Зошто неубаво? Не е нормално според тебе секој да сака да си има мирен брак или осуден е некој да трпи психички тортури? Како пиша, како да не смее жената да си ужива во бракот.
Не, туку дека некој друг треба да има обврска да направи младиот брачен пар да ужива првите години во бракот, во смисла обезбеден дом, средства, евентуално најдено добра работа на двајцата и сл. а не тие самите. И кажав дека секоја приказна има две страни и јас не можам да знам дали се работи за психичка тортура или не, затоа не навлегувам. Ама можам да коментирам дека според мене проблемот е во како што пишав очекувањата.
@Ccc123 кога веќе чекаш да се породиш таму и знаеш дека ништо нема да се смени туку пак по цел ден ќе бидат кај вас мој совет ти е земи со бебето и качи се кај нив. Кога ќе прават гужва и галама не се карај туку со убаво речи им "бидејќи вие и така сте кај нас и бебе неможе да заспие дајте барем јас ќе одам горе да го успијам а со него и јас ќе одморам " и така почни да им се тупнуваш и оставај се како и тие кај тебе, качи си јадење со тебе и остави ги трошките. Понекогаш мораш да се симнеш на нивно ниво за да сватат што прават. Инаку често пати го спомнуваш детето на јатрвата и колку повеќе имаш замерки околу него толку поголеми проблеми ќе си направиш. Прво малото не е виновно туку мајка му што така му дозволила, не е ни баба му виновна зошто изгледа и е прво внуче а и си го сака многу па како и да е се ќе му дозволи без разлика кој колку и да се буни. Второ никогаш ама баш никогаш не меај деца во кавги и препирки, вака ќе те сватат дека имаш против детето нешто и никогаш нема да ти простат. Кога малото прави така и остава се ќе го викнеш и убаво со милост и убаво ќе му објасниш дека децата треба да се играат но и сами да соберат, дека и другите деца во градинка сами собираат бидејќи така е културно, кажи му дека стрина има големо меше и чека бебе неможе да се наведнува. Кога седнало да јаде кажи му дека треба крпа да стави на масата и откако ќе се најаде заедно ќе ја истресете. Во очи ми влезе и муабетот кога малото ти ја пипкало чашата за вода ти си се налута си ја истурила и друга си наполнила. Тоа е ок ама тогаш кажи му дека стрина поради бебето мора да пази што пие и што јаде и сликовито опиши му. Сето тоа што го правиш го гледаат и свекрва ти и јатрвата а и маж ти. На мт сепак му е внуче и никогаш тоа нема да се смени. Кога ќе види и мт дека ти сетрудиш и околу вничето и го учиш на убави работи ќе свати колку мајка му не му обрнува внимание и не го воспитува. Нема полошо од тоа некој детето да не ти го сака и игнорира. Децата не се виновни. Јас без разлика колку и проблеми да имам со некого несакам да мешам деца а и моите кога ќе ги замешаат во муабети не простувам.
Јас пак разбрав да ужива во смисла на психички одмор и да има мир во животот со маж ѝ. А не дека чека некој да и обезбеди дом или којзнае што друго. Е веќе од оволку мислења ако не примети дека психички ја напнуваат жената, не знам...
Приметив дека она се напнува психички, а причините за тоа ги знаат само инволвираните. И приметив и дека и е криво дека на девер и му имаат направено посебна куќа а на маж и не. Не ја обвинувам, тоа не е во ред. Ама наместо да се помири со тој факт и да превземе нешто со маж и конкретно она само обвинува и се иритира. Тоа нема да и смени ништо.
i mene bi mi bilo krivo ako roditelite na maz mi obezbedile za brat mu a za nego ne, i toa kje go sfatam na svoj nacin, zatoa sto i jas sum roditel na dve deca i ako imam da dadam na ednoto kje dadam i na drugoto, ako imam samo za ednoto, podobro nema da dadam na niedno, otkolku samo na ednoto. Sama sebe kje se izedam ako napravam takvo nesto. Ako imam na ednoto da mu kupam primer stan a na drugoto ne, podobro nema da kupam na niedno, tuku kje im gi podelam parite podednakvo pa neka pravat sto sakaat. Tocno e deka toa e nivni licen izbor na koe dete kolku dale, ama isto taka ne e ni vo red, moe mislenje pred se kako roditel na dve deca. I ne bi sakala od niv nisto da zemam ako se najdam vo takva situacija, duri ni taa milostina sto vi ja davaat vo oblik na kakov takov krov nad glava ne bi ja prifatila, podobro kje odam i pari pod kirija kje dadam otkolku da zemam necija milostina. Sinko tebe eve sprat, a za brat ti nema veze on moze da se tutkatuka so nas so zena mu i deteto. Epa ne fala, milostina ne prifakjam, ni pa nekoj da me pravi pomalku vredna od nekogo.
