Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    @Nalutena1 за твојата не знам, мојата нека си ја живее господ :)

На CameliaMiller и m.i.g им се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.828
    Абе не ви се криви свекрвите.
    Шо сте должни да трпите да ви прават се и сешто?Немаат право а вие немате ли свое јас ? Како дозволува мажот? Па во кој век живееме мајката.
    Ја разбирам пререкување и сл ама тука прочитав апла тортури!

На CameliaMiller, fina erika, monik55 и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.853
    Допаѓања:
    99.514
    И што мораме да се правиме светици на форум, па така не се викало на свекрва, вака не се викало, а таа некое туѓо чедо доведува до тоа да заврши во болница? Го вреѓа, омаловажува и сл.
    Кој како сака, нека вика. Некаде маж е крив, некаде стварно немаат услови за посебно, на трето место ако сака таа ќе искористи секунда мажот во ве-це кога ќе отиде за да те нападне... И посебно да си, ќе ти дојде на врата ако решила да те замара (случај на мајка ми), така да, на никој не му ја знаете маката па да судите. Секој си е одговорен и за своите постапки и за своите зборови.

На CameliaMiller, tina-63, monik55 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Луѓе навистина не ми е јасно,како им дозволувате живци да ви кинат,па и во болници да завршувате од нив. Јас во моментот кога сфатив дека си сакам мир и не можам повеќе да седам со нив,зборував со маж ми,се спакувавме и излеговме. Уште немав доволно ни садови,ни постелнини,фалеше се понешто. Ама битно сами сме. Сега ,два месеци подоцна,се си имаме. Тие живеат блиску до нас,пешки можеш да одиш,ама ги навикнавме,ќе дојдат еднаш неделно на кафе или да поседат,ние исто така и толку. Свеки се мешаше,даваше идеи и планови,кога виде дека никој не ја рецка туку се на игнор,си се повлече. Не дозволувајте никој да ви нарушува здравје и однос со партнерот. Они си го поминале животот,немој на вас во расправии да си помине. Соба една имај си,ништо повеќе не ти треба. Само мир кога имаш,полна ти е душата.

На CameliaMiller, Skorpija25, AURUA и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    Kolku shto se sekavam kade se imash izjasneto okolu stanbenoto prashanje za da go dobiesh toj mir koj sega go ziveete ti I soprugot tvoj ,zasluzni se tvoite svekor I svekrva taka?
    Ne site svekori I svekrvi vakvi dobroti pravat,samo da znaesh:emo: zatoa I razbiranje treba da imash za ostanatite!!!

На zalosna, eli25, AURUA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.172
    @Minnie 1 ти мислам си во странство.Условите таму за осамостојување и тука не се исти за жал.

На YoungandBeautiful, orhideea, AURUA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Утре дотичната да си ги земе резултатите. За преглед во вторников се нацрта уште понеделникот со се свекор со се цел куфер работи. Па по утре уште еден ден да се одмори и си одела недела наутро. Ај и тоа чудо да се случи. Не сакам тоа муцката да и ја гледам. Секој ден леле ова леле она неарно ми е. А мене секој ден што ме боли глава што делам ист тоалет со неа а? Што не можам на раат да си се изе*ам а? Знае дека не ја трпам и пак и пак тука кај син и.:@Ќе направи еден ручек сто гнасотии ќе ти остави за чистење. Ама она болна ручек направила,жртва за децата и внучето(facepalm),а ако не може свекор ми по кафани го праќа нарачаното јадење да го земе па после пак се врти муабети како обезбедила ручек уххххх. Само збори како е болна,што ќе купи и турскине серии. Едвај чекам да ја снема. А да нема кај да седи во Скопјево ај и ќе ја разберам ама не неа тука до синко и е арно,поарно и доаѓа на душичето. Болна,болна жена,умоболна,ама неа ништо не и е-добра глума мене ме скренува. Секој ден ми се темни ко ќе ја слушнам здраво стана а јас до толает идам само(facepalm). Ми иде да и речам а што ти статистика водиш кој што прави?

