Ako tolku imala svekrvata jas razbiram se. Ama kaj shuta em da bode. Pa trebala svekrvata da si svie opasot i da sfati deka otkako i dosla snaa za koja ne moze kat da digne deka veke novi pravila vazat-pravila na zaednicko ziveenje. Pa snaata em e trudna em umorna po rab. ako zamerila sto non-stop na gosti i se jatrvata mozela da ja ispiostuva.
Јас првин би му покажала на мм каде му е е местото, ако е муле тој, нив директно би ги средила оти ме подгазуваат како човек, а после би се отселила. Не ради јатрвата и деверот, оти тие не се никој фактор во овој случај па да оди под кирии ради нив, нека одат тие, зошто женава да оди? Само ѕвераки и злобно како нив , дури и бетер, да бегаат од мене само што ќе ме видат, а после , кога би ги средила,кога ќе им влезе во тоа главите со кого имаат работа, би се отселила заради што не сакам да живеам во заедница со безобразни старци. Не дозволувам никој да ме подгазува, угнетува, потценува и искористува, не маж, не свекрва, не девер, све у бестрага би пратила!
A ako svekrvata ne ja napravila kukjata tuku ja nasledila od nejzinata svekrva? Togas koj ds se iseli od kukjata? Sledna etapa: Obid za iseluvanje i gluma od stana na sveki so placki i drami, ne ne ostavajte se ke promenime. Ke si recat mladite aj pamet im dosol. Ke se vratat. Ke se rodi bebe i babata majka na bebeto ke bide i karanici kolku sakas. Znaci resenie nema da najdete so starite. Ocekuvaat ti da se naviknes na toa i gajle im e. Eve mojata taka ja nasledila kukjata i ni shtrek nema smeneto. Ako ceka na mene, kje gi koristi istite stekeri do kraj na zivot Koga veke spomnav @FlowerPower da javi stanje.
Јас стварно не знам зошто да седиш некаде каде се чуствуваш целосно непочитуван, да плаќаш сметки, да полниш фрижидери, да немаш мир и приватност, да не добиваш почит, да те искористуваат во секоја смисла на зборот...да доаѓа до моменти на карање, викање лупање на врати и кршење. Не можеш да смениш свекрва, свекор, девер, јатрва. За мене проблемот би бил во мажот он ако не гледа за својата жена и своето неродено дете кој треба? Сигурно не јатрвата. Со сила убавина, праведност, фер однос нема. Мирот некогаш треба сам да си го купи човек.
Ok a sto ako ni pishuva nas?? Nie mozhi samo da pishime svekrvata vakva svekrvata onakva..sto ne sedni so mazot i da si napravi muabet i da si go reshi problemot..lele majko trudna bila pa daj da ja podrzhime vo race ko taka a.. ke pomogni li nesto toa??
Никој не им забранил да си викнат на гости кој сакаат, ама штом не може без јатрвата и внучето да си живееше со нив. Туку не ја сакаат и тие. Не е секој глуп како мене да чисти, да готви и да мие чинии од 10 души кога може тоа да го прави само за двајца. А чекај малку, јас не сакам да си викнам другарки на кафе? Мене ми е срам само јас да одам по куќи а да не ги викам кај мене. А каде ќе ги викнам? Со 10000 луѓе околу нас да не можеш два реда муабет да сврзеш. Ич не очекувам да ми препишат верувај. Не се ни надевам. Мм е тој што не сака да оди под кирија. За кај моите па да не правиме муабет. А и тој се нервира ама ете. Побитно му е да не ги навреди родителите ако им даде до знаење дека грешат и дека ситуацијата мора да се реши. Еден збор мојов им нема речено, ако им рече одма ќе се откажат од него. А брат му си ги брани жена му и детето, си го брани своето, и тој и женаму јасно и гласно се спротивставиваат и кажуваат кој и што им смета, и старите тоа го почитуваат. Ние ќе ќутиме. Зошто? За ништо. Испаѓа дека ние уствари немаме ништо. Како што можеле да обезбедат се за другиот син и снаата можеле и за нас. А не и тоа што го имаме да го користат други. Затоа нашата машина за перење расипана, нивната непотребена и уште свеки му вика на мојов машина да купел. Па ете има кај јатрвата нека ја користи таа. Секако облеката од сите кај нас ја пере. Ако купувам абе ако треба во спална ќе ја ставам и нема да и дадам да пере облека од јатрвата маж и и детето. Уште сега прават планови каде да стоело бебето за детето од јатрвата да не го удрело. Пред некој ден им покажував алишта што имам купено за бебето и детето зеде да ги тегне и ги расфрла на под. Остајте го се радува беше нивниот коментар. Ајде секако ќе ги перев ама не сакам бе да ми ги фрла на под. Пред некој ден ме удри по стомак. Тие не реагираат. Се радувал. Утре и бебето ќе ми го удри и ќе речат од љубов го направило тоа. Имаме една слободна соба и планираме тука да седиме кога ќе се роди бебево ама треба да ја средиме. Ако биде се како што треба таму ќе си продолжам да седам само да не ми доаѓаат пак. А кај нив клучот пука на врата секогаш кога си одат да се одморат или сакаат да бидат сами. Колку пати свеки се има вратено од таму со прстот во уста ама малку и е. Пак ги брани. Уморни биле. Јас и мм не сме, можеме се да истрпиме.
