Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.551
    Епа непочитување било, не сум смеела да и заклучувам она си доаѓала да си го види внукот, него не му сметала (facepalm)

2. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Нејзината свекрва ако ја читаш баш и е гајле за синовите,т.е. како паразит залепена на еден од синовите само за тој и е гајле да има кој да го цица.
    Инаку за 20год.сите живи,здрави и весели па ќе ја прочитаме идна свекрвица за снаи мислам близнаци машки има.:?:

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    E toa, vcera bas koga bese diskusijata kakvi svekrvi kje bideme nie, sakav da pisam, ama nemav vreme, osobeno za tersene karakterite. Jas sum tersene i si priznavam deka sum teska so lugje, ama i svesna sum za toa, vo mnogu situacii znam deka e do mene i do mojot karakter, ama isto taka mnogu dobro znam i koga ne e do mene i si imam razgraniceno sama so sebe koga preteruvam, a koga ne.
    Nikogas nema da recam deka nema da bidam ovakva ili onakva. Svekrva mi otkako za nea znam trubese deka imala ne daj boze svekrva i deka niedna nejzina snaa nema glava da ja zaboli od nea. A ona istite situacii so svekrva i gi pravela, gi pravese na mene. Zboruvase kako svekrvata mnogu ja sakala jatrva i oti bila bogata i za jartva i sekogas imalo se a za nea nisto. Zboruvase kako svekrva i gi dvoela decata, a ona isto pravi i uste edno cudo drugi raboti sega da ne nabrojuvam.
    Na moite deca kje im pruzam kolku mozam povekje, ako treba vo ogan vo ogan kje odam, nikogas nema da im se stavam na teret, toa svesno go tvrdam i sega, da im se tuposam so se site moi sranja vo nivnite zivoti nikogas nema da napravam takvo nesto, poprvo bi se obesila, od nego li na decata da im bidam na grb ili moite problemi doma da im gi donesam, kako sto bese slucajot so mojata svekrva. So se site sranja mi se tupna doma modra i krvava moite deca da ja gledaat i jas da razmisluvam dali nejziniot debil kje dojde nekoj den pijan i kje ne zakole site, ako se dovedam do takvo deredze poarno neka me nema.
    Ne se lutam be, si praime muabet :)

На CameliaMiller, green.eyes, SV1911 и 7 други им се допаѓа ова.
  4. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.551
    За жал почината е мајка ми иначе до сега 100 пати ке го направев тоа, ке идев барем да се одморам како човек од сите збиднувања ама тоа е. Како и да е ке ставам клуч на врата па што биде,биде.

На Asistentkа му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    17.980
    :( жалам. Клуч на врата и построго со мт.

На Asistentkа му/ѝ се допаѓа ова.
  6. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Mislam deka sme isti karakter ..tezhok ali si go terame svoeto..nit pomosch barame nit pomosh nudime..gledame da ni se siti i srekni decinata sto e i naj vazhno..pa drugite neka la.t po nas..;)

Последна измена: 1 февруари 2018
    На CameliaMiller, Skorpija25, m.i.g и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Ма не е само тоа проблем, испреплетени се работите.

Прво, проблем е свекрвата која се однесува како кралица. Читам и се чудам колку терсене луѓе има, особено свекрви. Се мешаат во секојдневието и караници има за најбанални работи.
    Синот на средина - една е мајка, а жена му не може глава да дигне од нервози.

Второ, жените немаат никаква поддршка од мажите. Ја разбирам почит кон мајката, ама треба да се има граница што може а што не смее.

Трето, снаите не играат тактички. Кога видиш дека свекрвата се праи наудрена, прави се и ти. Драматизирај, плачи, заклучи врата и кажи се бањав, спиев, глуми, заржи му на маж ти, отиди кај мајка ти. Кога не бива со арно, ке бидне со лошо.

Кога нема разбирачка, џабе е и посебен влез и посебна адреса.

Е проблем е што некогаш и снаите многу глуматаат. Сакаат третман на кралици, сакаат слобода, они кога сакаат сами да пијат кафе, свекрвата да доаѓа кај внукот кога они мислат дека треба и ред други закони кои треба да се почитуваат. Ама затоа без проблем прифатиле спрат од куќа, свадба и други поволности. Епа нема, така размислуваат возрасните луѓе и ваша грешка е што не сте го сконтале тоа на време.