На celineparis и Aneta92 им се допаѓа ова.
  8. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.764
    Nikogas ne bi go storila istiot losotilak sto mi go storile mene nikogas. Zosto znam kakvo e custvoto od drugata strana.
    Ne mora vednas da ripnete i da sudite za kazanoto, sto demek vie svetici ste bile kolku i da navreduva svekrvata vie los zbor i nemavte prereceno. Pa ako vi bilo se ok togas ovaa tema bi trebalo da bide prazna, a vo slucajov e prepolna so razno razni slucai, a posle velite :o "gesus "sto procitav. Odednas gi zasakavte svekrvite koga tukanon stop se zalite

На saren_petel, AURUA, Emy867 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    @joy1 Да,во странство сум,свесна сум какви се условите во Мк,па затоа и реков макар соба една своја да имаш под кирија. Навистина е тешко во заедница. Што ти вреди и брак и врска,ако си цело време во кавги и стресови? На толку млади години луѓево здравје губат. Едноставно две генерации под ист кров не иде никако. Редок случај. Млади жени,мајки,бремени или со деца веќе,наместо да уживаат во животот со семејството секој ден трпат се и сешто. Тоа не е здраво ни за нив,ни за децата.

@Glasna Да,точно. Многу ни помогнаа кога ни беше потребно. Меѓутоа,кредитот,сите останати трошоци,материјал додека реновиравме,се тоа сами финансиравме. Они имаат толку да ни ја купат и куќава во кеш,ич да не плаќаме кредит,ама не,не сакам никој утре да ми префрла што се ми купил и дал. Ако се случеше да ни донесат од град материјал или нешто што сме им порачале,носат заедно со фискална сметка,ние вадиме и им даваме одма. Значи помош од нив е што ни се потпишаа како гаранција и свекор ми помагаше во реновирањето. Останатото,од неделната заработка една недела чаши си купив,другата постелнина третата тенџериња. Свеки не се понуди ни да ми помогне во чистење ,а не нешто друго. Ама,ако уште поубаво за мене кога знам дека се тоа е само наш труд.
    Имам разбирање секако,само жал ми е,знам како е. И јас две години што не поминав и затоа ми се чини да можам сите би ги одвратила да не си го прават соа на себеси и да живеат во заедница. Не сакам д бидам погрешно сфатена,само бес ме фаќа од вакви рботи кога читам,како некој се меша во туѓ живот и си поигрува со нечии живци.

Од овој аспект ми се чини,ако имаш добар однос и разбирање со сопругот,се е полесно.

На saren_petel, Yowannty, AURUA и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Мојана цел живот викаше „јас што имав свекрва не дај Боже ником, јас на снаата никогаш ништо нема...„ И стварно, она никогаш ништо, ама се ќутенка, пропратено уз манипулации и изигравање жртва. Ќе и речев свака ти част ако дојдеше и ми речеше „слушај, неможам да те смислам, де мафни ми се од животов„ , отколку што ми се умилкуваше со нејзините манипулации и „ќерко„. Во дадена прилика и ќе и речам, 100 пати бетер си од твојата свекрва, таа барем не те сакала и не ти продавала пуфки, ни ти лицемерела, не те сакам и марш.
    Иначе и после средбата што ја имавме во град тогаш кога пишав, продолжи да ми лајка на фб, а пријателство не ми нуди. Ја тртнав на блок, нека лајка сега.

Последна измена од модератор: 9 ноември 2017
    На CameliaMiller и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Условите сам си ги правиш, ако немаш услови немој ни да си ставаш здрава нога во трн. Секој има за едно гарсоњерче да изнајми, ако нема нека си седи мирен на газот, и нека не се ни мажи ни прави деца, во стресови, секирации, 20 генерации под еден кров, уште па и со родители такви какви што се. Јас неможамд а го разберам синдромот на заслепеност према родителите, не ми е јасно како некои луѓе си ги сматраат родителите за безгрешни, па јас сум милион посто свесна какви се моите и кои се маани ги имаат, и отворено им ги кажувам во лице, нема тука греота мама ми е тоа, или тато ми е тоа, ако греши има да се поправи.
    А и незнам невестиве кај гледаат, што си мислат кога се мажат без да се прави муабет околу станбеното прашање воопшто. Свесни дека во 2 собчиња ќе јадат,прдат,спијат, во присуство на свекор и свекрва и деца ќе раѓаат во тие услови незнам, кој рече назад, мажачката стана најголем дострел во животот, дај да се омажам па шо биде нека биде. После уф.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.172
    @Offspring треба ли секој да чека да се склопат коцките па да се стапи во брак?Ова не е филм,реалност е.Некој се мажат/женат дур се на факс,очекуваат ете да се вработат наскоро но текот на настаните не оди секаде по план.Некаде едниот е вработен,другиот не е.Со една плата од 250 евра каде под кирија жити се?

