Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.488
    Допаѓања:
    22.822
    Точно. За жал таква е реалноста. И уште потрагично е што е демек модерно време а се уште постојат вакви работи.

На lovely91, ivi1987, Skorpija25 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Moре направив јас драма, не дека не. Оти да си ќутеше, ај, ја оплеска работата покриј се по уши и срами се во себе.
    Ами оваа мојава кај шуто ем боде, наместо да се скрие, оди по луѓето талка, раскажува, се правда, сме имале договор јас и она. Да се десеше што се деси и она да си ќутеше, може ќе помислев дека и е криво и се кае, па јас ќе го наговорев мм да и се јави или да отиде. Ама ко што реков, шуто ем боде, кај криво, кај наместо да се скрие, оди по луѓето зборува. Кога ја подбрав телефонски незнаеше како се вика, на крајот несакаше да ме дослуша, него се слушна кога го фрли телеfонот на маса.
    Јас и она сме се договориле кога она мене да ми купела и она немала за што да ми се извини. И викам, стварно? А со јатрва ми се договараше ли? Уосталом, немаме јас и ти што да се договараме, ти ако САКАШ мене да ми купиш одиш и ми купуваш, нема тука полемика, ни филозофија. И реков на крајот срам те и стид било, се и набројав што и имав собирано и ќутено и викано добро. И за татко ми што му свари кафе од Македонија дојден, и за пиленца пред две години кога ни ранеше горе на село и ни зема пари за храна, и за пари на заем што му даваше на мм да ги врател до свадбата и реков, се и дадов по капата, и на крајот и реков оти ја примив кога немаше кај да оди. Е сега нека зборува и нека раскажува на сите што сум и рекла, кај му ќутиш, уште па и одозгоре лом те прави по народот. Е сега барем има што да раскажува.
    ММ и се јавува и вика, мајко кружат муабети, уште не дорекол, она му вика, ви мене оставите на миру, прво нешто што го рече на своето дете што со месеци ни го чула ни видела, беше остави ме на мир.
    Незнам која мајка на своето дете му вика такво нешто, ко да и е душман, а ова беше прво слушање со неа након што тиквата пукна, ко божем ние и ѕвоневме секој ден да ја правиме лом или одевме да ја гаѓаме со јајца па да ја оставиме на мир, замислете само. Јас да доживеам на мое дете да му речам остави ме на мир, ќе земам и ќе се обесам попрво.

Многу ние жените се патиме од сами себе, ни е страв да не помислат нашите мажи или луѓето дека сме лоши и злобни, па си ќутиме и трпиме. Јас откако сфатив дека и да ќутам и да не ќутам пак сум лоша, решив да не ќутам, и на мм отворено му кажувам што миСлам за сите, и за браќата негови и за сите, ама со факти му образложувам, да неможе да ми рече АМА и на крајот нели, му додавам дека јас секако сум кучка, барем со причина да бидам, а не џабе.
    Еве еден пример, пред некој ден Божиќ, од подстанаркава мажот, наместо да си седи со жена му и децата на Божиќ, акнал кај мајка му, она сама со 3 деца за Божиќ, пресно породена. И се десил спој доле со струјата рано сабајле мм отиде да поправи, гледа него го нема дома, ја прашал да не е ноќна смена, она му рекла дека отишол кај неговите. И доаѓа мм горе, ми кажува овој дека ја оставил жена му и 3 деца сами за Божиќ, и јас му викам, јбг кога незнае да му засвири кој и е крив, и мм вика, така ли? Викам, па така, јас да не ти засвирував и да не приметував некој работи, уште твоите ќе те јаваа и цедеа, брат ти ќе ја возеше твојата кола, а мајка ти ќе живееше овде со мене.
    И си заќути. Ама му имам неколку пати речено дека јас никогаш безвеза не зборувам ни на празно, туку само кога имам што да кажам, образложено со факти и чињеници.

