I uste edno ke kazam..po ova sto dozvoluva nekoj zheni tuka mazje da go narekuvaat MULE-KURE se gleda kolku i ona nego go saka..zatoa i je najdobro da si spakuva partalite i da si go bara miro na drugo mesto
Мирот мислам дека е побитен од делење правда и стискање во заедница и трпење тортура за да биде рамноправно поделено и на едниот и на другиот син. И да седат и трпат, може пак на крај ништо да не добијат, со прстот во уста да си останат. На крајот, ниту еден спрат од куќа или даден стан не вреди за годините поминати во мизерија, кавги, нервози и тепачки. Подобро цел живот под кирија или со станбен кредит отколку стискање цел живот во заедница и трпење на исфрустрирана свекрва за после 100 години спратот да биде во сопственост на снаата и синот.
На тие што им е криво зошто ја бранел мајкаму и не сакал да слуша против неа, имате ли деца?? И дали и вие вие би дозволиле против вашата мајка да се зборува и дали нема да ви е криво ако слушнете нешто такво. И дали вашиот син кога ќе се ожени сакате по дифолт да ја брани само сопругата и да не ве брани и почитува вас. Не ми е јасно.
А таа жена нема мајка а??? Секако дека никој не сака мајката да е навредена, ама никој никого нема право да тортурира. Ако имате ќерка ќе и речете трпи ќерко, трпи.. Пукни од грижи и маки ама мајка му е??? Ако иам син, нема да дозволам снаа ми да се секира од мене. Се работи за среќата на моето дете.
Едно е почитување, а друго е кога мајката (во повеќето случаи тука) провоцира, а синот мува не го лази. Колку почитуваш, толку и ќе добиеш за возврат - ова златно правило го воспоставивме со маж ми уште додека бевме во врска.
А, ако е мајка значи дека секогаш е во право? Не, не е. Ако мајка ми прави глупости и проблеми и ми се меша у брак и те како ќе ми биде разбирливо ако сопругот зборува против нејзините постапки. Ако не сум во право и ако му ја малтретирам сопругата, само затоа што сум му мајка треба да ме ланча и да ми се клања и да ме брани и почитува? Не, не треба. Кога влегувате во брак, треба да знаете со кого ќе живеете, треба да си го знаете идниот сопруг колку е приврзан со мама и каков однос имаат меѓу себе. Заедница е само привремено решение, а не долгорочно. Во заедница не се живее па макар и во 200 квадрати да сте. Свекрва, јатрва, свекор, девер не ви ги прават проблемите, мажите се тие што се криви за проблемите што ги имате. Ако мажите не се спремни да живеат со вас на страна значи дека не се спремни ни за брак ни за деца, ете толку е едноставно.
Кога има многу мешање и правење проблеми и јас не сум за молчење ама еден куп примери имам на млади невести што одма им смета свекрвата без да им се меша, а има и обратно старите се прават паметни. И за тоа во брак само подалеку младите од старите. Секако тортури не смеат да се трпат ама јас боље на свекрвата би и кажала што мислам и би се скарала со неа отколку на мажот да му зборам против, па после и со него очи треба да се вадат.
Мажот кога стапува во брак треба да знае кој му е побитен и со кој створил фамилија. Ако не е спремен да ја пресече имагинарната папочна врвца од мама нека не се жене, едноставно е.
Не реков дека треба да ја прекине врската со мама и тато, туку да знае кој му е приоритет, а тоа се жената и децата што ќе му ги раѓа. Јас вака размислувам, мош и грешка сум
Па за не биде муленце кога ќе готви јатрвата нека и рече ќе дојдам и јас и нека и се трупне на ручек. Ако не и даде чинија, нека си земе сама и сама нека си стави ручек. Ако знае да биде безобразна едната, знае и оваа само треба смелост.
Mojata izgleda se izgona, samo da ne e privremeno. Tri dena na pola sat kaj nas kolku da gi videla. Moze mi sprema nesto....
Zdravo jas sum nova na forumov...☺bi sakala da go kazam mojot problem i ako ima nekoj vakva svekrva kako mojata da kaze....znaci odkako sum vo brak bel den ne vidov a svekrvami da ne se mesa vo nesto abe dodeka bev bremen ni nea ni zolva mi ne gi interesirasr nisto vo vrska so mojata bremenost....odkako se porodiv nemozam da bidam majkaa!!!!znaci od bebe mi go grabat od race oni da go cuvat dve samo oni eve go porasna i 16mes isto ne se menja nisto ini da go setat em na rab ide i koga ke dojde abe da moze so nea u soba bi go zarvorila da ne go gledam znaci nemozam vise go seta okej ajde ednas dvapati ama pa sekoj den pa preterano e.... Ke pojdeme negde oni go zimat oni go nosat sve oni na gosti isto pak stanuvat od masa i po nego abe reagirav dva tei pati abe pak isto ja neznam vise od sto tolku mene ne me saka pa preku deteto misli ke mi napravi nesto....izvinete za predolgiov post.....
Леле кога ќе слушнам вака...значи страшно. Значи ако не бива со убаво ќе викнеш , ќе кажеш ти си ги изгледала твоите , сега мене ми е редот , а сигурно ти нема да го гледаш подобро од мене. Стави јасно до знаење дека ти си мајката и дека твое е детето.
Toj po cel den na rabota koga mu kazuvam toj misli deka toa e zatoa sto majkamu saka da go cuva vnuceto bas i ne go svakja toa neznam kako da mu objasnam i kako da svati.....