Epa I nema pravo toa moze samo deckoto da go kaze na majka mu ona ne ona e seuste tamu nikoj I nisto Izvini ama jas sum snaa jas sum del od taa familija ona ne e jas imam status ona ne
е добро де не живеат кај тебе свекор ти и свекрва ти па ти да им кажеш кој да носат на гости, ти живееш кај нив Нели велиш моја куќа - мои правила. Епа нивна куќа - нивни правила - нивни гости, немаш право да им ги бркаш не дошле кај тебе, кај нив се.
Imam I toa kako imam jas sum snaa vo taa kuka a ne devojka na sin Im jas kupuvam se tuka plakam se taka da nesporedlivo e moeto so nejzinoto
и оти плакаш сметки имаш право да а бркаш сестеата на свекрвата твоја? од која кука? од на свекор ти и свекрва ти куката?? морее требало они тебе да те избркат со се партали да леташ под кирија па таму шериф да изиграваш
Аκо се меша во бρаκот, во κуќата. Само κлуч на вρата и ниκој пρимање дома освен неκои добρи луѓе. Во пρаво ао Мeckjicka таκа тρеба да постапуваш, ти си снаа во κуќата без оглед дали носиш паρи или не во таа κуќа. Не може сеκој да влегува и да се меша во κуќата.
Значи да резимираме, жената нема право ни како девојка, ни како вереничка ни како сопруга , само кога и ако стане свекрва има право на збор и на мислење оти нели пред тоа мора да кути дека куката е на свекрвата а свекрвата да не си ја донела куката од кај татко и? И таа дошла ко сега што дошла снаата, и таа придонесувала за домот ко што сега придонесува снаата. Пс. кога читам овде што се не има, фала му на бога што имам разумна и предобра свекрва која секогаш е тука за се.
снаа не газдарица И некои девојки на синови се многу попочитувани од некои СНАИ Ако мислете дека потписот многу значи - епа не. Како се однесуваат со вас пред брак, така и во брак. Само што некои пред брак носат розови наочари па директ на црни одат и затоа се изненаЏени и увреЏени она не речи дека сестрата на свекрва и лошо им праи, само им идела на гости секој ден, не знам што очекува од две стари жени освен да си седат и да тепаат време
Што плаќаш? Сметки ли? За јадење? Па и нормално ќе плаќаш кога трошиш и ти. Ама тоа не ти дава за право да бркаш некој од куќата на свекрва ти. Кога ќе си направиш свое, тогаш можеш, а вака не. Ај ти да имаш снаа и таа снаа да ја избрка сестра ти. Како ќе ти биде, а? Многу бе, снаи, си дозволувате со бркање и слично. Па после свекрвите не чинеле.
Мое мислење е денес, ако немаш средства да одиш подстанар, или да створиш свое, или да одиш преку граница, поарно не се ни мажи, отколку да живеете 5 колена и генерации под еден покрив. Па сега, кој како сака нека ме сфати. Ама здрава нога во трн ставање и после оф леле, мене не ми е јасно. Една моја роднина така рипна, во заедница со свекор свекрва и девер, роди дете, еве ја трудна со второ, се бајно и сјајно во почетокот, сега и друга јатрва дојде под истиот покрив, 4-5 генерации се под еден покрив, па и надоградуваа, дигаа кредити, а проблемите затропаа на врата затоа што едноставно не е возможно, а парите си ги плуснаа за надоградување, сега не се ни да одат под кирија, ни ништо, вложија пари таму. Отварајте очи, тоа сакам да ви кажам. 21 век е.
>Јас погоре пишав од кај тоа дека куката е на свекрвата, ја донела од дома од кај татко и? Или и таа дошла некогаш ко сега што снаата дошла со вакви размислувања затоа цел живот жената е потчинета мора да трпи и кути.
Затоа решение е секој во свој дом. Убаво пишала Офи трн во здрава нога не. За тоа не време се мисли ако гледаш какви се условите и родителите на дечкото исти или бетер во брак ќе станат зошто тогаш паѓаат маските. Ако живеете заедно 24/7 не може да се глуми така добро како на гости кога сте иделе како девојчиња.
