Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. AURUA

AURUA Истакнат член

Зошто не знаеш каков проблем сум имала и се уште имам така звучам.Во право си. И подобро никоја да не биде труен со злобата нејзина сторена кон мене. Не ја сакам ни за една недела ни за цел живот. Тоа е тоа. Таа го знае тоа,јас од моја уста лично сум и го кажала и на мирен пат и со викање ама неа мува не ја лази. Така исе сака да се упикува по туѓи бракови и да се меша во се. Така прави и кај другата јатрва ама таа и се клања дека свекрвами го притиснала девер ми да ја ожена снајка дека долго биле во врска бла бла што ќе речеле луѓето од мало место ако се вратела од Ск. немажена а имала долга врска за кој сите знаеле. Сега јасно ви е со кој ментален склоп на особа си ги кинам нервите?

Last edited: Nov 9, 2017
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Кога во 11 години врска не створиле ништо нема ни да се створи тешко.
    Имам пример дома еве 12 години тераат но господинот не наоѓа асална работа бидејки он е зацртан да зимаминимум 30 илјади плата.
    Е сега за 11 години не најде бема нит сега.
    Јас лично и ако бев за сега веќе не сум за под кирија.
    Нее така лесно да се фрлаат парите во воздух.
    Една година едната плата оод перница ете минимум некое учество за стан.
    Мене киријата повеќе ќе ми дојде од ратата за кредит и нема шанси под кирија.
    Фала богу што неми е секој ден пекол туку само кога ќе ја прифатат само проблемот е што не бира на зборови ама јас не ќутам и имам маж што стои до мене.
    За се си има компромис и ако со некој луѓе е тешко да се дојде до тоа.

Lejla8 and Meckicja like this.
  3. Luna91

Luna91 Популарен член

Ако живееш во заедница по дифолт не значи дека живееш мизерно. Секако се знае како е најарно, ама има и позитивни примери без скандали. И јас живеам во заедница и имам мир. Како што гледам многу повеќе од некои што живеат сами, а сепак секој ден се притресуваат со свекрвите. Киријата не секогаш е опција. Ако за вас била, некој друг можеби има друг план. И јас имам услови за кирија, ама сепак одлучив да си "потпрам" 2/3 год во заедница со поделени трошоци и паралелно да си го градам својот дом. Да бев под кирија, реално не ќе можев да изградам ништо свое. Вака ќе си решам животно прашање. Пак ќе речам. Киријата не е долгорочно решение, но сепак подобро така него со нервози... И штом веќе сте се тргнале, што уште се замарате со свекрвите ? Ако не си пронајдете мир во себе, џабе живеете посебно...

Last edited: Nov 9, 2017
    Trxmx, Nausicaa, snegulkata and 17 others like this.
  4. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Свекрва ми е мед и млеко после 5 години брак. Ама по претходен тренинг... Хахаха... Не е лоша жената, и доста ми помага, многу сум и благодарна, сега периодов со ИВФ, мирување, рана бременост... Фала богу може да изнервира, ама и мајка ми знае од кожа да ме извади.. Може и јас нејзе за нешто ја нервирам. За било кој проблем си имаме договорено со мм, мм ќе се расправа со неговите, јас со моите..ако нешто смета кажи.

На почетокот ни имаше згрешено многу, дали намерно или ненамерно, ама се кае и среќна е што сме и простиле. Сум можела да не и простам, ама сепак родители се, јебига.

Ај не ги спомнувам 2-3 "големи" грешки, морам ова помалите ситуации, ама заради сопругот, здравје господ да му даде, лагано сме ги решиле.

