он вели да му е добро додека може вака па за понатаму има време ќе размислува. Него ставот му е уживај секој ден не знаеш што те чека во животот. Иако и сум го прашувала и други нешта он вели добро си заработувам вака плус од неговите што му тече уште поубаво.(така е навикнат/научен)

Last edited by a moderator: Oct 10, 2017
    alana and Glasna like this.