Мајката ќе го роди детето, но ако после тоа не е заинтересирана за него и го фрли на улица, тоа за мене не е мајка. Значи, не е само роди го и после остави го. На другарка моја мајка и си нашла швалер и ги оставила со брат и кај таткото. И ќе сакаш таква жена иако те родила?
Ја претеравте. И јас не би рекла за мајка никогаш така, ама од мајка до мајка има разлика, си знае девојката како им е дома. И ако е фина свекрвата, не значи дека ќе се повампири понатаму, аман со муабетиве.
Делумно слично се дешаваше кај мене, после отварањето на визниот режим буквално замина без да се сврте назад, и овие женички тука очекуваат да имам почит спрема мајка ми, не знам како, дали таа е имала почит врз мене за да имам јас спрема неа? Или сепак парите се помили биле? Сепак татко ми е херој, никогаш не ме остави секогаш беше татко, мајка, се што ми требаше во тоа време, и сега сум тоа што сум заради него. Ти благодарам што се најде и има кој да ме разбере.
Погоре членките ти кажаа, а јас само ке повторам. Никогаш, ама баш никогаш немој да ја омалуважуваш мајка ти. Една е мајка. Почитувсј ја сега додека ја има, зошто еден ден кога ке ја нема е тогаш ке видиш колку и како боли. А за свекрвата.....додека не се омажиш ке мислиш вака, е после ке осетиш на своја кожа што значи Мајка а што свекрва.
Но зошто никој не разбира? Како да почуствувам мајка, кога не е до мене? Никогаш не е била, како? Што е мајчинска љубов, што е љубов помеѓу мајка и ќерка? Никогаш не го осетив, како можам да ја чуствувам? Оставете ја свекрвата веќе, зборувам за мајка ми и кога би немала свекрва ниту ништо.
Ако е искрена и непристрасна што ќотек ќе и удриме и еден шамар муфте дека е дете? Абре од тапшања по рамо темава се полни со се и со се фрустрации. Свекрвата лимон,снаата киселина. Темава на форум рај за такви. Да има опција натепај дури ќе се користи.
Јас те разбирам, ете. Веројатно и многу други што немаат близок однос со мајките. И никој не ти вика сакај, почитувај ја, ако она кон тебе се однесува мизерно. Како се осеќаш дека треба, така осеќај се и баш те заболе кој што мисли. Но, нема што толку да се отвараш со идната свекрва само ради тоа што ти треба женска особа за разбирање. Тука е она што ти го зборат членките и за кое се во право. Доверба немај, не се искажувај многу што и како мислиш, ќе ти се акне од глава некој ден.
@Catnight не реков дека не треба да бидеш блиска со свекрвата. Биди блиска со неа штом сакаш така, ама не премногу. Затоа што после тоа можеби ќе се каеш.
