@Ccc123 Требало маж ти да каже ццц123 свари ми кафе, а ти да станеш и само на него да ставеш. Или кога си видела дека мајка му ме станува, ти ќе станеш и само за вас ќе свареш па нека се лутат колку сакаат. Маж ти почнал по малку да се освестува дека сите го прават бела мечка. Јас да сум како тебе намерно ќе му зборувам цело време какви се тие, а не да го жалам.
Истото и јас. Само за себе. Ќе го послужев и ќе речев повели. И ќе седнев и ќе си кажев фалааа. Па нека ме гледаат како луда
Znaci kakvi svekrvi ima, Bog da cuva .Mene ednasme ima najdeno da se ponudi svekrva mi da spie so mene , ama ako vi kazam pricina ,nema da mi veruvate . Imeno , mm imase fizicki vezbi za da go povikaat kako kandidat za na selektiven kurs , i normalni vecerta nikako ne smeevme da imame seks , za da ima sila za proverkite . Bar taka ni kazaa prijateli . Gorniot sprat se kreceshe pa svekorot i svekrvata spiea vo dnevna a nie vo spalna i svekrvata vika ( nie onaka legnati , go zaspivavme maloto , i za da ne go isplashime ragovaravme tivko , a vratata otvorena bese , bidejki imav nekoja rab da dovrsham pa da ne tropam neja zatvoriv ) : Ne se shushkajte , ja znaete preporakata od prijatelot okolu utreshniot den , nemojte da vi dojdam vo sredina . Mu se obrakja na mm : Ti pomini utre so treba , pa posle koga kje dojdesh , ako sakash od krevet ne stanuvajte cel den i cela nokj , ama dodeka ne pomines proverki , nema seks . Sekako , ova go kaza na shega , ne se pikna pomegju nas , a nie pak imavme seks , i ovoj pomina na vebite utredenta . Zenava si e otvorena i voopsto nema vlakna na jazik . Koj saka neka e tuka vo momentot , ona si kazuva so ima da kaze . Na pocetok mi bese cudno , ama sega so tek na vreme , stanuvam kako nea ( sekako ne pred sekoj ) . Evena primer , jas ne sum imala takov muabet so majka mi , ne mi kazala ona nisto vo vrska so seksot vo tie tinejdzerski godini , nikogas ne me poducuvala kako da se zastitam od SPB i bremenost , nikogas ne me odnela na ginekolog iako mi docnese cel mesec a ne bev seksualno aktivna seuste . Svekrva mi uste od 15 godini i kazuvase na zolva mi , se okolu seksot , rizici i posledici , kako da se zastiti ,ako i docni 1 nedela se javuva na nejziniotmaticen ginekolog da prasa za pricinite i koga ima sloboden termin da ja nosi na pregled ... Vo toj pogled,utre koga kje mi porasnat decava , sakam da sum kako nea , ne kako majka mi . Sakam decata od mene da bidat informirani na tema seks , ne kako mene od forumi , internet i treti lica .
Јас не знам како можат да спијат, мене на пример инстиктот ми беше 200 на саат, бебе да мрдне, ја на нозе што се вели, како може свекрва повеќе да има осет од мајка, ако било така и бабите би раѓале деца. Освен тоа, мажот ако е трета смена преку ден е дома или цел ден спие? Е вака се прават паразити, да не можат од дома да мрднат без помош, си врежуваат во глава дека некој МОРА да им помага и крај, а после кога ќе им плеснат дека им ги исчувале децата и дека се неспособни ќе се потепаат. И јас бев сама 24/7 со рана од колк до колк, постпородилни проблеми, неколку пати се онесвестував, секој ден одев на инекции, еднаш неделно на испитувања за Д мери оти беа покачени 6 пати повеќе од нормала, се сомневаа дека може да добијам тромбоза, можев да се искашлм од раната што се вели, а имав вирус. Нити ми понудила помош , нити сум побарала. Ама затоа детето ми е растено и воспитувано како што јас сакам, рака на срце и не ми се мешала. Летоска ме најде најголемата беља што може да се деси, имав тешка операција на ногата и останав неподвижна, со дете мало можете да замислите. Крв проплукав од проблеми. Тогаш многу ми се најде свекрвата,но, иако бев неподвижна јас пак ја ранев малата, седејќи ја облекував соблекував, ја заспивав и пак спиев со неа. Свекрвата за секоја постапка со малата ме прашуваше, дури кога и правеше за јадење го носеше тенџерето да видам дали е добро направено. На цела беља се деси да качиме температура и јас и малата. Свекрвата ја однесена лекар, ама и рекла на докторката да ми се јави и да ми каже лично мене за состојбата на малата, да не испушти таа да ми пренесе нешто, патем со докторката сме блиски и знаеше за мојата ситуација. Значи ја гледав малава седејќи, само што не можев да ја шетам, да ја бањам и да и готвам. Кога ја фрлив едната штака, почнав да ја шетам, во едната рака штака, за другата ја држев малата. А кога проодев скроз сите плачеа од среќа, башка свекрвата, мајка ми и маж ми највеќе ме изнаплакаа во тие пеколни месеци. Лавовски се борев да ја гледам безразлика на ситуацијата и да проодам пак за да можам да бидам мајка како претходо, да немав дете можеби немаше толку да се борам, единствен мотув ми беше таа. Да имам раце, нозе, здрава и права зошти да се лутам ако друг не ми го гледа детето? Тиа што го гледав сама моето дете(заедно со сопругот) и што не побарав помош од никој ми донесе самостојност и авторитет . Ако јас неподвижна сум можела,од царски е гола вода.
