Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    А како ти командуваш во туѓа куќа што не е твоја?! :?:

2. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    @Black girl @buba4e89 ај доста препукувања за куќи. И ти @Black girl да не те влечам за јазик знаеш како е свекрва кога те понижува за најболното-дете епа и прљавиот веш на свеки моја е сличен ко на твоја,затоа ене што го гледа малото. Свекрва ми вели кај е син ми таму ми е и мене местото. И на караницата сега по дома дека на маж ми му пререкувам како не му е срам да ме тера да го молам за јадење она мене ми се навртува да ми вели ќе го молиш и така ништо не правиш по дома.(facepalm)Од недела дена се она знае што јас правам а овој и ќути. Тоа е се народе.:puke:

3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.773
    Допаѓања:
    40.266
    Уф како мразам вакви синчиња што пред мајка си ги понижуват жените. Вакви мамини синчиња никогаш нема да имаат муда да ѝ преречат на мајка нешто, не дај боже да се скараат со неа или подвикнат, за нив мама секогаш ќе биде свето нешто. Со вакви треба тактички да се понашаш и да пробаш да го свртиш некај тебе. Батали ја свекрва ти и пробај да го свртиш мт некај тебе, не му зборувај лошо за мама, прави он што ќе сака и да видеш како ќе се сврти некај тебе.
    И јас не работам па мм никогаш ми нема кажано дека ме издржува, што и да посакам одма ми купува.

На CameliaMiller, celineparis, kuc и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Michelle*

Michelle* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    838
    @buba4e89 бубаче,душо,тука проблемот лежи многу подлабоко од пицата и грАвот,немој толку површно да размислуваш

На CameliaMiller и oblace1 им се допаѓа ова.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    13.790
    Извини тогаш. Ако те удрила по детето, тогаш нека оди во пм. Мислев само дека за гравот било, ама да те удри онаму каде што најмногу те боли, не ја фермај ич.

На AURUA му/ѝ се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Ја следам редовно и го напишав моето мислење.
    Не се фаќајте за мене ако не гледате така.
    @AURUA во врска со прашањето за куќи не е препукување, членката не ми одговори на прашање кое само од љубопитност е поставено.

7. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Се разбирам ама отвараш пак Пандорина кутија. Не е важно чиво е што е. Ако се има слога ништо не ја расипува. Ама ако некој наоѓа само изговор за расправија на пр. твој дом-мој дом, заработуваш-не заработуваш итн. тури му пепел.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.974
    Реткo кoјa свекрвa пoчитувa неврaбoтенa снaa, тoa oд стaрт дa ви е јaснo. И дa ќути, шaнсите дa и е тoa трн вo oкo се гoлеми. Не декa е битнo штo oнa мисли нo aкo сте вo нејзинa куќa и се прaшувaте зoштo е тaквa кaквa штo е, еднa oд причините е тaa. Кao -види јa, кaј ми дoшлa нa мoе, кaј не придoнесувa, пa уште и глaс сaкa дa и се слушa. ТoВa е. Некoи прирoднo си се сo дијaгнoзи, aмa мнoгу oд нив се менувaaт нa пoдoбрo вo мoментoт кoгa ќе пoчнете финaнсиски дa придoнесувaте, oднoснo дa му гo oлеснувaте тoвaрoт нa синчетo нејзинo, a не дa дoдaвaте тежинa.

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Многу сакам да ти кажам на баба ми сестра беше нечија свекрва, куќа на два спрата, средено скоцкано. Кога дојде снаата во куќа, најсреќна беше, синот го сакаше до коска ама живееја заедно, она переше, она готвеше, она чистеше. И на крајот додека беше жива еднаш на гости и велам седни на маса со нас напиј се кафе таа ми рече "снаата ми брани да седнам на маса,нови биле столиците да не се испрљале." Се стаписав јас лично од таков фрапирачки одговор. И само снаата и се врти и вели "мамо оди направи кафе за 5 души ама пази шпоретот да не го испрљаш после не можам да чистам."
    Познавајќи ја бабава, јас и мајка ми се погледнавме, жена на стари години раце и се тресеа, вилица додека говореше и станав јас го сварив кафето. И додека бевме гости таму снаата не се ни мрдна од столот.
    Сакам да кажам дека никако не сте на тој однос снаа-свекрва.
    Пред сама смрт му ја препиша куќата на внукот, ама тој убаво си направи си се ожени и замина сам да живее, бидејќи беше сведок на голгота на тоа поле.
    Беше свесен дека така ќе загуби 2 жени во животот.
    А тетка ми беше третирана како кралица од свекрвата и на крајот душата и ја изедоа. Заборавив да допишам дека нејзиниот син не ги гледаше работите што ги доживува неговата мајка и се му било нормална.
    Самата кажуваше дека еднаш се помочала во сон и снаата ја бркала и и рекла секакви зборови, а еднаш бев сведок на жестока караница зашто таа зборела со нас и сметало на снаата.
    Така мислам додека е таа тука во твоја близина не збори ништо, биди фина и ќе се сврти на тебе, никој не сака да слуша лошо за таа што го родила.

