А уствари што се занимавате со вакви работи? Гледајте да го проживеете животот со мажите, дечињата, шо толку придавате значење, па уште и ако не живеете со нив, ни на крај памет не треба да ви паѓаат глупостиве. Гледам претежно се работи за простички женички, неедуцирани, искрено не би си простила сама на себе ако потрошам еден единствен живец на нив, камоли у трансови да паѓам или у најлош случај да ми влијае негативно на моето секојдневие и воопшто на мојот живот. Треба да е на исто рамниште со мене за да се замарам, во спротивно за вакви будалештини , простувам на глупост и простоќа.
Жении, многу ми е жал за вас, знам како е да се живее со лоша свекрва, секој ден нови проблеми ... јас се имам жалено на оваа тема оодамна. Но,не ја трпев за долго, направив овој месец 4 години од брак, свекрвата почина во јуни. Трпев многу нервози,и за што немав време за сопствена внимателност имав спонтан точно минатата година на бадник...Но, завршија кошмарите,нема веќе. Дојдоа МОИТЕ ПЕТ МИНУТИ, сега сум раат со маж ми , не дека ми е мило што почина од тешка болест, туку некако си го најдов својот мир во бракот и нема веќе кавги.Сега сум повторно бремена и секој ден ни е радост, си го чекаме првото... Доколку ви се нуди шанса бегајте од живот во заедница, сами е најубаво,така ќе си го најдете мирот.
Свекрвите се родени да прават проблеми. Не е погодено кај ќерка и па прави разноразни сплетки и јас да се нервирам. 5 месеци сум во брак и жената неможам веќе да ја поднесам! Не живееме заедно, но иако е во друг град сепак секојдневно ми ствара нервоза.Прочитав погоре дека нетреба да се нервираме поради свекрвите. И навистина од вечерва така и ќе правам. Високо образована сум и нема да дозволам една проста жена да ми ги кине нервите и да ми го уништи бракот!
Нема врска проста, учена, неучена. Има скромни женички што се многу попаметни за разлика од другиве. Пример е мојава. Шо дека има факултет во странство, на функција е цел живот, прошетана. .. воопшто не личи на таква туку е тешка малограѓанка
И јас мислев дека можам да имам нормален однос со свекрвата. Ама многу поразлично било да живееш 24/7 заедно и да гледате деца. Оваа мојата свекрва не може да се помири дека не им е мајка на децата, ами баба. Јас 24/7 бев со малите, едвај пола саат дали задремував, вкупно 2-3 саата на ден, и оваа се нешто пребацуваше. Хах лесно е 8 саати наспиена, најадена и ќе изиграва мајка. Знам дека бев лоша и уште сум, ама ми скискна. Кога веке сака да ги гледа, и се чука во гради и не се откажува, ок нека ги гледа, ама различни смена од мене. Како мајка тешко ми е да ги оставам неколку саати без мене, ама искрено подобро за тоа време да правам напор да спијам, отколку да се нервирам и децата уште толки мали да слушаат покачен тон на глас. Е сега, она спие, а јас да си се пожалам на форумот и ќе си гледам и сакам малите Знам дека еден ден, ќе слушам, "ти ги гледав децата, што ќе правеше без мене", да ама тоа нема да ме погоди, дека знам, Не ги чува децата заради мене. Ги чува затоа што таа сака, и така се исполнува како баба/мајка whatever.
Zdravo Bremena sum I denes na kontrola mi Kazaa deka imam skraten cerviks I deka treba da miruvam. Toa sto mnogu me NALUTI bese sto svekrvata voopsto ne prasa kako sum tuku mazmi Sam I kaza. Aj toa tuku znae deka treba da odmaram I deka mi treba Mir I bas ko za inat deka me gleda Kaj sto lezam pusta glasno TV, vika, tropa, ja vikna I jatrvata so bolno dete za inat da MI pravi galama. Koga bese jatrvata Bremena za nea se pritresuvaa I pravea se. Od mravka slon. PA ja pazea, mazea, ne ja ostavaa nisto da pravi, I kupija telesko meso celo Tele zosto trebalo da jade, a moevo bebe e Malo I Pak nisto ne prevzemaat. Sega mm prasuvase Dali Ima jajca za da varam (mi rekoja da Jadam) I taa veli nema Odi kupi a jatrvata imase. Jatrvata koga nema nesto jade od Kaj Nas a nie koga nemame da si kupime. Pred nekoj den pravev mleko ama nemav kakao I nisto vikam Kasno e Sega da kupam ke kupam utre. A Kaj jatrvata na spratot imase kakao bidejki deteto pie, znam zosto ovde mu pravi I go hrani I ne rece cekaj ke zememe od Kaj niv. Krivo MI e zosto sum Bremena I nikoj ne me gleda a za nea pravat se. Go rszbolev vekje I mazmi od nervozi sekoj den stomak go boli od nervozi zosto kolku I da im zboruva dzabe e za inat uste polosi se posle.
