Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. soncenceto.matea

soncenceto.matea Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    57
    Ако сите млади брачни парови си живеат одвоено јас мислам дека тогаш нема да имаат толку многу шанса да се мешаат ни свекрви,а ни золви,ама тешко дека мамино синче може да се убеди да живее одвоено од мамичка,тоа знам:(

На Anyshka и Eleonorastrumica им се допаѓа ова.
  2. soco

soco Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    185

како прво пробај да пишуваш со мали букви и на кирилица и оставај простор помегу зборовите Јас одвај разбрав што пишуват !

како второ евети еден виц за свекрви да се релаксираш малку ! :D http://www.motika.com.mk/index.php?opti ... &Itemid=49

како трето Ти си крива за све ! :D бидејки не гледАШЕ КАЈ СЕ МАЖИШ !

На artemidis му/ѝ се допаѓа ова.
  3. langida

langida Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    13
    Jана и јас исто така бев како тебе.Mојата свекрва иста како твојата како да се од иста мајка,исто сака таа да биде главна да казува сто е добро за моето дете,таа е замесана за све сто треба ние да одлуциме со сопругот,страсно ме нервира веке немозам да ја поднесам.веке кога ми дојде преку глава све му казав на маз ми иако он знаесе сто вика ама и не го занимало тоа,му казав дека ме нервираат такви работи и дека нема право да казува сто и како да правиме.E сега веке не трпам се сто ке казе јас и вракам дека не треба так дека јас како сакам а не таа и јас како сакам така ке се однесувам со моето дете па и со сопругот,а не да си мисли дека усте ке биде добра мама и ке оди синот по неа,на сето ова маз ми не смеесе нисто да казе,зосто му казав ако мислли да игра како казе мама јас веке не сум со него немозе усте да се влеце по мајка му,ако така мислел немало потреба да се зени.Zатоа иц не ја ставај на памет прави како сто ти одговара на тебе ако показес слабост тоа ке го користат,а и сопругот е тука главна улога да казе дека ти си негова зена и дека има дете со тебе и нема право таа да ви казува како се зивее.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    :lol: Малку се изнасмеав,зошто навистина свекрвите кога ќе чујат дека син им ќе ја пофали или спомне бабата стануваат вакви
    :rofl:
    Мене не ми дава да фатам нешто по дома,иако си одиме само за викенд,сеуште не можам да се почувствувам како да сум на свое .......Последен пат купив чаши за бело и црвено вино,и сакав да си ги наместам во шкафчето кај што стојат нејзините праисториски искршени чаши,и вечерта ги оставив во кутија чашите сакав сабајлето да ги измијам,а кога станав свекрвата ги измила и ги вратила во кутијата и ги кренала во некој шкаф :@ Реков нема да стојат таму,и одма зеде да ги трга нејзините......Од ќерка и уште стојат алиша по станот иако се омажи во голема куќа,е веќе ми пука филмот бидејќи во нашиот шкаф пола се нејзини работи,па сека сум ептен на*урчена ,му назборев и на овој мојот ,и наредно одење вадам се од шкафот и ќе и ги подарам на нејзе да си ги однесе на ќерка и......Ајде со убаво демек,ама ако сака да провоцира ќе си добие.
    Знае секогаш дека неделите одиме кај мајка ми на ручек,и и кажувам недели не готви,и кога ќе се вратиме од ручек на мајка ми,вели -леле каде бевте џабе готвев :@
    Е сега е мој ред да ја нервирам,не знаете што се не сум смислила оваа недела,ама не како нејзе ,туку тактички ]:) :lol:
    Едвај чекам да се исели |(
    Иако ја глеам само за викенди не можам.
    Секогаш ќерка е најдобра,најубаво готви,а таа кога ќе дојде на гости по 5,6 благи работи носи зошто е ептен голема домаќинка :!: па се перчат пред мене леле што стави во благото,леле браво,леле никој не може на малиот прст да ти се фати. :devil:
    Е од сега нова политика кај Маца.Мислев да не си трошам енергија на таква жена непотребно,ама тоа додека не се прелее чашата ,е сега веќе си најде со кого да си има работа!!!!!!!!!

