Да ама забораваш... привилегијата САМА си ја создала. Не и' е подарок. Тогаш, кога нокти ќе ти отпаднат за твое, ја нема таа свекрва и тој маж што може да те искористува А дур тераш правдини - како дале на брат му, како золвата не пере, како... не знам што, сите ќе си тераат мајтап. Секоја привилегија бара жртва. Едит: кај мене не важи тоа "ама стари се". Ама ич не ми е гајле. Дур биле млади требало на старост да мислат
Зошто не ме дочитуваш а некако наметнуваш ко јас да не знам? Мислиш јас не знам дека секој сам за себе си прави. Кај мене важи тоа стари се и за свекрва и за мајка ако не дај не дај затропа најлошото. И важи не за други што ќе рачат,мислат или на форум што ќ е помислат за мене,за мир и раат во мојата душа важи. Зошто кога и од мене немале сон моите и од мм неговите и кога мојт газ смрдел а некој со безусловна љубов го бришел па од трошка почит кон тоа ако не од голема љубов кон свекрва ми ќе ја догледам и помогнам колку треба. Пак ќе пишам не дај Боже злото да затропа на врата на никоја такво зло.
E e e. Vikas treba da vratis kolku sto ti cinele i tie. Fala bogu pa ne mi cinese nisto za da i se osekjam dolzna. a koga bi doslo do takva situacija jas sum mu rekla na maz mi uste sega, ti ako sakas da ja vidis otidi i vidi ja majka ti e, nemora da e bolna smrtno, ama mene i moite deca ne. So nas zavrsila, i vo moja kukja ne. Ako sakas da ja vidis znaes kade zivee, mene da mi doagja vo kukjava nesakam. Ni slucajno. I da se razboli i da umre, mu rekov jas na mm so mene vo ovoj zivot i vo naredniot zavrsila. Ona telefonski rece deka ne se osekja dolzna da mi se izvini, po nejzino ne zgresila nisto, i na mm mu rece ostavi me na mir. A utre koga kje padne ima uste 2 sina da mu ja mislat, jas na mm mu rekov, za nea 5 pari ne davam od ovaa kukja da izlezat, ona trebase da misli na toa ne jas. Ona si ja zatvori vratata so gazot, ne jas, i nas koga ni bese najtesko, ona rece da ja ostavi na mir, vo red, kje te ostavime. Sme dosle u situacija so mm da jademe makaroni od predhodnata vecer so ostanale za da ne se frlaat, sme dosle u situacija da dojdat strujata da mi ja isecat, jas nosam pantoloni od pred 6 godini so gi kupiv vo Makedonija i nesakam da si kupam neka ima za decata prvo, setam kako ucutma, nikoj ne me prasal kako mi e, seto ova otkako sme vo kredit, niv ne gi interesira, svekrva mi uste pomalce, utre koga kje dojde vo situacija stvarno da nema 9i da nemoze, i mene nema da me interesira. Nejze ne ja interesirase dali vnucite imaat mleko da i pijat, nema ni mene da me interesira kaj kje odi ona na starost. Jas ne davam 5 pari. a dvajcata deveri ako sakaat neka i plakjaat hotelska soba so 5 zvezdi do krajot na zivotot, jas i mm nemame nisto vo vrska so toa.
@Offspring Оффи дочитувај ме и ти. Иако еве ти не ме тагнуваш. Но по моето мислење е твојоѕ коментар како надоврзан одговор. Јас веќе ти пишав никој ама никој не те тера да ускочиш. Јас за мене си пишав што би направила. Не ти да ми ракоплескаш или ми се потсмеваш или цел форум. За мене лично,за мој душевен мир и спокој јас би ускочила и точка. Кој како сака,може нека си прави во животот со свекрвите.
Одговорност било да им ускочиш, а кога доаѓа свекрвата на неколку дена кај синот со цел да оди на прегледи воооооолку се скока. Имала свекрвата и друга рода шо бара кај синот
oti mi rece pogore veruvam deka i ti bi posto si temperamentna vo stil bi zaboravila na se i bi uskocila. Jas edvaj go cekam toa vreme da dojde za da im pokazam kolku ne me interesira. I sum rekla deka i posakuvam da bide zdrava i ziva uste dolgo, a da nema kade da odi, oti kaj mene da dojde nema, ni pa planiram od ovaa kukja, znaci zboruvam za mene i mm i decata da otidat 5 pari za nejzina izdrzavka. Dvajcata deveri neka se dogovaraat kako sakaat, dali kje i plakjaat staracki dom, ili kje si ja menjavaat po pola godina kaj edniot po pola kaj drugiot, toa ne e moja rabota, ili hotel da i plakjaat ili kirija dodeka e ziva, seedno mi e. Ama nie nema da ucestvuvame, jas sum smrtno seriozna, i po cena na razvod nema da ucestvuvam vo nejzinata izdrzavka, na bilo koj nacin da me osteti vo budzetot ona. Toa i na mm mu go rekov odma, ako sakas da ja vidis, slobodno otidi jas ne se lutam ni pa imam pravo da ti zabranuvam da otides da si ja vidis majka ti, ama vo moja kukja nemoj da vlegla, ili decata da si i gi odnel ili ne daj boze so kolata da si ja vozel, ni slucajno. A toa i na deverite kje im go naglasam, utre drugiden, od nas za nea da ne ocekuvaat sorabotka paricna, licno jas kje im recam, nema da go pratam mm kako posrednik. Oti pa i sekako jas sum losata, vaka sega barem nema da se strecavam, losa sum i ne davam Mnogu mi e poubavo otkako sum losa, majke mi
Ок офи,сите живи и здрави да сме до тогаш. Да не има тука таму,пе ќе пишеш некогаш во далечна иднина ќе прочитаме. Сега за сега твојот став и гледиште на таа тема е јасен како бел ден.
