Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Ако многу ти значи да ти одговорам на оф топик и еве и јас со оф топик:D.
    Ја личи таму каде што ќе се однесува како гостин и ќе го почитува куќниот ред а не мене да ми трпи квалитетот на живот што мора во слободно време да се туткам во тесно сопче а она да се комодира низ цел стан. И ако ми треба нешто кај што она се мотка на трчање се да ми биде зошто замара бре а те види одма ти зборва.
    И во фрижидер ја има.
    Реално ја личи кај најблиска рода(син итн)да седи ама не да ја злоупотребува таа привилегија на престој со пречесто доаѓање на повеќе денови и плус несоодветно однесување како газдраица а не гостинка.
    Да не ја опишувам женава е напаст.
    Нит родниниве со ќеиф не би ја дочекале.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.153
    Допаѓања:
    137.239
    Ај да појаснеме. Оф топик не е кога ве прашуваат нешто поврзано со тоа што вие сте го пишале. Туку нешто сосем друго. Овде не станува збор за мислење надовр од тема.
    Да си знаете друг пат да не пријавувате мислења што вас не ви чинат.

Инаку ваков проблем имаа уште 2-3 други членки со свекрвите, исто и тие пријавуваа мислења дека се ,,оф топик,, а не беа. Ќе да е крива свекрвата за лошата проценка. Лошите свекрва матат ум.

На CameliaMiller и Annora им се допаѓа ова.
  3. Neophodna

Neophodna Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    550
    Ја би јадие да ми помага отколку да ми одмага,да ми помага отколку да ми разфрла и да се однесува како дома

4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Леле, секој твој пост е дека треба да помагаме, дека сами треба да ни текне, ок разбравме. И, прво скокни па речи оп. Едно е во врска кафе со мајката на дечкото да пиеш, а сосем друго е во брак со свекрва. Една личност е пред брак, друга е во брак.
    Кога бев во врска со маж ми, одев и пиев кафе, седев и се муабетев со жената ама не работев и помагав ништо. Ниту она сакаше, ниту јас се нудев. Кога се земавме и бевме во заедница, јас чистев и средував постојано, на неа беше оставено само ручек да прави зошто два пати пробав, во се ми се замеша и културно и ја отстапив кујната и отворено и кажав дека две жени во кујна и четири раце да буричкаат во ручекот не е ручек, бучкуруш искача и никој неможе да го јаде. За чистењето, ем не чистеше никогаш, ем постојано збореше како се правам голема домаќинка, значи крајот не се наоѓаше. Садови постојано миев јас, ја фатив еднаш како ми ги премива и реков толку од мене. Нема потреба дупло вода и струја да се плаќа, миј си ги сама зошто ете јас незнам. Се покаја после тоа ама џабе, касно беше, јас не пипнав веќе ни еден сад.
    Кога се преселивме во станов, дојде на гости ама намислила да остане и место со нас да се договори она преку детето иде. И вика: ајде бабица вечерва со тебе да си спие, сакаш? Јас само ја погледнав и немаше потреба повеќе да зборувам. Стана после кратко време и си замина. Станот ни е мал, нема услови за плус човек да ни остане на спиење,а и плус блиску живееме. Едно е што они си намислуваат, друго е колку човек ќе им дозволи. Јас на почетокот дозволував и на мајка и на свекрва слободно да движат и да чепкаат кога ќе ми дојдат на гости, ама пошто ја претераа отворено кажав дека освен да дојдат и седат како на гости, несакам друго ништо да прават. Ни садови да ми мијат, ни да ми буричкаат по работите, ни да ми перат, ни да ми пеглаат.
    И, нема кај мене, таква е, таков и е карактерот, што да и правам, нема разбирачка. Нема на почетокот разбирачка, после седнување на маса и отворен муабет и те како нема да биде таква каква што била и да прави тоа што она мисли дека е ок.

На YoungandBeautiful, Lolipop23, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Izgovorot takva e tersen e mi e omilen. I izgovorot deka mazot e edinec pa razgalen, so da mu praime takov si e.
    Oni inat ja poinat, samo strplivo cekam koga kje dojde momentot da go demonstriram inatot. Ko so muabetot pogore so selenjeto.
    Taka mm vikase, mama neznae ona e od selo, mama nema, mama neznae da raboti nisto osven selski raboti, mama e zena od selo ona vo grad idese samo na biro da se prijavi. Jas se selam so mevot do zabi bliznaci nosam, vo oktomvri mesec na ladnoto na prozor kacena brisam i mestam perdinja optegnata (vo dekemvri se porodiv), mama nemoze da dojde ona na selo e, ok nema vrska. Zato ona koga se selese i ribase necisti stanovi i tugji gomna so ostanale pred nea, jas nadvor si otidov i si sedev pod senka piev kafe. Duri i ne cekav moment da demonstriram inat, sam dojde momentot do mene.