На Anyshka, MacenceEna и blond им се допаѓа ова.
  5. soncenceto.matea

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    57
    И мојата идна золва по цели денови само готви по дома,и сите ја фалат,а готви зашто нигде не работи(не сака да работи) и има време охоооо...а мене ич не ми е гајле,не би имала толку време за готвење бидејќи работам,а може да готвам САМО во случај ако би живееле одвоено со идниот сопруг,ако не нека готви,чисти и све остало свекрвата,нема биде од корист малку:)))

На Anyshka и mamita им се допаѓа ова.
  6. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Се пронајдов во твојот пост за некои работи. Имено нас детската соба уште не ни е реновирана, ама тоа ќе биде деновиве кога ќе се потстопли. Проблемот е што во плакарот во детска, половина е полн со работи од ќерка ми, а половина со работи од золва ми која е мажена еве веќе втора год. Колку пати и имам индиректно кажано на свеки да ми ослободи простор, само ќе рече -добро, добро, ќе и` кажам да си ги земе работите, и пак не и` кажува. :(
    До душа золва ми си ги собра работите што очигледно и требаат, а остатокот, т.е. непотребното го остави тука, ни самата не знам зошто. Да и` требаа до сега ќе си ги земеше. :!:
    Еве сега пролетва ќе реновираме и пак треба да и кажувам исти работи по 100 пати, веќе срам ме фаќа. Моите работи кои ми требаат стојат во гаража и само ги шетам наваму-натаму, навистина ми треба просторот, а овие се прават наудрени. И мм им има речено, џабе, не вреди...навистина не знам како да се справам со ова. :(

Што се однесува до фалењето, истиот проблем и јас го имав со мојата свеки и золва. А бре тоа девојче беше најпаметно, најдобро, се` знаеше, и секогаш се наоѓаше да даде некој совет , сезнајко |( , секогаш мораше да прокоментира...колку и да и беше погрешен советот или мислењето мораше да каже нешто, макар тоа било и најголемата глупост на цел свет. :tmi:
    Јас фино лепо си молчев и ја оставав т.е. ги оставав да се пуваат и им одбивав на глупост се` додека еден ден не ми пукна филмот кога почна со мене да се контра за правни работи, јас тазе дипломирана, а девојката студираше сосема нешто шесто, што нема никакви допирни точки со правото. Како сум ја заплескала тогаш сите се зачудија што и` контрирам, зашто дотогаш никој за ништо и` немаше преречено за ништо (дури ни маж ми), колку и да тропаше глупости овие викаа-може, може е така.... со сила се правеа глупави за да случајно не го навредат нивното мило, нежно 25 год. искомплексирано ќеркичште. ]:)
    Мм знае дека не се поднесуваме, дека не можам да седам во нејзино присуство и е помирен со фактот дека никогаш, ама никогаш нема да бидам блиска или пак пријателка со сестра му. Едноставно знае дека не поднесувам пувала, голи фодули и надрнати, искомплексирани створења кои патат за внимание и секогаш кога ќе се најави дека ќе дојде кај нас на гости т.е кај мајка и` и татко и`, јас си одам кај моите. Или пак само ќе се поздравам (од почит кон нејзиниот сопруг) и си се повлекувам во соба. Воопшто и не седам со нив, ниту јас, ниту пак мм.
    Мојот став, со кој е запознаен и мм, е дека ако нејзините мораат и се должни на некој начин да ја слушаат, да ја величат и фалат, јас не морам и немам никава намера да придонесам во зголемувањето на нејзиното повредено и паднато его. Така што јас си продолжив со игнор и супер ми е. ;)

На Anyshka и maca99 им се допаѓа ова.
  7. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    не ми е јасно како можете да се мажите за некој што не го познавате или знаете дека емамин син и пак го сакам .....бракот е сложена работа , да живееш со свекрвата и со нејзиното синче во иста кука е па тоа е !!! поука за помладите и немажени не е битно само јас го сакам тој ме сака ...битно е да не е еврзан за здолништето на мама и тоа како

