Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Во главно проблемиве во темава се банални, у смисол на кој колку дале, на кој колку сметале толку дале и не е причина за нервоза.

Ама од проблемов на бабата што мисли дека е мајка, се згрозив.
    Ја не би доела пред свекрва не па да ми виси на глава... грабање дете, легнување во кревет и муабети од типот немам млеко и зборење дека таткото е брат се доволни да земам дете и да бегам.
    @FlowerPower се надевам брзо ќе се реши се, биди храбра, не се работи за наметлива свекрва ами за болна жена. Мајка си, заштити го детето, а работа на таткото е да осигура безбедна и здрава средина за мајката и бебето...

2. Red Flower

Red Flower Активен член

И јас да ви се придружам во темава. Очигледно непостои жена што нема проблеми со свекрвата. Мажена сум скоро 4 год.до сега брзо немаше речиси никакви проблеми нешто ситно незначајно. И јас сум мала мажена мирна сум несакам кавги поштовам од прв ден ја викам мамо никогаш не сум зборувала лошо за незе по комшии роднини. Ама сега пред некое време кај мене беа нејзиноте лични документи требаше да и завршам некоја работа. И ги вратив веднаш. По некој ден повторно беа потребни документите ги бара бара женава вика ги нема. Ми вика не ми ги врати. Јас знам дека секогаш кога нешто ќе бара од несмасност незнај да го најди. И одам јас кај неа в чанта и ги најдов документиве викам евеги. А таа.. не ти намерно си ги клала в чанта кај мене и сега ги изваде.. пред сите дома ме прави будала и велам..зошто да го прам јас тоа што корист имам јас то да го прам.. и никако не попушта женава таква е тврдоглава скрос. Мажотми свекирми и викаат ..не си видела убо ко си барала ти.. оваа пак ..видов јас видов ги немаше.. ја сеќавам дека знај оти е во криво ама не попушта за инает. Сум се изнервирала скроссс значи скроссс

SummerGirl likes this.
  3. cecilia

cecilia Популарен член

Леле и јас се изнервирав. Како не и е срам јас незнам?

Red Flower likes this.
  4. Red Flower

Red Flower Активен член

Е и јас незнам. Во последно време многу почна со некој вакви и слични работи . Само јас сум многу мирна и по некој ден ај ко ништо да не било ај ќе почутам ама и мн мирен нетреба да биди чоек.

Asistentkа and Meckicja like this.
  5. toogood

toogood Популарен член

Ova e bas smesna rabota od koja treba da se iznerviras.
    Dobro de rekla, drugite clenovi i rekle deka ne e taka i tolku.
    Nisto komplicirano.

Asistentkа, ilyan, Ana_mk and 4 others like this.
  6. Red Flower

Red Flower Активен член

Аме ме нервира што се прај мн паметна а не е. Баш е заостаната. Дури и за филм на тв прашува ..и сега вистина е ова.. За мн работи почна така да се прај паметна. Ко незнај нека чути а не да се инаети.

Asistentkа and toogood like this.
  7. zalosna

zalosna Форумски идол

Tebe izgleda malku ti e dosadno pa nema za kogo da se zakachish pa ajde za svekrvata ..bozhe mili zs iskomentirala za filmot..pa pustija zhenata neka si komentira nejzin problem

Asistentkа, ilyan, vitamina and 4 others like this.
  8. Red Flower

Red Flower Активен член

Не не ме свати. Јас погоре го напишав прибленот. А ова е само надополнување. Со ова за филмот сакав да кажам дека не е паметна а се прај дека е. Иначе ако сака пет дена нека коментира само со мене нека не се закача.

Asistentkа likes this.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ова што ќе ти го раскажам сега не е проблем, туку ете еден “момент“ на нервоза :)
    Една од другаркиве што ми се породи, живее многу блиску до свекрвата, значи не живеат заедно, ама стварно блиску.
    И сега пред да се породи уште, и мајка ѝ и свекрва ѝ ја прашаа дали би сакала барем првиот месец да се тука да ѝ помогнат, на што таа се согласи, прво бебе, страв е (и јас би се согласила, и би ми било премило).

Е сега, таа си беше шиена, па хемороиди итн. што е нормално, си имаше мака. Не ѝ беше ич проблем да го држи бебето, да му даде да цица и сл. Во однос на бебето ѝ требаше само некој да ѝ помогне за бањање, пошто не можеше да стои долго на нозе.

