Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.183
    сеедно не се оптеретувај со тоа

да ти кажам ние како праевме у заедница.Бевме 5 возрасни и едно дете.Месечно јас и мм дававме по 5000 (10000 значи) они двајца исто плус девер ми даваше 2500(демек млад беше мн па ај на пола).

од тие пари се плаќаа сметки прво,се делеше за данок на куќата,за дрва и остатокот за храна.Под храна мислам на основното прво.Се купуваше брашно,шекер,масло бла бла па сретства основни за хигиена (прашак,паста) па на крај се полнеше фрижидерот (сирење,месо ,кашкавал).
    секој јадеше ама и секој даваше.
    и проблем немаше затоа.

грицки,алкохол,кока коли и такви раб ..тоа секој си даваше од свој џеб за себе си.

вака некако мислам дека треба и вие да се договорите и да седиш раат

На CameliaMiller, Mari-Ja, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Osamena5

Osamena5 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    18
    "Скришно" од мене и мм. А уствари брат му ги издаде кога дојде по леб. Значи тој му се јави на девер ми и овој истрча горе па после слезе кај нас и зеде леб а нас не не викна. Јас секако не јадам тост ама зошто ние дискриминирани во секоја ситуација а ние што и да јадеме јадат и тие. Сега за еден тост ќе се кријат.
    И изнервирана сум бидејќи доаѓам тука да си олеснам и еве вака некој како ти во случајов ќе ме доизнервира бидејќи не видел како е.

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Има една финта:
    Купуваш малку намирници колку за двајца и оп кога ќе ти дојдат тие да јадат - нема ништо за јадење.
    Така некое време и ќе се научат.
    Или како што кажа една членка погоре јади си надвор и не готви веќе зашто за нив си слугинка, а не жена на маж ти.

На Alisa22, AURUA и Osamena5 им се допаѓа ова.
  4. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.542
    Допаѓања:
    20.189
    @Osamena5 Секој има свој спрат, а седат и јадат кај тебе секојдневно. Значи ти немаш простор да одвоиш време за себе.

Нареден пат, кога ќе забележиш дека доаѓаат, соблечи се гола. Стави само еден пешкир на глава, во стилот од бањање излегуваш, земи еден брич во рака и искочи им така. Да разберат луѓето оти приватност ти треба. Не сум саркастична, ами сериозна. Ич да не ти е гајле од коментарите. А маж ти ако сака и на таван нека се качи, ама не дозволувај му да те гази, ни нему ни на никој. Најмалку што може тој да направи е да те почитува. Твој дом, твои правила. И кажи им го тоа слободно. Подобро сега, а не кога ќе биде многу касно и кога ќе земат поголем замав.

На CameliaMiller, Luna91, YoungandBeautiful и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Osamena5

Osamena5 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    18
    Кај нас мм плаќа сметки бидејќи не сме уште делени. Така си велат тие, така им одговара. За јадење тој, за средства за хигиена тој,зимници тој, поправки низ куќа тој... Едниот брат си ги троши парите за себе за жената и детето. Другиот си шета и кога ќе снема пари се јавува кај мм да му пуштиме. Мајка му и татко му од мм сите пари си ги чуваат за малото од деверот и за деверот и јатрвата и тоа е тоа. А мм мисло дека ако не е тој да помогне ништо нема да се направи. Така е навикнат и се е на него. Ај после не биди нервозна...

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.183
    па вие така никогаш нема да соберете пари за вас да се оделите.

На CameliaMiller, Mari-Ja, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    @AURUA Дaли мaж ти те чувa, дaли ти ги удoвoлувa сите твoи желби ( кoгa е без мaјкa му)? Ти купувa ли гaрдерoбa, ти дaвa ли пaри зa кaфе сo друштвo, ти пoмaгa ли oкoлу фaкултетoт ( пр.пaри зa книги и сл)? Дaли некoгaш и свекрвa ти ти нуди пaри зa дa купиш нештo зa дoмa или зa себе?

8. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.286
    Допаѓања:
    85.268
    Во случајов никој не е крив освен маж ти нашле овца и ќе ја стрижат...извини за изразов никого несакам да навредам но ако тој не покажи заби жабе ти таму на некого ќе му кажуваш што како .
    Нив мајка му не ги научила нема ни ти ...
    Прашај го мажето твое со кого оформил семејство ???
    И ,многу убаво кажува мм ако сум се оженил ,создал семејство нормално дека ќе сум со нив ,а не со мама и тато и бато ,но ако сите мислат така нема да биде интересно .

На CameliaMiller, Mari-Ja, Luna91 и 9 други им се допаѓа ова.
  9. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    На мајка и татко не им кажуваш се, па не на свекор и свекрва. Ти го нарушуваат правото на приватност. Традиционални вредности?! Веројатно свекрвата има опсесија да контролира се, па затоа и се сака да знае...Знаеш ли ти се за нив? Или кријат работи од тебе? АКо имаат таква традиција се да се кажува и тие нека ти кажуваат се за нив, нека ти ја споделат нивната приватност.