Ние сме на посебен спрат со посебен влез , ама сепак иста куќа, ист двор.. Не правевме свадба, туку со тие пари плус кредит комплетно реновиравме кат. Првин сакаше да се умеша каква кујна, кауч, што ли не да сме земеле. Мм ја пресече ко џедај ако ти се свиѓа купи си го за доле. 8)

Друга ситуација, знаеше да се качува и да влегува без да тропне, а ние будали отклучено држевме, епа мм тактички рече еднаш еве ја иде нагоре ај у спална да идеме, тој се соблече во гаќи, малце го разбушавив..и ете ја си влага свеки ..кај сте деца, што праите.. Мм мртов ладен искача од спална демек задишан еве деца праиме, како не ти е срам да влегуваш така.. :rofl:И јас еднаш таман истуширана во бањарка, слушам туп туп по скали и викам е сега ќе видиш.. си ја соблеков бањарката и гола се мачкав со крема. (mooning)Влегува таа, смени 10 бои, леле извини, си кидна. Веќе никогаш не се качува без да зазвони. Хахаах..

Има доста ситуации од првата година, две брак, дур не се научи дека синко е веќе посебно, женет е, сакаме раат, млади сме, со свои навики. Му плачеше на мм зошто не сум се симнувала секој ден, тој отсечно, па и жена ми после работа сака да одмори, да си пушти компјутер, музика, а не со вас турски серии доле да гледа. (y)

Еве после неколку години и легна дека различни луѓе, различни навики. Ама да не бевме трпеливи, и да не беше маж ми тешко дека ќе научеше. Затоа викам, не се повеќето проблеми до свекрвата, до мажот е што дозволува.

Ауу се распишав, кој ќе ме чита, ама не ми се спие, па удри .. :)

5. ilyan

ilyan Популарен член

Јас не знам зошто поголемиот број членки , животот во заедница го имаат сфатено како пекол и измачување.Некои живеат во заедница , но мирна им е душата затоа што на време си ги уредиле односите со луѓето што живеат во таа заедница,се прилагодиле или пак наидуваат на неизмерна поддршка од сопругот, па не дозволуваат брачната хармонија да ја загрозат заради трети лица,едноставно уживаат.
    Има и такви што од прв ден живеат одвоено ,но се опседнати со тие свекрва -снаа односи, паметот им е во свекрвите што направиле,колку се безобразни и си ја полнат душата со гнев и омраза,иако се "газдарици" и ги гледаат еднаш месечно. Си ствараат една дупка во животот заради која немаат мир иако сите други коцки им се споени. Зошто ?
    Не можам да разберам навистина. Што велат далеку од очи,далеку од срце,како може да си ја јадам душава за свекрва што не ја гледами не ја слушам .
    Ако е проста за неа е проста.
    Ако е злобна за неа е злобна,карма ис да бич.
    Ако е двочична за неа е дволична.
    Си имаат свој дом,имаат пари имаат се и пак не им е токму.
    Зошто едноставно не прифатите дека таква е каква што е и дозволувате да живеете со огорчена душа,наместо да живеете хармонично со мажот и децата? Тоа не го разбирам.
    Јас не живеам во заедница,си имам посебен спрат. Свекрвата ја имам прифатено таква каква што е,си имам прифатено дека сите луѓе не се исти и живеам мирно со сопругот,нити јас да осеќам мржња кон неа,нити да го напнувам мм со едни исти муабети за мајка му.

Last edited: Nov 10, 2017
    ivimis, kuc, ***cute*** and 21 others like this.
  6. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

И јас живеам во заедница. Не е сјајно ама се трпи. Свекор ми и свекрва ми се добри луѓе нормално знаат некогаш да ме изнервираат ама па и родена мајка ќе те изнервира некогаш. Тоа е различни генерации различни сваќања. Порано се нервирав ама сега свекрва ми си збори јас ја слушам и си правам како мене ми одговара. Обично се мешаше околу бебето ама сега почнав да си правам како јас мислам. Нормално најувабо е сами ама подобро некоја година да поседиме со нив со поделени трошоци ( скоро све плаќаат они ама знаеме и ние некоташ да помогнеме не сме толку без осет ) и да собереме некој денар па да си уплатиме за стан. Ќе се издржи некоја година не е толку страшно.

miakolo5, kuc, 24.07 and 6 others like this.
  7. friendy

friendy Форумски идол

Свекрвите се многу “лоши” жени, ама пак кога ќе зготват ручек први сме нацртани на масата и најслатко ни е тогаш. :D
    Уште поубаво е пак ако е пазарувано од нејзини пари.:lol:
    Булзај(y)

m.i.g, kuc, 24.07 and 14 others like this.
  8. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Колку омраза низ темава...?
    Жени, нели и ние утре ќе бидеме нечии свекрви.
    На крај излегува- нема лоши снајки, само лоши свекрви.Која свекрва од лоша и полоша и најлоша.
    @ilyan убаво кажано, на место ти е мислава.

