Кога ја читам темава имам чустви дека сѐ уште сме под турско. Па мм не смее да ми забрани да одам кај сакам, вклучувајќи ги и моите, не пак свекрвата. Кои се они да ми одредуваат и да ми мерат со кого бебе поминува колку време? Абе страшно кои психички глупости ги трпите.. А за тој т. Н маж нема што да се коментира. Не бил тој ни за жена, ни за дете!
Точно така. И јас истиов муабет му го правам на маж ми ама џабе. Не се поправи и не. Мислев дека кога ќе има дете ќе се посвети на нас ама сега е уште полошо. Порано ме бранеше, беше на моја страна сега и кога не сум во право и кога сум тој е на страна на мајка му и уште ми вика ќе се разведеме ако не ти одговара. И да се разведеме. Сеедно ми е веќе. Подобро сто пати. Вчера кога плачеше малово влезе свекор ми и вика ајде носете го на болница. А таа ќути не кажува дека го скубнала за да зборуваат после дека секогаш кога ќе се вратам од кај моите тоа плаче. Па таа зеде да го мие со крстена вода. И претходно кога се вратив од кај моите го миеше и сега. Ама јас глупа ќутам требаше да и речам ако има нешто кај моите ќе плачеше туку еве овде од нив плаче дека и јас нервозна сум кога сум тука.
Ова е застапено по селата. За жал, се уште им сфаќања од типот дека снаата треба да ги слуша свекорот и свекрвата и нив да ги смета за мајка и татко. И да ги вика мамо и тато. Порано снаата немала право на глас. А во денешно време никој никого не трпи. Маж ми да ми забрани да одам кај моите, т.е. кај татко ми?! Мало сутра. Свекрвата еднаш ми искоментира - Јас сум ја слушала мојата свекрва. Има и ти мене да ме слушаш. Многу си дава на значење жената. @Ccc123 знаат твоите за проблемот со дотичната?
Ne veruvam vo ova. I mene mi bese situacijata vojska da angaziram so dveve ama sama si gi iscuvav. Eve sega se vrabotiv, gi dadov vo gradinka i gotovo. Nikoj ne MORA da mi gi pricuva. Na glava kje zastanam ama kje najdam nacin ako treba i kje go svrtam svetot naopaku.
Знаат. Тие веќе не сакаат ни да доаѓаат овде зошто еднаш свекрва ми од околу муабети ми правеше како некои родители ги учеле ќерките да се караат со свекрвите, па како луѓето со кои сега живееш, т. Е таа свекор јатрва девер биле поважни од сопствените родители. Јас во нервоза им кажав дома и веќе ништо не е исто како порано. А и мм почна поладно да се однесува со моите инаку многу пријателски однос имаа ама ете љубоморна мајка што може да ти направи.
А што ќе ти е свекрвата да ти помага за детето кога плаче? Не можеш сама? Си пишала дека не ја сакаш, ни таа тебе. Па што ќе ти е ондак. Мене свекрвата ако не ме сака(а и не ме сака баш), не очекувам помош бре. Сама се снаоѓам. Дете во дубак, јас си средувам дома. Не ќе ја викам да ми држи дете, а јас да зачистам.
Зошто трпиш? Свекрвата еднаш се дрзна да ме понижи што сум без мајка и едвај се воздржав да не ја испратам во мајчина. Маж ми после тоа си доби опомена од мене. Следен пат ако и се случи такво нешто, има да ја искубам за коса. Премногу си дозволуваат. А зошто некој период не отидеш кај твоите?
Не знам како може да дозволите да ве газат така. Мојава едно време пробуваше да соли памет, ама ја ставив на место и сега мисли пред да каже нешто. Маж ми ме поддржува секако, ама да беше поинаков во овој план дефинитивно не би биле заедно. Имам пишувано за ова низ темиве и пак ќе пишам, еден живот имам и ќе се трудам од петни жили да го поминам среќно покрај тие кои што го заслужуваат моето внимание. Свекрва која не знае да се однесува како нормален човек? - чкртната од список на блиски луѓе. Па уште свое дете да ѝ оставам на чување? После да се нервирам кога детето ќе поприми нивно однесување? Не, фала. @Ccc123 покажи дека не те интересира што мисли свекрва ти, игнорирај ја. Не ја викај да го чува детето, макар и да немала време да јадеш, не ѝ го давај тоа задоволство. Маж ти ако не застанува на твоја страна исто покажи му дека не те интересира. Ти спомнува развод, ок, покажи дека можеш без него. Те уценува само, мисли имате дете па ќе те користи, нема каде да бегаш. И да одиш кај твоите почесто, ако ти се блиску тогаш секој ден, за инает. И биди си среќна, весела, не покажувај слабост. Какви луѓе има безобразни!
