Изгледа не си мажена и не си била во слична ситуација. Еве за пример кај мене беше исто, секогаш кавги околу финансиите. Јас не работев и бев бремена а маж ми работеше и цела плата ја даваше дома, буквално цела. Во една ситуација додека сме се бањале собата ни била на претрес и нашле 10е во новчаник кај маж ми, се дигна паника тој криел пари од дома а тие имале потреба. Тој ги тргнал бидејќи имав многу лоша бременост за такси да му се најдат до болница бидејќи кола немавме. Со нив е зборено многу многу пати за на крај да не избркаат мислејќи дека ќе ги молиме да останеме. Ама мм рече си одиме и крај. Со една плата и мало бебе се боревме. Денес имаме своја куќа во градско подрачје и убава кола. Многу постигнавме сами и поради тоа што мм е премногу премногу вреден и се бори за неговите деца да не живеат живот како неговиот. Значи има родители што ќе те избркаат и ич нема да им е гајле, ама животот е суров и секој кога тогаш ја добива својата казна. После тие молеа да се вратиме бидејќи немале, и тоа отворено си кажуваа ама јас ни во најтешките моменти не се вратив а не пак кога ми потпорасна детето и кога излеговме од кал. Тогаш видоа имаме и ајде вратете се. Да беше паметна свекрва ми во сарај куќа ќе живееше ама тоа ти е.
Bravo! Alal da vi e! Tesko e da se zasukaat rakavite, lesno e da se podvalis negde i da kukas za ziveackata.
Ај и јас да се пријавам на темава. Поминаа 2недели еве ја пак со свекор ми и куферите. Минатиот пат дојде четврток да лета во недела. Сега од вчера дојде да лета во недела. Решив се што ми причинило мака од неа да си пишам тука ем да ми олесни ем ќе ми остане да му читнам на маже. Инаку овој пат решив да не и премолчувам и на се во што втура нос да и вратам исто. Како што таа мила-драга се дрзка дека мајка ми е нели и јас исто се дрзкам дека ми е мајка нели па како на мајка така и на неа-свекрва мило за драго. Инаку со мајка ми ја оладија дружбата. Трпеше,трпеше мајка ми да и звони во ниедно време,мајка ми да и трча да докупи ова-она дека свекрва ми неарна а мајка ми 5години помлада од неа(иначе и двете се 70нагоре),помладава да трча. Прво влегување ако што дошла да има кој да и го мери притисокот. Пишани и се најнов вид лекови за притисок не она пие само за мокрење и ко ќе ја стресе тогаш пие амлодипин од времето кога немало други лекови за срце. Потоа неможела да оди се ја болело. А денес има и пролив. Ај до аптека и купив се. Се прибирам од работа денес и на враќање ја барав да ја прашам сака ли нешто плус совен од аптека,нејќела добро. Седнувам на маса ставам за маж ми кај што купувам храна што он ја сака,севкрва ми што е тоа. Ај стара можда и се збори цел ден работела(седела)по дома(роварела по се нАли) и објаснив ова и ова има во јадењето купечко за син и. Доаѓа син и и го разубедува да не го јаде тоа. Си ручам јас на маса кај што од што довлечкала се од село од кај нејзините и накитила на маса нема место да се подзавртиш и еве ти ја она сервира чај син и да го гледал да го пиел. Маж ми чај си нарачува и му носам во работна соба на маса си пие,ако сака. И викам нема врска дали на маса во кујна ќе му сервираш ако нејќе он чај нејќе ми ја опна една фаца ко што знаеш ти за син ми. Демек децата нејзини биле такви ако не им се стави пред нос не јаделе и пиеле. Јас се изнасмеав како и јас ко нејзино дете не сум такво,се само наоѓам и си правам-јадам. Ама не женско сум била,синовите нејзини не биле такви. Море и викам