На Unfaithful18, CameliaMiller, SV1911 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.743
    Допаѓања:
    40.189
    А јас па лани кога бев на почеток на бременост и го средувавме спратот, се лутев кога еднаш свекрвата ми рече да сум го гледала јадењето што се печеше доле а таа се качи горе да средуваат, да дигаат и преместуваат работи. Толку ми беше криво и се нервирав и лутев што не ми дозволуваа ништо да правам. Толку трагично го сфаќав тоа како да бев болна а не бремена. Некогаш и такви работи колку и да се добронамерни знаат да те извадат од такт

7. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Види кога е лоша свекрвата и нема осет дека синот има нова жена во животот со која засновал сосем нов живот далеку од мајчината лулка па не знам кој е крив?:?:
    Инаку да оф топик е кога некој ме прашува Трајаница кај да седи.
    Ама ок,да имаше навреда одма ќе беше решен проблемот:lol:.

8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Abe dzabe ne vikaat ako sam ne se postavis na prvo mesto drugite ke te postavat na posledno taka e I so svekrvite

На Asistentkа, SummerGirl и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Жени, мајки, кралици. Ја читав дискусијата за да може да разберам што ми се случува на мене, ама тешко. Па ќе ја споделам мојата приказна и мислење околу истата сакам да слушнам. Во брак сум шест месеци. Јас сум од Ск, маж ми е од друг град и мајка му купи стан за да живееме тука бидејќи тука работиме. Односот со неа пред брак беше супер. Сега е катастрофа. Околу свадбата сите работи се срушија. Според мене она сака многу да ги контролира работите. Околу свадбата јас ги прифатив сите обврски. Цела свадба сама ја организирав бидејќи не сакав никого да замарам. Но таа месец дена пред свадбата полуде. Почна да му се јавува на маж ми и да го труе дека се јас и мојата фамилија сме организирале за да биде по наше. Тоа беше лага, јас правев како јас сакам а моите само ми помагаа околу обврските. Отиде до таму што го натера маж ми да изнајми автобус за да ме земале со автобус. Бидејќи они според нивните обичаи немаа старосватица. Јас побарав мојата другарка со сопругот да не возат, се согласија и кумовите и она. Ама два дена пред свадба го наговараше синот дека јас сама така сум одлучила и дека со автобус требало да ме земат. А за ќерка и изнајмуваа мерцедес. Помина тоа.. Се испокараа нашите. Излеговме јас и маж ми после свадбата а свекрвата и свекорот останаа кај нас. Кога се вратив имав што да видам. Го преуредила цел стан. Дури и мојот долен веш го имаше разместено зашо '' така било пофункционално'' Тањири чаши облека се беше преместено. Ајде ништо не реков. Ама следуваше уште пострашно нешто. Таа тој ден да ми земела алишта, кошули и долен веш што ми беа за перење. А јас мутава не бев скроз преселена и мислев дека се кај моите. Кога после месец дена ги носи и вика ја ги перев и пеглав. Полудев, прво имам и машина и пегла. Второ цел месец не ме извести дека земала алишта. Мајка ми пребледе беше сигурна дека некои бајачки правела. Има уште приказни, ама дајте совет, дали да се решава ова или да се префрлам во групата за развод. Зашо јас колку и да го убедувам маж ми дека вакво однесување не е во ред, таа секогаш наоѓа начин да го прелаже.

10. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.281
    Допаѓања:
    85.206
    Мажоти на сето ова што го кажуваш како реагира ???
    И ако ти е толку шубе за алиштата фрли ги сигурно не се богатство па да неможеш без нив ..
    За развод почекај сега сте се земале и одма се оставате ..

На Momichka и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  11. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Алиштата ги фрлив уште одма. Маж ми си ја брани мајка му. За него она е во право и немало ништо лошо во тоа. Проблем е што не знам дали она го убедува дека е така или он навистина тоа го мисли.

12. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Живеете во различни градови а имаш проблем со неа. Само тоа кажува дека проблемот ти е дома т.е во маж ти :/
    Разговарај со него. Убаво дади му до знаење дека навистина некои работи ти сметаат и дека треба он да пресече за доброто на сите. Мора да те сфати сетиозно за да превземе нешто или предупреди го дека ќе превземеш ти....
    Секако во него е клучот и решението сппред мене.

На oblace1, CameliaMiller, Hipster и 7 други им се допаѓа ова.
  13. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Немаш појма колку бракови се разведуваат поради родителите на младите, немојте да обрнувате внимание и да си дозволите тоа да ви се случи, сепак вината би била во вас на крајот.

Подобро ич не и прави муабет на жената, или само ако мораш, службено, отколку со маж ти да се расправаш околу родителите, ветете си еден на друг дека нема да дозволите да ви се мешаат ни едните ни другите, и никогаш не се расправајте за нив, секој од вас ќе си ги сака неговите а на другиот доволно е само да ги почитува.

Ако со лутина и агресивно ја напаѓаш пред сопругот за тоа што го направила (иако е виновна и маж ти тоа го знае) сепак тој ќе почне да ја брани, затоа прво со фино пробај, речи му дека тоа што го прави ти не го сакаш, дека не ти треба таква помош и да и каже со убаво дека вашите работи вие ќе си ги средувате сами. Ако не упали со убаво, тогаш со неа директно разговарај, и неа кажи и, па ако се налутите една на друга може и подобро да ти биде понатаму верувај ;)

На Asistentkа, Butterfly1107, zalosna и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.813
    Да се исповедам и јас за денес. Не се жалам нешто, него да излезе од мене да ми олесни на душава. Не сакам веќе ни мм да го гњавам, не дека го штедам, ама и него му е преку глава, а решение за нив нема...едино да се стави забрана за гледање. Но за тоа друг пат.
    Денес сакаше да дојде, ама ние сме неспиени ноќеска па сакам раат да си успијам дете, а и јас да легнам ако можам.
    И и викам вака и вакам дали 2 саати сум спиена. И одма вика а мт спиеше??? Викам како да спие кога детето му плаче.... Е да што викаш у иста соба сте. Не дозволив многу да допре до мене, ама како бе не ја боли што малово 3 дена не спие ко што треба?
    Немаше да ми падне криво толку, да не наслушнав муабет од неа и свекор ми како збореа на почеток демек ептен ми помагал, ваљда само тој прв месец ќе помагал после не. И плус на мајка ми е рекла како така, он ќе треба на работа да иде....како ќе помага. У осталом ја и мм си се договараме.
    Е сеа, кажуваме се, они пак по старо си тераат, пак зборат се мешаат, мм крена раце, вика више за ништо не се замарам, ќе си терам по мое а ако се налутат нека им стои.
    Јас исто...џабе ќе трошам време некого да го научам на нормален однос. Ја избегавам!! Искрено, колку можам.
    Цела среќа што мм е таков па не забега на нивна страна.
    Е така си кажав, колку да не ми стои. Не ме карајте :)

На CameliaMiller, CurlyBlossomGirl, Asistentkа и 3 други им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Абе не се замарај и ти што рекле што помислиле, штом не ви влијаат на вашиот живот и комуникација со мт. Убаво рекол мт, прави и ти така, знам не живеете веке заедно, така да батали. А тоа што се припотресува дали син и спиел, а требало на работа да иде, тоа и е потсвесно грижа за "детето" не ти прави со план. Слушај една анегдота со свеки моја. Ние сме ок, во добри односи, ми помагаат околу детето, се е ок. Бев трудна 4 месец со второто, а првото година и пол. Во наша средина кај едно дете се појавија заушки. И седиме кај нив и јас кажувам за заушкиве. Леле , ко се успаничи жена, леле т..( мм) нема прележано, леле многу да се пази, не одите кај нив. Викам е добро де, што ако нема. Ауууу ми вика колку е опасно, од сите вас за него е најопасно, дека нема прележано. И јас пак е добро де, не е страшно за него, за мене е страшно. Ауууу, вика, најопасно е за него, може да му се одрази знаеш на што :rofl:. А инаку јас трудна, мали год и пол, ама за син и било настрашно, ке му се одразело :D два дена го заебавав мм.

На Larichka8, CameliaMiller, Bojana 123 и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.813
    Синови на мајка убави :) хахах ние јадни немајки сме.