Значи глејте колку можете сами со партнерите створете, аман со завист и што дале старите на други деца. Зошто ве боли нешто што не е ваше? Ако некој треба да е повреден - е синот во овој случај, а не вие. Зошто свекрвата само на еден син дала - е меѓу неа и синовите. Ако не ви чини даденото, какво такво, барајте си друго чаре. Во своја куќа никој нема да се промени ради вас.
Ne se zhalaj ovde kazhimu na mazti sve sto ti lezhi na dusha..a koga che se rodi tvoeto dete ..nauchigo da sedi vo eden chosh..ako mislish deka e toa izvodlivo ..aj poz
Значи мажот е проблемот, не свекрвата. Ем гледа како живеете и колку тоа ти смета, ем не под кирија, ем не кај твоите. Убаво ти викаат @Offspring и @ilyan ти прво со него проблемите реши си ги, поголеми се него тие што со свекрвата ги имаш. Кога на него не му е гајле што ти се јадосуваш, не очекувај на свекрвата или јатрвата да им биде.
I pokraj ova ti uste tamu sedis? Ultimatum na mt. Neke da si odi, neka si sedi. Neka ne te bara deteto da si go vidi. Majka mu neka ja gleda. So ke ste mu vie ako ne e sposoben da ve zastiti i ds vi obezbedi MIR?!
Така е. Јас тука воопшто не се чувствувам како дома. Морам да пазам што имам облечено да не ме види некој, ако ми се јаде нешто не можам да станам да си направам зошто морам да правам и за нив а од инат не сакам, морам да пазам да не ми дојде детето и да ме удри некако, морам во секое време да бидам расположена и да не се муртам за случајно свеки и јатрвата да не се налутат, морам да гледам тоа што свекорот пуштил на тв и многу други работи. А ти @zalosna ако немаш што да кажеш не паметувај. Не знам ни дали си мажена ни дали си била бремена ама да дочекаш вака па да те видам издржи. и не се сите бремености исти.
Mazot ko sto e mek im dozvoluva na roditelite da go kandisaat po nivno da prai. Znaes zosto pisuva tuka,zosto moze nema na koj da si kaze kako i e. A da vo pravo si od kuku lele i placki nisto ne resava. Jas pisav se uste ne i stapnale na zuljot da gi otera site u pesterite od kaj dosle.
Ама стварно, тие начекале лабаво, женава мека, вероватно и тивка, маж и таков каков што е , да не речам никаков и ја ребраат. Морее да им била друга на прсти би оделе таа кога одмара, а не друг да и кажува што смее да гледа на тв.
Na Sekoja od nas ponekogas na forumov ni e pottebna troska razbiranje, potvrda ili negiranje dali sme na prav pat. Nisto nema da smeni i na majka i da kaze i na komsikata i na drugarkata. Go izbrala ovoj način na komunikacija bidejki i e najpristupacen. Kako sto taa izbrala so kogo ke komunicira, taka i nie mozeme da izbereme dali da ja sovetuvame ili da i go skokneme postot. Forumov e za zalbi, falbi, kritiki, soveti, placenje, smeenje. Ne moras da ja napagas i ako e trudna da ja podrzis... Od trudna do trudna ima razlika. Jas trudna u 8 mi mes prozori bev kacena na stol brisev, drugarkata vo 8 mi mes bese vrzana za krevet. Malku razbiranje pokazi i makar. Nie sepak na strana od svekrvi ziveeme. I da, kuklite tvoi se medeni!
Ееј па ти Трнорушка ли ќе ја праиме со стапче со трнлиња в рака? Млада е,уште не дошла до момент кога за мојот газ мене ми е гајле само. Ко ќе роди ќе се опули и се ќе и биде смешно. А @Ccc123 мажот или ќе го промениш во сфаќањата или ти ќе се промениш и ќе го замениш.