Тие што сакаат да се мешаат ќе се мешаат па макар и денар не ви дале во животот. AKo родителите искрено сакаат да му помогнат на своето дете ќе дадат колку можат за било што и ќе се однесуваат ко денар да не дале. Ама има и обратни случаеви, ем не помагаат ем одмагаат.
Ajde i jas da si se pozalam tuka, custvuvam deka mora svetot da znae so koj razmer na problem se soocuvam. Dali e dovolno da kazam deka prvpat pocustvuvav vistinska omraza blagodarenie na ovaa zena. Pred 5 meseci se porodiv so prvoto dete, i zenata pocna so nejziniot trip deka taa e majka, a ne baba. Raboti vo bolnica, izdejstvuva da prespie so mene vo soba i togas pocnaa nejzinite ispadi, jas zaspana, se vrtam ja gledam legnala do mene i do bebus i go gleda. Dojde sestra vo momentot i vika sto pravis, stani te molam, eve 3 drugi kreveti legni. I legna na sosedniot i i vika donesi mi go bebeto ovde. Na moite koga dojdoja da ne vidat vo bolnca posle tocno pet minuti im rece ajde kao demek zabraneto e poseti. Da ne pravat problem si zaminaa.Ama vistinskite problemi pocnaa doma. Imav ragadi nemozese da fati bebus da cica, i neli medicinsko lice vo ocaj se obiduvase da mi go namesti na grada,togas uste imav doverba ne ja imav videno koja lucnost e i neli prvo dete i isplasena i i dozvoluvav, doagaja i moite,i kako da imav podrska.Traese toa nekolku dena jas bolni gradi, bolki i od ranata, pa resiv da stavam silikonski bradavki i nekako trgna rabotata, bebe pocna da cica.Zabi stavi dodeka ne me natera da gi izvadam zosto dete na grada direktno trebalo da bide, taa e ekspert! Se javuvase kaj site mozni pedijatri da gi ubeduva da mi kazat da gi izvadam silikonskite, no jas ne popustav. Verojatno nenaviknata da ne e po nejzino, napravi skandal so frlanje dete pred mene po spalna kao eve ti go gladen sto sakas pravi, koga odbiv da go stavam na grada bez silikonskite, a ona da gleda dali ke cical dobro, neli ekspert. Ovde veke se zamesa maz mi no ne zastana na nicija strana, sto mnogu me pogodi. Ovde moram da spomenam deka go ubedi deka ima bronhitis, a hronicno kasla od cigarite, uste dodeka bev na bolnica ja viknala nejzinata prijatelka doktorka da go pregleda i mu kazale imas bronhitis mora karantin. Pa se natokmi i spiese so mene taa, demek bebeto ne cica, ke mi pomagala da fati ubavo na grada. Traese toa skoro nedela, nemozev da ja podnesam pokraj mene, noki ne me ostavi da spijam, namesto da uzivam vo prvite denovi so sin mi, mi gi upropasti zasekogas. Denta koga bukvalno se rasili nad mene da gi izvadam silikonskite demek ke fatel bezniv bese kapak. Togas i kazav deka nikojpat nasiot odnos nema da e ist, i taka e i den denes. E togas vidov kolku e satot i deka nemam podrska od maz mi. Deteto bese non stop na grada cicase po 6 sati i pak vristese, taka trebelo zato sum bila majka, ne jadev nitu spiev. Moite vidoja deka nesto ne e vo red pa pobaraa da ragovaraat, zavrsi so karanica i im zabrana da doagaat kaj nas (ziveeme vo ista kuka na razlicni sprata), pa ne go vidoa bebus cel mesec, i maz mi ja podrza vo taa odluka. Odtogas sum videla sesto, milion paniki napravi okolu deteto, pa posle vikase kaj svekor mi deka jas i maz mi panicime. Na cela familika rasiri kako sum jas nesposobna, a deteto vreskalo,pa koga ke dojdese nekoj na bebe, se cudeja lakone miren, a nie (taa) sme se zalele. Samo da vi dolovam sto lud um e, se spremam jas da go zemam da go nadojam, taa go drzi i mu vika: Nemozam jas da te cicam, jas go cicav tatko ti....Pa pocna da go zema dolu kaj niv, bebe od 1 ipol meseci so izgovor nie da se odmorime, 2 pati go zede tretiot pat reagira maz mii otogas ne go ima zemeno. Ke zemela kalasnikov ako nesto mu napravime. E sega jas imam totalna averzija od toa koga ja gledam so sin mi, nz koga mi se napravi, ama nemozam da ja podnesam da se gledam kako go drzi i mu zboruva verojatno e prirodno majka da se oseka