@Ccc123 те читам откако почна да пишуваш, и те жалам. Затоа што допрва ти доаѓа тешкото. Мислиш дека сега се нервираш? Овие нервози сега што ги трпиш му пречат на бебето, и тоа многу. А кога ќе се роди, ќе биде уште полошо, бидејќи трошоците ќе ви се зголемат. Неизбежно е тоа, а ќе ви создаде уште поголеми проблеми со старите, бидејќи нема да можете да плаќате сметки и да купувате јадење за сите како досега. Најдобро е да се тргнете оттаму. За сопствен мир и здравје. Оти после сите овие стресови лошо ќе ви се одразат на здравјето. Стресот не поштедил никого, нема ни вас. Со бебе треба да имате мирен живот, ќе му требаат родителите. Не треба да расте во нездрава средина. А тоа таму го немате.
Асистентке, јас никаде не го пикам носот, зборувам за работи кои ти сама и по своја волја ги сподели. А самиот момент на кој со кого се омажил нема никаква врска со мене - можеби никогаш нема да се потпишам во матично. Може до смрт вонбрачно ќе живеам. Ама во секој можен случај, самата си ги поставуваш границите. Не може сега да бидам атер мома а наеднаш утре после потпис пу пу ништо не важи. И знаеш кај е уствари проблемот? Што и ти и мајка му се натпреварувате која му е подобра "мајка". Чие јадење повеќе чинело, чајот кога бил направен итн.
Тактички скрос неисправно уочено од тебе. Сепак твое право така искривено да перципираш. Како и да е благодарам што изнајде време во твојот девојчински живот да перципираш во мојот брачен.
Ај нека ти биде. Да ти објаснам накратко разговор меѓу мене и мојата можеби свекрва: Јас и го покажувам планот на куќата кога го земавме. Ми вика: ама кујната подобро да е на другата страна. Јас: Мене вака ми е поубаво. Истото му го кажува на дм пред мене: кујната ќе ви биде подобра од другата страна. Дм: нас вака ни е поубаво. Милион вакви ситници има. И од мајка ми, не само од неа. Од плацот зошто бил кај што бил, високо било, далеку од "старите" ќе сме биле, па каков да бил проектот, па кога да ме запросел, па како, па чинело ли.... стотици ситуации. Ич не ми е тешко да кажам: така сакам. Така не сакам. Вака ми е подобро. И ич ИЧ не осеќам срам или незгодно. Ваква неизживеана немажена и проста ќе си останам, ама мајтап со мене да тера некој, па и во мојот дом, баш и не.
Абе страшен проблем имаш, болна да легнеш сега. Глупости бе девојче, ти очигледно не си видела проблеми во животов па се нервираш зошто тато и синчето се скарале и плус за кафе се нервираш. Или сте млади или не искусни. Му рекол, му е гајле. А кафе голема работа дали две или четири ке свариш. И да мт е крив и на твое место ич не би го жалела, затоа што тој не ме жали мене.
@CameliaMiller јас сакав да ти објаснам зошто може тактички скрос грешно си добила претстава во мојот брак кој што прави,ама се воздржав. Нема потреба. Можеби и јас пак не сум соголела се до гола коска да бидам разбрана како е. Не е важно. Нит јас нит ти сме тука тема на разговор.нит мојот дом,нит твојот иден дом е тема на разговор. Еве мило ми е за тебе што правиш како сакаш.Само напред. Ја имаш цела моја поддршка ако ти менува нешто тоа во девојчинскиот живот и идниот брачен. П.С.Мене ми е ко бел ден јасно кој ѓавол те спотера да ме коментираш константно,ако прави како сакаш. Само едно запамти од мојот брачен живот кога редовно го перципираш тука. Се што лета не се јади. Омажи се речи оп,создај свој дом па потоа ќе муабетиме колку сакаш за што ти сакаш.
jas 13 god ziveam so stari ni edna smetka nemam plateno ni edno kafe Im nemam svareno se svekrvata I svekorot mi plakaat a site rabotime sveki zema penzija drugite site rab ama jas taka si se postaviv na pocetokot za jadenje kupuvam e nie a svekrvata I svekor ot plakaat beleski jas I mm ne plakame nisto a deverot si se deleni si imaat poseben stan I si imame korekten odnos
Многу се замараш со нив. Што ако ги кренат носевите? Уште подобро за тебе. Си требала да станеш и да му речеш - јас ќе ставам за нас кафе маженце, зошто се женеше? И бап само две кафиња, а на нив нека им стои. Многу се оптеретуваш со нив затоа те заебаваат од прв до последен. И не викај дека не е до маж ти. Крив е ко крив ден. Како девер ти им го покажал местото?
