врти сучи мажите се за се криви во 90 посто од приказниве тука оти немаат муцка за да кажат збор два.Разбирам родител ти е ама како бре дозволуваш друг клуч да ти има од дома,или мајка да ти вреѓа жена,или да ти земаат дете од рака кога ке им ќејфне.Се дур он прифаќа се ,они ке си прават проблеми а жената ке се нервира.И на крај ете ти упропастен брак.Еден ке спакува прв куфер и ке лупне врата оти па прекипува еден ден од се.
Такви луѓе немаат осет. И да ја начекаат како се шета гола низ куќа нема да им биде незгодно и пак ќе си продолжат по старо. На ваквите не можеш да им докажеш дека секој си сака приватност.
Абе не е до клучот, до лугето е и карактерот. И моите имаат клуч од кај нас. И моите родители и неговите имаат. Еден период го чуваа син ми, па секој пат требаше да памтам да им оставам клуч, еднаш отидов на работа без да размислам махинално заклучив од надвор и си отидов, оставајки ги нив со детето внатре заклучени затоа направив дупликати и им дадов и на едните и на другите. Но никогаш не злоупотребиле, напротив. Требаше да одат на одмор со пријатели што живеат близу до нас, а тргаа ноке и им рековме , дојдете, и одседнете кај нас, ние исто така не бевме дома. Не, бре, жената вика непријтно ми е, не можевме да се убедиме. А и твоето има решение, ако не може со разговор со мт да се реши. Кажи дека си го загубил клучот, па сменете брава. Само проблемот со нејзиното мешање во се не се решава со менување на бравата.
Клучеви на никој не сум дала нити планирам. И маж ми е согласен. Сум оставала за одмор да ми вадат цвеќиња и одма сум го земала. Освен ако треба дете да ми чуваат, тогаш да речеме мора. @Bride to be прво ми паѓа на памет да му кажеш на мт да смени брава. И нема клучеви на никој. Ако и ова нејќе, до него си е. Некои луѓе немаат осет штом он им дозволува тие така ќе си тераат. Демек син ни е ќе се шириме си можеме
Мора да си се изјадосам тука. Вчера му викам на мм ај сеа ти миј ги садовите зошо праеше ручек. И ок нема проблем, иде у кујна и се фаќа за суњгерот и у тој момент улетува свекрва ми (пошо ние тројца живееме) и му упатува поглед као шо праиш?! И мм и вика тргни се садови ќе мијам. И мајка му му вика не не иди легни си ја ќе ги домијам. Мм уше таков ми вика те заебав и си иде у соба, и свеки ми се врти ми вика нема потреба при две жени он да мие садови!! А шо викам шо е толку лошо ако сме се договориле НИЕ ДВАЈЦА? Па да ама мене не ми е сфатливо маж да мие. Викам е мене ми е сфатливо пошо на сите другарки мажите по дома средуваат нешо, може и он. Станав и ги измив садовите, она виде не виде се повлече у соба. Заклучок: ја испаднав ненормална пред мм, ми вика уште се расправаш за ситници, шо ако мајка ми мие. Не е за садовите, денес се тие, утре ќе биде прашина,задутре дете. Како шо и двајцата идеме на работа,колку шо сум уморна јас толку си и ти и мене не ми се праат мн работи па си ќутам ама после три месеци од брак почнува свекрИвата да се меша, е тоа мн ме нервира. Извинете на долгиот пост
Ама што и се замараш? Кога веќе живеете заедно, нека мие она садови и нека прави се по дома. Јас за ова не би се жалела. Тоа што ти се меша е друга работа и мораш да го расчистиш со мт. А што ти е гајле дали го штеди или не? Важно не ги миеш ти.
Прости и застарени сфаќања ти се тоа, мила. Ко треба се жената да работи. За некои тоа е поим маж да помогне. Мм колку пати усисувал, а јас пазам дете и тaa наидува без да тропне секако и еден поглед и се зачуди како син и - маж да усисува. Јас не и ни обрнав внимание зашто мразам некој ненајавен да ми упаѓа така, може сум гола пример . И од тогаш заклучувам врата. А вие живеете заедно и можам да ти кажам следен пат маж ти да и каже да не се меша во ваши договори и разговори
И јас живеам како тебе, ама обратно од свекрва ти, мојава баш и е мило кога ќе го натерам мм да фати нешто по дома. Ете и при нас жени знае да измие садови, да стави кафе, да направи салата и сл. По мое мислење иако сте во заедница свекрва ти нема право да се меша во ваши брачни работи и договори макар биле ситници. Тие ситници го прават бракот. И по кој знае кој пат крив е мажот. Кај нас кога свекрва ми сака да искоментира нешто што не е нејзина работа, мм одма ја укорува со зборовите-наша работа е тоа, не се мешај! Можеби затоа немам проблеми од тој вид. Свекрва ми многу си пази да не го налути синот, а и мене. Сакам да кажам дека маж ти лошо изреагирал!
