Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Cvet jas po pisuvanovo ne gledam kade si ti? Mt ja zemal koga placela i ja vratil, a ti kaj bese?
    Prasuvam posto mene dete koga mi place i preku majka i preku maz trcam. So prasak 5kg vo raka do 4 ti sprat sum trcala nagore posto mi se slusna deka piska bebe.
    Ne i vikas nisto? Jas bi i rekla ostavi ja sedni ako ti se sedi. Ne znam ako vie imate gosti taa sto pravi so vas. Koga i prerekuva na majka ti, ti isto si pokjutuvas? Koga mu rekla na mt, kako ti dodrza da ne i se svrtis i prasas kakov problem ima so toa sto osven nejze i nekoj dr ja drzi, vo slucajov majka ti. Ne zboram da se fatis za kosa so nejze, tuku da stavis kraj na prerekuvanjata na miren i pristoen nacin.

Btw i mojata bese so razmisluvanja, od sin mi e vnuce znaci nashe e ne e "nivno" pa so tek na vreme i proshiriv vidici izgleda :D sega za maloto od kjerka i, taa se sprema kako ona da kje go raga :D

2. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Тука бев, ама мм беше поблиску и одма ја зема, па после јас и ја однесов во соба. Јас сум таа што 4 месеци се посветила само на дете, нит сум седнала нит сум отишла во вц како човек, нит јадење ништо..и може татко и еднаш да ја земе. Јас ја дојам, бањам пресоблакам се сама од 1 ден. Не ни сакам некој да ми помага, а не се ни жалам не ми е тешко(само со грчевите бев нервозна). Сакам да кажам секогаш сум тука, не сум ја оставала ни за мочање, сум јадела со неа у раце. И еднаш нема да ја зеам и мене ме нема? Јас за детево се ќе напраам, и никад нема да ја оставам за да терам свој ќеиф.
    Ќутев дека у заедница, ај да балансираш. Некад ќе кажев не така или дај ми ја, било што ама има стално одговор. Ете на крај кажав се. Не еднаш е со неа седнато и правено муабет. Едноставно сака да доминира над сите. Правено е муабет си отидов од таму. А за мајка ми не признава. Ама не битно. Мирна сум си сега, освен кога идам на гости. Ич не ми се иде ама морам ради мм.

Last edited: Jan 18, 2018
  3. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Uzas Bozji! Nek si dominira sega nad maz i i neka si sedi sama.
    Ti si se spasila. Sega uzivaj i probaj da zaboravis. Za da ti e polesno ne raskazuvaj situacii koi bile, so sekoe povtoruvanje istata nervoza ja prezivuvas kako vo momentot koga se slucila. Ostaj toa pa i sekoj pat na novi detali ti teknuva i ti ide da ja fatis za gusa (ova od licno iskustvo poslednovo :rofl:, da se nashalime)

Edit: @buba4e89 nema podobra stvar od sovetuvaliste, odnosno kaj nas e kurs za roditeli :) go posetuvas so toj koj ke te pridruzuva na poragaj ne bitno dali partner, roditel, prijatelka. Predavanja drzat babici, pedijatri, ginekolozi, fizioterapevti, anesteziolozi, nutricionisti i na kraj policaec za pravilno postavuvanje na sedista vo kola.
    Odlicna rabota i milo mi e sto odev.

Last edited: Jan 18, 2018
  4. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Така е, ќе помине, ќе заборавам. Со тек на време. Пролет ќе дојде, едвај чекам. Ќе шеткам со ќере.
    Фала ти :*

5. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Како бе да не ти ја даде? Искрено во таков момент така би и се развикала па да не и текне веќе на такво однесување. Која е таа да ти преречува колку ја чува мајка ти а колку она? Ајде ако не со штоперка нека мери време. Кажи и дека твоето дете кој сакаш ти тој ќе го чува. Ако повеќе имаш доверба во мајка ти тогаш таа нека ти го чува и помага. Не си должна ќефовите на сите да им ги тераш. Јас навистина не ги разбирам свекрвиве кои вака лошо и безобразно се однесуваат. Мислам, постари жени, наместо да се смират и да си уживаат они допрва се тепаат внуци да чуваат и мајки да им се прават. Инает е тоа најмногу, намерно се мешаат за децата да попримат од нивното однесување. Е богами тоа не би го дозволила. Ми е гајле ако му е мајка на маж ми, секој кој ме нервира и не го поднесувам ќе го избришам, независно за кој станува збор.

