Aman zheno mozham da zamislam kako popreku go gledas deteto koga jadi  daj malce pokazhi milost i prema drugi deca..nedaj bozhe da si dochekash vaka i za tvoeto dete nekoj da pishuva.znajsh kako boli?
а оти пишуваш па нешто ке смениш ли? тебе тек допрва те чека тешко овоа е ништо у споредба со тоа шо те чека и детето не иде кај тебе си иде кај баба му да те поправам ако ти иде у спалната и да ти растура тогаш за таму е да ти растура у спротивно растура кај баба му и баба му треба да си собира по него ако на мајка му не и текнува
Zosto ne se odnesuvas I ti kako jatrvati pocni I ti taka da prais pa da vidat kako e. Cim svekrva ti se plasi od drugata snaa I pravi kako ona ponasaj se I ti isto. Ona sigurno od pocetok pokazala zabi pa sega I kuti. Te videle tebe kutis I te gazat. Od sto se plasis deka ke te izbrkaat?
Ама незнам како да ти објаснам дека деверот со жена му и детето не доаѓаат кај тебе на гости, туку кај родителите. Стави си го тоа веќе еднаш во глава, они нема да престанат да доаѓаат зошто ти така сакаш. И да, ќе доаѓаат и да јадат и да седат и да спијат ако сакаат, зошто не се кај тебе. Свекрва ми и свекор ми живеат со деверот, жена му и детето. Ние кога одиме на гости, одиме кај свекрва ми и свекор ми, со нив се договараме а не со деверот. Моите деца прљаат кај свекрвата, не кај снаата. Кога ќе растурат играчки, свекрва ми собира. Претходно беше обратно, деверот доаѓаше секој ден, си се договараше со мајка му не со брат му. Си доаѓаше на ручек, кафе, седенка, спиење пак кај нив, не кај нас, зошто е нивно а не наше. А ако мислиш дека со бебе ќе се сменат и ќе прават ти како што ќе кажеш, се лажеш, исто, дури и полошо ќе биде.
Taka idea i moite bratucedi kaj baba im, koga kje prereces kaj baba im se, a baba im na rabota. Ama oni kaj baba im se, kaj baba im jadat, a frizider zaedno se polni. Na krajot brakot na moite stradase od toa kaj baba im idat i od nemanjeto aber majka mi i tatko mi da se istavat od tamu i da bidat sami za sebe.
Оти она е трудна и е снаа и мисле дека коа она дошла невеста треба сите да и се тресат е во некои нормални фамилии и се тресат и ја гледат снаата ама еве овие се друг карактер уво ен ги боле а она си куте е додека си куте ке е така затоа или чисти и трај или придружи се на дружината и прај исто ко нив трета опција е настрана или развод
Ауу ако речам така одма ќе се навредат сите. После не можам да гледам намуртени лица околу мене, а како капак на се ќе ми дојде тоа што веднаш од наредниот ден ќе ми прават за инат уште полошо и ќе треба да живеам во пекол без никава подршка од никој. Штом мм се плаши да им рече можете да замислите како ми е мене и со какви луѓе имам работа. Ама знаеш ли ти дека само во тој случај доаѓаат кај свекрва ми и свекор ми а кога треба да се чисти тогаш викаат дека спратот е мој. Не ми се мешале. Паметни се тие, да не можеш на крај да излезеш. Мислиш јас џабе се нервирам наместо да уживам во бременоста и толку ми е лесно па си пишам овде? Пишувам зошто немам каде, немам на кој. Јатрвата на секое спомнува кога се работи за чистење секој својот спрат ама уште еднаш и ќе и речам. Секој во својот спрат кога секој ќе си живее на свој спрат а не сите кај еден. А добро да те прашам. Ете тие доаѓале кај баба и дедо. Зошто тогаш баба му и дедо му не смеат да појдат на гости кај нив и тоа во куќа што тие ја правеле и секогаш начекуваат клуч на врата? Зошто еднаш еве и јас и мм не појдеме таму? Зошто да чекам нивни гости? Тогаш кај свекрва ми доаѓаат? Цел ден се тука затоа. Старите требале да мислат малку и на другиот син и снаата.
Ама тоа сите знаеме дека никогаш нема да се смени. Ние пример сите сметки ги плаќавме и плус често и храна купувавме па тоа не го спречи девер ми да престане да доаѓа и да се бања, да јаде, да троши за фиксен и ред други работи зошто он реално кај неговите во нивни стан си доаѓаше, без разлика кој ги покривал трошоците. И да, и ние имавме караници се додека на мене не ми пукна филмот и не му реков на маж ми дека јас ќе си ја пакувам торбицата со или без него, без разлика што бев трудна. И јас трпев 8 месеци глупости, психичко малтретирање, навреди и што уште не се додека мене не ми дојде преку глава и се додека јас не се решив да се тргнам на страна за да си ја истерам нормално бременоста и да родам здраво и право дете, и во нормални услови да го чувам, да има нормална а не нервно оболена мајка. Што значи, џабе снаата тука пишува дека сите биле без осет, безобразни, вакви, такви кога проблемот си стои, пишувањњето тука нема да и го реши. Ок е некој да пише, да побара совет и да послуша за нешто барем, ама само да си пишам тука ко да ми е ова издувен вентил ама дома пак терам по старо и немам намера да се тргнам, епа малку ми е.