Се што ќе ти се пријаде/припие ќе си купиш или ти или маж ти. За вакви работи не вреди да го нервираш маж ти,а уште помалку ти да си ставаш на срце. Тоа што на јатрвата купувале, заборави. За едни јајца,какао , телешко месо , да се оболувате со сопругот. А и да ти купат ќе изедеш ли цело теле?
Се е тоа ок дека треба да одмараш и да не се нервираш ама не сфатив зошто свекрва ти треба да ти купи теле незнам јајца. Вие со маж ти не сте финансиски способни па сами да си купите што ви треба? Купи си сама што ти се јаде и не се замарај.
Со какаово како 5 годишно дете се однесуваш со сета почит кон тебе исто и со телето и со јајцата. Сите сме биле бремени. Сваќам и стрв и се, ама побогу возрасна си и за едно какао толку да правиш проблеми и драми не можам да сватам исто и за телето и за јајцата пак ќе се повторам. Свекрва ти или било кој не ти се должни да ти купуваат теле ни било што, би требало за тоа со маж ти да сте биле свесни пред да стапете во брак и оформувате семејство оти утре не смееш и не можеш да чекаш свекрва ти да купи пелени и каши оти таа не ви е крива за вашите проблеми, искрено. Ти си мажена со маж ти а не со нејзе и нема што да и мериш и да и загледуваш па и очекуваш од нејзе туку тоа со маж ти ќе си го решите, ако било што ти се јаде ќе му кажеш на маж ти.
Ic ne mi e gajle za teleto Ili za jajcata. Sekako ke si kupam ako sakam. Rabotime I jas i mazmi. Vo prasanje e gestot samo od nivna stana, a moram da priznaam I krivo mi e sto za jatrvata pravea se a za mene nisto, a so Nas ziveat i site troskovi okolu niv se od mazmi. Zaglaveni se zaradi drugiot sin a toj so prst ne mrda za niv, a na mojov mu e zal roditeli neli i toj gi izdrzava. Zatoa mi e krivo. Sto sum jas pomalku od nea. Ama fala vi, sfativ deka ne treba da mi e bitno sto ke dobijam od niv. Bitno od mazmi dobivam sto sakam i nema povekje da go nerviram za gluposti. Jas telesko ne ni jadam inaku, ama dovolno ke bese da recat bidekji znaat deka mora povekje da se hranam i deka bebeto mi e pomalo, a Kaj jatrvata se bese vo red I Pak I pravea cestovi. Moze I ne sum vo pravo, moze I hormoni se vo prasanje. Vcera placev od sto bev na nekoj nacin povredena denes voopsto ne mi e gajle. Na kraj kraeva ako treba nesto moite se sekogas tuka. Znaci da ne me sfatite pogresno.. Ne sakam nisto od niv, ne sakam da zavisam od niv. Vo prasanje e samo mala ljubomora I cuvstvo na otfrlenost od nivna strana.
Jas te sfativ, sakas da kazes grizata za dvete ne e ista. Sto vika majka mi, za site vnuci sveki moja telinja kolese koga se ragaa, za vas bolna legna koga se rodivte, od krevet ne se pomrdna (cesto taka praese baba mi koga nesto ne j odgovarase, krpata mokra na glava frli i legni ofkaj) Bi ti sovetuvala sama da si kupis se sto si sakas i da ne cekas os nikogo, a ako mislis deka jatrvata ke se sluzi so istoto reci i. Ti treba da odmaras, da lezis i da ne se nerviras. Pravi go toa!
Секогаш е тоа така. Добрите си патат. Оној што не поштува поминува подобро. Јас те сфаќам дека не ти е до теле меле туку едноставно споредуваш грижата за неа спроти грижата за тебе. Ама! Ако вака продужиш си ставата здрава нога во трн. Зашто го нервираш маж ти , сакаш ли од нервоза да му стане нешто недај боже? И тогаш, што си решила? На вас штета.Кога вие 2ца треба да си се чувате. Гали меше и немој да се замараш. Стави ги на кантар бебето и свекрва ти Секако најдобра опција ви е сами живот.