Последна измена од модератор: 10 јануари 2018
    На tina-63, Gosh, Mari-Ja и 8 други им се допаѓа ова.
  3. 1no name

1no name Нов член

Се зачлени на:
    11 јануари 2018
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    23
    8) Оставете го него нека си се расправа со мајка му, а нејзе рецка да не и мавате што сака нека зборува ! 8)

4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Мојата свекрва си остана иста со години. Дур живеевме во заедница, јас бев најлоша снаа, се кај мене и сметаше и на се наоѓаше маани. Ние се одвоивме,сега е со другата снаа во заедница, е сега таа била најлоша снаа, јас сум била злато човек :D
    Кога ќе ми се разболат децата, мајка ми доаѓа некогаш кога може да ги чува, свекрва ми ќе слушне и одма ми вика: Ти мораш да седиш со децата, ако треба на боледување ќе бидеш. Мајка си е мајка, баба си е баба. Ама криво ми е што јас неможам да си ги чувам, инаку супер ќе им беше со мене.
    Чекај малку, ти си баба или мајка во случајов???
    На неа и е отворена понуда во зорт ситуации да ги чува секогаш, ама неможела зошто имала проблеми со притисокот. Ок, ама неможеш да се лутиш ако мајка ми некогаш дојде да помогне.
    Ама јас никогаш не се расправам со неа, порано ќутев цело време, сега само отворено и кажувам се, без разлика дали ќе се налути или не. Бевме во заедница, тежок карактер е, и животот со неа беше токсичен. Сега многу подобро функционираме и разговараме кога ќе се видиме, а тоа е зошто не сме постојано заедно. Инаку, многу е тешко да си во заедница со свекрва што сака да го наметне своето мислење, што мисли дека за се е во право, што навредува без влакно на јазик, и што сака се да знае.

На azelea, Momichka, Goticarka и 14 други им се допаѓа ова.
  5. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Тие таквите се Госпоѓа Џеврие свекрви.
    Ви текнува на Госпоѓа Џеврие? :D
    Додека и беше снаата в куќа аздисуваше, кога избега, најдобра била ќе ја враќала :D

На azelea, ZAHRA, Gosh и 9 други им се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.778
    Допаѓања:
    38.661
    @ivi1987 како да пишуваш за мојата свекрва. Со таа разлика што не живеам во заедница со неа. И таа не чува внуци. Има проблеми со притисокот. А за солење памет прва е. Она е најпаметна. Сите околу неа сме прости. А она е таа што е проста. Жена без школо. Кога дојде да ми помага за поголемиот син, душата ми ја извади. И ќутев за да не ја направам партали. Си замина и ми олесна. После продолжи да си го пика носот кај што не и местото. Ќе му се јавеше на маж ми и ќе му кажеше што треба да правиме со детето. Чашата се прелеа кога се дрзна да ме понижи што сум без мајка. За да не и кажувам директно на неа, му кажав на маж ми што треба да и пренесе. Оттогаш устата и ја затворив. Се навреди и оттогаш нема дојдено. Освен за родендени на децата.

На tina-63, Skorpija25, Monella и 3 други им се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Аииии Џеврие беше лик! :rofl:

На cresa-jagoda, CameliaMiller, ivi1987 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Кога им правеше магии, две лажичиња врзани како беше тоа, на коnтра страна за и они да биле така хаха.
    Само досаѓаше и ја третираше таа кутрата ко слугинка, после кога им отиде, одеше да ја враќа најарна била, ќерка и била, била снаа дијамант :D Откако сфати дека нема кој да и слугува.

На azelea, kukla21, Mari-Ja и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    2.865
    Џеврие беше опис на класична свркрва (секако со исклучоци).

На Skorpija25, Mari-Ja, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    :rofl: оргинал. Мојата свекрва стоеше на врата кога ќе влезевме во соба, ми премиваше садови кога ќе ги измиев, откачуваше од штипка кошули на маж ми и ги криеше во плакар, демек она сакала да ги пегла, ама не ми кажуваше, па ја луда мислев дека паднале, се убивав од барање (facepalm) па кога ќе требаше на рака нешто ново од маж ми да исперам, она со сила ми го тегнеше од рака, сум и го земала детето, како она го перела цел живот, па горна тренерка му снема на маж ми, па ме направи дека сум ја фрлила намерно за да ја обвинам неа, абе драми. Па ме направи болна, слаба сум била, сум немала матка, не сум можела да раѓам, син и ќе ме оставел, друга ќе си најдел :x кога чистев, домаќинка сум се правела, кога готвев, доаѓаше во кујна и ми зимаше лажица од рака, она да ми покажела како се меша, па дотураше во јадењето и што треба и не треба, абе хаос невиден. Тогаш ми се рикаше, сега си се смеам на глас на спомениве со неа :D 8 дооолги месеци имав со неа.
    @SummerGirl свекрва ми го чува дома секој ден детенцето на девер ми, ама се буни зошто мајка ми доаѓа да ги чува моите. А кога ќе и речам па ајде ти дојди, ама неможела, имала притисок, ќе паднела негде. Не се припотресувам, родена е за драми. Среќа што маж ми ја знае каква е, па немам фрки.

