Значи за да не се нервираш ти на секој збор враќај им, ко што не им е гајле на нив за вас така и тебе ич да не ти е гајле. Се што си имате купено чувај си кај вас во соба, па нека си чекаат пак тие од вас за јадење. Тв земете си за во спална ако треба цел ден седи в спална ама барем раат ќе си. Што сакаш ке си гледаш и што сакаш ке си правиш. Клуч на врата па нека тропаат цел ден ако сакаат за тоа несмее никој да ти пререче. И за со гости ко ке сте да и отчиташ лекција на свекрва ти дека несмее да ти влегува в соба дури се тие тука а не па закони да ви кажува кој кај да оди. Многу им попушташ ти. Маж ти ако неможе да им каже ти кажи им и ти си веќе член во таа куќа и имаш право на глас. Зошто да се карате вие двајца заради нив кога можеш се да им кажеш, па и нека се лутат ако сакаат ти е гајле уште поубаво нема да ти досаѓаат. А вака што се нервираш и чуваш се во себе и со сила седиш со нив само за тебе полошо си правиш. Нека расфрлаат по цел ден нека се полнат тањири неизмиени ич гајле да не ти е. Твоите измиј си ги нивните остај ги немој да им слугуваш. За под ќирија те разбирам најдобро зошто неможете да си одите. Најлесно е сега да си заминеш и се да оставиш. Ама ако маж ти ти нема згрешено ке се каеш ко ке сватиш за кои луѓе си го изгубила него. Не брзај размисли убаво знам хормоните сега ти удираат во глава ама и тоа ќе помине. Само на игнор стај ги и уживај си ИЧ ДА НЕ ТИ Е ГАЈЛЕ ЗА НИВ.
@Offspring јас откако ти ги читам прилично подолгиве коментари и до неакде се соживувам со фрустрациите твои едно ќе напишам како мој заклучок. Твојот маж и браќата и свекрва ти се се тоа луѓе од дисфункционална фамилија отепани од војната. Таму мила тебе ти е прилично полесно да играш раздели син од мајка и фамилија па владеј(додоуша мајка им сама ги разделила што тебе ти иде во прилог,ама и си го имаш темпераментот да си праиш сама да ти иде во прилог). Ај да те видам во ситуација кај @Ccc123 твојот темпрерамент на дракање и користење на сите средства за да успееш. Тешко таму,бидејќи батето на цццка е од фина и нормална фамилија во негови очи. Него брат му,мајка му и татко му му се фамилија и сосем нормално е кога е во заедница да учествува со финансии. Е сега кај цццка јатрвица што е така итрица и прва и ко што пишала @Meckicja си се поставила таа така да не смеат да ја газат и што не дозволува да се валка кај неа од народ,што си става клуч на врата свекрвица да неможе да ровари кога сака тоа е друга приказан. Така да силење на цццка да збеснува и аздис да прави ко тебе да прослушуваат старци наглуви од 80ка не и оди во прилог. Нека го роди таму ако решила да не ја бијат лоши/оговарачки муабети од околина(на пример туѓо дете носела и ја отерале дома да се пораѓа/ да не се лажеме и правиме наивни за тоа во која околина живееме и кои муабети се вадат)и после нека седнат очи во очи човечки нека се договорат или ќе ги биде фамилија цццка,батето нејзино и бебето или нека турат пепел со време.
jas vo situacijata na ccc odamna patikite kje si gi zapalev od taa kukja. Druze, sakas sakas, nejkes dovidjenja. Nikoj ne e dolzen nikogo da trpi. ogotovo na denesnicava, aj porano sramota bilo. Vo situacijata na cc kje bev istata, prvo so ubavo, posle so neubavo, ako i neubavoto ne pali i nema rezultat cao djaci, kje si odam sama. A vojnata nema nikakva vrska so toa kakvo semejstvo se oni. Posto sekoj od niv trgnal po svoj pat otkako svekor mi umrel, predhodno si ziveele normalno. Svekor mi koga umrel svekrvata se premazila, go odnela edniot so nea drugiot go ostavila, a mm vekje bil 20 i kusur godini pa si trgnal sam po svojot pat.
