Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

@Black girl ako sakate da kulirate sto voopsto gi primate doma koga sinovite ne im se tuka???
    Vikate vo svoja kukja.Stavi go klucot na vrata i ne otvoraj kuliraj do koga sakas posle 2-3 pati valjda ke se svesti svekrvata pa nema da ide.
    @Zaljubena26 jasno mi e deka sekogas nasite roditeli se poinakvi,pokulturni,ne se ponasaat kako svekorot svekrvata,imaat razbiranje,ne ni se tuposuvaat na gosti.
    Vikas drugarka ti i svekrva i ne se vo dobri odnosi,a sto muabetat po cel den????
    Ili si sedat si kjutat i gledaat tv??

augustd, joy1 and zalosna like this.
  2. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

@tincemajmunce тие не се во добри односи токму поради свекрвата која за многу работи се меша и си го пика носот таму каде што не е потребно а воедно пружа и помош која никој не ја побарал ама таа си смета дека треба да ја даде. Разговараат колку-толку службено, не се ептен до тој степен на нож па ни муабет да не прават. Ама на мојата другарка не и е дојдено до тие небитни муабети. Кога велам цел ден, можеби тоа не е буквално од 8:00-16:00 ама секако се по 2-3 часа кои во секој случај се многу доколку се повторуваат секојдневно. Во целата таа ситуација виновен е и мажот нормално, прво тој треба да ја седне неговата мајка и да и објасни дека кога тој не е дома не би требало толку често да оди и да досадува, дека пред да пристигне културно е да се најави и дека помош се нуди онаму каде што ти ја бараат. Проблемот е што тој не ги подразбира така трагично работите оти не искусил на своја кожа обратна ситуација.

CameliaMiller and Black girl like this.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

А како според тебе да не ја примам? Да не отворам врата кога ќе тропа? Како ќе знам дека е таа, па да не отворам. Или да отворам и да и речам, ааа сега нема да влезеш и да и ја треснам вратата пред нос? Не ми се паѓа толку ниско. Таа треба да има култура и да се сети дека секој ден не се оди. Ама на некои свекрви не им текнува. Мојата на секое заплачување на детето, дека сме во ист двор а различни куќи, ако се најдеше во двор одма трчаше као да го смири. Мене тоа ме иритираше. Детето си има мајка, а тоа сум јас и јас ќе го смирам.

4. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Na krajot pak ideme do zaklucok kako kaj site sto imaat vakav problem deka nemaat problem so svekrvata tuku so mazot.
    Neka ide majkata od drugarka ti sekoj den po 2-3 casa od ko ke dojde maz i od rab neka iskusat malku i obratna situacija.

@Black girl mislam deka skoro site vlezni vrati imaat okce (spiun) ke vidis i nema da otvoris :bandit:
    Ne osporuvam deka ima svekrvi kako ste pisale nekoja pogore od endemski vid.
    Vikas ne ti se pagja tolku nisko.Zatoa ke si zboris so soprugot sto i kako ti smeta pa toj da resi situacija.
    Ziveam vo zaednica eve skoro 6 god i toa vo stan delime ista kujna,wc...dosega ne sum se zamerila so svekrva mi,sto mi smeta maz mi e izvesten i resava situacija.
    KOga mi se rodi deteto edna nok placese i toa urlase vleta v soba kako uragan ke go smirela.
    I go dadov odi smiri go jas ke spijam za toa vreme,ko ke go zaspies daj mu da cica,zaspij go i donesi mi go jas ke odmoram do togas malku.Go zede za neceli 5 min go vrati ne se smiruval.Jas vo tie 5 min mu kazav na maz mi sto i kako pa koga dojde i koga go donese i kaza deka deteto ima majka i deka ako ni treba pomos ke bide povikana da ne vletuva v soba naredna prilika.
    Eve momentalno mm e stranstvo sama sum so niv poveke od 2 meseci.
    Ama se bodram deka e brojano vreme zdravje koga ke dojde mm posle nova god ke kupuvame stan pa ke kuliram sama (poolparty)

cresa-jagoda, tina-63, Luna91 and 4 others like this.
  5. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Дека некогаш ги претерувате работите ама стварно ги претерувате. Ако се рекло свекрва не мора одма во негативен контекст да се гледа на работите. До некаде Заљубена е во право, секојдневно дремење и одење по гости мене лично и општо не ми се допаѓа. Сметам дека сите си имаме одговорности и обврски, а ако некој има вишок слободно време нека го троши на попродуктивен начин.