taka koga i go grabaat deteto ( imalo situacii bukvalno da ni go graba od raka), da ne spomenuvam deka maz mi e ok so toa da se tegne so nas na pregledi i vakcini, pa do poslednata vakcina ne mi go davase da go drzam, pa morav da napravam mini drama pred sestrite.... Seto ova mi napravi custvo deka ne smeam da i go doveram detevo ni vo najgolemo ludilo, eve sega e 5 meseci, socijalniot zivot go svedov na minimum, se mi e vo funkija na bebus,odam samo do kaj moite i toa e toa. Deka problemite so nea nemat da prestanat mi stana jasno pred nekolku dena koga morav da prisustvuvam na eden nastan, morav da i go ostavam nejze. Znaev deka sto i sa bidne nema da se javi, neli e ubedena deka e taa majka. Idev na dva tri sati doma da go nadojam. Koga se vrativ vo 19 i 20 doma, ( obicno go zaspivam nakaj 20 h ) ja najdov na moeto mesto od spalnata so detevo vrace, go zaspivase. Gladen e mi vika, trebase poveke mleko da mi ostavis.( Ostaviv kolku za da go zamami, se vrakav za da go nadojam navreme). I cekam da mi go dade deteto koe nitu placese nitu kenkase, no go drzi i mu vika: Jas nemam mleko, zal mi e,nemammmm mlekooo. Luda luda, duri i koga raskazuvam mi se cini deka nikoj nema da mi poveruva, ke si pomislat izmisluvam do toj e nejziniot stepen na ludost. Taa vecer edvaj go zaspav, pa na sestra i im rekla deka ne bil najeden zatoa ne spiel ( i se ispusti slucajno na vnuka i ). I taka prodolzuva sagata. Znam deka moram da i go pokazam mestoto, ama gubam mnogu energija da nema mnogu vreme so bebeto, se kacuva kaj nas koga si saka,imalo situacii stvarno da sum preumorna i od domasna rabota i od bebeto, no nesakam da pokazam slabost, zosto na toa ceka....mn sum bila privrzana so nego, trebelo da i go ostavam i da setam, ete ednas izlegov ne po moja zelba nitu od zadovostvo, pa me napravi deka go ostaviv gladno. Nz sto treba da se sluci za da me podrzi mm, nekako kako da znae deka sum vo pravo no pak ne ja napaga nikogas. Vo vrska so nego, sum go imala zapostaveno i ke mi fatel po drugi, da sum go nosela bebeto dolu i da sum mu se pikala vpostela....Ako nekoj go drzi deteto a ne e nejzina familija, im go zema odma, ako mu zboruvaat reci mama, odma gi koregira baba ke recel, toj stepen na posesivnost i ljubomora kon majka nemam videno. Da ne spomenuvam sto koga mu zboruva na bebe za maz mi, mu vika brat ti, za bratucedkite na maz mi koi mu se tetki, mu vika dadi i sl. Znam deka najgolem problem mi e podrskata od mm, ne sum sigurna deka bi zastanal na moja sterana ako pocnam da se raspravam so nea. Sakam i da se otselime, no toj ne saka imal mnogu vlozeno vo spratot opremuvanje i uste plakame kredit. Da znaev kakva e nikogas nemase da prifatam zivot vo ist vlez, ama od druga strana sum blagodarna sto navreme go otkri vistinskoto lice, inaku so godini ke mi go kopase grobot... Moite seuste ne doagaat, za da nemam jas problemi, majka mi niz sala vika podobro vaka ako idevme ne ke mozev nikako nda mu se obratam na bebeto, ke i go grabese,ili pa orkako ke zaminea jas ne ke mozev da dojdam do deteto. Nz kako ama moram da najdam nacin da prestane ova nejzino ludilo....
Читам и не верувам! Постои и ова??? Со бес ми се наполни душата. Очите ќе и ги ископам ама буквално, да ми е мене. И маж ми има одма да одлучи со кого останува. Абре доживотна забрана за пристап би имала до мое дете, ова е болно....
Читам и воопшто не се чудам ,секакви луѓе постојат но ете барем си го открила вистинското лице некој и со години го кријат. Јас би те советувала да зборуваш отворено со твојот сопруг се да му објасниш ,како се чувствуваш и да му кажеш што се случува се надевам дека ќе разбере. И не дозволувај ништо да забрануваат за твојте ,зошто неговите да имаат поголеми права ,бори се за детето не ќути и не дозволувај она да ти кажува што да правиш ,твое дете е она си ги одгледала нејзините и сега нема што да се меша.