Оф топик малце. Признај си дека се замараш со свекрвиве намерно болките да дојдат Провокација свекрва
ka Ко ке ги сетиш дека идат горе ти слечи се гола и излези така пред нив,и оп ке се усрамат и би требало од тогаш без да тропнат да не ти влегват или темпирај го некако времто на сред секс да ве начекет можда ке им паднит незгодно Ми се имат случено таква ситуација само шо свеки стварно имала потреба да се качит горе тропнала ама не сме слушнале и на несакање не виде. Од тогаш на тел.ни титкат дали е слободно [/QUOTE] lele gabe e se ko dolu duri ne ni bese napraven spratot 3 4 pati ni imase vlezeno na sred seks i gabe e i plus mojata svekrva mi e mn ljubomorna ako jas se guskam so mazot i taa pocnuva so svekorot i deka imam i dever nego se i mu kupuva a na soprugot moj nisto i ako se slikam jas so mazot taa istoto go praj so drugiot sin ne znam nikako ne mozit da se promenit samo ako sme skarani so nejze e togas nekacuvat gore i na sekoj muabet so mazot se vmesuva vo muabetot se znajt so imam gore vo spratot se mi cepka sama si zema so saka lakovi se.i so i da fram vo kanta taa cepkat vo kantata i go zema nazad.pred nekoj den najdov cel najlon gaki prsluci hulahopki so sum gi frlila gi imase pribereno abe zivi katastrofi zato najubo so podaaleku to poubo ama ko ke nemas uslovi toe plus nie kebidime vo eden dvor
Isto kako mojata ke pukne od ljubomora be pa i zolvata e ista sekogas gledat za na nesto koga odime da se doterat poubavo nemoj jas da bidam poubaava boze sacuvaj ej gluposti da mozat u spalna so mazmi bi spielee
@Ccc123 зошто твоите не ти обезбедиле куќа/стан? Како не мислеле на време? Ете сега ти се нервираш... Многу сте напорни со тоа старите па старите и мерите кој што и како, како што разбрав едвај нашле пари за вториот спрат, односно го правеле со кредит и веројатно е ствар на договор кој ќе седи со старите. Ако немал за уште еден зар требало ич да не прави? Не правам лице кога велам дека не ме интересира колку планираат да дадат на золвата, а колку на маж ми, нивни пари и имот секоја фамилија си знае и си има свои математики. А да ме интересира кај моите колку и што ќе поделиме... Разбирам све ама ако се напнуваш за кој колку дал, дали дошол деверот, внучето, чистиш по сите, отиде младоста...
Море најкриви се старите. Или исто дади или ич. Вака си ствараат омраза меѓу децата. Да не се правиме толку толерантни, ви се молам. Вие не би се нервирале секој ден да имате гости, макар тоа да се брат и сестра? Идат кај бабата на нивното дете да, ама осет бре малку. Да речат не се сами, ете со снаа, син се. Јас да знам дека сестра ми и зет ми живеат кај моите би идела на гости со осет,а не цело време таму клепната, дека нели и мене ми е мајка. Ама на тоа не помислувам. Зошто ја сакам сестра ми и и посакувам спокој. Осет бе луѓе..Разбирање елементарно. Дај ако живеат со старите, нека цркнат. Јас би заминала од таму и очи да не им видам ни на старите, ни девер, ни на јатрва. Штом они немаат осет за мојот брак кој ги врати. Мажот ако има муда и ако ме сака бујрум, ако не и тој у три лепе... Никој нема живот за играње мајтап.
Ама кога гледаш дека нема никој осет и дека е така како што е или ќе престанеш да се замараш за нешто што не можеш да го смениш или ќе си засукаш ракавите и ќе си бараш чаре. Јас не се правам толерантана навистина не сакам да навлегувам во фамилијарни математики секој си знае со своето како. А да не би живеела ни ден како што живее членкава...