Па нормално офи, гледаш дека со милион обиди не се реагира, мажот дреме, а таа странец ќе биде со своето семејство и својот дом? Ако маж и на време не ја поставел како што треба пред родителите, ако гледа сопругата бремена е се дроби секојдневно и пак тато и мама, клоца во газ ќе добие и чао пријатно. Некој ќе владее во цела куќа, а некој да не може место да фати на троседот во дневна, едни вести да не може да изгледа што се вели. Арно и до олку издржала, но време му беше да му даде црвен картон. Ако не му е жал ,нека ја пушти да оди, на крајот од денот брат му ќе си се гушне со семејството и ќе си заспие, а овој нека се гушка со мајка му и татко му, ако има минимален осет и грижа би средил и не би го дозволил тој циркуз, па кај шуто и боде, нејкел да си оди!
mi istece vremeto za redaktiranje dodeka redaktirav i mi otide uste eden referat. @Asistentkа jas si znam kolku vreme mi trebase da dojdam do ovaa tocka. Oti i mm ne davase do odreden period na majka mu prav da padne, los zbor za nea ne, ona e Presveta velikomucenica, oti cel zivot go truela i manipulirala so retorikata deka e ona greota deka e ona zrtva. Koga i da spomnev bilo so povrzano so nea imase opravduvanje i izgovor ili kje me zakjutese. Do periodot koga mi skisna i mu rekov sega ima da kjutis da ti obrazlozam nekoi stvari. Trubev 3 saata ko naviena bez prestan i mu gi obrazloziv so se fakti site nejzini manipulacii da mu vleze vo glavata. Deka za se ima resenie samo koga se saka, ama ona si prai kako nejze i e najlesno. 3 saati zboruvav, ustata pena mi fati, ne smeese da me prekine. Taka i za brat mu ne davase za najmaliot A da se rece, oti mu se imase postaveno ko tatkovska figura i se osekjase dolzen sprema nego oti mal bil tatko mu koga umrel. I vored bese seto toa, jas nemav protiv duri bev i inicijator da mu se pomogne, ama edno e da ti pruzam da imas kade da zivees da jades i da se izbanjas i da te peram i da ti diplam alista, a drugo e sega da ja iskoristuvas taa dobrina i da uzivas. Jas togas mu vikam ne e vo red ova, on mi vadi izgovori i go pravda zosto ja vozi kolata. Mu obrazlozuvam so fakti, nikogas ne izmisluvam ni dodavam zosto da ne ja vozi, prifakja, ama nejke da mu rece. Prviot den otkako go pravevme muabetot mu vikam, mu rece li, ne mu rekov. Vo red. Vtoriot den, gledam istata pesna so kolata, mu rece li, ne mu rekov. Vo red pak, ne pravam jas problem. Tretiot den, mu rece li, pak dobivam ne. I togas zdivev. Do koga be ti planiras da se zaebavate so mene? Mojot zbor tebe na so ti lici, deka sum ja supelka i si drndam bezveza? Utre klucevite na masa, oti da ne ja praam golema, kje otidete u picku mater site komplet. I resen problem. Maz mi znae so se desava ako pomisli da me stai ne na zadnja rupa na sviralo, nego na vtora rupa. Ubavo vika clenkata gore ako ne se stais sama na prvo mesto kje te staat na posledno. Ama jas sum sega poznata i procuena ko losa oti se deram i vikam i ne davam da se zaebavaat so mene, site rodnini me ogovaraat, ama mnogu mi e gajle. Ima zeni so im e bitno da izigravaat dobri vili samovili pa zatoa si kjutat, ama i si gi ebavkaat poradi toa. Posle se pretvaraat vo zrtvi so kje kukaat kako ne im e pogodeno, namesto da si go zemat sopstveniot zivot vo sopstveni race i da promenat nesto, polesno im e da izigravaat zrtvi i da vadat izgovori zosto ne im cini. Jebi ga se si ima svoja cena.
Дечко ми е од фина неистрауматизирана фамилија па не сакам ни да чујам такви муабети, не пак скраја било дете да имаме и да му скрати нешто за било кого. Прво себе повеќе се сакам од сите, ако имам дете веројатно него повеќе од себе ќе го сакам, ама дечкото / мажот да го сакам повеќе од себе и од деца?! Ако е мажот како тој на Цццц или ќе се опамети, или клоца па нека си седи на мама цицката засекогаш, век и векова.