Да ама поентата на муабетот е сосема друга.
    Не само за свекрвата, дури и да е мој родител во прашање или другарка/комшика, роднина сеедно кој сака нека е има покултурни начини да го откачам. Еднаш, два пати и третиот пат не и отворам врата и крај.
    Муабетот некој да извадите на клоци ми е дно дна. Ако сум јас во своја куќа ќе си правам што јас сакам и не морам секому да отворам врата. Ако утре дојде ред мој родител да доаѓа и да дреме со маж ми додека мене ме нема дома, културно ќе му објаснам дека идењето на гости си има ред кога и како и ќе му посочам на маж ми да не отвора врата следен пат. Свекрвара е инаку жена на вашиот дечко, маж, вашиот животен сопатник и мислам дека барем малку од малку почит да покажеме нема да е лошо. Има секакви свекрви ама има и секакви снаи, а на темите низ форумот ние ја слушаме приказната само од едната страна.
    Не ретко сум била во ситуација кога ја слушам свекрвата што збори за снаата да си помислам дека е во право и обратно ја слушам снаата што збори за свекрвата па испаѓа дека од таа страна и она е во право.

6. Justicija

Justicija Форумски идол

Добро е што ке отвориш/затвориш врата ТИ , но ако живееш во кука со маж и деца , свекор и свекрва и плус некој од старите ако евентуално е жив , тешко дека ке живееш по овие правила иако не ти се негативни :)

Meckicja likes this.
  7. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Да живеев јас во ист град со свекрвата, исто ќе ми беше по цел ден на гости. И тоа самата си го кажува. Откако се роди малиот ми викаше, имате среќа што сте далеку, имаше да плаче од мене кога ќе ме види, колку ќе го гњавев. Имам зборено за тоа нивно гњавење, шлапање по лице, уста, штипење за образи. Тоа го правеа на малиот од внука и, зборам за осум месечно бебе. Се уплашив кога видов. Е сега замислете како ми е, одиме за скоро кај нив. Глава ме фркна пред некој ден кога си размислував и замислував пеглајќи што ќе се дешава.
    Цигари дома се пушат, како турци се, една гаси друга пали одма, не е моја куќа да речам дека ми смета.
    Ќе го гњават знам, а малиов ко што е мирен нема да плаче, само после ќе е нервозен и ноќе нема мирно да спие. Ма едноставно неќам да му го прават тоа, јас така не сум го лигавела, ама како ќе речеш нели баба и дедо, па ќе се налутат:worried:
    Ќе ги издржам некако тие денови, пак, јас имам среќа нит во ист град нит во иста држава сме. (fingers)

CameliaMiller and Sesil like this.
  8. Zaljubena26

Да речеш и мува да не те лази. Поодвратно нешто неможам да замислам од тоа кога ќе видам старци како сочно ги шлапаат малечките.:puke: Фино лепо ќе им кажеш да не го бакнуваат бидејќи не е хигиенски и дека тоа не го правиш ниту ти како мајка. Јас како помалечка паметам дека од раце сум им бегала на оние кои ќе ме бакнеле и сум се бришела бидејќи сум се гадела. За твоето дете важат твоите правила. Нека не се прават многу свилени и чуствителни тоа бабите и дедовците, да не можело збор да им се каже, ќе се лутеле господата.|( Нивните деца си ги пораснале, за внуците има кој да мисли.

Black girl and Mari-Ja like this.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Не да ми е тоа мене одвратно. Абе што има да ми шлапаат дете,кој и да е. Јас не шлапам туѓи деца, не сакам ни моето да биде. А свекрва ми многу пати имала испади. Бебето кога ми имаше два месеца, не викна кај неа на доручек и го зема детето и со цуцла та почна да топи во јогурт и да му дава. Кога видов коса ми се крена. И и звикав и си го земав. И ми вика де де ништо не му е од малку. Она на нејзините им давала. И и кажав другпат да не видам таква работа, што ако не викнала, треба да прави што сака. Ај утре и леб ќе му дава да јаде на двомесечно бебе , цццц. Сешто.