како ќе го научиш маж така прави. Ене бившион мој се си отвараше и јадеше кога седевме заедно. Во блискост на почеток брак дека она ми се правеше мајка и другарка се огрешив да си отворам душичето дека живеев заедно со бившиот дечко пред врската со син и. Низ нос ми се извади тој муабет. Ама сега јас намерно го зборвам. Толку сум отрпната па сега она нека се нервира како јас не сум прва на син и. А буквално по тој муабет ми има речено иако она студирала во странство и имала многу удварачи се чувала за свекор ми прва. А во 60/70тите. Е АЈ. Значи сума сумарум откако е дојдена само за болести збори,а а треба шопинг-гардероба гледање прва трча се мести. И друго најмногу што ме изнервира пред некој ден на мекици канети си поминавме преубаво. И вчера ај покажи ми слики од прославата и меѓу сликите и неколку слики од бебето што ни ги пратиле од дома кај него. И одма она нема честито за нив(мене ми се роднини луѓево) ај и кај вас. А другата снаа еве 10год.кај е во брак со другиот син и постари се од мене и маж ми. И велам не свекрво со ред за внуче прво постарите па ние помладите. И ме гледа будалски и вели да даде Господ. И после. Другата снаа не ја знам добро,ама од муабети на свекрва ми била многу фина. Каква и да е или била јас навистина и посакувам бебе зошто веќе оди кон ризични години за забременување. Плус нека има бебе раат да видам од свекрва ми. Се во нас е залепена и маж ми-помалиот син. Него му е мајка и ја почитувам за тоа,го родила,пораснала. Ама мене не ми е ништо. Како што мојата мајка не кисне тука така и таа е одвишок. Патувам па цела недела ќе ти седам божем помагам,прередувам а се ровари.
Ма не ја фермај, нека пукне. Игнорирај ја, не и прави муабет многу-многу. Ако нешто те праша одговори онака со сила со два збора или направи си се на удрена дека не слушаш. Затвори си се во друга соба и нека дреме сама. Значи на нив им е целта да прават муабети и да навлегуваат во дискусии и баш се нервираат кога нема повратен одговор. Не си должна да ја слушаш таму да ти дрнда по цели денови, секој си сака мир. Дошла дошла, барем да не замара и да пререкува.
Врти сучи oвa сo свекрвите се се сведувa нa тoa декa тие биле припрoсти, декa вo нивнo време билo другo и тaкa тие сo aлиби пред синoвите декa се припрoсти нa нaс ни вaдaт душa. Тaкa бaрем беше кaј мене нa пoчетoкoт, се сo тoa oстaви јa, не јa слушaј, тaa имaлa дoбрaдушa aмa билa брзa нa јaзик. Е oвa и 100гoдини дa живеaм немa дa гo свaтaм кaквa е тaa дoбрa душa oд кoјa излегувaaт лoши збoрoви и гaдoсти. Еден ден ми пукнa филмoт и викaм oд денес јaс сум прoстa, пoпрoстa здрaвје и јaс се ќе збoрaм aмa пoсле тие некa ми прoстaт зa се штo збoрaм. Е тoгaш веќе и мм виде декa ствaрнo ќе имa бељи и гледaше скрoз нa стрaнa дa е. Реткo ептен реткo се гледaвме 1-2 гoдишнo, дури ни зa прaзници. Пoсле тoa вмешaa и децa и се и и дoјде крaј нa прикaзнaтa. Сaмo кaј мене oвaa е тежoк случaј штo никoј aмa бaш никoј немoже дa и дoкaже. Акo некoј не се сoглaсувa сo неa гo терa у тристa лепе и гo прoглaсувa зa непријaтел бр.2, хехе зoштo јaс сум брoј 1 и тaкa и ќе oстaнaм. Тaкa снaи вреди и вие мaлку дa сте "прoсти".
Како ти успеа? И јас сум за тоа да ја видам Божиќ и Велигден. Ама она постојано наоѓа изговор за на гости. Ако пак ние не отидеме кај нив на гости маж ми сам им оди. Свекрва ми знае дека не ја сакам. Не тоа тајна. Барем не сум лицемер. Сме разговарале се,и пак и пак јас доаѓам да бидам до син ми.