Ама и мм да им списка џабе е. Еве тој е на работа моментално, јас сум сама со свеки. Јатрвата не е дојдена сеуште иако детето до пред малку беше овде. Јас кафе и чаша вода на маса, детево ги фаќа тие наместо нему да му речат немој не фаќај, мене ми вика ќе го пиеш кафето или да го фатам. Штом е до мене значи ќе го пијам, сигурно не го направив за на маса да стои. Сакам барем првото кафе да си го испијам на раат и полека а не со брзање ама овде ни тоа не може. Ај кафе го испив ми ја фати и чашата со вода. Станав и си наполнив друга. После останав сама, досадно ми беше и ај реков ќе ја средувам кујната. А знам дека до после се ќе биде пак хаос како 10 години да не е чистено ама да ми помине време да не се залежувам. Само што влегов во деветти месец и на боледување сум. Си чистам и дојде таа. Ова не го фрлај ќе мо треба, ова не вака, дај тоа ваму стави го. И си легнав. Ако е толку способна нека чисти сама туку една метла не фаќа. Подот е повалкан и од надвор. И сега што може тука мм да стори? Тој е на работа, јас сум тука со неа и ајде сега ко ќе дојде ем уморен ем ќе го пукам што рекла мајка му и што може тој да направи? Ништо. Плус врска нема што сме правеле ние две дури тој бил на работа. Нели не е фер сега нему да му се нафрлам и на него да ја истурам нервозата? Не знам, мене ми е жал понекогаш. Сета нервоза на него ја истурам. Треба прво јас сама да си го сменам односот спрема нив и малку по малку да им враќам или да ги игнорирам па сами ќе се повлечат. Не планирам со мм повеќе проблеми да имам заради нив. Тој и да им рече џабе. Не го слушаат. И само ќе се нервира и со мене и со нив. Греота е. Еве пуштив музика на тв дур чистев таа си пушти вести. А никогаш вести не гледа. Ај тоа туку гласот до 100ка.
Жал ти е за мажот ти? Нема што да прави со нив? Не сакаш да се караш со него ради неговите? Како брат му може да си го живее животот како сака, а твојов не? Значи не е до старите, туку до мт. Жал ти е за него што не знае да се постави со нив, значи не е маж по мое. Ти не се караш ради старите, ти се караш како последица на неговата индиферентност и пасивност кон таа ситуација. Не е само да им се извика на нив и утредента како ништо да не било. Треба акција, треба реакција која ќе трае, треба да се бори за тебе и малото. Се додека го имаш овој став, се додека го жалиш мт , нема да излезеш од овој лавиринт. Среќно!
@Ccc123 ама женче сама си го бараш... Што туку се замараш да им чистиш... Гледај си во спална да ти е чисто... Во 9ти месец чинија не миев, а замисли немам свекрва Одмарај си в соба, земи читај книга... Кај трудна при крај, кај те омаловажуваат уште ти да чистиш
Да те фати под рака и да појдете на страна да живеете, кај твоите, под кирија, секаде е подобро од таму кај што сте сега.
Pa so ako bil na rabota? Demek od kaj znael vie so praite? So da ne misli on pa oti go lazes? Ti gi doveduva zborovite vo prasanje? Ni mene ne mi e jasno so praite vie tamu vo taa kukja. Stvarno neznam so ve vrzuva tamu da sedite? Tebe treba da ti bide jasno deka na maz ti mu e ubavo. On si e so negovite i naviknat si e taka da si zivee. I kaj mene bese isto maz mi bese naviknat da dava i pomaga, se dodeka jas ne vidov deka toa davanje i pomaganje gi mine granicite. Da ne mu trubev jas seuste kje go javaa. Oti na mm mu bese seedno so brat mu ja vozi kolata, nego toa ic ne mu smetase. Ama mene da. Nego mu bese seedno i majka mu da zivee so nas, ama mene ne mi bese. Ej nego super, mama so nas kje zivee, top. Ama jas rekov cekaj be, zosto pa jas da ja nosam na grb i jas od moite deca da dvojam za nea, a drugive dvajca da si gi prcat, a mene da mi ja nakalavat za vek i vekov? A na maz mi ne bi mu smetalo da zivee ona so nas, zosto majka mu e. Realno i prirodno. Ama po realno i prirodno mu e da sum jas zadovolna so decata na prvo mesto, a kako kje znae dali sum jas zadovolna ili ne sum, ako ne mu go kazam toa? Sto ako si kjutev? Kje mislese deka i mene mi e super ona da zivee so nas. Da si kjutev za kolata kje mislese deka mi e vo red oti brat mu ja vozi. I za uste edno cudo raboti. Znaci moras da mu kazes na maz ti so ti smeta i deka treba da se bara care.