Offspring "vo moja kukja nemoj da vlegla, ili decata da si i gi odnel ili ne daj boze so kolata da si ja vozel, ni slucajno." [/QUOTE] Prvo i osnovno devojko shto treba da svatish bez da navleguvam od shto Vi e zamerkata so svekrvata...Tvojata KUKA ne e samo TVOJA i tvoite DECA ne se samo TVOI, i Tvojata KOLA ne e samo TVOJA ....Dokolku si imash zamereno so svekrvata ne morash ni sek. da troshish na NEA i distanciraj se, no so takviot odnos do ZABRANI da Vi dojde doma, da gi vidi vnucite se poveke ke zalichis na NEA, kakov primer ke im dadesh na TVOITE DECA utre drugiden, deka e normalno decata da ne gi nosat kaj baba im????? OSTAVI GI TIE SAMITE KE SI DONESAT SUD VO ZIVOTOT KOJ I KAKO I KOLKU TREBA DA GO POCHITUVAAT....Nemoj da me svatish pogreshno rekov ne sakam da navleguvam za prichinata za koja i imash zamereno na svekrvata i megu tebe i nea slobodno mozesh da povlechesh linija.....Jas imav strashni problemi so dever mi pa nikogash ne im zabraniv na decata da odat kaj chichko im...so tek na vreme sami se distanciraa...
Prvo i osnovno devojko shto treba da svatish bez da navleguvam od shto Vi e zamerkata so svekrvata...Tvojata KUKA ne e samo TVOJA i tvoite DECA ne se samo TVOI, i Tvojata KOLA ne e samo TVOJA ....Dokolku si imash zamereno so svekrvata ne morash ni sek. da troshish na NEA i distanciraj se, no so takviot odnos do ZABRANI da Vi dojde doma, da gi vidi vnucite se poveke ke zalichis na NEA, kakov primer ke im dadesh na TVOITE DECA utre drugiden, deka e normalno decata da ne gi nosat kaj baba im????? OSTAVI GI TIE SAMITE KE SI DONESAT SUD VO ZIVOTOT KOJ I KAKO I KOLKU TREBA DA GO POCHITUVAAT....Nemoj da me svatish pogreshno rekov ne sakam da navleguvam za prichinata za koja i imash zamereno na svekrvata i megu tebe i nea slobodno mozesh da povlechesh linija.....Jas imav strashni problemi so dever mi pa nikogash ne im zabraniv na decata da odat kaj chichko im...so tek na vreme sami se distanciraa...[/QUOTE] Не се сложувам. Децата се мои, колата и куќата ако се мои, јас одлучувам кој ќе доаѓа и кој ќе ја вози колата. Ај ако не цела фамилија на мажот нека ја вози. Исто и за децата. Ако свекрвата ме мрази и не ме почитува, нема детето да ми го пипне. Јас сум таков човек. Мене свекрвата еднаш ме навреди кога имав спонтани и не и го носам детето да го чува. Ете атер маж ми и го давам да го подржи некогаш, ама за чување не зашто кога ми беше најтешко она се подебаваше на мојата несреќа.
Ima razni luge i razni karakteri...podobro pozitivna energija da shirete vo Vashata familija a koj ne vi e po mera lichno se distancirajte...ke dojde den i Vie ke stanete svekrva ili baba..a decata gledaat od roditelite...taka da moe mislenje e a ne mora da se slozuvate..deka na ovoj nachin im davate pogreshno vospituvanje na decata preku zelbata da i se osvetite na svekrvata za nejziniot loshitolok....se polnite so negativna energija doma site..a kakva i da e taa e majka na vashiot soprug i nejzini geni ima i vo nego i vo vashite deca..