На azelea, Momichka, ZAHRA и 10 други им се допаѓа ова.
  11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.778
    Допаѓања:
    38.661
    И мојата е иста. Ги чува другите внуци. Е како тогаш нема проблеми со притисокот? Така и одговара. Ама јас не сум како јатрва ми. Не ќутам и не трпам. И поарно што не ми помага за децата. После тоа пак ќе слушав коментари од типот она знаела како се чуваат деца.

На bertold, Goticarka, Mari-Ja и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    2.865
    ццц абе бива ли сите да се исти значи. И мојата сум и го зимала детето , кое дете маж 33 години. Па уште се жалела дека порано ја викал мамичко а сега никако не и се обраќал ја сум го терала.:x

На azelea, Skorpija25, Sanja1105 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.778
    Допаѓања:
    38.661
    Свекрва ми еднаш ми искоментира - Јас сум ја слушала свекрва и ти ќе ме слушаш. Мало сутра. Јас татко ми не го слушам, па нема ни неа. Маж ми нека ја слуша. А и она кратко време имала свекрва. После скоро година во брак, свекрва и починала. Најдобро е од старт да покажеш заби. Другата јатрва така постапи и свекрва ми не смее да и писне. Има уплав од неа. Така ми е кога на почетокот и дозволив да прави што сака. Сега со неа ретко се гледам и комуницирам исклучиво службено. И супер ми е.

На Feminka22, cresa-jagoda, dc15 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Sanja1105

Sanja1105 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2017
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    10.485
    Ovaa cines mojta svekrva ista kako nea

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    И свекрва ми има такви леви моменти, ама и мајка ми е иста ако не и полоша... Ама еве 5 месец сум бремена и си планира, филмчиња си прави жената како одмор ќе земела ќе чувала внуци, ќе ги пресоблакала, бањала, ранела, нишкала, а ја викам здравје жено да се родат здрави прави, ама за нишкање не ми требаш.. кој ќе ми помага со перење, пеглање, готвење.. си заќуте жената. Хаха хаахах...

На azelea, cresa-jagoda, Momichka и 11 други им се допаѓа ова.
  16. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Taka bese i kaj mene so sveki, dodeka majka mi znaese deka nema da dozvolam nekoj drug da mi cuva dete posto bev spremna a i iskustvo imam golemo so bepcinja.
    Ama sveki bese zaletana da cuva bebe, se dodeka ednas (pred da se prodam na tel mi zborese kako ke dojde da go cuva, hrani, drzi itn) ne i rekov jas ke sum mu majka, ti ke si mu baba. Stotuku rodeno dete majka si saka. Prekina so planiranjata nejzini.
    I najnejasno sto mi bese, koga dojde, dodeka se macev da go dojam maliot na pocetokot, namesto poddrska, taa mi vikase jas da sum na tvoe mesto prasakot (ad) i ajt so zdravje, a ne da se maltretiras vaka... Tri pati rece, cetvrtiot i vrativ, ti namesto da me hrabris da ne se otkazuvam, uste potesko pravis da mi e. Jas se izmolzuvam, taa do mene kapki broi ne trepnuva i samo pravi ccccc...

Pod pomos podrazbiram kukjni raboti da fati nekoj, za dete gledanje najmal problem. Ama! Fala mu na Boga od prviot den doma jas mozev da si vrsam kukjni obvrski! Prvite dve nedeli so majka odmarav, posle so sveki barabar niz doma. Da nema sansa vo zivotot da mi rece ete jas togas da ne bev. Ne ne ne, toa ne mi treba nikako.