Nema veza. Vo ovaa situacija soprugot,odnosno mashkoto e vo sredina. SOPRUGA, DA e sopruga megjutoa i majkata e majka . Tuka nemoze da se napgja ni majka ni sopruga. Majkata e majka. A soprugata e sopruga. Pred.se.treba da se gleda soprugata. Zatoa shto majkata sega ja.ima utre.ja nema. Nema.so nejze da spieme i oformuvame familija. Normalno e da e ljubomorna mjkata..zatoa shto.celoto vnimanie go.posvetuvame na soprugata...
Пак дојдов овде да се пожалам и да добијам совет иако повеќе пишувам за да ми олесни бидејќи не разговарам со никој за моите проблеми. На некој му изгледаат мали, друг не те разбира а инаку да не ми си во кожа. Запознати сте со мојот проблем, во тазе брак, бремена, со маж муле и свекор и свекрва кои не се поднесуваат никако. Луѓе не можам да живеам со тие луѓе. Свекор, свекрва, јатрва, девер и дете од јатрвата. Плус ние двајца. Во една соба. А секој има посебен спрат. Си доаѓам претходниве денови од работа уморна и сакам да си одморам, плус бремена,а не можам да одморам ни психички ни физички. 8 луѓе во една соба, малото од деверот писка,вика, нив мува не ги лази, мене ми смета, и да сакам да легнам немам каде,нема место, треба да седната да бидам а мачно ми е со стомакот, а и да легнам галамат. Често пати одам во спална ама ладно ми е. Свекрвата се плаши да и рече на јатрвата да оди во нејзиниот спрат, каде што патем има и греење, а јас бремена ако да одам во ладна соба и да седам таму цел ден . Маж ми е цел ден на работа, кога ќе дојде веднаш му даваат некоја обврска по дома, ако не тоа ќе си излезе со другари и јас цен ден затворена и сама, со непожелни луѓе околу мене,. Верувајте скренав, се мрднав, цел ден со никој ни муабет, ни да се насмееш ни да се расположиш, само со мобилниот враце седам, како изгубена во просторот сум, се одвикнав да комуницирам со луѓе од што сум затворена по цел ден, не знам два реда муабет да сврзам кога сум со луѓе и само молчам... Викенд најчесто си одам кај мајка ми и тогаш одма свекорот најмногу се бунтува , му збори на мојов што сум барала дома..како бе што барам?? тие не ми се душмани, не ми згрешиле ништо за да не одам дома, со што заслужиле тие да не одам? како да не одам кај луѓе што ме израснале, ме гледале, сегрижат за мене, се слушаме по 5 пати на ден, а да седам со свекорот и свекрвата од кои немам никаква корист. Кога сум дома мм не ме бара воопшто, има страв од нив, којзнае што му зборуваат за мене,ама тој не е доволно маж да им се спротивстави и да им рече ако слушнам уште еден збор за жена ми готово е со вас, ама неее, и тој исто се понаша. Кога ќе му речам одма дома одма расправии, а имав и некои проблеми во бременоста, немаат осет луѓето спрема мене дали се нервирам или не. Еве сега кога ќе појдам кај нив тие ќе седат намуртени и нема да ми зборуваат .колку и да не ми е гајле ме нервира таквото однесување и не можам да седам во една соба со луѓе за кои знам што милење имаат за мене. Му велат на маж ми дека шетам затоа одам дома и тој ми префрлува за тоа. штоќе му речат тоа и тој ми го вели наместо да ме брани. И да шетам не е нивна работа. Јас се мажев за мм не за нив, за да живеам по нивни правила и да правам како што ќе речаттие. Кажете ми како да постапувам одсега? што да правам за да си го олеснам животот таму, САМА, бидејќи разговор со мм е пробан 100000 пати и нема фајде.
Па по сето ова што го пиша најпаметно е да си одиш дома кај твоите некои работи едноставно не ги бива.Најлошо е кога имаш проблеми со мажот кога не ти посветува внимание,не те подржува.Па ако сега не те размазува и чува кога носиш негово дете кога???И онака кажа дека џабе со него муабет отиди си од таму.Немаш проблем со неговите со него имаш.
Факт дека тоа е најпаметно ама човекот не гледа проблем па затоа си седи и си ќути.Тој кога си дозволил овој период вака да се однесува што повеќе.