9. Luna91

Luna91 Популарен член

Секогаш е до начинот на гледање на работите и до перцепцијата. Дали чашата е половина полна или половина празна?
    Ако сме огорчени, таа чаша секогаш е половина празна. Не зборам за сериозни семејни проблеми, туку за секојдневни ситници со кои се оптеретуваат снаите. Ќе кажам личен секојдневен пример. Се спремам да измијам садови и свекрва ми вика - остави Луна јас ќе ги измијам, не се замарај. Ако сум огорчена тоа можам да го сфатам како она мисли дека јас не знам да работам, како мисли дека кујната е само нејзина, што туку се меша само и сл. Но од позитивна страна жената сака да ме поштеди и да ми остави повеќе време за себе. Секако не мора да послушам. Ако сакам да продолжам, ќе се заблагодарам и ќе си продолжам.
    Зошто одма нервоза? Ете ја се мота низ кујна, ете ја гледа турски серии. Епа дај да не диши да ви угоди. Сите си имаме свои навики и потреби.
    Иако живееме заедно и јас не сакам по цел ден да се дружам со свекрвата и да гледам со неа серии. Фино лепо си направиме со мм уште едно катче (дневна) за нас и таму го поминуваме најголем дел од денот сами. Си гледаме тв, се зезаме, си имаме приватност. Зборот ми е, можеш да си направиш да ти е убавото на душата дури и во заедница...

CameliaMiller, m.i.g, ivimis and 19 others like this.
  10. AURUA

AURUA Истакнат член

Во право си можам јас и да ја избркам на клоци зошто цело сабајле тарашка низ стари ќеси,се растропува насекаде и буди цела околина во зори. Она селска жена научена на селски навики,ама нека си ги чува тие навики од кај што дошла а не на гости тука да ми галами. Основна култура да се нема. Ова е стан да прднеш се слуша не е селскана куќа нејзина па да копа у двор жив човек да не ја слушне. Плус знае денес дека ми е многу важен денот да се концентрирам на нешто толку битно ама не она мора петел да глуми затоа јас 3кафе ќе стегам,па после ќе ми пее како кафето е штетно по здравјето. Ми иде да и речам па и ти си ми штетна по моето здравје па те трпам. Ах да не беше мајка на маж ми само...ух,ух,ух како брзо ќе се решеа проблемиве со вакво клето суштество,ах само...
    п.с.се премисли утре ќе си оди,затоа ровари низ цел стан се да провери пред да се нацрта за некое време со други изговори. Инаку ај да не се жалам ама срце ми плаче цела кујна ми ја наполни со земја од садниците со цвеќиња ладно им било на затворен балкон ќе замрзнеле,па како полевала така паѓала земја околу а на исто место во ќеси става зеленчук мајче мила....а до вчера мене ми држеше лекции за ред у куќа и кујна(facepalm).

Last edited: Nov 11, 2017
    CameliaMiller, celineparis and Glasna like this.
  11. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Јас не ги разбирам оние кои не живеат со свекрва и се нервираат затоа што им пошла на гости на неколку дена. А замислете да мораше секој ден да ја гледате и да ви се мота низ куќа. Затоа не создавајте си нервози за џабе.

buba4e89, Rose96, Petra777 and 3 others like this.
  12. Luna91

Luna91 Популарен член

А што и кажеш директ да не галами, не е тоа куќа стан е. На такви работи како со кафето оќути и 4то стави си, ќе види дека не ја фермаш. Може и маж ти да и каже дека на гости е и ако не и побарате помош да си ужива...
    Не сум во твои чевли, не знам. Може јас сум налетала на разбрани луѓе...
    На крајот на краиштата, не живееш со неа. Ќе ја истрпиш, ќе си иде. Што си ја труеш душата?