Абе жени, од каде ви излезе тој порив така да и се вдадете на членката? Исто, од каде таа потреба слепо да ја браните мајката, која не ви е ништо (освен што и вие и таа сте родите), до толку што ја исповреѓавте и ја направивте лом ќерката? Не читате дека ја напуштила кога била мала, дека ја навредува, дека девојката сака да изгради нормален однос ама мајката е таа која кочи? Да беше во прашање одсутен татко исто вака жустро ќе реагиравте или ќе коментиравте дека „прост“ му е малку? Или па ве спука некоја параноја дека ќе потфрлите како родители па утре и вашите деца јавно ќе зборат како не чините? Или веќе си ја имате мувата на капата? @ilyan, ама не мислиш дека ако некој треба да се плаши од карма тоа е мајката? Зошто девојчево не прави лице, не лаже, отворено кажува како се осеќа додека мајката е таа која го напуштила своето дете!!! На кантар, кое е многу, многу, многу пострашно? Значи, да повториме, мајка не се станува автоматски со раѓање на дете, МАЈКА се станува преку родителствување. @Catnight, батали ги грдите коментари, очигледно е дека ги проектираат сопствените стравови од неуспех преку тебе. Жал ми е за ситуацијата со мајка ти, се надевам дека во иднина ќе го изградите односот кој го посакуваш со неа. Во меѓувреме, не ја барај мајчинската фигура која очигледно толку ти недостига во свекрвата. Пред се, мораш да бидеш реална дека тоа што ти сега го гледаш е најубавата, најкултурната фасада која таа жена ја има. И тоа е во ред, за пофалба е што се труди и што сака да ти остави добар впечаток и што сака да ти се допадне. Ама под таа фасада се маните кои ти допрва треба да ги видиш. Сите имаме мани па така и таа жена, затоа дај си време убаво да ја запознаеш пред да почнеш вистински да се отвараш пред неа. Нема ништо лошо во тоа да си муабетите за мода, книги, филмови, работата е да не кажеш нешто интимно кое утре ќе го искористи против тебе. И најдобронамерен совет- зближи се со некоја постара роднина, комшика, па макар и мајка на пријателка, таа жена нека ти биде замена за мајчина фигура. Во најлош случај, ќе раскинете со дечкото, двојна загуба ќе треба после да прежалиш- и партнер, и (замена за) мајка.
@Catnight Колку и да е пријателски настроена мајката на твојот дечко мислам дека нема потреба да и се исповедуваш. Се што денес ќе и речеш во доверба утре може да го сврти во нејзина корист, во најмала рака да го раздели синот од тебе.
Во ред разбирам да имаме взаемно почитување па и сакање со свекрвите, но некогаш толку многу се себични несвесно мајките што ни самите не се свесни. Мене ми е супер дека далеку сме на 6 саати пат хахаха инаку кога ќе дојде тука по две недели ни седи и искрено колку и да ја почитуваш жената сака да се меша да наметнува свои работи, па иде муабетот а зошто тука да живеете видете нема услови за живот лош воздух и слично демек кај нив е многу почист во Србија и едноставно полесно и поубаво е кога се свекрвите одвоени од нас, многу различни карактери и ти иде на живци чак и кога ти се меша за се и сешто абре уживајј и биди си среќна оти син ти е среќен и убаво го чуваат а не само маани некои ама тоа е посесивни мајки би кажала...
Ама тие не се доживуваат како посесивни туку како душегрижнички за доброто на синко и по пат на снаша. На таква свекрва оди кажи и посесивна си има со се пратали пред врата да те стави одма или веднаш. Тактика со вакви,само добро обмислена стратешка тактика без тоа сВе друго е тактички неисправно.
Mene ovoj del mi padna vo oci. Zosto na bilo koj nacin i pokazuvas deka imas potreba od nea? Go drzese bebeto dodeka rucavme. Sto nemozete vie da rucate ako bebeto e budno ili lezi, ili eden od vas dvajca prvo da jade pa drugiot neka go drzi i taka. Jas eve godina dena taka funkcioniram, ili jadam na rati, ili prvo jade mm jas cuvam deca pa jas jadam on cuva, ili nekogas znam da cekam da zaspijat za da pojaduvam vo 1-2 denta. Sega ona kje si umisluva deka ti bez nea nemozes ni da rucas, a kamo li drugi raboti da pravis, a i maz ti si gleda deka ti si neseriozna koga stanuva zbor za problemot koj go imas, zosto em ti iska em ti stiska, Stisni zabi i ne baraj pomos neka vidi maz ti da mozes i sama, pa mater mu edno bebe e, na kraju krajeva mora li vo race da visi bebevo, mora li nekoj da go drzi?Ako planiras da ja distanciras distanciraj ja, minimalno baraj i pomos ako vekje planiras da ostanes vo dobri odnosi so nea, ako ne planiras goni ja u ku*ac i arividerci. Ne mi e jasno ova, sega ona si vika aha ete ja neznae da se organizira nemoze bez mene ni da jade, ami koga kje pocne da raboti jas kje i cuvam dete kje, ona od mene zavisi, pa kje se perci. Ne bi i dala edna sekunda povod da se pocuvstvuva bitna i neophodna.