Vie ste krivi I na mm eden bratuced taka bea jas ja poduciv bratucedata da ne plakaat nisto I se skaraa so svekrvata I ona I prethodno ja vregase snaata I im ja iskljucija strujata I svekrva I pocna da dava pari 50 ,50 za beleskite razmisli poarno golema da ja napravete I sekoj po svojot pat odosto vaka da se nerviras I nekoj budali da prave od tebe Veruvaj mi I jas ja napraviv golema za tetata na mm I sega mirna mi e glavata be e sekojden kaj nas
Во право си за тоа дека треба да се поделат трошоците,сепак живеат во заедница. Иако и да не се скараат кога ќе се роди бебето нема да им стигнат пари ќе мора постариве на @Ccc123 повеќе финансиски да помагаат и барем учествуваат со нешто во сметки подмирување.
Veruvajte mi I kavgata pomaga ponekogas treba da se bide I los za da ne te gazat drugite ponekogas treba da si gi pokazeme I zabite
Дa си живa и здрaвa и дa си oстaнеш тaкa "прoстa" сo свекрвa ти. И нaјубaвo тaкa се живее, кoментирaв и претхoднo зa oвa. Вие грaдите и се ќе биде пo вaше aмa тoa се дoлжи и нa пaртнерoт кoј oчигледнo те пoдржувa и е реaлен. Мнoгу е битнo мaжoт дa е рaелен, немa безгрешен чoвек и јaс сум грешелa мнoгу пaти aмa мм знaел нa сaмo дa ми укaже нo никaкo пред нив. Акo не си кaжеш штo ти сметa мoжеби ќе мислaт декa тaкa ти е убaвo. Амa вaкa штo пoпрoст сo двa три збoрa кaжувaш и пoсле тaa некa скoкa дo плaфoн и некa незбoри aмa битнo тебе дa ти е дoбрo нa душaтa. И јaс нa пoчетoкoт ќутев и плaчев сaмo зa дa не преречaт a тие гaзеa ли гaзеa. Еднa пoстaрa женa ме пoдучи и вели кaжи си штo ти лежи нa душaтa пa нaместo ти дa се нервирaш некa се нервирaaт тие. @Ccc123 Вo тaa ситуaцијa требaлo дa стaне мт и сaм дa нaпрaви кaфе зa негo a и зa тебе aкo си сaкaлa, сигурнo дo тoлку знaе не зa другo туку дa не те oстaвa зa ти дa ускoкнувaш вo вaкви ситуaции. И кoгa ќе си нaпрaвел дa кaже бидејќи не зaслужил зa кaфе ни тие не зaслужиле зa мнoгу рaбoти и веќе дa не oчекувaaт пoмoш. Мaжoт сaм требa дa ги решaвa вaквите ситуaции бидејќи тукa се гледa пoдршкaтa негoвa кoн женa му a не нa сaмo кoгa сте декa ќе им кaже. Немa штo дa кaжувa туку реaгирa и пресекувa. Пoслушaј ме и не гo штити тoлку, oстaви некa се нервирa. И јaс мислев декa ќе успеaм дa гo зaштитaм aмa секoгaш јaс излегувaв кривa и пoслушaв гo oстaвив дa се нервирa зa нивни глупoсти. Oткaкo гo oстaвив сaм си ги oтвoри oчите и увиде мнoгу рaбoти, oстaви гo дa види oд кaде му oдaт нервoзите. Ти спремaј си се зa бебуш и пoчни зa негo дa ги трoшиш пaрите кoгa ќе види декa не стигнувa зa бебетo ќе пoчне и сaм дa се менувa и дa не дaвa пaри.
Тоа ми е муабетот цело време. Проблемот е во мажот, тој треба да пресече. Доволно долго сме заедно за да си зема за слобода да проба да се замеша, јас не стигнувам да се побунам, дм прв скока да пресече. Искрено да не беше таков, колку и да го сакам немаше да бидам со него. И моите кога сакаат "ум" да ни дадат јас ги пресекувам, не го оставам сам да се мисли како со нив. И со дм сум многу отворена од прв ден, моите позиции ги знае, таков живот село-весело не сакам и нема да прифатам.
Не сакав да коментирам ама ова болдираново ми забоде очи и многу ме нтересира да знам дали ти со ова сакаш да кажеш дека искрено да не пресекуваше и пререкуваше на неговите колку и да го сакаше немаше да бидаш со него!? Сакаш да кажеш дека ти колку и да се заљубиш во дечко ако не ти е по ќеиф и не ти оди по газот нема да си со него(ако подразбираш заеднички живот со тоа да бидам со него)? Би сакала да ме поправиш дека грешно сум те разбрала. И ќе ти поставам една хипотетичка ситуација. Заеднички живееш со дечко(не мора ни да си верена еве ни во брак,си живеете само заедно)што нема родители,бил посвоен и тие што го одгледале починале. И наеднаш додека живеете заедно се појавуваат билошките родители и ете започнувате да живеете заедно со нив. Ти сакаш да кажеш ако те натера на заедница дека ќе го оставиш дечкото т.е. нема ни да бидеш со него? Некако многу селективна оваа љубов ваква.