Одговорност е да ускочиш во догледување на тешко болен родител и да ускочиш во последен поздрав независно дали е мајка ми или мајка му на мм. Одговорно тврдам дека тое е одговорност,должност на секое дете кон родител. Кога ме анализираш толку детално ама онака површно,вака да знаеш ќе скокам во мој дом узалуд тоа е мое право и ќе скокам се додека некој ме прави на здрав ум будала-глуми болест а ништо не и е или кога други сосем здрави провоцираат и глумат. Сепак во мој дом јас знам колку ме кошта нечиј престој и злоупотреба на привилегии,нит ти ќе ми ги платиш сметките нит ќе ми ги подмириш трошоците што свекрва ми ги остава зад себе. И да има кај да оди свекрва ми,ама кога ќе дојде заден миг таму кај што оди нит ќе и отворат нит ќе ја испратат од тука. Јас независно од се меѓу мене и неа со син и и поблиската фамилија(ако сакаат другите да учествуваат) ќе го сториме од почит тоа кон неа,барем од моја страна нема тоа да е од голема љубов. Инаку благодарам што се секираш што толку скокам. Човек сум грешам,очигледно за глупости нит треба да скокам нит да се замарам. Благодарам за грижата и вниманието,ама со такви ниски провокации не ми треба.
Бидејќи твoетo мислење е пoрaзличнo oд другите кaжи ми кaкo би се пoстaвилa ти вo ситуaцијa кoгa свекрвa ти немa дa дoјде дa ги види твoите децa, знaчи вooпштo ни oд бoлницa ни дoмa и пo еднa гoдинa дa и текне декa имaлa и други внуци и сaкaлa дa ги види. Иaкo претхoднo и јaвнo се oткaжa oд нив и укaжa декa зa неa мoите децa не пoстoјa и не и се внуци. Штo ти би нaпрaвилa, би јa примилa ли, би и прaвелa ли муaбет? Oпрaвдувaњетo е секoгaш демек немaме иaкo зa oстaнaтите секoгaш имaлa зa се. Кaжaнo и е декa нетребa ништo aмa тaa сaкa дa стaви дo знaење декa не и требa никoј. И втoрoтo прaшaње е дaли кoгa ќе oстaри би дoгледaлa тaкoв чoвек кoј пoкрaј тoa штo тебе не те сaкa oднoснo те мрaзи туку ни внуците не ги фермa oднoснo не пoстoјaт. Еве и јaс би се изјaснилa декa не би ускoчoлa пa мaкaр дa требa дa се рaзведaм. Дoсегa ништo нa сме дoбиле oд нив пa ни мoрaлнa пoдршкa или билo кaквa пoмoш. Ниту утре ден дa имaaт дa се бaњaaт вo пaри јaс не би зелa ништo oд тaму. И се мм сме дoгoвoрени утре ден кoгa ќе ги немa oд тaму дa не земе ни еднa циглa, некa си се чувaaт и некa си oстaвaт се нa другите нaс не ни требa. Јaс сум се зaкoлнaлa декa и милиoни дa имaaт јaс и мм немa ни денaр дa земеме. И јaс уште сегa се изјaснив декa не плaнирaм дa трчaм зa никoгo. Дури имaше ситуaцијa кoгa се пoжaли нa телефoн декa билa бoлнa a јaс не сум oтишлa дa и исчистaм. Мене дететo ми беше вo бoлницa пa тaa не ни дoјде дa гo види a кaмo ли дa пoмoгне. Тoгaш и рекoв извини aмa ти мoетo дете гo чувaш или нa керкa ти. Тaa викa пa нa ќеркa ми. Епa викни јa ќеркa ти некa ти исчисти, тaa имa пoвеќе слoбoднo време oд мене зoштo имa кoј дететo дa и гo чувa. А зa тoa штo велиш декa немa син кoј не би трчaл кoгa мaјкa му е "бoлнa", верувaј декa имa. Ехе кoлку препрaвaњa имaше кaј свекрвa ми декa е нa умирaчкa и ќе видиш некoлку пaти декa те лaже и веќе нa трчaш. Е тaкa нaпрaви мм.
Јас и на офи и пишав исто. Еве да сме сите здрави живи таму-тука па во некоја блиска иднина да пишеш како било,да те прочитаме. Јас пишав како јас би направила што не значи дека јас сум 100%во право или ти или офи сте 100% во право. Секој има право на сопствен избор,живот што ќе прави што не.
!!!Не употребувајте изрази како ,,не ме цитирај,, ,,не ми се обраќај,, ,,не ми кажувај ти мене,,. На форум сте. Не знам што друго очекувате освен дискусија, а при дискусија овде некој и ќе ве цитира, и ќе ви се обрати, и ќе ве праша нешто за да се добие појасна слика на она што го кажувате. Исто прекинете со она ,,оф топик си,,. Само пријавете ако сметате дека на нешто не е место во темава ние ќе средиме. Тие што веќе еднаш, па и неколку пати сте предупредени преку лп ова ви е последна опомена пред бан од темата.