@Ccc123 А ти чистиш за нивни гости??? Извини, ама сама си правиш многу работи. Да им чистам за нивни гости!!! Не бе, нема шанси!!! Искочете со мт пред да дојдат гостите и вратете се покасно вечер. И утре цел ден кај твоите иди си, да ја видиш мајка ти за 8ми Март. Да не раскреваш и после гостите.
vo pravo si ti se i nie toa go znaeme dzabe ni objasnuvas samo nas ne ni e jasno oti uste sedis tamu. Vo pravo si 100 posto, moite da se trgnea sega kje bea zaedno. I ti da ne ti skisnelo da se spakuvas kje si trpela x period na krajot pak ke doslo do toa da se spakuvas, prasanje na vreme e samo koga. I dali sama ili so mt.
И шо ако се навредат? ке ти мо*а настрана? па шо дека се навредат и ти се навредуваш од нив па никому ништо
Pa zosto da se navredi ako I kazes da si raskrene posle jadenje? Ona jadela ona ke si raskrene nz zosto tolku Im se plasis koja e pricinata sto ke ti napravat? Ke ti kazam eve jas nesto mojot svekor e mnogu tezok covek buckalo nevideno e samo da isprovocira I da te iznervira e kutev I jas aj da ne se karam ama mi pukna film I pocnav da vrakam ne da se deram da vikam ama koga ke pocne taka odma presekuvam. I sega pocna pomalce da pravi taka. Ne znam sto tolku Im se plasis navistina.
@Ccc123 епа не мислеле, и не е единствен маж ти со такви родители. Он не мисли за жена му и нероденото дете, па они ќе мислат. Штом маж ти не мрда со мал прст, не очекувај од родителите негови нешто дека ќе сменат. А тоа што неможат да одат кај другиот син на гости, тоа си е до нив, они така си дозволиле, можеби па им одговара се да си ги пречекуваат. А ако е ваш спратот, тогаш треба сами да бидете, со клуч на врата. Ама очигледно не е ваш спратот штом е врвулица и еден тон народ сте на куп.
Akos e navredat uste poarno za tebe, kje se navredat kje ve nabrkaat od tamu i kje si odite raat pod kirija so maz ti pod raka.
Не би сакала многу да коментирам, зошто секоја приказна има две страни, ама зошто мислиш или според тебе треба/ло да мислат родителите на синот и снаата ако последниве се здрави и прави и работоспособни? Можеби твоите фрустрации се токму од таквите мислења и очекувања. Родителите се должни да им обезбедат средно образование и основни услови– колку можат до полнолетство на децата. Се што е плус е нивна желба а не должност па да треба.
И јас можев да седам, ќутам, собирам во себе и пукнам на крај. Ама побитно ми беше здравјето, мирот и најбитно ми беше на бебето да му обезбедам мир и спокој. Значи не фуфкав што растураат, не се лутев деверот што е постојано кај нас со девојка му, не се трескав од земја што јас иако бев трудна секогаш ручек се поставуваше кога ќе дојдеше деверот, без разлика што бев мртва гладна, деверот беше закон кај нас. И јас цели 8 месеци трпев и ќутев ама на крај решив дека таков живот и таква тортура не заслужувам и се спакував. Ама, маж ми ми даде целосна поддршка, дојде со мене, не застана на нивна страна, знаеше низ што поминувам и заедно пресековме. Ако останев и се жалев и кукав, кој ќе беше крив, тие што ме малтретираат или јас што дозволувам? Во секој случај јас...
Како што знаеле да обезбедат за другиот требало и за мм. Ај добро мм ќе живее со нив двајца,другиот настрана. Ама зошто морам да ги трпам и девер, јатрва и дете од сабајле до вечер. Буквално. Цел ден. Јас кога сум само со свекор и свекрва воопшто не сум нервозна, не се карам со мм, со задоволство и готвам и чистам и кафе им варам ако сакаат и по пет пати на ден, ама ова живот е?? Должна сум други да трпам, а имаат своја куќа? Да немаа ќе разберев, мора така. Ама ај за еден син посебно да си ужива со жената а за другиот ем со старите ќе живее ем уште 100 други ќе трпи. Тие џабе имаат обезбедено кога не му дозволуваат да ужива во првите години од брак. И кога секој ден ни е пекол. Не ми се станува на сабајле зошто знам што ме чека. Е до толку е работава.
Па предземи мерки тргни се настрана шо си се уплашила толку? види ја те разбирам дека е тешко да функционираш у таква средина ама ти не разбираш дека лошото допрва доаѓа ти жено планираш ли да скрениш од умот? значи не трај туку отварај си уста и очи и не им се плаши
Како што ти кажаа досега не мора да трпиш, твој избор е. И нивен што ете обезбедиле за едниот повеќе. Со нервози или расправии дома не можеш да смениш ништо. Ако не ти се допаѓа целата таа ситуација преселете се. А ако немате избор и средства, прекини со нервозите и помири се. Не си моментално во позиција да бираш или да поставуваш ред во дом што не е само твој. Ова со уживањето во бракот го толкувам многу неубаво па не би да отварам дискусија. Ако бараш совет: намали со желбите и очекувањата од други и превземи сама нешто да ти биде подобро.