Gosh, dc15, Asistentkа and 5 others like this.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Јас те разбрав дека од рацете ти ја зема и не ти ја дава керката.
    Ако е така како што разбрав нема што повеќе есап да правиш на жена што ти го зема бебето и се расправа со тебе па поготово да го граба од раце на мајка и да "не дозволува" да уживаш во мајчинство. Тоа не е веќе ненормално.

7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Кога сме таму, цело време е кај неа во раце. Јас ја зиам за цицање само. Кој и да ја земе за 5 мин му ја зима.
    Демек од мерак.
    Не знам како да објаснам, демек не на лош начин, ама ете дете плаче и место мене да ми ја даде таа станува и од дневна ја носи во кујна да се смирела. Кога е во релаксатор, што е бе баба и ја крева, викам зашто? Па ми се давеше некако...???? А врска нема. Ама баба тебе ти студи дај бабичка да те завитка, на 25 степени дома. А дете неќе завиткано и се нервира плаче.
    И колку пати со убаво со нсмевка имам кажано ама баба јас не сакам така, не ме перцепира. Ајде кажете што да мислам и како да постапам. Може некои работи и не се така страшни. Ама има некои што ја прелија чашата, работи за кои таа вели дека непромислено ги направила....не знам џабе ќе зборам се вртам во круг.

CameliaMiller likes this.
  8. 1no name

1no name Нов член

Јас немам дете сеуште, ама си заминав од кај тие луѓе и свекор и свекрва, маж ми сега вика дека е прероден. Давежи беа и не се трпеа. Само строго со таквите луѓе. Уште не се созреани каде му е местото.

9. Offspring

Offspring Форумски идол

Немој да и кажуваш со насмевка.
    Речи и јасно и гласно, јас го носев тоа дете, јас го родив, јас не спиев и не спијам и јас ќе одлучувам за него.
    Да видиш дали уште еднаш ќе ти писне.
    Немојте никогаш ама ниеднаш во животот да дозволите други да ви водат есап и да ви се мешаат во воспитување на вашите деца.
    Ете си била добра и пак зборува дека и ја браните. Е сега стварно забрани и ја па да има за што да зборува, барем ќе види дека повеќе зёаебанција нема.

10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Епа тоа и боли, место да се радува детето со неа било, таа сме ја бранеле. А кажано е и тоа уште пред да се породам, за детето ние и никој друг, сами ќе одлучуваме за се. Ако мислам дека до 01:00 треба да шетам ќе шетам неќеме ни збор да се чуе, ама... Ааа кажав, и тоа прилично бурно реагирав. Сеа секое јавување вика да не досаѓам. Пред гости си кажа сама, ја малце нападна ама дека не живее со мене сега. Е така си се слагаат коцките.

11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Јас не сакам помош од неа затоа што после тоа ќе слушам како она ми ги чува децата затоа што јас сум неспособна. Она помага таму кај што може да прави што сака. Ама кај мене не може така. Има свекрви кои навистина помагаат и си ја гледаат својата работа.

12. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Малце построго ќе и кажеш. На крај на ден, ќе одиш и ќе и го земеш од раце. Бог да чува!

13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Еве, вчера пак имав дуел со свекрва ми. Отидов на кафе сама кај неа, зошто требаше после тоа да одам на забар, а поблиску е од кај нив него од дома да се враќам. И, почна пак со прашања: Утре кој ќе ги чува децата? Викам- Мајка ми. И одма се смршти и ми вика: Ама на децата им треба мајка. Викам, точно, ама им треба и храна и многу други работи коишто ако останам на боледување нема да можам да им ги пружам. Викам, ти се изјасни дека неможеш да ги чуваш поради притисокот, а плус го чуваш детето од брат му секој ден, и јас не замерувам ич. Мајка ми може да доаѓа кога имам потреба од чување, и нема лутење. Кој може да ми помогне е добредојден, кој неможе не се лутам воопшто. Плус, јас неможам постојано да бидам отсутна од работа, проблем можам да си направам. Ама за дете како можело да се направи проблем? Вика, син ми ми се развика кога го прашав дали ти ќе ги чуваш сега кога се разболе малиот. Како нема да се развика, се нервира што постојано се тупи за истата работа. Ама, она немала лоша намера, чисто сакала да знае. Е, ако де, ти прашај си ама на поинаков тон.
    Инаку, и свекрва ми пред да го родам првото дете, ми викаше дека она ќе го чувала, бабица се ќе и дозволувала и купувала, и неа мама ќе ја викала, мене немало да сака детето да ме погледне.
    Ништо од тоа не испадна. Доаѓаше првите 40 дена барабар со мајка ми, за инает, ја нервираше, и збореше глупости, мене и маж ми не правеше неспособни, ама пошто бевме под кирија реков доста е. Нема доаѓање заедно зошто неможев да ги слушам веќе глупостите. Нит ја чуваше, нит и купуваше, нит ништо. Само мавање во гради и зборење колку снаата да се нервира со дете у стомак. Имаше и муабет од неа: Де па ти, што се пазиш толку, ако треба да биде, ќе биде, ако не, Господ дава, Господ зима. Ова дур бевме во заедница, а причина беше зошто имав ризична бременост и требаше да лежам првите три месеци. Тогаш си ги земавме парталите и да не нема.
    На крај, сакам да кажам дека мажот е тој што ги држи конците, заедно седнавме и одлучивме дека треба да си одиме од заедница. Откако излеговме маж ми е тој што и вика, тој што не дозволува мешање во ништо, и јазикот си го држи врзан за многу работи, се пази зошто знае дека ако претера нема да не види подолго време.