Spomnav vo dr tema deka zolva mi e pred poraganje. Epa valjda majka i ja slusala pa zatoa uste sega vika nema da dojam, nema zosto da se maltretiram, ke pobaram apcinja odma posle poragaj da mi dadat da mi sopre mlekoto. :x(facepalm):headbang:

На azelea, cresa-jagoda, Skorpija25 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Така и јас за првото сама ќе си го чувам, бла бла, никој не ми треба, бла бла. Сега за второто ако се понуди некој одма прифаќам.

На iki26, Offspring и zalosna им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.794
    Допаѓања:
    40.316
    Мојата свекрва зема одмор кога се породив, заедно ја бањавме малата. Само ќе се качеше горе и ќе праша треба ли нешто, ако немаше потреба веднаш се симнуваше. Некогаш само ќе го подржеше бебето. Стално вика детето си има мајка и татко, а јас ако треба да се чува тука сум. Знае некогаш да даде коментар ама кој не го праве тоа. Комшика да те застане ќе ти прокоментира како е најдобро. Ама јас си правам како сметам дека треба.
    Како бе вака? Ќе се малтретира со доење? Нека станува ноќеска под саат, нека праве млеко, па нека грее,нека лади и после нека зборува дека е малтретирање доењето. Полесно нешто од доење нема. Мојата свекрва вика дека повеќе е малтретирање ако детето е на вештачко и се согласувам со неа.

На cresa-jagoda, Gosh, CameliaMiller и 9 други им се допаѓа ова.
  19. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Na prijatelka moja svekrvata kako i vika, koj si gi ragal toj da si gi gleda.
    I gi cuva decata koga treba da zavrsi rabota po institucii, lekari, do rabota ako treba da pojde, frizer, depilacija itn, ama za izleguvanje, setanje po trgovski, kafinja ne ne ne. Tvoi si se, da si gi nosis i vika :rofl:
    Svekrvata e mlada, odi na rabota i ima super socijalen zivot, so prijatelki si odi na banja za vikend, na pesacenje nadvor od gradot itn.
    I ima pravo zenata :!: ;)
    Izgleda i bese dosta na zenata od sluguvanje (na pocetokot ziveeja zaedno, cela kukja na nejze, prijatelkata dojdi od rab umorna i legni si), pa sega zatoa bega od cuvanje deca.
    Da da i snai ima za karanje.:nod:

Maltretiranje vo smisla na toa deka treba non stop so bebeto da e, da ne moze da go ostavi da i go pricuva nekoj dodeka e izlezena xaxa.
    Jas koga bev kaj niv, me gledase mene deka bebo na cicka zaspivase, deka na sekoi 2h barase da cica, pa valjda i sveki i kazuvala kako sum se izmolzuvala na pocetokot den i nokj i taka za doenjeto ima pretstava deka e citiram:"ziva muka" :D

Edit: forumce, ne e sekoj spremen da si go "zanemari" zivotot so raganjeto na bebe. Nekoj ne moze da se otkaze od izleguvanja, kafanski zurki za vikend itn.
    Eve ona e edna od niv. Za vikend uste od sega gi ima rezervirano babite. Petok kaj edna, sabota kaj druga na spienje, vo nedela vecer doma...

Edit uste ednas :D
    Ovde vo skoloto za roditeli vo koe odevme na predavanja vo bremenosta, na poslednoto predavanje se sovetuvaat mladite majki deka e najdobro da zamrznat zgotvena hrana za sebe za najmalku dve nedeli posle poragajot. Znaete zosto? Zosto ni majka ni svekrva ne im stapnuva doma do 6 ta nedela! A posle 6ta nedela na kafe doagaat ednas nedelno. Ete tolku od pomos.

Последна измена од модератор: 17 јануари 2018
    На azelea, cresa-jagoda, CameliaMiller и 11 други им се допаѓа ова.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.794
    Допаѓања:
    40.316
    Ама и не мора да се откаже од дотогашниот живот. Само ќе си го планира времето. И јас синоќа бев излезена, ама за 2,5-3 часа се вратив, зашто знаев дека малата ќе сака да јаде. Порано оставав млеко, ама сега немам доволна количина да измолзам и секогаш ја доам пред да излезам и си го темпирам времето за враќање . Не можеш да си го занемариш социјалниот живот, ама да го ставаш пред бебето ми е малку нечовечки и себично.

На iki26, CameliaMiller, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.