И јас ја сфаќам што сака да каже. Неправда е тоа, боли, ама ич да не ти е гајле. Толку и тие нека добијат од тебе, а маж ти секогаш ќе се грижи за нив, родители му се. Кога ќе се роди малото можеби и тој ќе сфати.
Jas tebe te sfakjam, sum bila vo istata situacija neodamna za jatrva mi ispostuvano redom se, za mene palec. Ti kje si sednes so maz ti i kje mu zasviris, kako be on da gi izdrzava i podmiruva smetki? So toa so podmiruva smetki kje si platite kirija i raat sami kje si terate. Sega kaj e matematikava, em smetki plakja za 5 cleno semejstvo, em vo zaednica. Pa odete si sami pod kirija 100 pati poeftino kje ti izleze esapot, posto nema da plakjas smetki za 5 clena, tuku za 2-3 kolku ve ima ne razbrav. Maz mi taka trcase na site tatko im izigravase, na krajot za nas kaj nikoj ne napravi uste i ne napravija losi. Maz ti pod raka i pod kirija. Ne se svekrvata i svekorot krivi, oni si nasle situacija pa si molzat, ne se site roditeli takvi da pomagaat na decata i te kako ima molzaci i pijavici od roditeli sto si gi cicaat decata, a ovie kjutat od ater.
Односот кон другите сведи го на почитување онолку колку си испочитувана. Друг да смениш НЕ МОЖЕШ ама можеш за почеток да направиш нешто добро за тебе и твојата нервоза, да се смениш ти .
@Ccc123 Зошто не пробаш да ги дружиш нив две почесто,можеби ако створиш подобра комуникација со нив ке ги подобриш и односите Еве ке ти дадам еден пример Свеки моја можам да речам дека "ме сака",ме почитува,имаме добра комуникација,разбирање Нормално секогаш има нешто што ке ме извади од контакт ама нели сите имаме маани Додека потенцијалната невеста на девер ми неможе да ја смисли Таа е една прекрасна жена,добра,паметна,вредна и искрено јас ја обожавам и многу сме блиски ама свеки не ја гледа така За што јас не сум крива и дури често дискутираме околу тоа,и со свеки и со неа Пробај да воспоставиш подобра комуникација со двете можеби и не се така лоши како што си имаш замислено
@Ccc123 како не ти е криво да си го упропастуваш најубавиот период од животот за вакви банални работи? Ај разбирам да ти е до некој степен криво ама да се разболувате? Wtf? Работите, колку што разбрав имаш добар брак, чекаш дете, што уште сакаш? Како не ви е криво свекрвите да ви влијаат на расположението и секојдневниот живот? Да ги занемарите сите овие благодети кои ви ги дал животот и сами да си копате празнини заради трети лица кои немаат никаква врска со бракот. Во брак си со мт, а не со свекрвата. И јас имам јатрва, па никигаш не сме забележувале вакви работи, нити пак сме мереле на кантар која колку добила. Нешто сум добила јас повеќе, нешто добила таа. Нити сме се карале, нити сме се запречкале, а камоли попреку да се загледаме, што корист имаме кога двете сме влегле во иста фамилија и живееме во ист двор,утре да не можеме да се погледнеме заради глупости? За се се помагаме и никигаш не сме се гледале како конкуренту, напротив.Исто така со свекрвата имам коректен однос, секој прави грешки, но никогаш не сум дозволила истите да влјаат на моето секојдневие, камоли маж ми да го трујам со такви глупости( мајка ти ова, мајка ти она), а во најлош случај како вашиов да се оболувам. Нити зависам финансиски, нити никако , можеме се сами да дозволиме , нит барам, нит даваат и толку да се трсам? Како да не! Колку ке се покажат тие,толку и јас и крај на приказната! Има период кога тие треба да се покажат, но доаѓа кога и ние треба да се покажеме, се тоа си е поврзано, затоа живеј го животот зошто е навистина краток.
Секоја чест за кажаново. И јас го мислам истото. Како што ме третираат, така ќе ги третирам. Сум кажала - нема шанси јас да ги чувам кога ќе легнат во постела. Зошто? За нас ништо не направиле. Маж ми нека ги чува. За сите внуци има по нешто, а кога моите деца ќе отидат таму од нив добиваат само смоки од 5 денари. Немале пари за повеќе. Ма немој. Другите имаат еден куп играчки, а моиве само по една играчка. Ама ако. Господ гледа. И на нив еден ден ќе им затреба помош, ама ќе биде касно.