На Alisa22, ivi1987, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Taka taka, ima lugje so se teski karakteri ama ne priznavaat.
    Ako zemam da nabrojuvam kolku niv im dadov i pomognav ehe heee na nekoi raboti duri i sum zaboravila, a da ne zboruvam kolku sum imala razbiranje za site niv i za nivnata nemastija, oti znam kako e da nemas, mnogu povekje od jasno mi e. Imav razbiranje i za dvajcata brakja i za svekrva mi, nikogas od nea ne zahtevav neznam ti sto, ni pa od brakjata. Ama cekajte sega, mene ne me boli toa so oni ne sto ne mi dadoa nisto, tuku ne se ni potrudija voopsto, ni koga se zemavme so mm ni koga decata se rodija. A naednas site se ispozagrizija i ispotresoa koga ovoj maliov resi da se zeni. Zamisli ti, sredniot dever bese prisuten koga jas i mm se registriravme vo Crna Gora, edno evro ne ni dade, ili da kupese neznam, nekoj suvenir da rece eve vi brate za srekjen brak, se napi ko stoka, ispovrati i mi zaspa na krevetot. Nema veze, nikogas ne zameruvav jas na toa, nemal ne dal, ama sega naednas se ispotrese, zamisli duri i kredit digna za maliov koga se zenese da ima da im dade i da lepi pari na muzikata. Na moite deca otkako se rodija im nema dadeno 50 centi, ama imase da lepi pari na svedbata na muzikata. Toa mene me boli, nivnoto licemerie.
    A lani istiot toj sredniot napravi sranje, digal pozajmici od lihvari, koga dojde vreme da mu naplatat, nemase, go baraa da go ubijat i frlat ko pes, maliov dever rece mene ne me interesira, a jas i mm licno se zalozivme da odi vo CG da raboti na obraz na mm kaj toj covekot so rabotese mm da zaraboti i da si gi vrati dolgovite. Mozes da zamislis koj obraz mm go ostavil kaj toj covek, covekot prati pari debilov da si gi vrati dolgovite, da izvadi pasos i da odi da raboti za nego dodeka ne odraboti toa so go zema. On dojde so ...t vo raka decata koga se rodija, nemal. Ok, nemal, u redu e. Vtoriot pat dojde prespa kaj nas, mm otide da go sobere so kolata koga stasa od CG, mene gjavolot mira ne mi davase koga zaspa mu cacnav vo torbata i vidov kolku pari nosi, namerno otvoriv, i vidov deka IMA, sabajleto si gi sobra gakjite i si fana patot.
    Posle toa se vrati od tamu ovde se vraboti ima pristojna plata, i bonusi i baksisi, uste ne najde za shodno kako roden cicko na moite deca da im pruzi bilo so. Ama najde za shodno koga da digne kredit za svadbata na maliot so go zabole kurot dali brat mu kje bide ubien i da se prai DZEK da lepi pari site da vidat.
    I svekrva mi, ne najde za shodno 3 godini mene i na mm eden peskir da ni kupi, ama najde odma stvori pari koga trebase za novata snaa, oti togas site gledaa i bese sramota so kje recat rodninite. Kokju nejze i pomognav i dadov i pruziv i pocituvav ne e svesna ni samata, 2014 godina koga slevea slava so debilot nejzin jas i mm im dadovme pari da kupat pijalok, Veligden so moi pari slavese ko covek, ama za tatko mi koga dojde nemase, a imase za na jatrva mi.
    Mene me bolat dvojnite arsini, ama gi cekam moite 5 minuti koga kje dojde pak maca na vratanca, kje me zapamti i svekja kje mi pali navecer i ona i sinovite nejzini. Toj sredniot me vide pred nekoj den, zastana decata da gi videl demek, ni 1 minuta nejkev da stojam razmisluvav dali voosto da mu recam zdravo, zosto da saka da gi vidi kje dojde ednas, a ne e dojden nikako, eve i kukja kupivme i se vselivme, ne dojde so eden tanjir da rece eve vi brate se vselivte vo vasa kukja, ni na rodenden ne dojde na decata. Mene ne mi e dojdeno ni do tanjir, ni do peskir, ni do lazica, ama eve sebe se zemam za primer, sestra mi da dobie deca, da kupi kukja najsrekjna na svetot kje bidam i za da ja ispostuvam kje odam da rabotam i zarabotam i da i pruzam nea i na decata nejzini za ragjanje za rodendeni za krstevki, mislam na koj ako ne na sestra mi, isto kako so i ona za motie deca pravi.
    Mene mi e dovolno da vidam deka nekoj ima zelba i se trudi i saka, jas kje dadam se od sebe, ama vaka, gi boli za se, a sakaat da zemat, i uste poloso, sakaat bre da solat pamet e nece moci ove noci, kaj mene tie finti ne palat, ako sakate i najlosa kje vi bidam nikakov problem ne e.
    Zatoa i vikam rzi ako treba utre sekako najlosa kje bides. Jas bev dobra i fina i kulturna i davav, na kraj najlosa ispadnav. Taka li? E sega na site kje vi dadam po kapata pa da vidite kakva sum stvarno, pa togas zboruvajte, barem kje ima za sto.

На elenkata20, CameliaMiller, Lolipop23 и 14 други им се допаѓа ова.
  9. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Непочитување и некултурно е некој да ти доаѓа дома непоканет и ненајавен. А за тоа дали на бебето му смета тоа што баба му доаѓа и ја нервира мајка му треба да се почека малце за да може само да си каже инаку се друго се предпоставки.

На majavel1 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    13.777
    @majavel1 кое непочитување кога таа ти се тупнува секој ден. Заклучи си се, баш ти е гајле. Од такви човек да не може да прдне да ми простиш. Така мојата на почетокот таман сум седнала да искулирам, ете ти ја без да тропне, ни ништо. Затоа оттогаш се заклучувам. Едноставно сакам кафе на раат некогаш да си испијам.

На Skorpija25, majavel1 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.153
    Допаѓања:
    137.240
    @majavel1 Не ти треба ни расправање ни објаснување, ни врата клучење, туку тактички. Штом дојде давај дете у раце и легни во смисол арно што дојде да одморам јас сеа малце. Или чувај го детето да се истуширам, па туширај се со саати. Ќе видиш колку ќе и биде ,,ќејф,, да уживаш :D Сама ќе намали со качување кај вас.

На CameliaMiller, Vip83, SV1911 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.772
    Допаѓања:
    38.619
    @Offspring примерот со свекрва ти ме потсети на мојата свекрва. Пред да правиме свадба она кажа дека нема пари. Не и реков ништо. Нема, нема. Дојде облечена како за на гости. Дури и жал ми беше. После неполни 2 години се ожени другиот девер. За него имаше пари. И за свадбата, и за да се дотера. Мене тоа ме изнервира. Не е фер. Ниту после таа свадба добивме пари од неа. Барем да дадеше колку што му даде на девер ми. А се дрзна да искоментира дека не дала пари затоа што нашата свадба не била свадба. Ма немој. Ние циркуз правевме. Не знам како не и беше срам. Друго што ме нервира е што не се потрудила да му помогне на маж ми финансиски. А другите синчиња си ги обезбеди. Децава ми ги третира како 13ти прасиња. На големиот син 2 години по ред ништо му нема купено за роденденот. Изговорот и е - Немам пари. А за другите внуци за секој роденден им купува поклони. Моите деца од неа добиваат поклон само за роденден и секогаш за нив важи истото - Толку имам. А за другите не е проблем да даде повеќе. А знае да каже дека сите внуци ги сака подеднакво. За смеење е работава. И на мене некој ќе ми каже дека треба да ја почитувам. Колку што она мене ме почитува, толку и јас неа.

На Hipster, CameliaMiller, kuc и 3 други им се допаѓа ова.
  13. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.551
    Алал да ти е :) од утре нова тактика на репертоар :D

Фала ви женски на сочувството и советите:*ако ништо друго, за промена, барем бев разбрана од некого.