На AURUA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    @AURUA Претхoднo ти дaдoв сoвет нo ти пoгрешнo гo прoтoлкувa и рaбoтaтa oтиде вo пoгрешен прaвец. И претхoднo ти рекoв декa мoрa дa се пoтрудиш дa нaјдеш рaбoтa и дa му зaбрaниш нa мaж ти дa земa пaри oд нив. Тoгaш ќе пoчнaт рaбoтите дa се менувaaт. Oвa ти е сoвет aкo сaкaш дa гo зaдржиш брaкoт и дa гo нaсoчиш вo друг прaвец. А aкo несaкaш решениетo гo знaеш и сaмa. Гo пoминaв сетo oвa и знaм штo збoрувaм. Кoгa излегoвме пoд киријa дa живееме и мене ми велеa син ми плaќa ќе дoaѓaм кoгa сaкaм ( бидејќи и јaс дoвршувaв фaкултет и сo мaлo бебе бев неврaбoтенa) aмa мaж ми зa дa зaрaбoти рaбoтеше пo цели денoви. Јaс секaкo имaв други oбврски и некaкo не се вклoпувaa вo рaспoредoт нa син им. Тoј беше свесен декa мoрa дa зaрaбoти зa дa ни oвoзмoжи иднинa пред се нa дететo. Твoјoт сoпруг мoрa дa нaучи дa ги цени пaрите и сaм дa зaрaбoтувa. Мислaм декa тукa е нaјгoлемиoт прoблем штo тoј се чувствувa финaнсиски сигурен сo нив. Јaс се врaбoтив зa брзo и им рекoв сегa јaс јa плaќaм киријaтa. Рaбoтите пoчнaa дa се менувaaт кoгa јaс придoнесувaв. Тoгaш гледaaт декa немoрaш дa зaвисиш oд нив a ниту oд мaж ти и пoинaку ќе биде. Кoгa си финaнсиски слoбoден јa имaш вистинскaтa слoбoдa.

На CameliaMiller, mira.mira, AURUA и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    8.361
    @AURUA а каде и во чив стан живеете? Лично ваш, купен?
    И ме интересира зошто ти не работииш? Прочитав нешто дека си на факултет или грешам?
    ИЛи пак Вработи се барај поинтензивно работа и дај си го детето во градинка. Така ем ќе придонесуваш дома, ем еден дел од денот нема да си дома, ем таа нема да виси постојано и нема да се замараш во вакви работи. Во однос на другите работи најдобро е да си направиш еден сериозен и здрав муабет со мажот ти дека тој не е женет со мама, туку со тебе и со тебе изградил семејство има дете а не со неа. Во ред, мајка му е не викаме да ја фрли на улица ама тоа доаѓање на гости треба да си има ред, треба да пресече некој.

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Се ти е наместо пишано. Ама маж ми не сака да престане да зема пари од неговите. Така е научен. Цел живот било така. Ете и за станот тие делумно плаќаат затоа свекрва ми зема слобода. Ама ако е така и моите имаат удел па никогаш не најавени не дошле. Работата неговите му ја имаат најдено многу пред да се запознаеме,за се му фаќаат ургенции колку можат и не штедат на пари за било што. И во неговото образование така вложувале се што можат. Како дете бил болежлив плус и има преживеано тешка сообраќајка со мотор и неговите буквално се тресат на него а него тоа му одговара. Демек така ги расположувал неговите и им го продолжувал животот. А они со нас он станува тинејџер во понашање се како кажат мама/тато.

13. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Стан на кредит е ама имаат удел и мои и негови. Работев ама имаше некои случки да не одам во детали и решив дека ем ќе го чувам малото ем вонредно студирам за диплома да ми се најде при вработување. Муабет е правен многу пати,он вели родители ми се,едни и единствени на свет јас ги радувам и тоа е тоа.

14. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    23.812
    И да не му даваат неговите пари пак ќе си земаат за право да се понашаат во станот како во сопствена куќа, да доаѓаат кога сакаат и да се однесуваат со снаата како ќе им се сака. Изговор ќе им е дека тоа е стан на нивниот син, па макар и денар да не вложуваат во него.
    Знам родители кои земаат пари од синот, плус сѐ што има постигнато досега синот сам си постигнал, ама тие пак се однесуваат како сето тоа да е нивна сопственост. Едноставно со такви луѓе не можеш да излезеш на крај. Осет треба. Па и да им даваат пари на младите барем нека не им се мешаат и нека не им прават проблеми во бракот. Налет таквите пари.