Таа попладне работи нешто, држи некои приватни часови по 2-3 часа само и плус додека да отиде и да се врати мора некој да го причува. Маж и одбива да го прави тоа и цело време гледа кај мајка му негова да го прати а за нејзината мајка се бунат ако помогне, како љубоморни да се и да сакаат да ги изолираат нејзините.
@Ccc123 poslusaj me nesto. Svezo si porodena, site te nerviraat, ti se mesaat itn. Aj ti probaj pa ne gi registriraj. Ete koga vekje si resila da ostanes vo brak i da zivees so niv tamu, probaj na toj nacin sto nema da gi registriras voopsto. Stani nautro, jadi, spremi dete i nadvor. Vremeto e ubavo za setanje na bebeto nema nisto da mu bide. Jas moite vo najgolemata zima so snegovi se rodija, na nepoln mesec gi setav vo kolicka i bevme na planina. Znaci stani nautro, nikomu nisto ne zboruvaj so se vika teraj si magareto, lagano poleka, spremi se, doteraj, nasminkaj, doteraj si go bebceto, zemi si nekoj denar za negde da se napies kafe i trgaj. I sekoj den taka. Kje ispocrkaat od zort i maka koga kje te vidat takva. Sega uste imas vreme da se doteras bebeto e malo i vo glavno pogolemiot del od vremeto spie, pokazi im deka si svezo porodena, ama deka si GOSPOGJA, so svoeto bebe. Toa kje gi zaboli povekje od bilo so. So nasmevka na liceto i glavata gore dignata, izlezi si od doma i nikomu ne polagaj racun kade si. Setaj, ponesi za bebeto se sto ti e potrebno, kje sretnes majki edno cudo vo park so deca, moze so nekoja i kje se sprijatelis, jas vo tugja zemja dojdov, edno cudo prijatelki najdov na ovoj nacin. Takvoto odnesuvanje tvoe ladno sprema niv, uste i koga kje te vidat sredena doterana, kje gi izede. Vaka oni te jadat tebe, sedis doma i te nerviraat namerno i zabavno im e. Svrti ja zabavata od svoja strana, neka se izedat zivi. Jas pocnav taka da pravam, i se sto e ubavo odma na FB go stavam da vidat site. Kade sme bile jas mm i decata slikani zaedno nasmeani i doterani, pa mi kupil mm poklon za godisnica ili neznam sto i toa slikam i stavam, ete se vrabotiv pred nekoj den i toa na rabotno mesto koe go sakam vo najubavata cvekjara vo gradot i staviv na FB vo zivoten nastan so golemi bukvi deka sum pocnala da rabotam i kade. Neka vidat site deka MOZES, sama, ama mozes. I kje ispocrkaat. I svekrva i svekor, i jatrvata od zavist kje pozeleni, a maz ti moze i kje se nauci da te ceni koga kje vidi deka i bez nego funkcioniras i te kako i deka i ponatamu si ubava, svoja i mokjna, dama i gospogja. Koga kje si dojdes doma, radosno raskazuvaj mu kogo si sretnala, so kogo si razgovarala, deka si steknala nova prijatelka, neka vidi deka ti imas i svoj zivot i svoj krug i pokraj nego. Bidi pobednik, nemoj da bides kukavica. Za moe dete nikoj nema da mi kaze kaj kje go prakjam. so dva zbora se resava toa, jas go rodiv, jas se cepatev jas go nosev i jas kje odlucuvam koj kje go cuva, ako sakas, ako ne sakas taka togas rmbaj sam ko konj jas dete doma kje cuvam, i dovidjenja dzaci. Da vidis kako kje kjuti ko zaliven.