Извини што ќе прашам што им придаваш значење на роднините,комшиите,на пример на форум што ќе кажат? Нека кажат. Зарем некој од нив јадење ти прави и сметки ти плаќа. А за тоа како ќе се постави така ќе ја третираат ко што пишала @Meckicja и се поставила јатрва и и јас и пишав погоре во мојот коментар на цццка. Така да на исто сме. Ама во твојата ситуација гледано низ мои очи барем од тоа што сум прочитала од тебе досега(или си го обзнанила на форум) јас мислам дека имаш голема олеснителна околност што свекрва ти е таква каква е и колку и да биле тие 20год. функционални сега се дисфункционална фамиија. Таткото починат,мајка им премажена ја избркале и од таму мислам пиша па пак е сама,синови двајца женети,третиот мајчин слуга. Така да кој и да сака од синовите да се врати дома во родно огниште нема веќе огниште,нема каде. Така да вие жените мора да сте столб во новите семејства со тие синови,и мајка,и жена и приајтелка и се на сопрузите. Не е лесна таа улога да се си има своја цена,ама таа скапа цена кој ја плаќаш ти ја дава привилегијата да правиш по твое,да затрубиш кога треба и маж ти да не те гледа вака.
Значи стварно незнам џабе се жалиш тука , џабе бараш совети да помагаме , а и џабе помагаме. Жал ти било за мт? Ало жено во таа куќа на некој му е жал ли за тебе и за тоа човече што го носиш во стомакот? Од постовиве твои гледам дека на мт не му е воопшто , да му е нема да те остави една минута во таа куќа. Плус маж ти ако не види со свои очи не верува ? 30 и кусур години маж не си ја познава мајка му и не знае на што е спремна? Немој ти се молам. Во цела ситуација најголемиот кривец е он ни свекрва ти ни јатрвата ни некој друг.
Ич не ми беше олеснителна околност тоа, напишав баш дека маж ми не даваше прав да падне на неа каква и да е и каква и да била во моите очи она за него засекогаш беше жртва и греота и намачена. Да беше мајка ми со такво понашање во животот партали ќе летаа, затоа што стварно немам обзир верувај ми пред никого што греши и несака да се поправи уште па и изиграва оштетен и увреѓен. Мајка ми кога грешела сум и укажувала и сум одела до крајности со неа, не сум и преќутувала затоа што ми е мајка и е греота. На маж ми му беше секогаш сеедно, а и мене исто, викав, што сака нека си прави нејзин живот нејзина работа, нејзе и се смеат и ја оговараат. Мислам кој нема да оговара жена која останала вдовица и за неполни 3 месеца наоѓа нов и оди да живее со него? Не ме погодуваше воопшто што она прави, додека не ми ги донесе нејзините проблеми дома и ми ги бутна во животов. Тогаш почнав и на мм да му зборувам дека неможе она со нас да живее мене ми е тоа неприфатливо, ај да немаше долгови кои ги праела таму кај шо живеела и ние немавме никаков бенефит од истите, ај, ќе прогледав низ прсти. Ама со долгови да ми се накалемиш уште и да те издржавам да ми седиш дома тоа не. Мене тоа ми сметаше, ама кога му реков на мм он ми рече, па што да правам, кај да оди? Па не ме интересира кај ќе оди, од устите на моите деца да двојам за нејзините неразмислувања и долгови и кредити за туѓите куќи, а имам свој кредит за куќа, мало морген. Кога му реков нека бара работа, вика она незнае. Па нека научи ако незнае, никој учен не се родил. ама она го научила така, пред неа секогаш да има оправдување за неа и изговор и АМА. Му викам онака уз муабет значи, шо не одеше да бара работа кога умре татко ти не го се омажи, вика па она незнае, она од село, од кај знае она во град. Епа ај омажи се а дете за школување имаш. Полесно е така, ама она е од село. Капираш, се сами изговори. Цел живот нејзин се базира на изговори зошто НЕ. Тоа е факт, и јас јасно го кажувам и стојам зад него цврсто и не попустам додека не му се разјасни на мм. Да си поќутев сега со мене ќе живееше она.
