Епа тогаш нека ранат свекрви и јатрви. Јас го мразам секој поминат ден во оваа куќа но фала му на бога подолго време немаме ни расправии со нив а ни меѓу мене и маж ми кои беа страшни и не се трпеше ама некако се изборивме за нас двајца подголтнав некои работи ама се надевам за подобро. Не се решава со кукање туку со моабет со разговор помеѓу семејството. Ние бевме на раб да си одам од тука ама чим ние успевме можат и други.
Jas imav slicen problem I go resiv deverot moj sekojden bese kaj nas na jadenje od rab opatropa kaj nas svekrvata gotve a jas kupuvam jadenje I eden den mi skisna veke I I rekov na jatrvata ja prasav dali e ona sposobna da mu gotve na mazot I ili ne e pa on e sekojden kaj nas a da napomenam oni ziveat vo drug stan daleku se od nas I koga I go kazav ova se se resi on pak si doaga odvreme na vreme kaj nas no toa e normalno taka da moe mislenje e da ona treba da si gi prevzeme nestata vo svoi race oti za zal denes lugeto retko imaat oset za se I ke bidam realna I na mene nekoj da mi kupuva jadenje I da mi gotve I jas ke odam zasto zasto nema koj da mi prozbore I da mi prerece zasto doagas I zasto jades sekoj den kaj mene
Osetot malku nema li da proraboti, pa na sledno doaganje kilo meso, kilo prasak i vrekja kompiri da doneses?
Mene pa mi e zhal da mu recham na nekoj hej gotvisi sam jas nemozham da te ranam ..ke podelam to shto imam ama nema da mu go prekoram jadejneto
Za zal denes oset se nema zboram za golem del od lugetoI zatoa morame ili se da trpeme lli da kazeme se sto ni preci Tetkata na mm sestra na sveki doagase sekojden bese kaj nas taman ke si dojdeme od rab site ete ti ja I nea kaj nas I sedese po 2 saati I I kazav na svekrvata oti mi prece oti gosti jas sekojden nesakam I toa se sredi sega doaga odvreme na vreme
Јас ни на мајка ми не и' кажувам кој да и' доаѓа, не па на свекрва За мене е тоа крајно некултурно. И да, двајца со по 12 000 денари плата можат да плаќаат кирија/рата. Јас и дм одлучивме да чекаме додека немаме свое, затоа што и според нас е пари во ветер киријата. Ама ние не сме во брак и полесно во таа смисла одеше живеачката. Ама секој со своите приоритети. Најлесно е да кажеш нема и сите да ти се криви. Или па да очекуваш да ти дадат. Тоа не разбирам. Разбирам подарок или своеволна помош, ама свекрвата (или мајката) да ми ДОЛЖИ живеалиште?
Јас мислам колку и да го советуваме некој,секогаш ќе прави што може.А дали ќе има резлтати од преземените дела тоа не зависи во голема мера нит од нас што даваме совет,нит од тие што преземаат било какви дела за малку мир и спокој во бракот.
Така е.Ама имаш тип на маж кој ќе ти рече не присуствував кога сте си пререкувале ти со некој од неговите па според тоа сама справувај се со проблемот. И реално во денешно време кога секоја жена си има право на сопстевн живот/избор зошто да барам маж ми да ми ги решава проблемите со мајка му. Ќе и преречам како сака нека ме сфати(а секогаш сум била погрешно сфаќана).Барем вака ќе си го кажам,да не ме мачи да ми лежи на срце и да не се нервирам само.
Што знам, ако е проблемот некој што мислам дека можам да го решам, сама го решавам. Ама ако е нешто што мислам дека ќе ја навреди, му кажувам него. До сега секогаш било решено од негова страна без да ме преиспитува мене. А ако ме преиспитува и мери, спремна ми е лажичката
Недај боже јас да кажам дома дека ми смета некој што доаѓа мислам дека автоматски ке летам од прозор. А и не би ни се осудула да кажам такво нешто.
Тука кај што живееме, куќава е лепенка, до нас живее стрикото на маж ми, со фамилијата... Еден период доаѓаше буквално секој ден, и си влегуваше како дома, без да ѕвони или тропне... Мене ми сметаше, ама се тргав на страна, од околу спомнував на маж ми, бидејќи и на него му сметаше, но никогаш не се осудив да му речам на свекор ми, се' додека и нему не му засмета па спомна сам... Првенствено, куќава е негова, јас сум дошла тука на готово, па мислам дека заради тоа не би требало да кажам кој да доаѓа, а кој не... Кога ќе доаѓа кај мене, некаде за каде што јас од моја плата сум двоела за да направам, ќе се осеќам слободна да кажам
Леле колку само се согласувам со тебе, само што сакав истово да го пишам. А што се однесува на членката со роднините и јас не би трпела некој да ми седи обесен по два саати секој божји ден.Ќе си дојдам од работа, сакам да одморам, да завршам некоја работа обврски околу деца, а не да се пазиш везден од туѓ човек дома и да го прескокнуваш. Јас никаде не се клепнувам така, нити кај родена сестра, дури се најавувам кога одам.Во ова динамично време не е културно некој да ти се клепне без најава, камоли да ти се обесува секој ден, да не можеш да прднеш на раат.
Jas koga imam primedbi prvo so mm resavam, t.e. mu soopstuvam i nagovestuvam. Da mi rece resavaj si ti ne bev jas prisuten, kje mu recam "siguren si oti sakas jas da go resam problemot?". Kje potrca on da se spravi, oti znae deka jas ne bendam mnogu mnogu i kje im ja lepnam vistinata kako so e. Ama toa e kako kje se postavis. Ako si kjutis celo vreme i ostavas da te podgazuvaat i kje ti rece resavaj si sama, ako znae so gjaol si kje spreci potencijalen kurslus.