Може навистина несакајќи го скубнала детето, сигурно не е дотолку да ти го оскубе малото со намера. Ти си ја направила лом и очекуваш повторно да дојде да го чува и да ве дружи кога плаче. Не е во ред и јас да сум на место од свекрва ти, по добиена таква опомена од твоја страна, нема да се пикам повеќе. @Ccc123 мажите треба да бидат со нас, не велам не, но кога не сме во право, а секој човек греши, треба да го укажат тоа, но насамо, за мајка му да не земе сила уште повеќе . И тој да згреши према твоите, нема да му укажеш? Овој пат мислам дека малку претера.
Eve vi eden sovet za site vas koi ste izgubile samodoverba. Za pocetok. Sedni i tivko sama na sebe reci si " Jas sum ZENA". Ama probajte zborot zena da go izgovorite sto povekje mokjno taka da zvuci kako da e toa nesto posebno i nad se. Jas, sum ZENA. Zenata moze se. I sekogas koga kje se pocuvstvuvate mali i bezvredni, povtorete si go istoto. Ti si ZENA, koja rodila, koja znae sto e bolka, koja saka drugo bitie povekje od sto se saka sama sebe, bitie koe go donela na svet i za toa bitie e spremna so zabi da se bori, ko LAVICA. Bidete zeni, bidete borci. Bidete jaki i svoi.
Прво честитки да ти е здраво и живо малото!!! А сега да прејдам на главното,тебе жено умот не ти идат!! Ке се разведиме? Ајде бе одма сега излегвиме ојме кај адвокат се потпишвиме и суратот да не ти го видам појке! Мочко еден помочан!!! Абе тој многу силен вака,наместо да те чуват ко капка на дланка тој се дрзнал мајтап да си играт!?? Абе има да го залепам ко комарец и не ке ме видит појке ни мене ни детето! Јас не те разбирам шо толку си видела во него па си се залепила ко пчела за медот!?? Абе ако немат тој карактер и вистински приоритети во животот ако сакат и принц нека е! МОЧКО!!!!!
Некои „свекрви“ уште не можам да ги разберам...Па нели и тие некогаш биле снаи, ако трпеле тортура знаат како е и ако се при здрав разум не би го правеле истото. АМА, „koлку људа толку чуда“....Страшно.,
Мојата немала свекрва, но имало некоја стара баба, па оваа фатила и маж и т.е свекор ми си го однела домазет. Најмала ќерќа е па научена се по нејзино да е. На почетокот од почит се трудев, но потоа кога ги запознав убаво какви луѓе се, игнорирам и не молчам. Иако некои постапки од такт ме вадат и нема цел живот да ги заборавам. Но, среќна сум што сум далеку од нив, и најважно ми е да ми е убаво со маж ми.
Мојата имала свекрва само 3 години. Патот и бил слободен после тоа. Немало кој да и се меша околу воспитувањето на децата.
Еве денес дојдоа моите да го видат малото и влегуваат тие се начекаа со свекрва ми на врата таа се поздрави и се затвори во кујна. По некое време влегувам јас да земам чаши и таа и јатрвата зборуваа нешто и кога влегов престанаа. Мислам очигледно е кога некој зборува. Се познава и по фаца и по однесување кога ќе им влезе некој на сред муабет. И после продолжија демек коментираат нешто од на тв. Излегов јас и свекрва ми појде по јатрва ми. Намерно појдов да видам кај е. Беше појдена кај јатрвата и легната на кревет. И се има жалено не може да си одмори демек од моите. Гнаса. Сигурно виде дека појдов таму и ете ја по некое време доаѓа и вика дека била на тераса да виде нешто хаххаха. Греота. Сама си се мами, а и со тоа докажа дека сум во право за тоа што го мислев. Дојде мм и му кажав, ко ми скокна јас сум и забранувала на мајка му да оди кај јатрвата,јас будала ваква таква. А јас само сакав да му докажам како се однесува кога ќе дојдат родителите на јатрвата а како моите. Никогаш не легнала кога се тие тука. Веќе очигледно е дека и сметаат и еве пишувам и цела се тресам од нервоза а имам дете за гледање. Ако денес не ја направам лом и еднаш за секогаш да раскрстам со неа никогаш.
Κога веќе гледаш деκа маж ти не те подρжува и аκо веќе не саκаш да ρасκρстиш со него тогаш баρем не го мешај за да имаш ρаат баρем со него. Ваκа изгледа κаκо сама да си ги баρаш пρоблемите.