Јас сфаќам дека го сакаш. Ама според тоа што го кажуваш... не е на чисто. И можеби "муле" е лош збор, ама сепак, тој е највиновен за твојата ситуација.
Станува во 6. Станувам кафе да си сварам,она на умивалник и на шпорет пак со глупиот чај. Само ти диши у врат зад грб. Уште ми вика што ќе сме готвеле денес? Си збори и си оствара зема тавчиња. Ми иде да и се развикам будало не ме прај со сила будала,готви таму крши си глава и сиктер очи да ми те невидат. На гости дојдена се да буричка,пребројува и префаќа па ќе ме прави уште будала. Ама тој син и. А му реков да и каже не сакам у кујна и у готвење да бута нос ко постојано. И сега некоја од вас ќе пише е ти помага готви и се буниш. Ама јас не ја сакам за помош,тоа ми е муабетот. Според мене она е гостинка,а со вакво однесување ќе видам дали пак ќе стапне. Или јас ќе излезам од тука додека таа продолжува да е ваква гостинка или таа ќе биде сместана во друг простор од нас. Нема чаре,нема спас. Нема правда,нема мир.
Во ред,во право си. Но има помош која треба е неопходна ко тебе. И таква помош со сила кој не треба. Кај моите нит мајка ми нит баба ми се мешале во огништето. Нит сакам да и се мешам на свекрва ми во штипки нит таа мене.
Не треба да им заверуваш такви се кога ќе ја пројдат 50-та година, едноставно се замислени и занесени исто често им се случува да заборават што прават. Еве ти пример кој можеби не е поврзан со темата , но верувам дека генерациски се тука со мојата баба. Јас често одам кај мојата баба и си правиме убав муабет, а јас обожавам да правам муабет со неа поради тоа што ми дава мудри совети. И сега се случува ја фаќаат моменти каде што вели: Внучко да ти направам нешто за јадење? Јас и велам нема потреба да се мачиш јаден сум. И таа ќе направи 320 работи иако и велев да не прави. Јас ќе каснам колку што можам. И таа ќе рече па ти внучко ништо не јадеше, да не не беше убаво или да не ми се лутиш. Да не не јадеш од ова јадење и дома и слично. А јас за да не ја навредам со некој збор што ќе и го кажам само ќе ја гушнам. Инаку за твојата ситуација остави ја нека прави што намислила, ако те праша што ќе правите за јадење кажи и нешто макар нека биде од типот: Прашајте го вашиот син, Не знам дали имате некаков предлог или Нема потреба да правиме ќе купиме нешто и слично. А кога ќе дојде како гостинка слободно кажи и : Седнете одморете малку дома работите па и тука, нели кај нас сте дојдени на гости или Не мора да се мачите седнете направете си муабет со синот јас ќе средам. Ако ти рече нешто како предлог или совет, ти само насмевни се и продолжи понатака. Јас мислам дека ова ќе ти успее. Проверена тактика.
@Asistentkа си пробала ли на шала на смеа да и речеш: ,,овде си гостинка а гостите не готват кај мене дома, сакам јас да ги угостам,, Па ако пак ти чепка, одиш и ти чекор подалеку ,,не ми преместувај, неможам да се снајдам после,,
Вчера купив јадење од кај што редовно купуваме(значи проверено дека е квалитетно готвено) и го тераше син и да не јаде,демек да не се отруе. Таа дојде со пролив да ми извините од нејзина домашна храна,ама не од бананата и чоколадото и било. И имам речено и со добро и со повисок тон тука е гостинка ако ми треба помош ќе побарам. И маж ми и има речено. Ама не па не. Она да е сигурна дека од најубавото зготвено нејзино син и јадел. Секоја друга храна дали снашка зготвила дали купено НЕ чини. @referentka се епробано. Едноставно посилно е од неa. А и на маж ми му имам речено ме има најдено потолерантна и си прави по нејзино,да бев некоја друга лом ќе ја направеше. Вака делува снаа неспособна за ништо јас свекрва дојдов да оправам се. И на маж ми му велам дали си гладен или лошо најдаден мајка ти кога не е со нас и не готви а? Он ми вика ти разговарај. Што? Речено и е,џабе се. (а тоа дека треба да прередувам и да чистам по неа откако ќе замине тоа веќе не го спомнувам тоа оди во пакет со неа)
Штом до таму е дојдена работата не знам што да ти кажам, искрено јас кога ќе се оженам планирам да земам стан под кирија за да не се малтретирам да ги помирувам мајка ми и жена ми. Еве ако има некој друг совет или мислење нека ти пише. Јас го напишав ова од искуството на мајка ми која на тој начин си е во одлични односи со мојата баба. И баба ми ја сака и почитува најмногу на свет.