Najdobronameren sovet, da si odis na gosti kaj majka ti, neka dojde mt po vas da ve zeme vecerta, sedni go vo soba sami i pocni razgovor bez mesanje od strana na tvoite. Kazi mu na gadot koj ke te ostavi ako v krevet ne mu se pikas, deka ti ke go ostavis ako ne odluci mama ili ti. Kazi im se na tvoite do posleden zbor sto rekla, neka te poddrzat. Ne bi se vratila tamu ne kredit, tuku milijardi vo spratot da imam vloženo. Taa ako ne mu brcnala cicka do sega eve na. Bolna! A ti da dozvolis da spie do tebe vo bolnica, sigurno ili si mn mlada ili mn tivka. Uste taa nokj si trebala da ja naredis so nejze. Boze mili zarem i ova ima...
Imam 27 godini, tivka sum, nikogas karanica nemam pocnato si nikoj, ama ke moram verojatno zosto kraj nema na ludiloto. Za cicka pomisliv i na toa da i toa mnogu pati, sakam da ja snimam custo onaka da vidam sto mu zboruba i pravi duri ne sme kaj bebeto. Intuicijata mi vristi: ne go ostavaj bebeto so ovaa zena. Inaku mu kazuvam se na maz mi i za toa so pikanjeto vo krevet, prvo rece nema sansi me izmisluvaj, ama posle poveruva i se ubeduvase deka tetka mu i go polnela umot, verojatno koga ke me vidi so kuferite na vrata togas ke mu dojde umot. Go klukam jas nego sekojpat koga imam prilika, ama edno zakluciv ako jad mu gi napagam gi brani, za posle sleden pat toj da se iskara za ista rabota. I rece posledno koga se fatija ako imas maka so umot odi leci se, mislam deka generalno go deli moeto mislenje, ama e sin edinec i e dosta privrzan i zavisen... Objasnato i kazano se, razbira se i toj, no ne reagira, pa se custvuvam kako da nemam podrska. Iskreno moite sto ne doagaat nekako mi e podobro, tezinata neka im stoi ovde, jas odam na vikendi so bebeto, sekako sredbite nivni se sveduvaa na falenje koj kolku zarabotuva od niv.... Postoi i toa seto ona vo spanskite serii sto go gledavme, samo nekoj naprednat level na ludost... Najteskoto od se e sto pred bebevo bev mnogu socijalno aktivna, kafinja, druzbi, izleguvanja. Lugeto ne me prepoznavaat po odnesuvanje,pa ispagam jas luda, sto samo go podrzuva ona nejzinoto: ostavete mi go mene i sto sakate pravete, pa nemam kako da objasnam zosto ne se delam od bebeto- neli e normalno da go ostavis so svekrva- ako e normalna. Ne mozam da im kazuvam na site sto stravovi imam, deka ako go ostavam moze da mu stavi cicka co usta, site ja znaat vo drugo svetlo, kako i da svrtis jas ispagam luda i so bolni misli za sveticata.... Ostanuva da se nadevam deka sama ke se namesti, a meni mi preostanuva takticki da i se sprotistavuvam. Covek nikogas ne znae vo kakva situacija ke dojde, 7 godini idev vo nivnava kuka kako devojka, kako so nieden gest ne pokaza sto um bese...
Ic ne ti e lesno devojko , tvrda ti dusa so ovaa zena . Nisto , koga sakate da odite nekade so mt ili pak ti da izlezes nekade sama , ostavi go deteto na majka ti , neka ti go pricuva . Svekrva ti ne mora da znae deka deteto ne doagja so vas tuku ostanuva so majka ti . Spremi mu ti obleka , peleni i se sto treba , na svekrvata kazi i deka sakas da go zemes i maloto da go prosetas i deka ovoj pat ke odi i toa so vas . Mozebi ke se svesne deka preterala so ulogata na majka iako e baba . Toa sto mt e sin edinec , ne e opravduvanje da ne moze da i objasni deka ti si majka na bebeto , i deka sakate privatnost . Sepak , ti sedni go i nego i kazi mu deka sakas mir , deka ako ne si medicinsko lice ne znaci deka ne znaes kako so bebeto , ne moze ona da se stava vo uloga tvoja . A svekrva ti mozebi navistina si ima psihicki problem , namesto da ja vleckate so vas po vakcini , odvleckajte ja na psiholog , neka porazgovara polovina cas , pa on ke vi kaze dali e zdrava ili ne ( iskreno mi deluva kako da ima psihicki problem zenata, dali od nekoj stres , ili sepak pocustvuvala deka nejziniot sin se oddalecuva od nea , deka neli zena dete , pa glumi ludilo ).. zatoa na edna seansa na psiholog , i toj ke znae sto ponatamu . Ako e za terapija ke vi kaze , ako ne e , pak ke vi kaze .