На alana и AURUA им се допаѓа ова.
  15. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Мене свекрва ми на целава ситуација со невработеност колку пати пробала да ме купи,демек купи ми ова и после задржи кусурот. На почеток не разбирав и земав,ама потоа мисли те купила,во се се меша. Имам одбивано многу пати или ќе и речам дај на син ти знаеш него му требаат. Значи колку пати ќе донесе маж ми нешто и отпосле дознавам од пари на неговите. Плус неговите имаат увид во неговата сметка и на брат му така. Така дознаа брат му пред години кога купи некое спортско ауто видоа нема поголема сума пари од негова сметка.Плус јатрва ми одма им се јави да се жали демек да не загинел во сообраќајка. Го тераа да ја врати колата ама овој запна ќе ја задржи ама ќе ја чува во гаража само. Они велат многу се приврзани,се си кажуваат и дека така треба да се борат они за децата. Треба се да се знае итн. Ко секта се и плус ме убедуваат дека се ретка фамилија така со такви јаки традиционални вредности. Според мене не се нормални и тоа не е нормално такво мешање и речено им е џабе. Коментарот е или навикни се на нас или оди си. И маж ми си молчи на се,слатки му се паричките и безбедноста во скутот на мама и закрилата на тато.

Последна измена: 11 ноември 2017
    На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    23.812
    Штом маж ти не се сменил досега, одсега ич. Да имаше 20 години, да беше на почеток на брак, да речеш има надеж да отвори очи и да се промени..
    Колку време сте во брак?

17. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    Аура душо како ти се губи волку време да не убедуваш колку ти е лоша свекрвата и колку мт е мамина маза?
    Толку ли имаш вишок слободно време?
    40 годишен маж е,велиш нема намера да се смени.
    Епа душо како не ти стана јасно до сега дека имаш само две опции:
    да се прилагодиш или да се разведеш.
    Ти не се одлучуваш за ниедна , барем не троши толку енергија тука,пренасочи ја истата на друго место,подобро е за тебе :).

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Неколку години,но долго бевме во врска и јас сум побајаги помлада од него. Некако таа опуштеност кај него ме привлече така да нит тогаш нит сега не му се приметуваат годините. Ама во врска неговите не беа во преден план т.е.јас не ги ставав во преден план со оглед дека се од друг град и плановите не ни беа за живот во заедница или јас не планирав вакви чести гостувања од неговите.
    П.С.Со оглед на забелешки дека трошам непланирано денес многу слободно време на оваа тема само сакам да потсетам дека ова е форум и секој има право да се изјасни,се додека не ме прозвете дека ме видовте во вашиот фрижидер(@ilyan ;))

Последна измена: 12 ноември 2017
    На CameliaMiller и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  19. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    @AURUA Те имам читано повеќе пати и стварно не ми е јасно покрај се што пишуваш дека ти се случува како можеш уште да си со маж ти во брак? Со што те задржува?
    Собери си парталите и чао пријатно, па ете му ги и мама и тато. И сама си виновна што воопшто трпиш се и сешто, а воопшто не се ситници и работи за мижење.
    Не сум во брак и можеби не сум меродавна да зборувам, ама што е многу многу е.

На CameliaMiller, buba4e89, kuc и 4 други им се допаѓа ова.
  20. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Кога не се неговите со нас преку ноќ речено он станува посериозен,погрижлив,разбран. Мене затоа ме здоболе вака што ми изреагира на барањето мое. Да не беа неговите тука најнормално ќе запалеше кола ќе земевме заедно,разбрано,фино се. Кога се неговите тука има потреба како тинејџерите што прават да се докажува демек глејте како ќе ја иритирам и она пак ќе седи и ќе ми исполнува желби. Мене тоа ме нервира што тоа го прави а мајка му ликува и не го сече дека не го личи. Ах бре што ме држи. Па имало и има убави мигови па и дете. Добар родител е, поопуштен човек е,можам да се ослонам на него за детево,финасиски се од негова плата е,немам замерка за детето секогаш се имало. И родителите негови секогаш за малово донеле/дале сега низ нос што ќе ми извадат ај трпам,барем малово за ништо не е ускратено. Така да јас како самохрана мајка и невработена многу работи би му ускратила а уште е во години кога си има потреби што коштаат.

На CameliaMiller и kuc им се допаѓа ова.