Покажете заби и ич да не ви е гајле дали сте лоши. Ако на мажот нешто не му се допаѓа, нека си седи со мајка му. Не сум должна да трпам некој да си прави мајтап со мене. И јас имав проблеми со маж ми заради мајка му, ама еден ден ми пукна филм и му одржав лекција. Мораше да бира - или таа и јас. Веќе не се трпеше. Му кажав дека може да доаѓа кога сака, ама да си ја држи устата затворена. Иако потајно сакав ич да не доаѓа. Госпоѓата се навредила откако маж ми и се пожалил и оттогаш нема дојдено. Освен за родендените на децава. Искрено, не сакам помош од неа. Знам дека нема да добијам помош, туку ќе ми соли памет. А тоа не можам да го трпам.
Епа нема ем не те сакам ем ќе ти помогнам Мора на чисто прво со себе да бидете, без оглед дали е свекрва, мајка, дете, партнер. Ако знаете што сакате, ќе се борите за тоа. Малкумина се оние кои се' наредено на тацна добиле.
Ја не ја сакам свекрва ми ама и помагам ради мојот вереник и секако кога ќе дојдат мајка ми и татко ми или некои гости се покажувам пред нив дека сум вредна
Зар ти е толку битно да се покажеш дека си "вредна"? Приоритетите ти се.. Ова ме потсети на муабетите на баба ми со нејзината комшивка
Мене пак воопшто не ме храни ако некој ме смета вредна. Гледам да бидеме задоволни со мм и бебето. Ако можам да зготвам ќе зготвам, ако не, ќе купам нешто. Што е битно тоа? А пак пред свекрвата, воопшто не ми паѓа на памет да се докажувам. Битно мм ме познава.
@Viki693 Mojata kukja e povekje moja otkolku na svekrva mi, mojata kola e povekje moja otkolku na svekrva mi, moite deca jas gi rodiv ne gi rodi ona. So drugi zborovi kako da ti kazam, mi se moze. Ne ni dade ona pari ni za kukja, ni za kola, pa da recam cekaj usluga kje i pravam OTI ME POGURA VO ZIVOTOV. Moite davaa i pomagaa dodeka ona digase krediti za tugjite kukji, a jas i mm se cudevme od kade kapar da najdeme za kukjava, ona vo istite denovi dignala kredit da renovira vo kukja kaj so ne bese ni vo maticno vencana tuku ziveeja vanbracno. Sega neka si odi tamu kaj so davala. Druga rabota. Od avgust mesec ne e javena kaj mm da go prasa dali e ziv i zdrav, go nema videno. So pa ostanuva za moite deca, koga ona nivniot tatko ne go pobarala? Kaj bese ona koga jas se macev i se macam so 2 bebinja (deca vekje)? Si ja prci pizdata po doma. Kaj e da se zainteresira kako krpime kraj so kraj i kaj e da prasa, ama samo da prasa dali tie nejzini vnuci moze nemaat da jadat? Majka mi i tatko mi na cela nemastija, tatko mi e taksist na 53 godini izbrkan od rabota zivee ko podtsanar koga kupuvavme kukja dojde i 500 evra ni dade za kapar i da ne mu gi vrakjame. Ona da bese za nejzinite deca majka kje recese eve vi sinko, i nie kje i gi vratevme cim kje ni legnese kreditot. ONA DA BESE MAJKA NA NEZNAM KAKVI ZABRANI JAS DA SUM POSTAVILA, KJE NAJDESE NACIN DA STAPI VO KONTAKT SO NEJZINOTO DETE PRVO. jas tie zabrani namerno gi postaviv za da vidam kolku e spremna za nejzinoto dete. Jas na mm mu rekov ako sakas da ja vidis otidi i vidi ja, ne mu zabraniv voopsto da okmunicira so nea, ama on ceka da vidi dali ona nekogas prva kje se javi. ONA DA BESE MAJKA, KJE STOESE ONDE KAJ SOKAKOT VO 5 SAATOT MAKAR SKRISNO DA SI GO VIDI DETETO KOGA SI IDE OD RABOTA. Neznam jas kakva e taa majka sto ne ja interesira da go cue glasot na nejzinoto dete so meseci. Gledav pred nekoe vreme edna emisija za seriski ubiec majka mu do krajot dodeka ne go pogubile na elektricna stolica odese da go posetuva, MAJKA. tOA E MAJKA. A ovaa sega se prai naudrena, utre koga kje dojde den da i pritreba nesto togas kje se javi i kje rece deka predhodno ne se javuvala oti da ne ni pravi problemi. Jas nejze ja citam ko bukvar, kje izigrava zrtva pak