Другар, само сами. Сум рекла - Ако треба ќе живеам во една соба, ама сакам да имам мир. Имав еден период проблеми, ама едно е кога не ја гледаш секој ден, а друго е кога секој ден ти е во куќа. Ниедни пари не можат да ти дадат мир.
А зошто пак да помагаат ако не живеат заедно. Во мојата куќа јас си имам ред и несакам никој да ми се меша. Мајка ми кога доаѓаше да го чува внучето исто иреков несакам да ми готвиш и переш, јас секогаш оставав се спремно. А кај свекрва ми помина времето за помош, ја прокоцка шансата, и на умирачка да е нема да и помагам. Таа се изјасни дека само ќерка и постои за неа и нејзините деца епа тогаш тие нека и помагаат. А и во добри односи да се сепак треба да праша дали ќе прифати помош од снаата, има и свекрви ко снаи што несакаат некој да им се меша. Кога живеат заедно е поинаква приказната.
На свекрва ми,не ми е баш свекрва ама ќе ми биде,ја станувам да и помогнам сама од култура станувам а не да ми рече стани помогни ми и она станува сама,тоа се прави од култура,кога не помагаат зашто не помагаат кога помагаат зашто помагаат,такви сме ние девојките,жените Бтв не живееме заедно
Ни кај мене не е тајна дека не се поднесуваме. Мм си ја знае каква е и сам никогаш несакал да оди на гости, ми вели јас имам жена и деца и несакам да одам сам. Имаше неколку ситуации кога правеа се само да го начекаат на само за да му се испожалат од мене и тогаш големи кавгии избиваа и самиот реши да избегнува такви ситуации. На почеток лажеа и измислуваа ситуации и од тогаш реков несакам сама да одам таму и несакам на телефон да контактираме за да не измислуваат. Се што се разговараше строго пред мм и раат главата. Незнам тебе како би ти успеало бидејќи кај мене имаше многу злобни работи направено,не оставиа на улица со бебе, се снајдовме ние ама замисли ние под кирија со бебе и со 15000 плата а тие од нас бараа пари. Овие не се луѓе цицачи на пари се. Кога една мајка оди по улица и се дере имам курва ќерка што останува за снаата. А сега неможела без ќерка и. Свекрва ти очигледно не го сваќа сериозно син и. А ако тој ти вика да се разбереш ти со неа тогаш ти седни ја и кажи и дека ако несака да си го нервира синот треба да ги почитува твоите барања. Речи и дека несакаш да ти се меша и да ти помага во домашните работи. Избегнувај шетања гости и сл со неа. Таа мисли дека ви помага и затоа сака почесто да доаѓа за да ви се најде.
Она мене вчера уз друг муабет ми го кажа ова(ама не ја фатив озбилно а не сакав да пререкувам и се караме на 2ден гости дојдена) Демек да не го нервираме син ми. И еве ја од денес и се упали друга станица во главата и јуриш. Со свекрва ми нема муабет. Неа од едно уво влегува од друго излегува барем мојот муабет така го третира. Плус вака врти мубети демек не сум јас проблемот ТИ си проблемот син ми што се нервира.