Tocno. Mene vo najteskite momenti samo mi idese niz glava posle porod tie pekolni i najteski vo mjot zivot 4 dena kolku sto bev vo bolnica, i deka togas so rana od carski prv pat vo mojot zivot se grizev ne za edno tuku za dve bebinja, rekov kje izdrzam sto i da e koga go izdrzav toa. Mi idelo da skoknam od prozor sum pisuvala i tuka kolku mi bilo tesko, na rabot sum bila ama si vikam ako si napravam nesto koj kje se grizi za niv, i taa pomisla me odrza da ne potkleknam i da izdrzam, plus inatot koj si go imam vroden.
Офи царскиот е гола вода во споредба со оваа голема беља што може да се деси кога имаш мало дете(малата имаше 2 г). Право да ти кажам инаетот ме фати да излезам победник во таа борба да станам на нозе за највеке 2 месеци, а не 6 како што типуваа, дури и на физијатрите не им беше верно кога станав на нозе за рекордно време. Одев на физикални, масажи, правев вежби дома по цел ден, ништо не ми беше тешко, имав мотив. Јаките болки веќе ги занемарив, научив да живеам со нив. Не се трудев да докажам на никого ништо, само се трудев детето повторно да има мајка како и претходно. И јас можев да одовлечам, овој пат има кој да ми го гледа детето, ќе одмарам и ќе се лекувам постепено, ама не. Детето ми беше истрауматизирано, беше сведок на се и ден денес зборува за тоа и постојано ме прашува дали ме боли ногата. Знаеш низ која психолошка криза поминав? Дали самата да се повратам или да поработам со малата да разбере дека мама не ја боли ништо иако не е дете што може да го излажеш, да и го одвлечам вниманието со игри , песнички и сл за да не мисли на тоа што го виде тој ден. Пекол! Душата ме болеше кога едно мало дете ми помагаше, ми ги подаваше штаките и ги собираше сите играчки со брзина на светлината за да не се повредам повторно, кога не дозволуваше никој да седне до болната нога, да не ме чукне несакаќи и да не ме боли пак ногата, кога не сакаше да се одвои од мене да не се боцкам повторно со инјекции (еднаш ме виде како ставам клексан ), кога постојано ме бацуваше по нога, оти јас така и правев кога ќе се удри, кога постпјано ми ги проверуваше очите дали плачам.... Едвај чекав да заспијат сите да можам да се изнаплачам..... Знаеш која психичка и физичка болка е? Ама јас пак ја гледав малата и се плашев да бе ми избега од раце и цел труд околу неа да отиде по вода. Користењето на помош е меч со две острила, од една страна е добро, ама од друга страна е лошо. Здрави прави, млади зошто да зависиме од други? Во ред е помош во одредени ситуации, еве не дај боже како мојата, ама нон стоп, по цел ден? Не гледам логика тука, децата се кратко време мали, зошто да не уживам со неа? Не ми е јасно зошто некои чувањето на дете го сметаат товар и бараат цел протокол и цела војска луѓе да ги гледаат. Мене ми е задоволство, љубов и никогаш не ми е тешко, мислам може некогаш е тешко, ама јас викам добро е, можело и бетер и продолжувам.
Прво јас не сум паразит,друго ако тебе ти работел инстинктот 200 на саат не значи дека јас спиев ко заклана,ама пак при помош безплатна дома јас да го оставам бебето да врескат гладно јас дури се исползам од кревет,поарно да станит свеки да го земит и да ми го подајт.Секој различен карактер,јас помош добронамерна не одбивам за било шо нити па се мислам да дадам ако на некој мој близок му е потребна! Кај брат ми ситуација: тежок пораќај,хемороиди,крварење,болки и шо уште не... Снаа ми не можеше да мрдат и пошто стварно немаше кој да им помагат плаќаа жена да е тука нон стоп 4 недели. Па сега кога јас си ја имам помошта дома и безплатно не ја одбивам!Поарно свеки да спиет со мене одколку некоја непозната ..