секој сам да е нормално.Ама ретко некој САМ да успее од прв ден да се одвои во свој стан или куќа.

мислам дека ако кај нас се чекаат услови за се пола нацика ке остане во врска само и без деца.

На Annora, simona_baby, AURUA и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Сестра ми со години е во врска, несакаат да се земат поради станбеното прашање. Братучедка ми 11 години во врска, несакаат да се земат поради истата причина. Едната братучедка рипна се омажи и дете роди, и второ роди, во заедница со свекор свекрва девер јатрва и нивно дете. Хаос, не се знае кој јаде, кој пие, кој плаќа. Уште едната братучедка се омажи и роди дете, со намера да бега преку граница, маж и веќе отиде, сега сака и нив да си ги повлече. Јас се омажив и си отидов под кирија, мирна глава. Со времето си истеравме кредит и си купивме куќа. Ничив газ нема да бришам на старост.
    Кој најубаво си помина од сите нас?

14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.744
    Допаѓања:
    176.000
    Ако сестра ти ДЕНЕС остане трудна, што ќе праве?

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Не останува трудна, ни па има во план. Деца се планираат, не паѓаат од небо.

На CameliaMiller, AURUA, Rebecca_R и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Да,за жал така е. Ама секој поинаку размислува. Јас на пример,да не можевме да се одвоиме,не знам дали ќе останев во брак до сега. Да збременам,па деца да раѓам во куќа со 7 члена? На памет не ми паѓало. Немаш ни минута мир. Свекрва ми знаееше во сабота или недела нутро правосмукалка во 6 сабајле да пушта. Миксерот и готви уште од 5 сабајле. Гости секој ден им доаѓаат. Замиси ми се погоди текшка бременост па треба да одмарам. Господи,таму можеш одмор да заборавиш. Затоа сум толку против тиа.
    И не е само дека сега имам услови. И во претходната врскасо дечкото зборувавме за брак ина полеток требаше да живееме со мајка му и сестра му додека се снајдеме. Ама само додека се снјдеме,а деца па уште одма му кажав дека ќе мора да почекаме. Сум била свесдок на многу ситуации,семејства со повеќе генерации под ист кров па деца,па хаос жив. Макар и никогаш да се не се омажев,немаше да се согласам со тоа.

На CameliaMiller, AURUA и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.744
    Допаѓања:
    176.000
    Чуда се случуваат ,верувај,секогаш.
    Зборот ми беше некогаш баш од небо може да падне. И,тогаш?

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Бубче, и јас не верувам во тоа „случајно“ се фати. Знаеме бебе како се прави.

На CameliaMiller, Luna91, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    13.789
    Во право си. Јас еве не би можела во заедница си признавам. Тежок карактер сум, потешко се вклопувам со други и не сакам да ми се моткаат свекрва, свекор, па уште девер и јатрва. Нема шанси. Јас со татко ми и мајка ми имав недоразбирања пред да се омажам, а не пак со други. Затоа ние направивме посебна куќа, па се веривме.

На CameliaMiller, Skorpija25, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Тоа на пијани малолетници им се дешава да грешат, или да си играат со среќата дека од еднаш нема да се фане. Луѓе кои се зрели, и знаат што сакаат во животот, знаат и кога не сакаат да имаат деца, не ги ни прават.
    Јас работев келнерка и шанкерка и веце миев и бришев кај шо мочаа и сереа во кафичот, ама си плаќав крија и дома кога ќе си дојдев, бев госпоѓа.
    Ич не е невозможно. Две плати, маж ми работеше, и јас работев, ќирија си плаќавме, ни во еден момент не помслив да отидам да живеам со свекрва ми. ама јас не реков аха јас несакам келнерка да бидам и веце да бришам. Бришев и ќутев и се смеев на простотилуци што доаѓаа и бев фина. Ама дома бев госпоѓа. И сега сум госпоѓа.
    Јас ќирија секогаш сум имала да си платам, иде први, кирија се плаќа, па што ќе остане тоа ќе јадеме и пиеме. Ако имам ќе си купам сок, ако немам ќе пијам вода од чешма. Ама за кирија ќе си платам.

На CameliaMiller, ZAHRA и stilas7 им се допаѓа ова.