Епа не знаел да ја отвори устата и да им наплеска се? Зошто преќутел? Извини, ама ако сам не свесен и ако тоа е нормално за него, продолжи да го жалиш што друго да ти кажам. Ти олеснувајсија душата, а од мене толку што се однесува на твојава ситуација. Поздрав! Едит: Што се однесува на коментарот подоле и јас бев царски, па за се се снаоѓав сама и маж ми одеше трета, па нити некој ми го подржал детето ,нити ми помогнал во било што, камоли некој да спие под штрек, освен јатрвата со помош на свекрвата што ја бањаа малава два месеци и сестра ми што доаѓаше и ми помагаше кога е слободна. Мајка ми во друг град, по пет смени на работа, дома приватно и да сакаше не можеше, свекрвата е домаќинка, па пак бев сама во се. По коментаров од женава подоле, ако трета особа нема на помош како да ќе пропаднеме во родителството. Напротив станаваме уште посилни и независни.
Едно нешто ме интересират..кој ке ти помагат од ко ке се породиш? На пример ако се породиш како мене со царски ке ти требит доста помош за да станиш прво,после за капење бебето,па ноќе за станвење да го нацицаш едно друго...Еве во мојот случај свекрва ми спиеше со мене и за се шо ми требаше беше на штрек! Мм одеше 3та смена и свекрва ми ми помагаше буквално за се! Значи цела нок станвеше ко ке заплачеше бебето па чекаше да го нацицам да го земит да го вратит во креветчето и така изморена во 5 сабајле заминваше на работа и ниту еднаш не се пожали. Јас само се чудам ти како ке се снаоѓаш женичке.. Ееееејјјј абе ко ке спиет детево овде е потполна тишина и немат мрдање! И мм со татко му си имат недоразбирања ама за внуците е најдобриот дедо на светов ! Зато подразмисли се малку шо прајш таму или веке ти е сеедно дали некој односно сите до еден те зеле на мајтап.Мајка ке станиш кај да е, само со лесно да ти е,требит да почниш да си мислиш на детето и да почниш да ги рачунаш и трошоците шо ке дојдат заедно со него!!
Тоа е најмал проблем. И сами да се, има маж ќе се изгледа бебето. Извини вака форум е дебатираме и затоа морам да искоментирам. Мене чудно ми е твоево. Да спијам со свекрва ми не ми паѓа на памет. И јас бев во очајна пост породилна состојба и плус 40 температура, па не дозволив да ја малтретирам нит мајка ми нит свекрва ми, да ми дежураат навечер. И што дека дремела со тебе кога и онака од тебе се чека да станеш. Некогаш и снаиве за се очекуваат помош од свекрвите, после Којко им е крив кога ќе им се мешаат во се и сешто. Со свекрва ми живеам, ама она може само од мерак да си поигра со малата. Одговорноста и обврските околу бебето ги сносиме јас и мм.
Мислам дека малку ги извртуваш зборовите. Поентата беше дека мажот треба да биде реален, да има свое јас, зборот да му држи вода а не само да тропа ко празна воденица. Таа никаде не спомна дека треба да пререкува или да се кара со неговите туку дека е благодарна што има човек крај неа што ќе го брани нивното, заедничкото а не неа да ја брани цело време. Кај мене на пр мм беше реален и уште пред свадба рече ајде да живееме посебно бидејќи знаеше што го чека. Не паднал од дрво, го пораснале и знае каков живот живеел а и секој си ги познава родителите најдобро какви му се.
Па јас живеењето со некого го сфаќам како ПАРТНЕРСТВО. И не, дм не "ми оди по газот". Видиш, лоша перцепција. Ме почитува, ама јас не го лажам. Моите позиции и ставови ги знае. Исто и јас неговите. Сме се нашле на средина. И да, ако одбере да ќути на мајка му наместо да ме заштити мене, нема да бидам со него. Не затоа што го сакам селективно, туку себе се сакам доволно за да знам дека заслужувам маж на кој јас сум му на прво место. Затоа што истото го нудам. Не сум толку глупава па по секоја цена да бидам со него. Ако тој не ме сака и почитува доволно за да бидам на прво место во неговиот живот, зошто јас би се жртвувала за него? Љубовта и почитта се двонасочни работи. Не може само еден целосно да се вложува. Со него сум многу, многу години, а овие работи уште како деца сме ги збореле и заклучиле. И мое мислење е, дека сме опстанале, покрај љубовта нормално, баш и поради тоа што искрено и во очи сме зборувале за сите вакви "тешки" теми. На хипотетичкава ситуација можам само вака да ти одговорам: ако реши сам да одлучи без мене, ќе живее и сам без мене. Заради вакви "хипотетички" ситуации се' што имаме (а имаме) е на заедничко име. За никогаш во животот да не стигнам да бидам зависна од нечија милост. Колку и да го сакам него, себе повеќе се сакам. И не, не е нормално мажот повеќе од себе да го сакаш.