TRebalo. Podobro podeli im parite na dvajcata podednakvo i resena rabota. Vaka sto, edniot e sin drugiot sto e, kuce? Jas imam sin i kjerka pa ako imam da dadam na sinot kje dadam i na kjerkata, kje gi rodam ili stvoram parite, ama nema da go skratam ednoto dete na smetka na drugoto. Ili na dvete deca ednakvo, ili na niedno nisto. Vaka samo decata kje se zamerat izmegju sebe. Sestra mi zavrsi fakultet, so sudni maki, vo nikakvi uslovi, ama go zavrsi. Jas za seto toa vreme mudro cekav, ne barav i ne azdisuvav zosto mi bese jasno deka mora da zavrsi. Ama sega otkako go zavrsi majka mi se osekja dolzna deka treba i mene da mi dade, i mi dava i me pomaga koga kje mi zapne, nikogas ne mi rekla nemam. a na primer sega, sestra mi da zavrsese fakultet a mene da me pustea taka ko pusto govedo po svetot, i koga kje im pobarav da mi recea ami kjerkko jas nemam, neznam kolku ubavo kje se osekjav. Ko svekrva mi sto ne podeli mene i jatrvata, za nea ima, za mene nema. Jas pomalku snaa od nea, maz mi pomalku sin od drugiot. Ne e vo red, i maz mi neubavo se oseti, avtomatski mene me napravi pomalku vredna, a jas ne dozvoluvam na sebe takvo nesto.
Нормално. Ама членкава очигледно не го разбира тоа. Мислам рече од ко ќе се породи ќе замине, ама гледам заборави на тоа. Живот никаков таму, поддршка од мажот јок, а уште им седи.
@Offspring А кој пари да ги подели тие од кредит? Кредитот е наменски... Крај краева бе луѓе нивни пари и нивни одлуки... ако не и чини на младите не се врзани.
nikoi. poarno nemoj nisto otkolku na ednoto dete se a na drugoto nisto. ne se vrzani de, ama ne e vo red. toa ti kazuvam jas. ako mislam deka sum sposobna dvete deca da gi obezbedam stanbeno kje si gi zasukam rakavite, ako mislam deka sum sposobna samo ednoto da go obezbedam, poarno nema da obezbedam niedno. namenski ne namenski, znam jas toa se, ama poarno nemoj nisto, otkolku da gi dvois decata. Ednoto dete drugoto ne e dete, nego majka ne go rodila. Abe aj. So najmnogu mrazam e razdvojuvanje na decata. Aj so gi razdvoile uste pa i go cedat edniov so e tapco vo prikaznava.
Луѓе, ние сега размислуваме така и реално сите така ќе правиме кога ќе пораснат децата, за сите подеднакво. Ама, стариве се од друго време и они не гледаат баш дека треба на децата подеднакво се да им се даде, па ние макар главата од ѕид да си ја мавнеме. Гледам по моите родители колку неправди се направија од тоа делење на имот, браќа и сестри очи несакаат да си вида,за едно дете мајка, за друго макеа. Ама, не живееме во бајка, таа е реалноста. Старите нудат заедница, со сите згоди и незгоди, а младите или ќе ја прифатат и ќе играат по нивни правила без муртење и наоѓање маани и делење правда или ќе си излезат од зоната и ќе си ги засукаат ракавите и ќе сторат нешто сами. Јас и маж ми можевме да седиме во заедница уште, ама решивме да не чекаме старите да ни дадат зошто маж ми го следува туку станбен кредит цел живот сами ќе плаќаме за мир да имаме. Ете толку е просто.
Ама не е во ред децата да се дискриминирани. Ќе го напишам мојот пример. Свекрвата и свекорот на едниот девер му купија куќа, а на другиот стан. Маж ми си остана со прстот во уста. За него нема. И нема ни да има. А свекрвата вика - На вас татко ти нека ви помогне. Тој филм нема да го гледа. Со маж ми често се расправавме на оваа тема и јас му кажав многу пати - Се додека твоите не дадат пари, ќе плаќаме кирија. Ако маж ми дозволува да го прават будала, јас не дозволувам. Скоро 7 години плаќаме кирија и ниту еднаш не се заинтересирале како да помогнат. Не е проблемот со неа само тоа што си го пика носот секаде, туку и тоа што е неправедна.