Неа ѝ требаше некој да измие тањири, да направи ручек, да пушти машина за перење. да усиса, да избрише прашина. Таква помош ѝ требаше. Мајка е мајка, па на мајка ѝ директно ѝ кажа што ѝ треба, и тоа и го правеше жената. Со свекрвата не се ни познава многу, сака да ѝ угоди, ама па и не е слободна до толку да ѝ каже ај те молам направи ручек. Ќе дојдеше свекрва ѝ и ќе го земе бебето да го чува, за нели другаркава да си заврши други домашни работи.

Тоа е океј ако е поголемо бебе или дете, ама зборуваме за новороденче и туку што породена мајка :) Па таа од срам не ѝ кажуваше на свекрвата, па ќе дојдеше маж ѝ од работа, па ајде тој сѐ по дома што треба ќе правеше.

За викенди сум пораснала со баба и дедо, ама не на 2 неделна возраст :)
    Наскоро и ти ќе имаш бебенце, мислам дека никој освен мајка му не му е потребен во тие први денови, месец - два. Мислам и сама дека ќе осетиш, дека помош треба, да, ама во тие први моменти не ти треба некој да ти го чува бебето, и онака само спие и цица, не оти трча по дома па ај да го брка некој да не падне. Ама ти треба некој да се грижи за домот, додека се навикнете ти и бебчо еден на друг :)

10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Долго не сум ве прочитала. И сега читам и се чудам.
    Али решение е секогаш тргање на страна. Не дека ќе нема пак испади, ама бар ќе ја истрпам 2-3 саати.
    Кај мене најново е, да ни ги давале парите што порано ги трошеле на нас...не сте сеа тука па помалце трошиме. Не фала, можам ја и сама.
    Само сметки не плакав, за се друго сум трошела. Да не ме сфатите погрешно, седнав и ги прашав уште прва недела после свадба колку треба за сметки.
    У една прилика, дека свекор ми си има бенигна простата, ми вика, терај го мт да моча, да не трпи. Он трпи знам јас.. И ноќе нека иде. Не е проблем, него смешно ми е како тоа они све знаат. Му мери ли колку моча.
    Иначе ја раат сеа...:) многу сум боље, коа не ја гледам секој ден.

11. duffi

duffi Форумски идол

@CameliaMiller се водам по тоа дека јас со свекрва ми се разбирам, за било што.
    За тоа и реков на крај се е до луѓето.
    Да беше поинаку ситуацијата немаше да очекувам од неа ништо. Секој на своја страна најдобро. :)

Нормално дека на бебе од две недели му е потребна мајка, ама со разбран човек ќе се разбереш, кога е поинаку ситуацијата не коментирам.
    Секој си знае како стои со своите.

12. CameliaMiller

Тоа и сакав да го кажам. Друго е јас со мајката на дм, не ми е проблем директно да и' кажам што било, те читами тебе и знам дека си блиска со неа, ете и @Luna91 може да каже отворено, но не е исто кај сите. Другаркава и свекрва и' едвај се познаваат, кратко беше во врска со сопругот. Веројатно и на двете им е непријатно :)

Само сакав да кажам зошто ги разбирам што се нервираат жениве кога свекрвите ќе дојдат да помогнат, а уствари не помагаат. Помош друга е потребна, новороденче си има мајка да го нахрани и да го смири :)

13. danichap

danichap Moderator Staff Member

Ако снаата и свекрвата не се познаваат доволно, не им е на мажите врзан јазикот за со сопствените мајки еден ред муабет да направат.

Инаку, да, се сложувам со тоа што го пишавте со @duffi .

14. ilyan

ilyan Популарен член

Многу им обраќате внимание да ви кажам право, место споругот и децата да ви го водат бракот, дозволувате трети лица,не знаете да го гледате својот правец .....
    Некои ни далечината не ве оправа, па живеете за тоа што направила свекрвата, а други уште не земени се замараат со свекрви, што останува за понатака.....
    За безвезе го силувате тој однос.