14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

@ivi1987 има мажи кои колку и да им зборат на мајките, џабе е. Мојов и плеска на мајка му во лице, ама таа пак си тера по свое. Свекрва ти не сака да чува деца, а и пречи што мајка ти доаѓа? Ете во што е проблемот. Сака она да биде главна, дека е свекрва. Сакам да беше мајка ми жива и да и го покажеше местото. Она беше личност што не молчи и се ти плеска во лице. Сакаше да ми забрани да дојдам на крштевката на поголемиот син. Она ќе била главна, затоа што била баба. Му кажав на маж ми - Не мора ич да доаѓа ако нешто не и се допаѓа. За крштевката на помалиот не смееше да ми писне.

15. Offspring

Offspring Форумски идол

Она да ти забрани да не бидеш на крштевката на твоето дете? Добро ли разбрав или за друго дете кажуваш?

Gosh, CameliaMiller, oblace1 and 5 others like this.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Само нездрав човек ова може да го рече.

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

За моето дете. Односно, за поголемиот син. Дури се дрзна да кажува како да се организира крштевката, а јас да сум седела дома. Немало потреба да доаѓа мајката. Бабата ќе била главна.

CameliaMiller likes this.
  18. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

@SummerGirl на мајка ми и е незгодно, зошто знае каква е другата страна. Секогаш ми вика, тоа што доаѓам да не ви правам проблеми. Аман, понудата прво на неа и е дадена, одбива, нема што проблем да се направи. Незнам зошто е останато така, ама бабата и свекрвата не се поднесуваат, нешто што ужасно ме нервира. Кога се селевме од еден стан под кирија во друг, поради лоши услови во станот поради тоа што малата тогаш ми имаше само три месеци, дојдоа двете да помогнат. Тоа беше катастрофа на векот. Мајка ми пакуваше по пакети во стариот стан, а свекрва ми дојде во другиот стан да распакуваат и редат заедно. Цело време нешто и префрлаше на мајка ми, она си ќутеше и редеше во кујната за да ми помогне на мене, дека со мало бебе што цица. Ми дојде мака и почнав да плачам зошто ете и трудна се селев, и со мало бебе се селев и тоа пак под кирија, не под свој кров. Мајка ми да ме утеши, ме гушна, доаѓа свекрва ми и вика : Плаче за мама, сака кај неа да си се врати.
    И, што со ваков човек? Неможеш да бистриш политики и да се објасниш.
    @forumce на почеток на брак бев повредена, навредена, не ми се веруваше дека може таков човек да постои, ама веќе ми е сеедно, дали дека не живеам со неа долго време па дури ми е смешна и ја жалам. Само, чудна работа, додека бевме во врска, со неа кафе сум пиела, сум седела сама со неа со саати, беше многу ок човек и за дружба и за муабет. Кога виде прстен на рака, не ни честиташе, остана без зборови и тогаш стана сосем друг човек, неможев да поверувам како може некој толку да се смени.

azelea, Gosh, CameliaMiller and 9 others like this.
  19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Како бе немало потреба од мајката:x. А кажа ли барем шо потреба од бабата ќе има :headbang:.
    Ццццц не ми се верува што читам

20. Petra777

Petra777 Популарен член

Mорееее да ми се мене.... :devil:
    Ве читам, нз што да кажам, не живееме под ист кров не сум осетила, ама не сум од тие што трпат. Се си има граници.
    Знам само дека не е лесно. Мајка ми го има поминато ова, па додека се бореле кој да ме бања од двете баби (дали една недела сум имала) ме испуштиле на кревет. :whew:
    Мене вака, двете за партали и надвор од соба.

Skorpija25, Mari-Ja, SV1911 and 4 others like this.