На AURUA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    @Osamena5 Зoштo кoгa девер ти дoшил пo леб ти не си гo прaшaлa дaли ќе прaви и зa вaс. Требaлo дa се кaчиш и дa им јa рaсипеш зaбaвaтa. И кaкo нa шaлa требaлo дa ги прaшaш кoј е труден вo куќaтa дaли тие или ти и дaли плaнирaле oд труднa женa дa се кријaт. Дaли кoгa се симнувaaт кaј вaс сaми си зимaaт или бaрaaт зa дa им дaдеш? Акo зимaaт сaми знaчи и ти требa нaреден пaт дa се кaчиш кaј нив и дa си се нaјaдеш. Пoчни дa не купувaш мнoгу рaбoти и секoј ден трoпaј им бaрaј им пo нештo. Некa oсетaт мaлку кaкo е дa им дoсaдувa некoј. Незнaм кoј месец си сo бременoстa aмa пoчни дa му јa трoшиш плaтaтa нa мaж ти зa дa си спремиш зa мaлoтo. Акo тoј ти јa дaвa плaтaтa нa тебе леснo мoжеш дa гo решиш прoблемoт, купувaј и гoтви кoлку зa вaс дa имa. Кoгa ќе oстaнувa секoјa вечер глaден и ќе им трoпa нa врaтa немa дa им е сееднo.

На CameliaMiller, Luna91, AURUA и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Aa I kaj mene bese taka sekoj bozji den deverot pred dve god sekojden bese kaj nas na rucek I jas presekov I kazav na jatrvata oti sekojden e on kaj nas na jadenje tolkuli ona me e sposobna da mu zgotve na mazot I I tolku bese zavrsi toa

На Osamena5 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.515
    Допаѓања:
    184.161
    Во своја куќа, стан, спрат шо и да е, секогаш знаеш што се дешава, а притоа двогледи и ѕиркања не се потребни. Јас точно знам дека брат ми редовно ми ги собира чоколатцата на пример, а не сум го видела.
    И не знам која е потребата да се смее тука на туѓа сметка зошто многу нервоза имало, небаре тука сите од арно и убавини пишуваат. Не им ја знаете маката, па си дозволувате свашта.

Како може бремена жена да се органичува само на одредени намирници само за неа и сопругот? Вака од страна секогаш ептен лесно оди решавањето туѓи проблеми. Трудница има потреба да има многу работи на дофат во секое време. Проблемот со тебе @Osamena5 е подлабок од она што изгледа. И нема да го решиш ако купуваш онолку кришки леб колку што мислиш да изедеш во еден оброк.
    Треба да си најдеш заеднички јазик со сопругот. Да му објасниш дека си трудна, дека хормоните ти вријат, дека ти е потребен мир и спокој, внимание и одговорен маж покрај тебе што ќе ви го овозможи истото. Ако е разумен, ќе сфати.

На CameliaMiller, butterfly6223, Mari-Ja и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Tina1997

Tina1997 Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Zdravo devojki..Vsusnot bi sakala da pobaram sovet..Moeto momce e mamino since bidejki e edinec ne sme vencani bidejki imame 20 godini i smetame deka e prerano.Neznam dali e problem ili ne..Negovata majka go ima vospitano,znaeda gotvi se..megjutoa pred nea dobiva sila pa ponekogas se zanesuva..Nejziniot odnos e top kon mene za se odenje na odmor nosenje-vrakjanje castenje,podarok za bili koj nastan megjutoa smetam deka nekogas mi pusta dosta ladni zborcinja od tipot,,Mnogu namazana" ili ,,Sarkazam" za nesto..Se gledame 2 pati vo nedelata pa ne bi znaela kako da se odnesuvam so nea..Dali da bidam po malku drska ili da ne zameruvam.Blagodaram odnapred.Prijatna vecer i ubav pocetok na nedelata..:)

На MikiTass му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    8.361
    @Osamena5 а што вели маж ти за оваа ситуација?
    Колку што сфатив делени сте, клуч на врата и нема што тие да се шетаат натаму наваму кога ќе им текне. ЈАдење не се брани ама се си има граница. Ако сте делени секој нека си готви и јаде за себе, не е вашиот спрат менза па кој што сака да си прави. Јас да сум сериозно ако имам подршка од мажот ми би била искрена и би им рекла, следен пат клуч на врата и нема гоштевање нека се лути кој колку сака. Не треба да пошушташ за вакви работи, кај сите сметки ги плаќате па и да ги храните ли треба? Значи зборуваме за возрасни луѓе со свои примања колку што сфатив.

На CameliaMiller, Mari-Ja, Luna91 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Жити мене кажи кај работи маж ти, и ја би се запослила и тоа одма! Ама сериозно, колкава е таа плата што му стига сите да ги намири, од сметки, од јадење, средства за хигиена, поправки и плус некој денар за брат му.

Инаку зошто не сте ја чепнале гарнитурата?