Последна измена од модератор: 2 февруари 2018
    На CameliaMiller, carangigia и Sesil им се допаѓа ова.
  14. Ccc123

Ccc123 Активен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    114
    Da potpolno si vo pravo za se ama kako da ne dozvolam da mi vlijaat vakvi raboti koga ednostavno posilno e od mene. Da ne ziveev so niv I da ne gledav kako se odnesuvaat so drugite a kako so mene i mm nemase da me zasega. Me boli sto mm cela plata za niv dvajca ja trosi, lekovi, hrana, a tie denar ne mu Dale ni nego ni mene, a najmalku za deteto. Edno bodi od 150 den mu nemaat kupeno a za drugiot vnuk site trosoci gi podmirija.
    Plus eve uste edna slucka. Vcera mu vikam na mm mnogu mi se pie sok, ne znam sto mi tekna, nikogas ne sum piela is a a Kaj Nas nemase I mu rekov vidi Kaj niv Dali Ima. Pojde mm tie zakluceni, spiele, vo dnevna spijat za da ne mozes da Im vlezes. I ide mm vika spijat OK neka spijat Cudo golemo..
    Sabajlevo uste od 6h majka mu I tatko mu pred vrata od spalna Kaj Nas se derat ko sami da se. I normalno se razbudiv, mu rekov na mm reci im da ne vikaat nemaat oset, toj stana ama Dali im rece ne znam zosto Pak si prodolzija po svoeto. Samo sto probav da dremnam si dojde jstrvata, deverot, deteto piska, place tie si zborat glasno. MI se cini nad glava mi se. I eve lezam vkrevet budna I ne mi se stanuva zosto ke treba nim da gi gledam. Ne mozam da gi podnesam. Si legnuvaat vo 8 I sabajle mi trubat nad glava a jas legnuvam Kasno. Care??
    Da im pojdam ako ne jas vecer ko ke legnat da im vikam pred vrata, za da osetat kako e. So budalite budala. Ama I toa ne e resenie do koga ke vodime inat taka.
    Da im recam eden zbor Vednas ke se namurtat I nema da ni pravat muabet, a jstrvata ko ke im kaze se sto I smeta togas prifakjaat. Znaci jas I mm mora da trpime I zbor da ne im receme za da ne se naljutat.
    Plus deteto nivno po cel den e kajnas. Ko ke stanam namesto da si brkam rabota tie mene MI go ostavaat. Ne znam vekje sto da napravam.
    A gledaat I starive deka site Sega si se delat. Bas vcera svekrva kazuvase za nekoj deka ke se delel od starite, a nemalo potreba Sam bill nemal brakja. Sakav da I recam gledas kakvi snai ima. A jas sto gi trpam em niv em brat mu so se zena mu I deteto. Ene slusam Sega tropa deteto a ne im teknuva da go smirat da mu recat nesto. Ako saka da go cuva neka Odi Kaj niv ama ne I e dozvoleno, a jas mozam ovde site da gi trpam. Nervno me obolija. I najubavite momenti od zivotov MI se unisteni zaradi niv. Namesto da si uzivam so mm.

15. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    За ова сосема си во право, не е во ред да се однесуваат како сами да живеат, а другиот кој го врти.
    Прво , животот во заедница не е лесен, дали имате услови да си одите од тука?
    Ако немате, зборувај со мт, ако после тоа сеуште е глув и нем, тогаш ти превземи се во свои раце. Подобро да те знаат како лоша, него како глупа.
    Не за џабе рекле мирниот е рамен на будалата. Немој да премолчуваш за ова и не дозволувај да те деградираат како член на тоа семејство, сега немаш ти мир, а утре детето нема да може да спие и да седи на раат од нив.

На CameliaMiller, Ccc123, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Не разбирам што си должна ти детето да им го чуваш? Еве една случка од почетокот во заедница. Се договараа свекорот и свекрва ми со брат и да оделе негде на викенд и како што седевме сите во соба,пред сите ми се врти и ми вика : "Таман вие дома сте,децата вие ќе ги чувате (3 деца)." Мислеше ако ми рече пред сите нема да одбијам,само се свртев и реков "На мене не рачунај,јас ничии деца нема да чувам.Не сакам никакви обврски." Се муретеше,ама никогаш повеќе не и текна да ми наметнува нешто,зошто знае дека ќе и го шлапнам пред кој и да е.
    Така и ти,најди си работа,обврски нешто,излези си...И најбитно,кажувај си отворено. Друг пат не го праќај маж ти да им рече потивко,туку ти излези и речи им.
    Мојава еднаш во 7 саат,во сабота застанала доле во ходник и се дере :"Ајде станувајте сите,доста спиење,доста ви е!" .
    Па кога и излегов и и свикав од горе,на прсти одеше пред врата кога ми поминуваше. И реков мислам дека ние знаеме да гледаме на саат и доволно сме возрасни да знаеме кога ни е доста спиење! Понекогаш мораш да си безобразен,друг начин нема. Дури сега гледам колку ми се слободата и моите четири ѕида драгоцени.

На vitamina, CameliaMiller, *Ench@nted* и 15 други им се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Те нашле па те товарат. Ај се друго, ама не си должна детето да им го чуваш. Немам ништо против мегусебно помагање, ама да ми го тупоса и јас да си кутам и чувам, е нема да биде. На следното оставање кажи имам работа, ке излегувам, нема и јас да бидам дома и готово.

На CameliaMiller, Asistentkа, Ccc123 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.772
    Допаѓања:
    38.619
    @Ccc123 зошто ти да чуваш деца? Нити моите некој ги чувал, нити јас имам намера да чувам други деца. Нити некој ми помагал, нити јас ќе помагам. Си гледам само за себе. А свекрвата твоја нека мисли што сака.

На CameliaMiller и Ccc123 им се допаѓа ова.
  19. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    Јас сум ги чувала децата од Јатрвата , иако сум немала обврска , нели.
    Ама, кога се роди малава многу ми се најде, два месеци ја бањаше со свекрвата,оти јас не можев.
    Летоска кога правев операција на ногата исто така многу ми се најде, што готвеше за нејзините даваше и на моето, ја бањаше малава (се менуваа со свекрвата), ја шеташе со нејзините, со еден збор не заборавила што и јас многу и се наоѓав, а секако и понатака има слобода кога сака да ми се обрати и обратно.

На WarriorAngel, azelea, pikolino и 18 други им се допаѓа ова.
  20. Ccc123

Ccc123 Активен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    114
    Svesna sum deka mora jas da prezemam nesto vo vrska so ova, namesto da pisam tuka, ama da mi olesni malku.
    Posebno denovite koga ne sum na rabota mi se smrt. Stanuvam, polna soba lugje, mesto nema Kade da sednes, deteto ti se vrtka okolu noze, ne mozes slobodno da pravis sto sakas, kukjnata lom sto si jadele, piele od sabajle, gosti ke si viknat, a jas togas sum stanala I ne sum ni jadela, pa mora da trpam za da ne me gledaat site sto Jadam I sto pravam. Jas sakam ko ke stanam na sabajle da si jadam, da pijam kafe, da si uzivam vo tisina, da gledam nesto na TV, a ovde tesko toa. Cel den svekorot si gleda sto si saka, a koga ne e toj tuka ke pustam sto sakam I edna sekundi da me nema gledam smenet kanalot. Svekrva gleda indiski serii I one astrolozine na pink I celo vreme povtoruva kako na Vistina pomagale I slicni gluposti. Ne me interesira toa, nejzino mislenje, tuku uz muabet kazav.
    Eve Sega ke si dojdat I deverot I jatrvata od rabota, ke Jadat ke pijat ovde PA ke si zaminat Kaj niv da odmorat. Nekogas I po cel den ostanuvaat tuka. I toa e. Toa me maci mene. Sto ocajno mi treba Mir a nemam.

Na jatrva mi deteto I go izcuvav uste od prv den I uste I go cuvam. A nie vcera prasavme Dali im se naogja nesto od peleni, transporterot Dali go imaat od deteto I vika da ama vo bolnica ne te ostavaat so tugji alista. Ke ti baraat Novi. A imam se kupeno. I misli Tolku sum glupa ne znam kako e. Grev. Mu rekov na mm nemoj da baras nisto se sami si kupivme taka ke bide I odsega ama ete ke ni se najdele peleni plus. Ako de, ke si kupam.
    Koga se rodi deteto nivno mm mu kupi korito za kapenje, cucli, sisinja, obleka, pampersi I vcera mu vika na brat mu ajde korito ti ke mi kupis I toj aaaaa kako ne. Mu vikam ne mi treba nisto od niv. Sama se ke si kupam.

Последна измена од модератор: 3 февруари 2018
    На ZAHRA, Luna91 и ilyan им се допаѓа ова.