Се согласувам поубаво од посебно нема, но кога веке си ставиле трн во здрава нога што се вели , тогаш стварно не се трпи некој секој ден да ти доага дома, ти доагаш од работа уморна сакаш да се релаксираш и одмориш и оп гледаш пак на кауч во дневна сестрата на свеки , ја имам читано и порано мечкичка и постојано е така нонстоп доага , претпоставувам тука по цел ден си седи, јаде. Кога веке немаат осет ни свекрва и ни сестра и не гледам зашто би трпела и кутела мечкичка а да не им укаже на тоа.
Јас тотално се сложувам со @Offspring во една куќа не се живее со 50 луге,јас многу добро знам како е и го имам осетено тоа и ден денес си имаме маки али на секој можен начин сега средуваме за стан и подалеку од сите.Не планирам да трпам нечија некултура и немање осет. Не планирам да трпам некој да не ми ѕвони и така да ми влага дома може јас само што сум искочила од купатило или со дм правам нешто. Затоа жени подалеку од сите имајте си свој дом што сакаш тоа ќе правиш и никој нема да ти вика вака така или да ти влага во соба и да ти чепка по интима. Јас искрено немам таков проблем да ми влага мајкаму и да прередува и сл. туку ни остава постелнини и јастучници и ни вика наместете си вие јас да не ви се мешам. Али поради некои др причини мораме да си заминеме од таму. Подобро на време неголи после без нерви да чуваме деца кога на нив треба да им се пружи љубов
Ама и да укаже џабе. Колку што живеалиштето е на свеки толку е и на снајка. Секоја ќе си кани таа што и е мила на срце. Нека си кани и снајка мајка/другарка итн. Ако не и чини на снајка со време требала да мисли и се договара бидејќи на крај на краиштата таа се мажела и заминала од свое и ако немала можност отишла во дом на маж и при неговите и дала збор и во добро и зло со мажот кој моментално таков дом и такви услови има да понуди. Затоа на време се догвараат тие работи дека во обратен случај се полни темава со кои има повеќе права свеки или снјака. А оваа тема нема крај.
Џабе ќе укаже.Иначе извинете што се мешам во муабет иако не сум мажена сеуште. Џабе исто како на дрво да збориш,тој што нема осет и култура ќе си остане така. Истиот случај истото се го гледам секој божи ден. И колку пати да им е кажано колку пати и заби да им покажеш они пак по старо ќе си доаѓат секој ден. Они немаат осет дека после работа сакаш едноставно да одмориш,да пуштиш мозок на пасење. Такви сме ние балканците уште се во мозокот застарени така и ќе остане
Кaкo кaжa и вo дoбрo и вo злo, тoгaш aјде кoгa ќе се oмaжиме штo сaкaaт некa ни прaвaт сите пoчнувaјќи oд мaжoт пa свекoр, свекрвa, тетки, стрини итн. И тoa сaмo зaтoa штo сме рекле и вo дoбрo и вo злo. Тoa требa снaaтa дa гo истрпи, свеки не се зaкoлнaлa нa дoбрo и злo и мoже кoмoтнo кoгa нештo не и е пo ќејф дa јa пoкaже врaтaтa нa млaдите.
Затоа пред да се мажите прашајте ја свекрвата дали е мажена во црква или не? Ако не е во црква имате време да избегате на време.
И свекрвата да се заколнала си се заколнала со свекорот ако нив им е добро а само се буни снајка на кого му е зло а?. Муабетот ми е дека битни прашања како решавање на стамбено прашање се договара пред да се решава во брак или во тек на брак секој според можностите финансиски. Ама кога свесна снаа(не станува збор за оние малце трудни што од немај каде се мажат и прифаќаат живот со 3поколенија со мал стан од зорт)влегува во заедница не знам што очекува. Кај нас така стојат работите. Преку врата дал кирија, дал во купено правила на снајка или тој/тие што обезбедиле кров над глава. п.с.и мене не ми се допаѓа што кај нас работите така се наредени ама тоа е.
Ufff.. esapot po doma I na pazar ne sekogash e ist ..Sve zavisi I vo kakva familija chovek ke vleze,sekakvi gi ima.A I mislam site sme svesni Do nekade za nekoi raboti kade za sve se nema kontrola nad nekoi neshta.
Те сфаќам, ама има свекор и свекрва што сами ја направиле куќата. Купиле плац и направиле. Ама има и снаи безобразни што не сакаат други гости, макар и на кафе (сум била сведок на такви снаи) и ако дојдат гости, лупаат врати и се дуваат.