Повеќето сме тука со царски , ама верувај повеќе би сакала некоја непозната до мене од колку свекрвата. Незнам кај тебе жената каква е , ама кога тогаш низ нос ќе ти го извади тоа. Кога се вративме од болница мм одма почна на работа и пошо свеки домакинка одма сабајлето дојде да го види бебето и да помогнела иако никој не бараше помош од неа. Викам ај и така си тука поседи со него да одам до аптека да купам нешто и она оди не се секирај ич и јас ок. Ама во таа аптека кај што бев немаше и морав до другата да одам и ме немаше дома се на се 40 мин. Мене ништо не ми рече и кога се сретнала со мајка ми и рекла оваа твојава пак си продолжува по старо , бебе има дома го остава за да оди да се кафосува по кафичите. Молам? Затоа сега ако го однесеме ќе го види , па вика зошто деца не го оставете испаднете си на раат , викам не треба мирно бебе си имаме. Веќе нејзе за ништо ни чаша вода несакам да ми даде оти од мравка слон прави.
Јатрвата моја спиеше со свеки 40 дена ако не и повеќе. Страшна работа. И тогаш не сфаќав зошто еве и ден денес не можам да сфатам. А маж ѝ во другата соба. Тогаш не одеше ни на работа, значи беше слободен, ај да речеш треба да стане на сабајле греота е, ама не бе. Секако мајката е таа што мора да стане да го нахрани бебето. И што потреба свеки да спие со мене? Јас искрено би се нервирала и би ми била повеќе од штета отколку од корист. Плус смета бе, незгодно ми е да спијам со неа, без разлика дали во ист кревет или само во иста соба. Ако ми треба помош преку ден тука е ќе ја викнам, иако не сакам, токму поради тоа наговорување после. Ко што рече членката погоре мене бебе мое ќе ми е задоволство да го гледам и чувам, а не едвај да чекам да се ослободам од него за јас да сум слободна. Имам маж, ако треба тој ќе ми помогне.
Него да не настрада свекрвата, ако на снаата и проработат хормоните и ако изуми дека маж и не е до неа Да се насмееме малку, да не ја тераме само озбилно темава
Јас целосно сама го поминав тој период...Сама го бањав, станував на секој шум или плач... Цела бременост барав искуства по интернет и читав, бидејќи знаев дека сум сама и нема кој да ми помогне... Иако не бев царски, имав голема мака со раната, бидејќи бев сецната... Муабетот ми е, кога се сака се' се може, се' останато е изговор @ilyan доказ дека поголема љубов од онаа кон детето нема
Офи те читам и те разбирам дека се трудиш да демистифицираш дека старава глуми жртва ама за ова дека неќе куќата уништена од војна да и се обнови за да се трупне некаде,што знам мутно многу. Зошто јас на нејзино место бидејќи сум многу емотивно врзана за спомени не би сакала еве и дијамантска куќа да ми дигнат и да живеам таму каде што имам лоши спомени и тоа од војна бре. Опрости ми ако грешам и грешно ја контам свекрва ти. Еве и поправи ме ако грешам. Само јас со моја емотивност ако се ставам во кондура на свекрва ти не би сакала да се вратам кај што ме изгониле и бомбардирале. Ништо лично немам кон никого на темава јас пишувам како осеќам.
Да спијам со свекрвата за да ми помага за мене е чиста болест. Многу си ги штедите мажите ете тоа ќе ви кажам. Па дека ако подстане да ви го подаде детето ненаспан ќе биде. Па тоа дете е и негово бре има да стане ако треба. Човече со свекрва да спијам, ми се згади сега.
Па јас пре некоја непозната би викнала зашто ќе си ја врши работата без приговори дека е платена за тоа отколку свекрва зашто кога тогаш ќе пререче дека ми помагала. И не можам да трпам некој да ми попува 24/7 и тоа што треба и тоа што не треба. Еднаш дојде и ми се замеша во успивање на бебе, а јас си имам свој ред и и реков да не се меша кога не е повикана. А маж ти извини фатен е во рацете и не можел да ти го подава детето? Сфаќам работа, ама ваљда не е на работа цел ден.
А демек ние што не сме имале помош од свекрва после пораѓај не сме мајки, сме оставале бебе да вришти? И како било, ти си лежиш цело време а свекрвата дежура и ти подава и враќа во креветче бебе? Не сум знаела дека постојат и вакви работи, ова без навреда ама е разгаленост и претеризам. И, утреден снаа како тебе ќе се жали од свекрвата дека и го граба, чува и воспитува детето. Ова е доказ дека не се сите свекрви лоши, туку дека има и снаи
Ајјде почнете каменување на @Ana_mk . Инаку по што видовте дека е лоша снаа? Па поарно лоша да е да и се плашат како вели офи откако вика и е лоша и сите и се плашат поарно живее. Ана напиша дека добронамерна помош од нејзината свекрва не одбива. Не смее ли да има добар однос со свекрва и и при тоа помошта што свекрва и ја нуди да ја прими? Не смее? Лоша е што прифаќа помош од свекрва и која може не е ко вашата свекрва и ко мојата слична.така? Секоја си знае најдобро што и помага а што одмага во животот.
Ти неможиш свекрва ти да а изтрпиш три дена кај тебе дома а не па помош од неа да бараш Штом не и е местото кај син и туку кај братучеди у други куки ни помош не барај од неа абе види нека ти даде господ близначиња свеки ке сака да ти помага ама ти неможиш три дена гостинка да а изтрпиш а не па да ти седе цело време