@miakolo5 навистина секоја чест. Ни мои свекор и свекрва не би дочекале јас да ги хранам и да им плаќам сметки, а тие да лежат. Не оправдувам ни доколку ситуацијата е обратна. Ама каде е маж ти во ситуацијата, што мисли тој? Ако имате солидни примања подобро побарајте си некое место под кирија и иселете се. Покажете малку заби, ако еднаш се иселите зошто би се враќале пак таму? Не спомна ништо повеќе, па претпоставувам дека се работоспособни и двајцата ама се научиле така вие да ги издржувате и да си молчите. Tие можеби мислат дека ќе се задржат или пак вие се надевата на тој плац дека ќе ви го препишат за куќа да си градите, па затоа седите. Ама сепак и тоа не е начин. Зборувај со маж ти, ако имате услови слободно иселете си се.
Свекор ми имаше здравствени проблеми и не е способен за работа, а свекрва ми е способна и нема ни ден работен стаж! Имаат уште 2 малолетни деца.. Маж ми на секое нивно барање (без срам и осет) на пари ги одбива мн нормално и и вели на неа да си работи а таа си ќути.. ама сметките ако не ги платиме не ни оди во корист... За јадење заедно сме ако се делиме посебно ќе останат гладни,, шо би го направила тоа ако би отишла таа на работа само колку лебот да го заработи, ама не постои таа сила што ке ја натера да работи... не постои збор со кој можам да ја опишам.. Јас ако се иселам многу нормално дека нема да посакам да се вратам само муабетот ми беше дека планиравме куќа да градиме да не ни дозволи..
Тоа ми е најголема мана што незнам да вратам,да се одбранам секогаш ќутам и собирам во себе,а за парите не се изјаснив изгледа добро не им ги позајмил он туку они сами си се послужиле со мојата плата без да прашаат и несакаат да ни ги вратат бидејќи многу ни помогнале требало да им се заблагодариме,во ред ама тоа зарем не е кражба некој да ти ја земе цела плата оти очекувал благодарност од тебе? Не живееме заедно они се на другиот крај од градот но имаат клуч од кај нас и постојано доаѓаат кога не сме дома а кога сме дома нејкат да дојдат,еднаш си знам сама сум дома,а свекрва ми стасала и ни да се јави ни да викне луѓе ќе се онесвестев кога ја видов знам заклучено а наеднаш човек ми испаѓа пред мене,а мм на работа,џабе живееме сами кога никаква приватност немаме дома
@anas23 Како тоа сами се послужиле со твојата плата? И во заедница да живееш не можат да ти ја земат платата, не пак делени.
Kukjata sto ke ja izgradis na toa mesto, tolku air i raat ke vidis. Odi kupete si plac posebno, na drug kraj od gradot, sto podaleku od niv. Stom za ova se bez oset, zosto mislis deka za kukjata ke imaat oset? Na negovo mesto da gradite ne znam kolku ke e pametno, posto nikad nema da vi go prepise. Na kraj moze i pari ke vi bara! Ti snaa otide, tugi deca da skoluvas i hranis? Fakaj maz ti i pod kirija. Parite vi se isti sto sega i togas ke gi davate, ama mirot neprocenliv P. S. Uste nekoja para plus zemete na kredit i svoj plac da si najdete, pa makar bilo okolu nekoja industriska zona, bitno na tvoe i na mt ime da glasi. @anas23 ti vleguva doma, ti ja zema platata i ti? Ne mozes ti da reces, ne si takva neli? Hahaaa cel mesec ke rmbam za nekoj majtap da igra. A stanot od kaj vi e?