@Osamena5 Заминувај од таму што поскоро. Леле колку се нервирам кога ќе прочитам вакви постови. Ми доаѓа да ви дојдам таму и да ви ги решам свекрвите. Како бе до толку осет да се немало.
Не е свекрвата за решавање.Таа ќе си прави по нејзино се додека синко не пресече. @Osamena5 едноставно не те сакаат неговите а и ти не се вклопуваш во нивната замисла сите на купче. Со маж ти настрана сериозен разговор со муабет дека не гледаш изглез од ситуацијата и дека планираш и трајно да си заминеш. По тој разговор се ќе ти биде јасно до каде сте со маж ти. Иако ти бремена а тој по работа излезен со другари?
Ако маж ти е мамин плачко ,не сака да се замара со муабети и ако џабе е се што и да му кажеш,крај на муабетот ! Се знае што треба да направиш.
Ма до нив е. Они така син на мајка си го воспитувале. Ццц. Ако еден ден имам машко и станам свекрва, ќе потпишам документ на клада да ме запалат, ако станам таква, како горе наведените случаи.
Фала ви многу. Одсекогаш ги имаше овие проблеми ама ме залажуваа дека ко ќе се земеме се ќе се среди и секој ќе си биде на својот спрат ама стана полошо. Сега е тука плус и детето од јатрвата. Писка, плаче, вика. На сабајле стануваат и доаѓаат кај нас, се дерат по ходници намерно за да ме разбудат, 100 пати му се имам пожалано на мм и не им вели ништо ама сега јас ќе ги превземам работите во свои раце. Не ми е јасно како може да се плаши од нив, моите ако грешат нешто поебно спрема него јас им давам до знаење, а тој се плаши...не знам што да речам. На почетокот од бракот неколку пати до нервен слом дојдов, и тој разговараше со нив, ама после мајка му не му зборува него и седи лута со денови,а и со мене исто и намерно ја вика јатрвата кај нас да седи, а знае дека ми смета и дека ни прави проблеми во бракот единствено со тоа. Цел ден е кај нас и кога навечер ќе си појде во нејзиниот спрат и се јавува на моб да слезе долу да сме пиеле кафе како цел ден да не се виделе или ќе појде горе ќе го земе детето за и таа да дојде кај нас. Ако толку сака да биде со нив може да појде на нивниот спрат, а не да ми ги носи кај мене ама така нема да ме нервира. 10000 пати досега сум се искарала заради ова и пак за инат не се поправаат работите туку напротив одат уште полошо. На свекрвиште и е страв јатрвата да не и се налути и затоа ја вика кај нас, а за мене не и е гајле. Не знам што да правам...јас многу го сакам мм, знам дека и тој ме сака, чекаме прво дете, ама ова едноставно не се издржува. Или јас или тој ќе се разболиме. Претешко ми е. Легнувам со солзи, станувам со солзи. Седам дома и гледам како моите се грижат за мене а тоа кај мм го немам од никој. Ни еден убав збор, ни една прегратка, ни утеха ни ништо. И уште некој да ми забранува да доаѓам дома, кај луѓе кои ме сакаат, а да седам со нив и да се нервирам. Ним им е целта да ме нервираат, бидејќи ако тие ме сакаа мене или мм знаеа кај е проблемот и ќе го решеа, а не да прават сплетки. Му викам на мм да беше друга ова не го трпеше и досега ќе беше замината а тој ми вика да беше друга ќе имаше повеќе разбирање. Повеќе од ова каде????
Исто. Господ нека ме казни ако еден ден имам син и ова им го правам. Родителите се нај криви бидејќи гледаат кај е проблемот и за инат уште повеќе проблеми им прават, наместо да го решат за сите да бидат среќни, а не само едниот син и снаата. Не знам како ќе немаат грижа на совест ако бракот им се распадне. Срамота.
@Osamena5 ,ochigledno tvojov bez ushi e koga e so tebe,pa moze I redno e malku da si se povlechesh kaj tvoite,kolku da si vidi ovoj tvojov shto saka I od tebe I od vashiot taka narechen brak..oti ova negovovo do nigde ne vodi..apsolutna nikakva idnina..bremena ne bremena reshi si go problemov...ako ne te ni prifakaat negovata familija nikomu nishto ne si ni prva ni posledna.. A drugava snaa ja “pushtaat kaj nejzinite da odi”??? Zar’zi mu tamu na tvojov I postavi mu ultimatum ili vaka ili nikako,ili ke se trgnete na strana ili sekoj na svoja strana..Oti I Toj da ti vetuva brda I planini,dzabe koga ke sedite vo duvloto na starite!!!