Zaljubena26 likes this.
  10. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Она за што се стремам јас во животот е еден ден здравје да не живеам со свекор, свекрва, золви, девери, етрви и триста чуда.
    Јасно е дека таквиот начин на живот никаде не може да функционира добро. Различни карактери и навики и многу јасно дека еден ден тиквата ќе пукне. Отворам четири очи и никогаш не би живеела во такви услови.

11. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Хах за храна не ни коментирам, пск малиот од внуката, на 8 мес грав со пушено месо и леб му гмечеа и даваа, така да и со моето нешто слично ќе е.
    Психички се спремам од сега дека секоја втора реченица ќе биде :е дееее, ништо не му е, гледаш малиов како си го храневме, па еве го пу пу супер си е.
    Си повторувам како нема да избувнувам и да се испокарам, како ќе бидам смирена и нема да отидам во хотел да се сместам после првата ноќ помината кај нив, како ќе ги истрпам сите гости кои ќе дојдат, како детето ќе ми го будат штом заспие пошто дошла тетката од стрикото да го види, како нема да му преречам на тој што ќе дојде настинат итн. Пак глава ме здоболе...
    Прв пат ќе сме у таква гужва, у туѓа куќа домашна да треба да се правам.

Black girl likes this.
  12. zalosna

zalosna Форумски идол

Lele lele puzder gi napravivte site svekrvi :) samo zdravje za 20_30 god da mozime i vashite snai da gi chitame :)

CameliaMiller, AURUA, joy1 and 9 others like this.
  13. Justicija

Justicija Форумски идол

Дај боже све да ти се оствари како што си сакаш , јас немам ништо против .

14. Bride to be

Bride to be Активен член

Темава е топ најголемиот проблем јас и мм живееме сами башка од свеки и мм на свеки но тоа што мене ме вади од пети е што они слободно си идат кај нас кога ние не сме дома неможам да замислам си идам од работа,гости или шопинг и што може гледам отворена врата они си дошле без наша дозвола куде наас и си отвориле исто како да се дома и тоа не еднуш не два туку многу почесто ,потоа секојдневно му ѕвони на мм и мене куде сме што сме што план имаме да одиме кај нив па зашшо не одиме често бал бла бла ве вади од пети ....

15. kuc

kuc Форумски идол

Оти тие имаат клуч од кај вас ???
    Треба мажоти да му каже или ти дека нема што да бараат кај вас кога не сте тука и дека можат да дојдат кога вие ќе си бидете дома ...
    И ако не живеете заедно не гледам зошто би требало на некој да му давам отчит каде одам и со кого ...некогаш и ова стариве незнаат кај му е местото но затоа треба некој да му го покажи ...

16. Bride to be

Bride to be Активен член

многу пати му имам на мм казано но не можел он да побара кључ не било долично а јас ако кажам ке се скараме и зато си кутам он вика не долично а очигледно е долично како да се дома да си шетаат јас ко не сум во домот а иначе за отчет од секогаш свеки е таква се треба да знае а мене тоа многу ми смета ама пробуувам со тоа шо она кога ке праша вртам тема мењам прашање не и одговарм за да свати ама неее...

17. Annath

Annath Форумски идол

Смени брава.

18. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Додека не им покажеш каде им е местото така ќе биде и понатаму. Недолично било. Многу пак доликува да ти доаѓаат така дома. И што ако се скарате?! Aко е тоа начинот за да си газда во својот дом, јас би го одбрала. Секако прво со фин и културен пристап. За промена, земи и ти клуч од кај нив и прави им така. Барај отчет и ти од неа. Твој живот, твое семејство, твоја работа.

19. *Ane*

*Ane* Популарен член

Poradi se ova... Fala bogu mm svati pred 3god deka Treba da si ideme i da ziveeme sami :)zatoa sea ni e super... I da se skarame ke se skarame za nesto megu nas a, ne za drugi :)

20. Zaljubena26

Не е долично тоа што тие го прават и што без срам упаѓаат во туѓ дом. Не ни требало да им се даде клуч, не знам кој бил иницијатор за тоа уште на почетокот. Јасно дека мажот твој е мамин син кој нема срце да пререче на неговите. Притисни го, повеќе личи тој да им каже оти сигурна сум дека тој им го дал. Од кај испадна сега тоа дека треба да се даваат клучеви од сопствен дом на останатите членови од семејството кои не живеат таму? Во твој дом ти сега треба да пазиш што правиш за секој случај да не им текне ненајавено да влезат па да те затекнат да речеме гола.