Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Значи ти си свежо породена? Епа нека ти е здраво и живо бебенцето.

Периодот после пораѓајот, некогаш и долго после пораѓајот, е особено тежок за родилките. Не за џабе има и дијагноза пост-породилна депресија.

Прв проблем ти е што си целата со избуричкани хормони, втор, што живеете заедно. Најбитно за тебе е да се релаксираш што повеќе, а ќе ти биде многу тешко, се додека си во нејзина близина.

Мажите кај нас, многу често се научени, дека жените треба да ги извршуваат домашните обврски и тие околу децата и затоа се однесуваат како де се фатени. Исто и жените, од мали се хефтани в мозок со тој муабет, дека како жени треба да прават се' во домот и околу децата и зато си ти далеку поспремна од сопругот за целата ситуација. Рачунај го него, како дете, кое доправа треба да го воспитуваш.

Сето тоа се надминува, со време и соочување со проблемите, но најлесно и најбрзо, со раздалеченост. Физичка. Ако имате можност, исселете се од таму и сами живеете. Тоа има да ве прероди.

2. Offspring

Offspring Форумски идол

A?
    Nejkel da odi da kupi za bebeto nesto?
    Nejkel?
    Zosto ne go prasas vaka, "siguren li si deka nejkes, aj razmisli uste ednas dali nejkes, dodeka so ubavo te prasuvam i imas vreme da se predomislis?".
    Nejkel...
    Koga kje ja naostram facava samo uz dodatno "MOLIM?" Ima da prasa dali treba samo peleni da kupi ili uste nesto.
    Ve zamisluvam ko nekoi plasipicki sednati vo kjos od soba pogolemiot del od vremeto. Majke mi. Do tolku da neznaes da se izboris za sebe, ova ne e vekje za zalenje, neznam za sto e.

CameliaMiller, kim.k, Glasna and 13 others like this.
  3. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Е да си здрава и жива
    И сега најбитното
    Шо уствари бараш ти у таа кука ?
    Кога и маж немаш шо бараш таму?

Glasna, eli25 and zalosna like this.
  4. Offspring

Offspring Форумски идол

Jas pocnav da mislam deka nekoj ne trola, majke mi, pa ne e mozno nekoj tolku mnogu da ne se saka sam sebe. I da ne saka da si pomogne sam na sebe. Nema, trol e ova garant.

5. Luna91

Luna91 Популарен член

И јас истото го помислив. Или е трол или мазохист. Таму магарица да врзеш не би издржала, а не жена. И не го зборам тоа поради свекрвата, туку поради тој алдупот.

CameliaMiller, eli25 and SummerGirl like this.
  6. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Јас па мислам дека госпоѓава сама си барат проблеми и стварат негативна атмосвера,можда досадно и е.. Кој да ја знајт.. Јас денес можда со свеки лом ке се напрам,ама шо потреба да му трубам на мм,си идат уморен од работа и уште јас со глупости да го замарам.. Си знам сама да се бранам и фала чао. Го пукна чоекот секој ден со глупости па му се имат смачено! Неместо да си го пречекат најубо со кафенце,едно друго,да му е милина да си дојт дома кај жената кај бебето да си поиграт,да си поуживат таа го напнуват 200 на сат па одмилено му е на човекот! И јас го обвинував него,ама сватив дека сама си е крива! Изгледа не знајт како требит да се понашат па кој стигна мајтап ја играт! Секој според заслуженото!!

7. WildMk

WildMk Форумски идол

Стварно немате сретнато вакви луѓе? Има бе. Има со тони. Реален проблем е ова на жената во Македонија.

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Што не ја пречека тој со кафенце? Ај не ја обвинивајте... Свежо породена жена е нежна ко пиленце.

alana, VladeMila and Skorpija25 like this.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Ама она сама си го бара. Што има на мажот да му труби секој ден што направила свекрвата, што направила јатрвата. Јас да сум на местото на членкава, за инает ќе седнам со нив кога седат и они две и ќе правам муабет. Нека видат дека не љубоморам и слично.

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се додека е вака нежна, ја разбирам. Премногу е емотивна сега.

VladeMila and Mari-Ja like this.
  11. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Na sekoja koga ke se porodi i treba plus vnimanie ljubov neznost, a ona sirota samo na gluposti naletuva i nikoj ne ja razbira.
    Mislam deka e tuka problemot. Vo mazot, edna tava zeska si bara.