На Anyshka и maca99 им се допаѓа ова.
  8. JANA2011

JANA2011 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    jas so maz mi odev 7godini i nikako nemav otideno kaj niv doma da gi zapoznaam majkamu i tatko mu.e od posle koga se omaziv za nego za edna godina gi zapaznav kakvi se i sto sakaat od mene i se nervirav mnogu ali sega voopsto ne mi e gajle gi stavam na ignor ;) samo se nerviram zasto maz mi e povrsan mnogu so niv :( vazno jas si go kazam toa sto go mislam.I jas imam zolva sto znae nogu da gotve i e naj naj se fali taa sekade deka se znae da pravi :devil: taa e mazena vo drug grad ama koga dojde kaj nas na gosti potocno kaj majkai se pravi deka se znae odma zima da gotvi da cisti prave ruceci sto misle deka jas ne znam toa da go gotvam mi kazuva kako taa pravle a so nejzinoto dete deka i jas toa treba da go pravam. :devil: ma nogu mi e gajle si pravam po moe,vo pocetokot mnogu se nervirav ama potoa vidov deka nema fajda da se nerviram i se si uzivam pravam si sto sakam bas ovie denovi ja stavam svekrvami na ignor a taa se nervira :D jas ke krenam na rabota i ke go simnam deteto dole kaj nea i simnam se so treba za deteto jas otidam na rabota taa kace se gore i gi simne rabotite na nea so i odgovara za deteto a toa me uzasno nervira se mi prave kako na inat :@

[mod-kirilica:3jrvfw7b][/mod-kirilica:3jrvfw7b]

9. soncenceto.matea

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    57
    Не треба ние жените да сме толку добри и да гледаме да им угодуваме на сите-свекрва,золва....и цела фамилија,ама не можеме сите да бидеме исти!
    Имам една нина која цел живот е на дистанца од сите и има строг однос со сопругот,децата свои,со свекрва,золва....и чудо е како само семејството и цела фамилија неа ја почитува премногу за разлика од мајка ми која е добра со сите а пак се некој ќе и замери за некоа ситница...значи подобро е да си строг најверојатно:(

На Anyshka, tweety26, delvi и 2 други им се допаѓа ова.
  10. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    5.603
    абе девојко,не знам од кој град си ама да пишувај литературно,стави запирка точка..многу е тешко човек да го прочита твојот пост..

На vickyy90 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. veronikaveronika

veronikaveronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Ту бре мајката. Како е можно само жените да имаат вакви проблеми-ама постојано :tmi:
    Зошто мажите (со ретки исклучоци) функционираат ок, па дури и не приметуваат дека нешто се случува!?!
    Е сега лесно не е, добро....ама можно ли е и свекрвите и золвите и јатрвите да бидат толкав проблем?!?
    Малку трпение, дистанца, па ако треба и стан под кирија. Зарем и пред бракот, поголемиот дел од нас не знаеле каков маж одбрале, каква е неговата мајка или можеби сестра!?! Е сега искрено неверувам дека откако ке се стапи во брак -луѓето маѓично се менуваат.
    Јас имам и свекрва и золва мислам беше(жената на брат ми :^) ) . И двете ги почитувам, но со ниту една не сум најдобра другарка. Не го очекувам тоа ниту од нив, ниту од себе. Ако еден ден се случи-ок, ако не почитта ми е сосема доволна.
    Зарем може мајката да го врти синот против својата жена? Во бракот силата доаѓа од меѓусебното разбирање. Ако синот е зрело и разбрано суштество (што во голем дел зависи од воспитувањето на мајката) тогаш се ке биде во ред. Ако е мамино синче-тогаш со среќа!

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.788

Па баш затоа што сме жени, затоа имаме проблеми... една куќа две жени не трпи :D

Инаку, жената на брат ти, тебе ти е снаа, а золва е сестрата на сопругот :)

13. veronikaveronika

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Упсс, Фала :D

14. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Затоа што на мажите никој не им се меша во штипките :D . Прво, жената станува дел од семејството на мажот, многу често оди таму да живее, многу почесто (ако не и секојдневно) е во контакт со золви, свекрви итн. На зетот ретко кој ќе му каже дека не го бива, дека не знае да готви, дека не е домаќин :) , ама на снаата тоа многу полесно и се кажува. Исто така, многу често, односот на родителите на жената кон зетот е многу поразличен од односот на родителите на мажот кон снаата. Да не зборам дека во нашава средина родителите на мажот (исто често, за жал) снаата ја доживуваат како некоја која им го украла детето и сака да го сврти против нив :D , а синот па често се чувствува како на тест кого ќе одбере, жената или родителите, па за да не го боли глава, си стои на страна од проблемите. И така... (воздишка) :D