Е како и јас неможам да си го објаснам тоа,а за мм сосема е нормално имале потреба од пари,во ред ако на нормален начин но побараа секако ќе им помогневме ама воа што го направија е толку подмолно што се плашам дома да чувам нешто важно не од крадци туку од нив.. И пс добив забрана од мм да зборувам за тоа да не сум ги нервирала,луѓе ми ја земаат цела плата без прашање не за нешто хитно туку за чоколади и месо да се јаде,а ние цел месец јадевме супа благодарение на нив пошто бевме со една плата мм е жртва за нив мислам дека ако му речат да ме убие ќе го направи тоа без ич око да му трепне
Како тоа доби забрана, што ќе ти направи ако не ја почитуваш? Не ми е јасно како ти ја земале, плата колку што знам се чува на сметка во банка и си се вадат пари по потреба. Цврсто се надевам дека преувеличувате оти ако сето ова кое го опишувате е вистина тогаш било каков коментар е излишен. Се трпи ли таков маж-морон? Таквите не заслужуваат жена освен ако евентуално нивната мајка не се нафати да ја заземе и таа улога.
Еве во моментов ми прака слики како си ужива со другарите јаде пие,а за мене немаше пари да одам со колешките вечерва да славам па си седам дома,би сакала да е лага,да превеличувам ама за жал вистина е која што боли,ама немам подршка,немам некој на кој можам да се потпрам и да му верувам затоа прифаќам како е и живеаж со целот терет..
Не ми се верува дека има вакви работи, ама што знам па.. Ај што се криви мажите, криви се, ама и во вас ја гледам кривицата. Како дозволувате вакви работи да ви прават? Кој век сме, каде живеете? @anas23 немаш роднини, другарки било кој да те поддржи и помогни во случај на развод?
Дојдов во фамилија каде жената се третира како во стаео време,да си седи дома да чисти,пере..ги изгубив сите другарки поради тоа што за жал "немав време да излезам"..мажот кажува што и како..незнам дали јас бев слепа или они вешто го криеа тоа,постојано одев кај нив но се приметив многу касно..
А си пробала ли муабет да направиш со свекрва ти? Пошто е невработена, досадно и' е и во тебе си бара друштво. Маж ти што вика на ситуацијава?
Ok si dosla sto si dosla, tuku od kade dojde? Od ulica? Sakas da kazes deka stvarno nemas kogo da viknes i da sednes na muabet za sovet? Realno eve probuvam da se stavam vo tvoja koza i kako resenie go gledam slednovo: majka i tatko vikam kaj mene, cekame maz da dojde od kafana a u meguvreme ja kanime i majka mu na muabet, pa bilo toa 4h sabajle ili 16h popladne. Prvo so majka mu da rascistime kogo i vo sto poddrzuva i od kade pravo za takva sloboda. E posle sinceto na soslusuvanje. Ne me rodila majka mi za nekoj idiot da se izzivuva so mene. Taka da beri pamet so vreme! Ne e rabotava deka gi vikas za da go ispleskaat po gazeto zetot, nego cisto da vidat i svekrva ti i on deka imas pozadina, ne si sama na svetov kako sto yi se odnesuvas momentalno. P.s. Ne kaza od kade vi e stanot. Vas zaednicki kupen, negov, od svekrva svekor?
Еднаш веќе се случи тоа мајка ми се побуни за моите права но некако и она се повлече,а од татко ми глас не слушнав,не ме ни чуди затоа што они ме научиа да си ќутам,да не барам многу како е така е..станот ни е од свекор ми они ни го оставиа и гласи на него и на самиот старт ни рече дека ако сакал можел во секој момент да не избрка, му реков на мм да си одиме со време он нејќеше,сега се изреновиравме до ѕидови,врати,прозори па да видиме кога ќе ни земат се...
Не ми се јасни таквите. Ти даваат нешто па на нос ти го истеруваат. Па на свое дете дале. Срам да им е. Поарно ништо да не ви дале отколку вака да ви прават. Ако свое дете треба да уценуваш не знам каков родител треба да си.
Arno stom taka te naucile, sram i aram da im e! Kjerkata da si ja ostavis da ti pati, tu bre... Ondak ideme so vtoro koleno, znaci luge od doverba so koi mozes da porazgovaras za sovet. Nie ovde delumno gi znaeme rabotite, ama valjda imas vujko, cicko, tetka, baba, dedo da sednes da im kazes barem. Kraj kraeva, koga bi doslo do razvod tvoite kako bi reagirale? Nema da te primat doma?
За проблемот не знам што да ти кажам, заедницата е таква, некој луѓе имаат осет други не. дека ти сега ке ја смениш свекрва ти или натераш да оди да работи тешко. Единствено решение ви е да си купите стан со парите што ги планирате за куќа. Друго нешто со кој памет ќе вложуваш и градиш куќа на плац што не е твој?? Уште ќе се влечкате по судови кога свекор ви ке реши дека плацот е негов и ќе ви прави проблеми. Второ нешто јас не би градела и вложувала таква инвестиција ни на плац на име на маж ми а поклонет од родители пошто никој не знае што носи иднината при развод плацот ќе си биде негов па жената ќе лета на улица и ќе се расправа со годинини за делба.
Сами сте си криви, ако си независна жена со успеси и плата никој не може да те команда и да те тера да праиш по негово него ако не ти се свиѓа си одиш, а вие би да се омажите ради бебе и после гњават свекрви епа гњават не е ова запад уште им се размислувањата од турско. Ве советувам да си најдете работа било каква и да се тргнете од такви лудаци, ако мажот е мамино синче никогаш нема да се смени (од искуство!!), секогаш ќе биде мама повеќе во право, мама попаметна, мама подобро готви, мама подобро знае од тебе, мама ова мама она, како ќе каже мама така ке биде нема врска што има „мажов“ 30 години и своја работа и живот. Тргајте пари на страна никоја жена не треба да трпи било какви изживувања, грешки сте напраиле сега назад нема детето под рака и нов живот. Поздрав и со лесно на сите.
Што е со таа генерација бре( на родителите)? Све нешто ние децата не им чиниме, све ни бројат кој што ни дал. Све шо гз да им одиме.... Навистина не ми е јасно. Па они не воспитувале и сега не им чиниш. Како да сакаат да сме 24 саати дома, и само на нив да се посветиме. Ние не дававме пари стрикно за сметки. Ама се што ќе зафали не сум чекала, сум купувала. Леб, млеко, прашок, буквално се. И елктрини апарати дури. И тоа го разбирам како нормално што сум потрошила. Е само они имаат замерки. Само они нас ни дале. Само они ги бројат парите колку потрошиле. Е сега нема да трошат. Сега де сами, јас пак истите пари ги трошам. Не битно се разборев, поентата ми беше дека општо гледано едни исти проблеми кружат кај сите, искрено се осеќам дека сакаат слуги да им бидеме. Гласно си размислувам
Никогаш не ти е доцна да се смениш. Научена си да ќутиш, може и да се научиш да бидеш гласна! Ако ти самата не се бориш за своите права, дали во бракот, дали на работа, било каде, очекуваш некој друг да го прави тоа за тебе? Жално е што семејството ти е такво, ама ништо страшно. Парите од наредната плата на сметка и вади само по потреба. Чувај си за излегување со пријателките, извдој за работи кои што тебе ќе те усреќат (театар, ручек, фризер итн). Другарките не си ги загубила, сте се одалечиле, тоа може да се смени, или пак да создадеш нови пријателства. Не се плаши дека ќе загубиш нешто. Крај краева, сегашната ситуација те прави мизерна, значи мора да се промениш радикално. Во однос на твојот маж, поразговарај со него јасно и смирено. Кога ќе ти каже дека твоите жалби ги нервираат неговите, кажи му дека сплетките кои што неговите родители ги прават те нервираат тебе. Он треба да им каже до каде можат да одат. И тој секако нема да попушти, ама ти држи се до твоето. Тука има три исхода, или он ќе порасне, или ти ќе си ја свиткаш опашката и нема да превземеш ништо, или фино лепо ќе си се разделите ако нештата не одат кон подобро. Јас би ставила таков механички систем за заклучување од внатре (железно парче што оди во рамката од вратата, не знам како се вика), и би кажала дека е од безбедносни причини, си слушнала дека имало кражби кај вас во населба. Така неговите нема шанси да ја отворат вратата со клуч ако ти си внатре. Време ти е за промени, ќе те уништат ако ќутиш.