12. Aneta92

Aneta92 Популарен член

@Ccc123 значи стварно неможам да сфатам. Уште бременна кога беше пробувавме да помогнеме некако и сфативме барем поголем дел од членките дека проблемот е во мт.
    Е сега се роди детето и се е покомплицирано , а и тек ќе биде , ќе биде како што пишуваше друга членка ќе ти го земаат од раце ,фактички со 0 нема да те множат.
    Е тогаш ќе видиш што се нервози.
    Жено земај парталите и оди си кај твоите, и да немаат можности за некој месец ќе почнеш да работиш и ќе се средиш некако, твоите на патот ли те нашле.
    И да ,преувеличуваш во врска со последниот проблем за свекрва ти , јас видов друг проблем мажот ти не се грижи за вас, да нејке да го земе или да нејке нешто да купи за детето очи ќе му извадам. Сама ли го правев тоа дете , кога си дојдовме од болница првата недела мм поненаспан беше у случај да не ми треба нешто дежураше вакви капки за грчеви такви , а он да несака да оди.
    Јас искрено уште се чудам и твоите како те оставаат таму со еден да го наречам незнам како залепен за мајка му.

13. forumce

forumce Форумски идол

@Ccc123 Што има твоите да се осеќаат запоставено од нејзина страна кога тие доаѓаат да те видат тебе и внучето? А да ви квакне и да не дава друг да го земе детето, тоа подобро ли е? Јас ич не би се замарала со тоа дали таа ќе седи со моите и мене или не. Подобро да не седи отколку да седи и да кажува што треба и како. Поголем проблем е тоа што маж ти не се гриже за тебе и детето, што не сака да го чува и да му купи се што треба. Ти си дојдена во таа куќа заради него, а не заради мајка му. Од тоа клеветење на мајка му можеш само односите со мажот ти да си ги расипеш, а веќе гледам и дека е дојдено до тоа. Наместо да си ставаш на ум кој што рекол и направил, разговарај со маж ти и кажи му дека има дете за гледање, дека ти не си го донесела од дома тоа дете и дека е и негово. Кажи му или ќе се грижеш за детето и мене или нас нѐ нема. Поради твојата опседнатост со мајка му не гледаш дека имаш поголем проблем

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Баш поради тоа и толку се нервира со свекрва и', бидејќи кога со мажот не ти чини, свекрвата уште помалку ќе ти чини. Треба да се тргнат од таму двајцата. Здравјето ќе си го земат вака.

CameliaMiller, CaraMia, Paka and 5 others like this.
  15. zalosna

zalosna Форумски идол

Mozhi se sitnichari i roditelite od chlenkava..pa posle i trubat kako ete svekrvati ne sedna so nas.pa posle clenkava odi kaj mazje se zhali i taka se odi vo krug..rasparavii kolku sakash :( chlenkava treba da pochni da bidi postabilna i da ima svoe jas :|

16. forumce

forumce Форумски идол

Па да,ама како би била кога нема поддршка од маж и. Таа се боре ем против свеки ем против маж и. Па и тој до толку незаинтересиран. Не знам. Ем ја жалам ем до некаде и сама е виновна

17. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Ич не ти треба да ти чмае на средина, да ти дели совети и да ти се граба за дете. А ти најпаметно ќе постапиш ако почнеш тактички да и тераш инает. Викај си ги твоите цело време, смејте се, разговарајте и само чекај нека ти пререче а кога ќе го стори тоа тогаш ти почни да си одиш кај нив, цело време седи таму додека е маж ти на работа. Човек секогаш е посилен кога има поддршка, разговарај со домашните и договори се да ти помагаат, нека не бараат влакно во јајце кој како ги погледнал и да се лутат без врска. Сама реши ги проблемите, тој мајкарот не го мешај оти така само и се прави ќефот кога тој застанува во нејзина одбрана.
    Ова ти го давам како совет во случај да решиш да останеш. Јас лично ни пет минути не би останала со некој маж кој мене не ме поддржува, си собирам работи и дете и си одам. Е да видиш како нема да им биде сеедно и како внучето ќе почне да им недостига за кратко.

18. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Па затоа пишав лош маж. Тој да се постави правилно нема да има проблеми.

WildMk likes this.
  19. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Ме насмеа ама во право си :D

Zaljubena26 likes this.
  20. tessie

tessie Форумски идол

@Ccc123 крајно време е да почнеш да покажуваш заби. Ама на права адреса. Не си дете не ти треба посредник, ако мт не е таму да ја слуша не е ни за тебе. Место да му прераскажуваш секоја расправија (ова не на маж, на светец би му се смачило, значи алергични се на ова) искористи си ja истата привилегија и одбрани се, како мт да не е таму како што и е.
    А за грижа за дете од негова страна, тука мора строго со него, нема компромис тука.

Last edited: May 4, 2018
    CaraMia, SummerGirl and Skorpija25 like this.