Ама ТИ не би и дала. Тука друг е во прашање. Тука си имаш ем шуто ем боде. На однесување да му вика баба е мајка и мажот и му е брат и се тоа и јас пак да и давам пола саат да го држи додека јадам и на раат да си јадам со маж ми па и да легнам во постела после да не ми избега..... Офи и јас би играла ко тебе игнор и аривидерчи. Ама има многу работи кои на темава не можат детално да се опишат и доловат убаво да сме запознаени со реалните случки во домот на било која од нас. Така до следно драматизирање на темава само може да советуваме со наши лични претопставки од приложеното.
Pa majke mi, em mi iska, em mi stiska e rabotava. Jas ne pamtam koga posleden pat jadev ko coek, duri ni za Bozik nautro ne jadev ko coek (ovde na bozik nautro delime lepce), dva zalci kje kasnam, pola saat gi igram decata, pa pak kje kasnam malce, i maz mi isto. Ili nekogas koga nemozam da cekam da zaspijat, a znam deka oni se siti, jadam u kujna na rabotna masa stoecki. Bev u situacija da se obesam, razmisluvav i vo nemokta koga ostanav sama, na sred leto i sred zestini decava ne ni sedea togas ko so treba, kamo li da si igraa so nesto, samo vristea i dvajcata vo hor, ama ne potkleknav, abe rekov poprvo kje se frlam od 3 sprat sega ovde odma otkolku da se isponizam i pobaram pomos, ne samo od svekrva mi, tuku od bilo koj, nesakav nikoj da pomisli deka NEMOZAM, nesakav ni do nea da dojdat muabeti deka jas kosi kubam od nemok, tuku fino kje gi spastrev decata i nadvor po cel den, nozeve mi otpagjaa od odenje gi vozev vo kolicka po cel den od 11 nautro do 8 vecer i taka sekoj den, pola me snema, ama niednas ni vo eden moment na nikoj duri ni na mm ne mu se zalev kolku mi e tesko, jas mozam i gotovo, ako treba kje pcovisam, kje umram i od glad i od zed i od iscrpenost, ama nema da im se pokoram. Nema da im go pruzam toa zadovolstvo da mi se sitat i seirat poprvo kje umram ama nema toa da go dozvolam, ete tolkav inat sum.
Офи Се потсетив на сама себе до пред некое време општо за се во животот, ама со тек на време ќе си го земе борчот тоа акање од земја -се' сама можам. Уште ѓомити не се давам ама ми паѓа г'зов, осеќам
Те читам се напишано ти е на место и за почит. Ама види вака тука имаш претставнички на понежен пол што ќе си помисли види ја ама е наивничка се мачи самата и се тоа кога може на свекрва или друга женска фигура во животот да трупне се. Ама таквите не размислуваат кога трупкаш на друга жена и даваш слобода да отвори уста после и да ти се меша во редот. Епа нема и јаре и паре. Или сама буквално се сама како тебе или свекрвица ќе вика јас сум мајката и ќе го држи бебуш додека јадеш,додека се е**ш,па потоа додека си на кафе со пријателки дека нели дома ти е пеколно да избегаш малце надвор итн. Па да ти го подржи бебуш и додека се пожалиш по пат и на форум. И се така во круг. Ама важно има што да се пише и посоветува,нАли? Само мене ме подзамислува шу праиме свекрвица кога ќе ја нема? Кој тогаш ќе им трчка и брка рбота по дома кога тие самите еден ден стаж немаат со тоа а? @Bridget поарно природно паднат газ од трчање за деца и дом отколку напумпан со силикони и сала од стомак а дома се ти шета и реди друга(свекрвица) по нејзино.
Moj sovet ti e da pripazish sto i kazhuvash na idnata svekrva..dane ispadni pisle so tvoi kamejna po tvoja glava..