13. AURUA

AURUA Истакнат член

Да е 2-3пати годишно доаѓањево нејзино кај нас како кај деверот и јатрвата ај да замижам и да не си ја јадам душата. Ама секој месец минимум по недела дена се залегнува. И речено и е да е потивка. Или не сака или неможе друго нема. Маж ми ја толерира т.е. ене го или има нешто работа читај со колата и кај другар му-механичар ќе тепа ден а мене ме остава со неа и свекор ми. Она е необјасливо напорна особа,родени браќа не ја трпат т.е. золвите. Никој не ја сака(она го знае тоа иако не признава) само синко ја трпи и смета дека се поврзано со синко-снаа,внуче треба да и се восхитува. Доаѓа на гости и с епонаша како газдрарица а речено и е да одмара,болна дека е гостинка дека е ама не да не ги мачи децата,а повеќе беља и ѓубре остава зад себе. Доаѓа,седи недела дена. По неа минимум недела дена чистам се,гад ми е од нив,2недели сум раат и ете ти пак истото. Трчи по мој обврски,малото,па уште со неа ли да се замарам? Плус знае дека не ја трпам ич од ич. Сега да не помислите бојно поле дома,се сум коректна, ај купи и ова и требало она и требало,нема проблем ама пак и пак досаѓа. А има кај да се смести и на друго место во Ск.ама ете тука па тука. Секоја караница во брак ми е ради мешањето нејзино кога доаѓа и знае дека за тоа се карам со мм. Еднаш ми рече или ќе се навикнеш на нас или оди си,ние сме такви,извонредна фамилија,вакви ко нас нема,си се сакаме си помагаме итн. Мм си молчи на се ова и тука лежи проблемот. Така да што да и речам џабе е она знае дека син и и ја дава оваа моќ и ја злоупотребува а се правда дека помага. Ама како не,тоа и е само изговор да се меша во се.
    п.с.Вчера ми влегва во спална правевме муабет и она си дојде по мене во спална и гледа на брачен кревет како сум се соблекла оставена секојдневната влошка и вика ух што е ова ај да се фрли(facepalm)јас од неа не стасав да ја фрлам во вц. Си шета низ спална и ми вика ги тргнав папучите твои на пат беа од страната на син ми да не ми се сопне детето(facepalm). И да не замарам со нејзиното глупо понашање на форум ама не се трпи,ден два ајде ама ова:@

Last edited: Nov 11, 2017
  14. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Е тука е проблемот. Во вакви ситуации мажиштата треба да ги отворат муцките наместо да ќутат како без јазик. :devil: Арно ама за нив секогаш постапките на мама и тато се добронамерни и никој на светот не може да ги разубеди дека не е така. Викај си ги и ти твоите, по една недела и тие нека тераат гости секој месец, нека му одат по нерви и едноставно нека враќаат со иста мера па да видиме како ќе му биде на господинот. Снаата ако побара мир и им рече одма војна ќе има а синчињата обично ќутат. За вакви луѓе без осет бркање му е мајката и ич око да не ти трепне. Маж ти може ќе се подналути ама верувај дека полесно со тоа ќе се справиш отколку постојано во твоја куќа да те нервира свекрвата.