На elenkata20 и Meckicja им се допаѓа ова.
  17. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.722
    Vie svekrvive site isti ..i mojata taka sinceto go zali ako ne sme spieni ili sto mi pomaga..za sin i i e zal ama pa za kerkai kako go fali zetot deka pomagal,rucek i pravel usisaval ...e kako voa za sin ti ti e zal- tie raboti bile za zena a za kerka i moze da pomaga zetot...

На Hipster и Meckicja им се допаѓа ова.
  18. Ccc123

Ccc123 Активен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    114
    Само мојава изгледа не си го чува толку синот. Другиот да ама мм не. Дали дека јас сум му жена :D којзнае.
    Еве и јас да си се пожалам.
    Мм има пауза од работа и доаѓа дома да јаде и да одмори па после се враќа на работа. Денес седнал со некој колега на кафе и дојде ептен на кратко, само јадеше и замина пак. Мајка му мислеше дека тогаш му почнува паузата и го прашува кај бил и тој и рече работев. Не и кажа не и се објаснуваше и си замина. После мене ми се испушти уз муабет и кажав. Жива се изедов што кажав. Вика како така да оди на кафе кога требаше нешто да работи овде уште вчера се договоривме. Ништо не и реков. А другиот син слободен и излезен со другар. Како тоа мм и на работа и дома да работи, а другиот ем слободен ем да шета. А мојов не смеел. Ај тоа туку вика што троши пари по кафиња со колеги, татко му нека оди без денар вџеб на работа тој кафе ќе си пие. И уште вика ќе види тој ко ќе дојде.
    Што треба сега, уште пари на татко му да му дава кога оди на работа. Што не му дава другиот син, заради него нема пари не заради мене и мм. Сметки им плаќаме, јадење им купуваме, колата со бензин ја полниме, сега треба уште пари да даваме. Ние утре дете ќе имаме, наместо тие некогаш да ни се најдат и да ни помогнат тие секој ден нешто ново бараат. Јас и реков си има тој фамилија има на кој да ги троши ама изгледа толку ме разбра и си продолжи како нејзиниот маж немал пари.
    Таа наместо да рече ќе имате бебе, трошете за него или купете нешто.... Без осет.
    И уште му вика на мм вечер да оделе кај сестра и да ја видат која живее во друго место и се патува час ипол. А мене ако ме фатат болки што правиме? Ќе одам сама до болница, ќе барам такси или ќе ги чекам да се вратат. Ептен е без осет само да те изнервира нешто.
    А другите не ги чепка.
    Вчера јадеме и детето од јатрвата плачеше и таа го зеде. Свеки и го грабна од раце, да јадела слободно таа ќе и го чувала. И ми го пушти мене да ми доаѓа со една играчка. Не можев да јадам, се плашев да не ме удри, а неа мува не ја лази, демек со мене сакал да си игра. А за мајка му да јаде го крена.
    И тогаш јатрвата и списка и вика аман жено фати го детето не гледаш не може да јаде од Него. И тогаш го фати. Јас ништо.
    Мм беше излезен од работа и нормално, секогаш кога се случува вакво нешто тој не е сведок и после не ми ни верува, затоа не му ни кажав. Да е тој тука можам и да се развикам, се чуствувам посигурно ама кога сум сама се сите против еден така да џабе нервозите.
    Татко му доаѓа од работа и сите не вознемирува, ако нешто не му е погодено вика се дере. Вчера бараше нешто друго за јадење и цела куќа ја крена. Пошол во фрижидер и се што нашол имаше земено и си ги дојаде, а ништо не купува. Купи и ќе има а не научен само да се дере. Па сакал вино, па ракија и вика по жена му и само наредува.
    Го заборавил пасвордот од фб и вчера цела вечер викаше по мм зошто уште тој остана да го трпи слуша и да му оди по газот. Како некој да му е крив што го заборавил. Мојов остана цела вечер да пробува да го погоди пасвордот а татко му си легна, за сабајлето ко ќе стане пасвордот да е запишан на лист и тато да е задоволен. Не знам дали некогаш луѓево ќе сфатат дека син им веќе има свое семејство. Ај што живеам со нив и ги трпам по цел ден уште и да ми се мешаат во сѐ.

19. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    17.979
    Побитно е маж ти да сфати дека има свое семејство ;).

На CameliaMiller, Marmarin, Asistentkа и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    280
    Тебе да не можит чоек да ти се начудит на умот шо го носиш,еднаш ти реков и пак ке ти речам не туку се жали овде без потреба кога се шо кажвиш до сега укажвит на то дека вас така ви е убо и среќни си сте во таква атмосвера!!!

На Offspring и zalosna им се допаѓа ова.