На Anyshka, tweety26 и soncenceto.matea им се допаѓа ова.
  15. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Според мене мажите ги немаат тие проблеми бидејки они остануваат во куката каде што се цел живот и воопшно немаат потреба да се прилагодуваат и да учат навики, додека жената оди во куката кај мажот и мора да се прилагоди на се. Доколку во куката на својата мајка се јадело без сол и нормално она и така се научила да готви, кога ке дојде кај мажот и кога ке зготви веднаш ја критукуваат дека појма нема од готвење. Јас едно сум заклучила дека кај мажот се е ок и ако пробаш нешто да смениш веднаш снаата нечини, па се кажува по роднини, комшии и останати.

Кога мажот би доагал да живее кај жената, тогаш жените ке бидат ок. Зашто? Бидејки нема да мораат да се менуваат, туку мажот. Ке мора да се прилагоди на јадењето, каде да ги става чорапите, што ке гледа неможе фудбал секогаш, па кога ке дојде некој негов роднина или другар нема да може се да си каже бидејки дедо му и баба му се таму е тогаш ке сватат што се преживуваат жените и колку се толерантни со нивните свекор, свекрва, золва итн.

Затоа најубаво е секој да си живее сам, доколку има можност. Бидејки маж и жена се сакаат и научени се на нивните мани и многу е полесно да се прилагодат еден на друг.

На Anyshka, tweety26, Sun.shine и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. veronikaveronika

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Точно е тоа дека голем дел од проблемите настануваат бидејќки девојката се сели кај момчето, но сакав само да забележам дека конфликтите настануваат најчесто со жените во фамилијата, многу поретко со свекорот или можеби браќата на мажот, а редовно со мајката,сестрите, јатрвите. Веројатно и ние не сме (вклучувајќи се и себе си) цвеќиња за мирисирање. А сепак... истовремено голем дел од нас се и снаи и золви и јатрви, па можеби и свекрви, а не само невести отидени во туѓа куќа ;)

На tweety26 и soncenceto.matea им се допаѓа ова.
  17. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Како и да правиш, исто ти се фаќа. :^)

Најчесто оние кои се добри, им одат по ќеифовите на свекрвите и золвите, се покажуваат на секој начин, им даваат разни подароци за роденден, 8.Март, ги почитуваат итн., е баш таквите најмногу страдаат и бидуваат навредувани во фамилијата. Што си подобар, тоа полошо. |(

И обратно, има некои `опасни` невести, на кои пола збор не смееш да им преречеш, не сакаат и не почитуваат никого, ама најубаво си минуваат во животот. :|

На soco, soncenceto.matea и tweety26 им се допаѓа ова.
  18. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.056
    Затоа што жените се комплицирани и секогаш комплицираат, затоа што се љубопитни и за се тие се паметни ... затоа што како рекле, жената и ѓаволот може да го продаде.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  19. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    Ве читам низ темата,и налетав на многу мислења дека не треба да стапат во брак младите додека не се осамостојат ,во однос на местото на живеење.Во право сте,зошо и јас така сум размисувала.Само да ви кажам дека економската состојба е многу лоша во државата и сигурна сум дека сите што живееме под еден покрив,не го сакаме тоа.
    Ако има некој што сака да живее со свекор,свекрва и остала фамилија,нека крене рака! Ама нема,секој сака да си има свое,на кое ќе си биде свој и ќе си гради сопствена приказна,без нервози за x причини ,свекрва,свекор,золва,снаа.......
    За жал тоа е. :worried:
    Ние живееме моментално во стан,среќа што на две недели си одам,а имаме и куќа на 4 ката за која требаат многу финансии да се направи цела,па решивме ние да го земеме станот а тие почнаа да прават соба со кујна и веце во куќата ама одолжуваат најмногу што можат :@

А за односот снаа свекрва,не пишувам сега за сега,зошто не сакам да си го расипам петокот :D :sun:

20. ROSII

ROSII Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    225
    Koga bev nevesta svekrvite ne cinea,koga stanav svekrva ,snaite se losiiiiiiiiii.......zosto e ova vaka??????????????Njverojatno poradi toa sto sme ZENII :lol: