Јас да сум на твое место кога ќе бидат тука пред сите ќе им речам , ќе им се обратам на јатрва ми и на деверот ,драга јатарво штом вас не ви смета да сте со свекорот и со свекрвата по цел ден вас не ви треба башка спрат ,дајте ни го нас , ние сакаме мир , давидиш што ќе ти речат. Со такви мораш само на нивно ниво да се спуштиш.
Не биди сигурна, јас и обратни случаи имам сретнато. Второ нема што да изгуби, ако маж и ќути и нема намера да среди и да живее како што треба со сопругата , женава ќе се нервира, ќе молчи, молчи , еден ден ќе и пукне филмот и сама ќе си замине, не мора да и дадат шут карта. Крајниот исход секако ќе биде ист ако не се превземе ништо. Подобро да ја знаат како лошотилук ,дрска и безобразна, отколку мирна , оти мирниот е рамен на будалата! За зборење, дали вака или така секако ќе ја зборат, башка треба чоек да е луд ако мисли да им угоди на народот за да не лае, и вака и така кој е научен да лае, ќе си лае.
Мене муабетот ми е со мирно и фино додека ептен не се на без муабет да си одат под кирија или ново станче. Со ваква его свекрва што затоа што @Ccc123 замерила кој да кани дома па сега од инат и враќа со другата снаа секој ден на гости нема човечно разбирање. Само мажот и е наивен што ќути,а таа уште понаивна што на се јасно уште се нервира и ништо не преземаат. Ќе се инаети со свекрва со его,јако его, е ај .
Jas dosega neboto i zemjata kje gi prevrtev ama kje isterav pravdinata. Odi do krajnosti ne se raspravaj so svekorot i svekrvata, maz ti treba da go sednes i da mu spukas, a ne da mu se zalis i places. Tuku da sednes i da mu reces "ti be planiras da bides maz i tatko na moeto dete ili planiras da te javaat cel zivot? Ako planiras da te javaat da si znam po sovreme da si baram careto oti ne mi pagja na pamet dete da rasnam vo vakva sredina,tebe ako ti se zivee vaka zivej, mene i na deteto ne ni se zivee, ako planiras da ziveeme da se selime pod kirija, ako ne kje si odam sama." Jas neznam kaj vi e jazikot, stvarno, more do pizde materine ima da ja doteram rabotata da vidat oti zaebancija nema, uste facata koga kje ja slozam da begaat ic da ne cekaat da kazam zbor. Digam edna vegja, vikam MOOOOLIM??!!! i nema diskusija vekje. Ne kje sednam i kje mu placam oti ne mi e arno, koga kje spukam ima partali i perduvi da letaat. Vo ovoj svet taka se opstanuva uste pa i so nerazbrana stoka odma im se simnuvam na nivo i na stocen jazik im se obrakam. So kulturni lugje se diskutira na kulturen nacin, duri i da e nekoja prepirka sednuvas i kulturno ja resavas, so stoka stoka treba da bides i taka da im se obrakjas. So placenje ne dobivas nisto.
Полуд е маж и, ако не бил способен да обезбеди мир на сопругата и детето, а башка сака да седи со тато и мама, подобро да не се женел!
Ехе еее,да беа свесни таквите мажи и тие самите немаа да бараат жени за брак. Ама таков маж сака и јаре и паре. Е така нема. Изгледа уште не и стапнале на жуљот на нога сите да ги отера во пештерите од кај што дошле а таа ако е за заминување барем да си замине запамтена. Не се до толку мажите колку Лео мамите виновни. Така е воспитан ма ма,ма ма,па после жено ај она жено ај ова. А ма ма-златна е.
Ајде да ја согледаме целата ситуација. Месец, два, три се дешава ова, му смета и на мт и ништо не превземате, туку енергија си трошиш тука. Наместо на темава, време намени за барање стан под кирија. Најди, договори да го видиш, оди, ако е ок дојди дома и само кажи му на мт, јас се пакувам а ти како сакаш. Ни секунда време не троши на муабети и пробување да се реши проблемот дома. Нема решение. Освен ако не се навикнеш да седиш во дневна со цела фам или во спална сама да лежиш цел ден. Дома кај нас така беше. Идеа тетки братучеди на ручеци кај нас мајка ми слугуваше цел живот и на крај па они кај мајка им/баба им доаѓаат. Па што не им спреми она, а не по мајка ми викаше брзо ќе дојдат ручек и за нив да ставиш. Ние скара за ручек, тенџерето на маса, ете ти ги на врата 5 души. За нас нема, гостите да не се гладни. Ужас! Ама јас зборам за '80/90 год. На денешно време тоа никој не би го трпел. Со дете бетер ќе е. Ќе сакаш да го заспиеш нема да можеш од малото на јатрвата. Ќе писка пак, никој ништо нема да му рече и пак ти ќе кубеш коси. Двајцата работоспособни и вработени трпите тортури дома, зошто? За спратот да ви го препишат? Пази да не не.
За жал не сите имаат пари за под кирија...тука лежи дел од проблемот, да имале за под кирија може и за рата за стан ќе имале...денес даваат хипотекарни кредити, а како хипотека станот кој го купуваш... Но, некој рече...барем кај нејзините да пробаат д аживеат може поарно ќе им е.
Ако имате пари за кирија, имате пари и да плаќате рата за кредит за стан. Поарно решение нема. Барем во денешно време е лесно. Минимално учество, другото на рати. Си решил стамбено и најбитно прашање. Станбен кредит е хипотекарен кредит. Ја сум привремено додека чекам да ми е готов станот кај неговите. Си викам како ќе седев овде да не купевме стан. И тоа немам никаков проблем ни налик горенаведениве примери. Ќе плаќам цел живот, ама раатот побитен ми е. Безценет. Чим имаат да ранат девер, јатрва, свекор, свекрва и внуче... ќе се стегнат и за рата за кредит.
Ako procita ubavo maz i gi podmiruva smetkite i kupuva za jadenje kaj so toptan site jadat. Esapot vika deka poeftino kje te izleze da plakjas garsonjera i da ranis 3 usti, otkolku da ranis 8 usti a da ne plakjas kirija. Isto esapot za smetki tipot struja voda za 3 clena e poeftin nego li za 8 clena. Mirot ic da ne go spomnuvam.
Pa mozhi tolku imala svekrvata da napravi..zochto ne im kazhesh na tvoite deka nemash mir kaj svekrvata i oni neka ti napravat edna kujka.. Sto e ova samo daj daj pa daj ..na gazo olkav za samo da se dobie nesto..pa naprajtesi sami bre ako ste sposobni ako ne trpete ..aaaaman
Во право си, ама не е во ред на едниот син да му обезбедат, а на другиот не..Ако веќе не ги третирале подеднакво синовоте барем да имаат основно поштовање спрема синот и снаата. Не може едниот син да биде газда на два спрата, а другиот да биде странец во своја куќа.
Абе сто посто препишување Во Македонијава наша друга е психологијата. Си вика ке препишам и на старост на улица да останам ( не ги обвинувам старите) па на крај ке си ги земе господ, имотно правни односи не средени. Па кога ке се фатат браката за гуша, јатрви и нивни поколенија очи нема да сакаат да си видат. Е тоа носат не средени имотно правни односи. Башка огромен број од имањата се со не средени документи, па и да сакаат да препишат не можат. Пак кажувам јас не ги обвинувам старите во однос на ова прашање. Како бе преку нок да не поседуваш ништо, а цел живот си работел. Сепак ако се одлучило да се живее во заедница мора мегусебно почитување и разбирање да се има од двете страни. Е не може еден да чисти, сите да валкаат, еден да готви, сто да јадат. Што не побара некој од мене да пржам компири за 10 луге. Туку го начекале девојчево и го товарат. Да се разбереме немаше јас и мм да јадеме другите да гледаат. Туку ке им направев една тава компири во рерна кој е гладен изволте. Она мене да ми каже испржи за сите, па кога ке почнам јас трудна на нозе да стојам, а од работа дојдена имате ли жал, па нели си ти жена, нели си рагала, па ајде јас ке ти помогнам во лупење ти пржи бла бла бла, сама ке се откаже од мене
Затоа и пишав, ако е вреден спратот толку за додека си заминат старите се нервираат секојдневно, нека седат. Секој разумен пишува тестамент, и по неговата смрт имотот останува на ххх, завршена приказна. Туку најјако е што едно нешто нема да им се допаѓа на старите ќе преправат и ќе преречат, ете јас тебе кров ти дадов, ти мене неќеш чаша вода да ми подадеш и сл. Нит ми давај, нит сакам да ми дадеш, ни па барам. Ако сум способна, ќе работам и ќе купам, ако не ќе седам цел живот под кирија и тоа е тоа. Со две плати скромни и те како се живее под кирија.
Kako ne pa nese oni izbrkani na ulica ..ete imaat oni svoj sprat..prashajneto e dali oni imaat kluch na vrata i dali zant da go upotrebat..ako ne i odgovara da sedi so svekrvata zaedno neka si platat kirija i neka si odat od taa kujka..drugo reshenie nema..a ako mislite deka treba da se kara i rasprava te.da povishi ton ..nema nisto da uspee so toa samo ke si napravi uste eden problem plus..
Има кај да седи, ама само да седи и ништо друго да не може да прави, оти некој им виси по цел ден тука , а капак на се и слуга да им биде, да чисти по нив и да им пржи по 10 кила компири. Збори како збориш не е во ред. Домот не е само соби и мебел, него место каде што ќе се чувствува спокојно и мирно. Не може едните да владеат на двата спрата, а другиве да не можат во дневна ни 5 мин, башка женава трудна да не може да се испружи 5 мин. Не е во ред.
Немаше да ме чуди и лути оваа ситуација да бевме 1990година,каде што скоро секое второ семејство живеело баш вака. Никогаш нема да го сфатам тој феномен,телето да ја рани кравата,а не кравата телето. Обично старите се тие што треба да помагаат да олеснат некои трошоци на младите,а не обратно. Особено ако живееш со нив,кај седиш со нив,па уште и да ги издржуваш. Прелошо. Затоа пред да се стапи во брак,треба отворено да се разговара околу станбеното прашање. Домашната атмосвера и тоа како е битна. Во ваква ситуација,треба да му се постави ултиматум на мажот. Сепак со тебе ќе има тој дете,вие сте веќе фамилија. Само вие двајца можете да си го решите проблемот. Или привремено спалната направете си ја како мини дневна со чош на спуштање тв и масиче. Клучот на врата и никој да не ве чепка.
Pa zatoa i pishav bashka stan i raat..a ne vaka em nesakam da se odselam em sakam mir i po moe ..e neche mochi tako