Ova e toa sto oni go sfakjaat zdravo za gotovo, kje me trpi pa makar i ater da e toa samo za sin mi, nema da mi gi zabrani decata ater za sin mi, majka sum mu, baba sum im. Arno ama, jas preku sebe ne davam, ako sakas ne majka, sveta majka bidi. Ti da me mnozis so nula, a jas ater da kjutam, e nema. Plus toa, ako ona ne razmisluva za svoite postapki, zosto pa jas da razmisluvam i popustam? Mene na mm cicko, mi dojde so muabetot popusti i, mu vikam, abe na glava kje odam ama nema da i popustam, ona e takva oti cel zivot nekoj nejze i popusta. Decata nejzini cel zivot i popustaat, maz i umrel po 3 meseca se omazila, nikoj nisto ne i rekol, pak i popustile, digala krediti za gore kaj toj so ziveese, pak nikoj nisto nejze ne i rece. Mama da napravi takva spektakularna glupost na nevencan maz da mu renovira sprat, jas kje i recam ti mori normalna li si? Ama nejze nikoj nisto, i zatoa taka si pravi. ama kaj mene se sprepna. Nemoze.
Во право си за се. Свекрва ми е научена да прави што сака. Кратко време имала свекрва. После тоа, патот и бил чист. Свекорот и ќутел. Свекор ми цел живот и оди по газот. Децата ја слушале се додека не се оженат. А она си мислеше дека они ќе си ги стават жените и децата во втор план. Е нема така. На маж ми му има искоментирано дека не треба да слуша жена, туку мајка. Му реков на маж ми - Ок, ама заборави дека имаш жена и деца.
Isto i mojata od so se nekoj i popusta, zatoa e takva. Maz i ne smee usta da otvori, ke mu se isponasa, i na drugata snaa ja imam primeteno nekogas i stava kapak. Ama kaj mene ne pali toa. Ne sum od tie so popustat bas...Edno vreme bev i vidov kolku e loso koga si dobar i site gledat da te iskoristat. Epa veke ne, inat sum i koga sum vo pravo se inaetam do kraj. Se nemame zamereno seuste, no ako ostaneme vo taa kuka so 10 luge, i toa ke bidne. Sega za sega sme na distanca. Nema da dozvolam da me ponuziva nekoj so odvaj zavrseno 8 odd.
Да не пишувам овде колку лошотилок и имаат направено на мајка ми оти ќе се крстете. Ама така било тоа време, на кој ќе не остават да не чува, и двајцата на работа, а и не сме биле ептен бебиња, туку малку потпораснати. Баба ми никогаш не е работила, слободна цел ден и ете не оставиле на неа да не чува. 4 деца бевме, јас и сестра ми и братучедите. Сите не исчуваа баба и дедо. Никогаш не сум слушнала да се пофалат или преречат како они не исчувале.
I mojata ne raboti nema eden den staz, dzabolebari po cel den, ama deca na cuvanje ne i davam. I mene mi gori pod noze, sega vremeto e uste poloso od porano, imam trosoci okolu decata, kredit, smetki, ama ke riknam ako treba pola plata na gradinka kje ja dadam ili zena da gi cuva od nego li da i pokazam deka na bilo koj nacin od nea ocekuvam ili zavisam. Ili doma nema da jadam, svoite potrebi kje gi svedam na pakovanje uloski mesecno, ama nejze da i se pokoram - ne, pa da misli deka ete, bez nea ne se moze.
Ве читам ... добро толку ви е тешко да повишите тон? Ма пердуви нека летаат ако треба, вакво понашање е испод свака критика.
Свекрва ми еднаш пред мајка ми кажа како го зборува мајчиниот јазик со силен акцент (мајка ми и свекрва ми имаат ист мајчин јазик) и мајка ми се навреди ама не покажа. Завршивме после тоа муабет преку скајп, а свекрва ми уште беше кај нас, па кога ја подбрав за коментарот, лом ја направив. Се извини неколку пати што кажала така, дури неколку дена по ред ми спомнуваше после тоа и ми кажуваше како немала намера да навреди. А мозокот да си го уклучеше кога збориш и викам. Не дека ми е мајка, а другава свекрва, ама мајка ми стварно е многу коректна и фер. Никогаш не би преќутела ако некој сака да ја понижи или навреди, пердуви има да летаат. Аман бре жени, не ќутете!
Грешката кај нас е што на почеток многу ќутиме, да не испаднеме лоши и никакви или ете заради почит кон родители на мажот, ама после тие на глава ни се качуваат. И ако после некое време покажеш заби си лоша, зошто до тогаш си ги научила поинаку, па за еден единствен збор ќе ти замерат како којзнае што да си рекла. И најдобра да си се нешто ќе ти фали, ќе им смета и ќе те зборуваат. Затоа подобро построго, па кога зборуваат да имаат за што.
Најголемиот проблем е што ќутиме. Затоа они си тераат мајтап со нас. Секоја чест за јатрва ми. Така ја има средено што уста не смее да отвори пред неа.
Незнам колку си цврста, ама да сум на твое место јас еднаш на празник ќе им појдам на ручек и толку. (на моите свекор и свекрва не им одиме воопшто не идат ни тие зашто сами така си направија да им биде) Штом таа така прави и штом вие сте го направиле првиот чекор сте заминале, мислам дека немаш што да се грижиш повеќе. Не се замарај со таа жена и терај си напред само IGNORE!!!! Никогаш нема да им погодиш на таквите суштества, какви зборови и да им речеш, што и да направиш, ништо не допира до нив... И плус, веќе ја имаш победено со тоа што не сте со нив. Врие во себе и така цела нервоза ја вади штом се видите. Ама свиркај си во себе штом мажето е со тебе
Ако сака да направи нешто со внука ми, прво ја прашува. Тоа што знае понекогаш на мене да ми го каже, на неа не смее да помисли да и го каже. А другата јатрва ја жалам. Цело време прави како што ќе и каже свекрва ми, и пак она не чини. На стариве не можеш крајот да им го најдеш. Ретко се гледам со свекрва ми. Имаше период кога од почит спрема маж ми сакав да и помогнам околу готвење и чистење. Кога и да сакав да направам јадење на се ми наоѓаше маана. Е па, нека си прави сама. Кога и да треба да се готви, со прст не мрдам. Често знае да рече - Види како се прави јадење. Тоа кога ќе биде готово јадењето. Јас од Марс сум падната, па не знам една мусака да направам. Што се однесува до чистењето, еднаш земав да чистам и никогаш повеќе. И на тоа ми најде маана. Прекинав со чистење и ја оставив она да си исчисти. Колку и да сакаш да бидеш добар, те прават будала.
И мојата свекрва ме убедуваше дека она требала да го држи на голема молитва на 40 дена.И објаснив дека јас треба не не не она требала.Ок отидовме таму она прва се нацрта со бебе кај попот,и он ја гледа вика бабо мајка треба да држи дете за неа и бебето е молитвата.Се сврте ме погледна мене срце ми се напуни и дадов најубав осмех и вика еве ти бебе и ќутеше цело време.Свашта Вика Аууу сегде било различно.
Јас и Мм сами бевме на молитва со бебето. Ок сфаќам мерак, ама од кај им е потребата сегде први да се бутаат?
Ауууу никако па и свекор ми беше сите комплет.За земање бебе од болница она прва си го грабна транспортерот горда пуна па ајде сликајте ме мислиш она на бокс беше со саати.И што беше најсмешно јас дома со болки она на работа до девет и ми врти вика да ме чекаш да дојдам па ќе одиш во болница.Важи!!!Во седум веќе ме примија во девет почна навелико отварањето.Хахаха.За првото се преќутев да не расипувам односи здравје за второ ќе си одам сегде сама,а ќе дознае дека сум во болница тек кога ќе се породам.Изгледа имаш нормални и ненаметливи свекор и свекрва.
Да да имам пишувано. Свекор немам. Никогаш не била со мене на преглед. Дозна дека се проаѓам од кога ме однесе мм во болница. Нормално мерак и е и се тоа, ама не заборава дека јас сум мајка. За се јас сум прашана прво. Дури и да сака да ја земе во раце прво ќе ме погледне да и одобрам. Значи какви све има стварно сум среќна. Или ептен ми се погодила свекрвата или јас сум многу лоша.
Како да каже човек ќе згреши.Имаат чудни ставови и сфаќања ни се лутеа ако сме излегле пред 40 дена се лутеше за широк повој зошто не сум сакала да ставам(жими за тоа се побунив,и за излегување на тераса после зајди сонце)имав огромна поддршка од мм ама ја несакав лоши односи во 50 квадрати.И зошто сум таков карактер се да ќутам а на срце да ставам се преселивме со најарно без расправии и тоа беше најпаметната животна одлука.Ама сепак пофино ќе беше да не беше напорна.До сега жива ќе ме изедеше
И јас го имав тој проблем со адетите. Требало нејзините адети да ги почитувам, а не моите. А јас не сум по адетите. Си правам на мене како што ми одговара. Грешка моја што и дозволив да прави што сака. Дури ми забрануваше гости да викам. Јас за инает викав гости. Во моја куќа ќе правам што сакам. Нема да пишувам што правеше, затоа што ќе се изнервирам. Само збореше, а не и текна да зготви, да исчисти, и слично. Самата се плесна кај нас. А требаше прво да праша дали ми треба помош. Нормално дека ќе ја одбиев. Уште додека бев бремена со поголемиот, сфатив со кого си имам работа. Само не очекував дека е до толку терсене жена. Најсмешен беше моментот кога се расправаше со патронажната сестра. Женава си мисли дека е најпаметна од сите. Јас немав поддршка од маж ми, ама му го дотерав умот. И да не се лажеме, многу бракови пропаѓаат заради мешање на свекрвите.
Potreba? Dodeka bev trudna bese dojdena na gosti kaj nas, tupnata ne najavena, samo zazvoni od buska koga stigna. Se pogodi taa nedela na pregled da treba da odam sabajle vo 7h. Jas se budam vo 6h taa patiki oblekuva. Uste sonliva samo ja prasav da ne odis na trcanje vaka rano? Sedi vo hodnik, jas i mm se spremame, jas ni na kraj pamet! Taa se spremila so nas da odi. Prethodnata vecer zborevme nisyo ne rece ni sakam da dojdam, moze li da dojdam, sto bilo da recese. Ona ne, kjutenkata. Mu kazav samo na mm vleze li ona vo ordinacija, jas izleguvam, pa neka ja gleda nejze na uz. Sedna vo cekalna se zakova za stolceto i ne mrdna do odenje doma.