AURUA likes this.
  15. Petra777

Petra777 Популарен член

Мислам можеш културно да разговараш. Во мои лични работи ни сестра не пипа додека не праша. Сами сме си криви понекогаш.
    Ако немаш храброст да и кажеш, молчи и трпи си.

oblace1 likes this.
  16. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

И ние понегогашпоретеруваме,се ни смета,ама понекогаш навистина не се трпи. Тие навикнати рано да стануваат,ќе станеше во 6 и ќе почне да готви,смрди на кромид и манџи рано по сабајле. Децата еден по еден ги буди за на работа ( иако сите и имаме речено дека си имаме аларми и нема потреба),вклучувајќи ме и мене. Ќе застане на скалите доле и вика еден по еден се дере. И мене едно време додека не ја седнав и не и реков мразам такво агресивно будење наутро. Мене алармот ептен тивко ми ѕвони. Таа пак да не сум се успиела и викам,гледај си работа јас во живот немам закаснето ни во школо,ни на факултет,ни на работа,а и да се случи мој проблем е. За годишница и роденден на мм ме ппрашува каква торта ќе правиш,јас друга да направам и кажувам,се враќам од работа,она двете ги направила. Што да и речеш?
    Сега се оделивме и раат сум,гледа не и одам,не ми ни доаѓа толку. Пред некој ден носот го беше кренала зошто не сум ја викнала за во град,туку сама сум отишла. Многу ми треба,ја едвај чекав да ја откачам. Има добри особини,не викам не,ама кога ќе се сетам на некои работи ми иде никад да не ја погледнам.

17. AURUA

AURUA Истакнат член

Епа ќе пукнам:@. Ај што изнаправи бука,тенџериња чуда,гледам грав направила.Дур на доручек ми се пофали и само искоментирав ок(си помислив во себе за себе си направила јас и така друго ќе јадам).Вчера пред заспивање му велам на мм ај утре ќа јадам нешто убаво(обично пица ми е убаво и си имаме ритуал нарачуваме од една пицерија редовно кај што јадеме и он ја подигнува пицата).Он ми вели ако,убаво,ај сега да спиеме. И денес му велам одоколу што ќе јадеш и си јаде она ваму-таму по нешто а јас муабетам за да го потсетам дека пица треба да се земе. И на крај гледам не му текнува на детево на мама(кога мама е се нас он е мамин син а јас сум таму некоја од некаде донесена т.е. се заборава дека во брак делиме заедништво и се Наше)и си јаде мама што му подоставила на маса и му реков ај пица нели вчера ми рече дека оправуваш дека ќе јадам нешто убаво-си знае дека на пица мислам. И со цел памет ми вели прво мајка ми спремила грав тоа јади и трошок ми е да ти купувам пица а плус и не ме замоли куллтурно(facepalm).
    Ми се споија жици и ми се стемни се облеков и заминав до кај моите и така ми го чуваат малото дека свекрва ми божем денес ќе си одеше па и така да ми го почуваат викендов дека имам многу друга работа по дома. Во меѓувреме свекрва ми се распрашала зошто се подналутив-подвикав малце и синко се и раскажал и звони кај моиве да рече купил пица дека и неа и се пријало па му рекла она(facepalm). Си дојдов пред малце,го направив лом. Се умешаа неговите како што прават во секоја караница. Гледав да не им возвраќам премногу. Му реков од утре ќе види каков е брак во кој секој си прави што си сака. И не ми е жал за ништо. Ама мама да не му остане покуса искоментира од ова она се разболеле,а не дека е болна години пред да ме запознае. Ах бреее....не го бива со мамини синови,ич од ич.И дете и се и сите ќеифови и пак јас нечинам. Па во право е. Не си чинам добро себе си,не чинам нит за другите.;(

CameliaMiller and celineparis like this.
  18. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Ја мислам да се разведеш, какви се овие тортури што ни ги раскажа... Може и некој шамар да и залепиш на свекрвата, искрено вака...

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@AURUA ама и ти за секоја работа се замараш. Нарачај си пица сама или направи си нешто сама и готово, уште еден ден ќе си издржела. Таква е жената и не си ставај се на душа. Јас две години во заедница на секој ручек што не го јадев, а имаше многу, сама си спремав, а мм јадеше од нивниот ручек.
    Разбирам за поголеми работи што се нервираш, ама за ова немало потреба.

20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Голем поздрав до @AURUA и браво за одлучноста пица да јадеш наместо грав! Нема лабаво, него како. Туку се мислам, ова сценарио би било добро за реклама на некоја пицерија :)

AURUA likes this.