15. CameliaMiller

И јас така мислам, ама... мајка му пред него одма се фаќа за работа :) и другаркава може или да му каже и да си прави нервози, или да си замине свекрвата која и онака седи саат - два. Ова беше на почетокот, првиот месец, сега не доаѓа никој "на помош".
    За други работи нема проблеми со свекрвата, не ни имаат некоја комуникација, па кај на цела мака што си ја имаше, уште со неа од мува слон да прави.

А и таква е, да не пререче, да не каже, мажот и' е главата... јас ете сум различна, не би можел маж ми да одлучува што било за мене, ама тоа е веќе друг муабет.

@ilyan сакале ние или не, нашите родители и родителите на партнерите се дел од нашите животи. Многу е лесно да се испокараш со некого, има ли полесно?
    Муабетот е како да има културен, цивилизиран однос.

На темава прочитав за многу дебили свекрви и мажи (посебно кај оние кои живеат во заедница) но и снаи кои малку претеруваат со очекувањата.

ivi1987 and Rebecca_R like this.
  16. danichap

danichap Moderator Staff Member

Мене ако ми треба помош од свекрва или ако ми се нуди истата за помош комуницира со мм.

Ако она се понудила прифаќа, се заблагодарува за понудата, и дава упатство што како. Доколку не ни треба пак ќе се заблагодари и ќе рече ќе имаме предвид доколку помошта ни е во иднина потребна.

Ако ние сме ја побарале пак исто. Се кажува конкретно за што ни треба, добива одговор да/не, и се заблагодарува.
    Јас сама не можам да функционирам без план не па свекрва или друг да дојде во куќа и едноставно кој што ќе му текне да приработува.
    Нема ништо лошо да е предходно се јасно и договорено.

17. CameliaMiller

И јас исто како тебе мислам, сега мајката на дм не комуницира директно со него за се', туку и мене ме прашува, ама тоа не ми пречи. За работите кои ми пречат, ако се од таква природа што според моја проценка би ја навредиле или не би ги разбрала онака како што ги мислам, тој ги решава. Но и сама и' викам "не" и немам некаков проблем.

Јас не ги разбирам одлуките на другаркава, од бракот па навака, ама сум тука да ја ислушам. Јас би играла поинаку, таа ете мисли дека не може.

Јас не би го можела нејзиното, ете..

Еве ти си бремена со трето, ако некој дојде да ти помага кога ќе се породиш, сигурно повеќе помош ти треба некој поголемкиве да ги прошета, да им зготви, да ги избања... проблем е ако ти/мт не кажувате што ви треба, а другата страна не знае, па џабе трудот :)

18. Red Flower

Red Flower Активен член

Мислам дека жените кои немаат проблеми со свекрвите неможат да не сватат нас другите најдобро. И ви посакувам и никогаш да немате проблеми :*
    Еве кај мене. Вчера бевме кај моја тетка такви беа околностите и таа беше со нас. И рековме на врајќање ќе појдиме и кај нејзината сестра. Застанав во маркет купив нешто за кај тетками. Таа не рече ништо да купам за кај сестраи. Потоа откако тргнавме за кај сестраи во близина имаше др маркет и мм вика..да не треба неш да застанам.. таа чути ниш не вика. И по пет мин.стасуваме и вика в кола уште не слезени..ами здроживо.. и мм и вика ..јас прашав дали да застанам.. и таа вика.. АЈ СНАМИ НЕКАДЕ НЕКА ПОЈДИ БЕЗ ЗДРОЖИВО.. ми нагара дека сум однесла кај тетками(а кај мој роднини мн мн ретко одам) и и викам..оти не купи ко купував и јас.. и вика ..неможам јас ногата ме боли да можев јас ќе купев ехеее.. а да ми речеше што сака и јас би купила. Незе ко дојде до врата тогаш и текна за купувајнето и кој виновен јас.

Asistentkа likes this.
  19. CameliaMiller

Искрено, јас воопшто и не би купила за едно место ако одам на две.
    Не сте ни требале да ја прашувате.. кога веќе одите со неа.

Luna91, cresa-jagoda, Annath and 10 others like this.
  20. lost123

lost123 Форумски идол

Ова го гледаш како проблем?
    Кога веќе си знаела дека ќе одите заедно каде што ќе одиш и ти, зошто не купи и за таму кога купуваше за тетка ти ?

ivi1987, Gosh, buba4e89 and 9 others like this.