@Offspring пак ќе пишам ти ги читам до крај подолгите коментари. Зафркната ситуација,многу зафркната. Како и да е едно знај секогаш можело и полошо и подобро секако. Полошото со свекрвати претпоставувам знаеш што би било. Сепак сега си во некоја подобра варијанта и тоа е тоа. Сепак не ти е лесно како сакаш гледај го кажи го-пиши го. Ама пак ќе се повторам во пакет со тоа ја имаш привилегијата слобода. Ама верувај ми верувај ми ако свекрвати почне да халуцинира како е пред смртна постела тешко на сите снаи таму. Ниеден син ма каква била мајка му нема грб да сврти. Така да се на се ја имаш привилегијата,те чини ама терај. И за било која ништо во животов не е бесплатно нит воздухон што го дишеме. Ко ќе се родиш едно алче едно бројче те дефинира во ова општество на кое треба да робуваш пред се сам да се издржуваш па се друго сам си правиш,создаваш колку можеш,колку сакаш и со кого можеш и сакаш.
Не е поентата маж ти да се кара секоја вечер со неговите, да им објаснува штом се така неразбрани, туку поентата е да види дека ти таму не си среќна. Кажи ми, он тебе те штеди од нервози? Мене на пример, многу би ме повредило маж ми да ми каже да не се мешам ако прокоментирам дека троши од наши пари постојано за работи кои што не не засегаат. Он мисли дека тебе те повредува со овие коментари или за него само неговите се оштетени во случајов? Решение ви е да се преселите, веднаш! Се гледа дека го сакаш, ама дали тебе тоа ти е возвратено со иста мера? Ти за него не даваш дури ни на форум лош збор да се каже, лута си му, ама го браниш, а него не го боли кога те вреѓаат, кога твојот глас не се слуша? Разбери - мајка му нема да се смени, ниту татко му, ни брат му.. нив им е убаво така да живеат, ги заболе за тебе и бебето ваше. Ама ако маж ти гледа прво на сите да им угоди, па ти и неговото бебенце сте на последно место, што очекуваш? Место да се радуваш на бременоста, ти ќе си набиеш анксиозност. Ја секогаш викам, еден живот имам и ќе го живеам како сакам, исполнето и среќно. Маж ми знае, да беше он поинаков и да се држеше до неговите го давеник за сламка, ја не би била со него. Не ми треба таков терет до мене, туку сакам некој со кој што ќе можеме да чекориме заедно, против сите ако треба.
I toj problem preventivno go resiv. Jas so mojot zivot ne se kockam i ne se zaebavam. Eden zivot imam i ne go davam za zaebavanje, ni pa dojdov ovde za da me zaebavaat. Maz mi mnogu dobro znae deka imam i kade da se vratam, ako dojde do toa. Oti jas postavuvam prioriteti i jas postavuvam ultimatumi, ako sakas da me poslusas poarno poslusj me dodeka e so arno, zatoa sto kako sto rekov, sekogas imam kade da se vratam.
Види не дај Боже да се случи и не дај Боже да е навистина тешко болна и да се одолговлечи. Како сакаш мисли,пиши ама одговорност е на старите да им учиниш ко тие што ти чинеле па макар и 20годоини од животот на маж ти. Он секогаш ќе ускочи,тебе никој не те ни тера да ускочуваш. Сепак не дај Боже да биде тоа мислам дека ти прва ќе истрчаш да се најдеш,пргава и темпераментна личност делуваш во описите кога во 9ти завеси сама си ставала и се сама. Така да не вели 2пати за злото да тропне. Барем раат си вака далеку си физички од свекрва ти.
Ne e ni do mazot I koga ke mu postave ultimatum ili ona I deteto ili bratmu tatko mu tamu sto ima ima podrugo da bide da mu kaze na mazot I oti ona ne se vencala za negovata familija tuku za nego Do nea e zatoa jas rekov ako ona ne si se postave na prvo mesto drugite ke ja postavat na posledno
@Ccc123 Нели реши да си одиш??? Што се нервираш сега??? Готово, батали. Немаш проблем со свекрвица и компанија со мт имаш. Ако те сака тебе и бракот ќе најде решение. На сите им е тешко да се снајдат, ама ако изгубиш здравје како ќе се снајдеш( како ќе заработиш)? И до кога мисли мт да сте у заедница, ваква посебно?