Ова со ставаеето на градата од страна на бабата ме потсетивте на една случка другарка на свекрва ми и комшивка дојде кај нас со внуката на кафе.Оваа баба му ја гали мази и вика баба речи бабаа и кога си ја крена женава блузата си ја намести и градата во уста на бебе се згрозив и се здрвив не ми се веруваше што гледам.Се потрудив да и кажам на снаата које е од Албанија невеста и не знаеше тогаш како тазе невеста македондки а јас пак албански но со помош на др сосетка успеав нејзините зборови беа немам овде никој не знам јазик немам каде да одам од таму каде сум дојдена е бедотија морам да трпам знам што прави тоа го прави и пред мене сега веќе девојчето е големо ама кога ќе се потсетам ухх грозноо психопати.
И мене ми изгледа како личност со психички проблем. Нормален човек ова не го прави. Јас да сум ќе си појдам дома и нема воопшто да го види детето. Ко може таа да им забрани на твоите родители да не доаѓаат, а не е никаков фактор, можеш и ти, зошто сепак се работи за твое дете.
Od ovie pricini moram da kupam nanny camera i da snimam skrisno. Dotogas planiram telefon da i ostavam samo cekam prilika.
Можеби ќе звучи грубо ама,затоа што им молчите,затоа ви ги земаат децата од раце и им пикаат града во уста. Прво среди го односот со маж ти. Како тоа да се согласува со тоа твоите да не доаѓаат, а мајка му може да ви се тупне во секое време? И како ти се согласуваш со тоа воопшто? Почни да и одбиваш секаков вид на помош. Речи нема потреба,сама ќе си го надојам и отиди во друга соба. За јадење,за бањање,за било што. Не знам што комплекс си имаат жениве,па сосила сакаат неспособни од нас да направат. Мене кога ќе ми доаѓаат гости стопати ме прашува што да ми направела,што да ми донесела. Викам нема потреба,ќе си направам јас се што ми треба. Така и за се останато. Па кога дојде и ја виде масата очи ќе и испаднеа. Одам утредента кај нив,сите јадења до едно ги ископирала ( лошо,се разбура). Знам дека можат да бидаат многу нападни,па утре на сите да зборуваат како они помагале они правеле и сл. Кога е кај мене е исклучиво гостинка,воопшто не и давам ни чаша да ми донесе во кујна. И така си се навикна. Само ќе ти кажам,не дозволувај да ти ги уништи тие убави денови со бебето.
@FlowerPower зависите ли финансиски од старите? Во заедница ли живеете? Имаш ли шанса да се тргнеш од таму ? Дали би имала поддршка од родителите твои ?
Smetkite gi plakaat tie, dvajcata rabotime i ne ni e problem da gi plakame po pola,jas insistiram da go ubedam mm da gi podelime. Rabotam na slucaj da si kaparam stance nastrana. A od moite sekakva podrska....
Твоете е веќe претеризам, земај партслите и излегувај од таму. Каде и да кажеш што си трпела до сега, сите ќе те поддржат, секоја можнс институција. Доволно е твоите да застанст покрај тебе, никој друг не ти треба. Немој да ја снимаш, поголема фрка ќе направиш, подобро и да не знаеш.да би ја видела скришно цицка во уста како пика, последен ден во животот би и бил. Со голи раце ќе ја давам... Лелеееее болест еј, таа е премн болна дури и за бардовци! Да не читам тука никогаш не би помислила дека такво нешто може да постои. Немок да разговараш со нејзе, да се обидуваш некаков однос да воспоставиш и да се разбереш, она е мн забегана...
Колку само психотични луѓе има. Ако и треба на мајката помош, има уста ќе си побара сама, ќе си каже или ќе си праша, ако нешто не знае....луѓево се научиле тупни се само имало немало потреба. Некои навистина се екстремни, како случајов...некои посуптилни. Да се чува човек од луѓе што СЕ ЗНААТ...Снаиве демек вчера се родени, па немаат ни ден искуство...дури и да е така, треба да си стекнат свое мајчинско искуство. Штом направила и родила дете,способна е и да си го гледа. Претпоставувам колку и е тешко на @FlowerPower и нормално е што има такви стравови...пред неа така ако се однесува,зад неа што можи да прави...или исто или полошо (дај боже да не е полошо).
Не бе, нека ја снима, да покаже на маж и што мамичка му праве на бебето. А ако и после се он не и го дотера паметот, психијатриски случај е и он.
Odbiena sekoja pomos,ni cistenje ni nisto okolu bebeto, koga pocnav sama da go kapam pred 2 meseci napravi frka. Ke se ponudi da izmie cinii, ne fala, pa posle me prasuva zosto ne si bliska da mi recis fati ova ili ova. So sovetive mi e polesno, posto gledam deka sum na dobar pat, nepravam se pogresno
Кога ќе тргниш на работа дете никако оставање кај неа(и сега држи го понастрана колку што можеш). Ти не си предмет, па на детето само за млекото да му требаш...утре ко ќе почне да јаде кога нема цицка да му треба,што ќе ти рече. Влезена си е во некој филм.