Велиш маж ти тебе лом те направил, а брат му виновен? Епа еве добри совети ти дадоа, нареден пат направи јадење за тебе, изеди го, маж ти кога ќе побара објасни му дека јадењето треба да го бара од брат му. Понатаму, кога ќе видиш дека доаѓа некој од деверите ти, замотај се во крпа, ете не мора скроз гола, покриј интимни делови, ама газот нека ти се гледа малку.
    Го имам пишано муабетов и претходно, ако не бива со арно, обидете се со лукавост, онака просто како да сте глупави и не разбирате ништо. Е ако и тоа не бива, фаќајте џаде. И онака е јасно дека маж ви е муле.

На CameliaMiller, Mari-Ja, mssuniquee и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    Za zad skriena bolest izmegju brachnite partneri,automatski se proglasuva za ne postoechki toj brak ,se ponishtuva , samo da si znaesh !!!

На Mari-Ja, Luna91, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.408
    Допаѓања:
    77.715
    @AURUA не знам зошто воопшто се мачиш со браков. Разведи се најубаво, секако маж ти не го сакаш. Барем мене таков впечаток си ми оставила.

На Mishela, Luna91, YoungandBeautiful и 2 други им се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.200
    Допаѓања:
    124.829
    @AURUA веќе е јасно. Штом и твоите ти викаат имаш подршка, што повеќе? Остави го факултетот и најдо било каква работа за да се разведеш и да ти го дадат детето тебе, факултетот не е приоритет сега. Овој твојот е ептен залепен до мама, никогаш нема да успееш да трча по тебе.
    Ете и сама викаш спремни се на развод, жено спасувај се.
    Др момент-болеста. Штом има најмал сомнеж веруј така е.

На Luna91 и AURUA им се допаѓа ова.
  19. Osamena5

Osamena5 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    18
    @Rebecca_R две работи работи плус приватен бизнис има дома.

20. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Здраво женски, ве читам искрено и ви се чудам на некои. Само ми падна во очи темава и ја отворив, јас седум години сум во брак од кои скоро 3 во заедница со свекор, свекрва и девер. Сакам да ви кажам дека сепак се тоа родители на вашиот маж со кој сте избрале да живеете и мора и нив да ги толерирате. ЌЕ ви го кажам само моето искуство, може ќе му послужи некому. Кога се омажив живеевме во една соба, ( додека си ја правевме нашава куќа) мм по цел ден беше на работа јас со ризична бременост, тие сите беа на работа. Не ми беше тешко да ги пречекам со ручек и ставена маса,( тоа ми беше занимација зашто не можев многу да работам) заедно со нив јадев, не можев мм да го дочекам гладна бев. После си пиев кафе со нив ( свеки вареше) и таа миеше садеви. Вечера таа правеше. Кога можев ќе зачистев, ќе и ги спружев алиштата, или ќе ги соберев. Не најдовме причина за кавга. Секако дека ми пречеле многу работи а верувам и на нив, ама се толерирало. Е кога ми се роди детето,почнаа повеќе да се мешаат, да кажуваат вака така за него, кога видов дека не сакаат да прават јас како што ќе им речам ( од милост знам беше се прво внуче) а може и мислеа незнам јас ништо 24 год имав. Им реков ќе правам како што ми кажа педијатарот на детето.Имав многу нервози, еднаш се подскаравме малку за детето ама ајде поминав и преку тоа. Знам дека да бешпенекоја друга ( од примери што сум слушала а богами и од новиве снаи ќе беше уки буки,за тоа што јас сум премолчела.После тоа си заминавме во нашиот дом. Никогаш не сум побарала да ми идат со најава. Кога сакаат нека си дојдат,ако имам план а дојдат ненајавени ( а не се случило тоа ) ќе им речам седете си вие, варете си кафе,јас ќе дојдам кога ќе завршам. Не ме одбиле никогаш за дете чување и за помош било каква. Е сега во последно време се издадоа за некои работи финансиски дека помагале повеќе на другите, а ние бевме во мала криза, ама ајде, јас ни на тоа не се лутам.Секако дека се изнервирав, но што да правам? Да се карам? Да ги исклучам скроз од животот на мм и внуците? Мислам дека сега младиве невести ( се осеќам старо сега :) ) воопшто немаат трпение не сакаат никој ништо да им пререче, мажите ги чуваат како востеги, демек мене сега ме имаш и не ти треба никој.Верувам дека има и секакви родители, но има и начин да се разбереш. Не може сега си го зела мажот и ај оддеели го од неговите скроз ( да нема комуникација, да не се гледа). Повеќе почит треба,толеранција малку, не е крај на свет ако свекрва ти зготвила грав ( башка здраво е) .Зошто да него јадам? Друг пат ќе си купамшто сакам, или ќе се договорам сонеа.Се распишував јас, се надевам некому ќе му помогнам. Не мора од се нерва да си прајме.

На Mari-Ja, ma4e1311, Dust и 11 други им се допаѓа ова.