Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

@Ccc123 најголема грешка ти е што се жалиш на мт. Брани се сама и возвраќај со иста мера па после свекрва ти нека се жали кај мт. Ќе се пожали неколку пати и на мт ќе му пукне филмот што постојано се жали па ќе почне да ја опоменува. Сменете ги малку улогите. И доста се споредуваш со јатрвата зошто е очигледно дека си љубоморна на неа. Незнам што толку ти е мило да си во нивно друштво и да бидеш ти таа подобрата. Јас би одбрала да сум најлоша за сите а најдобра за мм и децата.

CameliaMiller, Luni, tessie and 8 others like this.
  2. alana

alana Популарен член

Да си одиш кај твоите, нека му се јавува таа на маж ти и нека му досаѓа....вака тебе и сама ќе ти биде многу полесно,не ти помагаат...само како муви ти се мотаат....Ако дојде маж ти да те зема од кај твоите не му тргнувај веднаш...чекај ова ќе правиме, она ќе правиме и касно за да се вратите....ќе му биде срам од твоите...вклучи ја и мајка ти тука...зете останете уште малку, вака така. АКо ти префрли дома...ќе му речеш зошто дојде одма по мене, јас сакам да си поседам и да се видам со моите...кога ќе треба за назад ќе ти се јавам јас да дојдеш. Арно ти пиша една членка кога имаш поддршка полесно е. Ти сакаш се да споделуваш со маж ти и се да му кажеш, ама со таков не може така. Него цел живот му е пикано во глава изгледа дека како мајка што знае никој не знае и мајка секогаш е во право....дури и ќе се разведе, не му е проблем...и не му е гаље ни за дете, оти мајка му е на прво место. Тој е цар во очите на мајка му не треба ни виљушка да поткрене, не па за дете да испазари...ти сега слуга го правиш го распраќаш наваму натаму (како приказната што беше). АКо МТ не се свести, големи маки ќе тргаш.

CaraMia, Skorpija25, Meckicja and 2 others like this.
  3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

@Ccc123

Жено многу подобро што свеќи не ти се меша во врска со бебето, замисли да почне како мојава да се умислува дека она му е мајка. И јас така ќутев па ми пукна филм и на фин и културен начин и кажав дека јас сум му мајка, она си ги исчувала нејзините деца да остави јас да си го чувам моето. Дека не и бранам да си поигра со него па и го прошета ама за други работи во врска со детето одлучуваме само јас и маж ми. Се повлече и прекина знае некогаш пак да каже нешто ама ќе и го кажам истото и си ќути. Ако ти треба помош околу бебето викни ја мајка ти ќе ти помогне, објасни и како е ситуацијата сигурно ќе те сфати и ќе биде на твоја страна. Ти кажувам многу е подобро да не ти се меша и да те нервира со бабини деветини, тешко е знам ама деца брзо растат па ќе си фатиш некој ред и полесно ќе ти биде. Сега е убаво времето излези прошетај со бебето не седи цело време дома.

4. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Од темава да ти е страв да се мажиш...

Мене ми е чудно како секогаш само свекорот, свекрвата и општо цела фамилија од мажот е никаква, а пак нашите се најарни и совршени. Ама самите си правиме проблеми - секој збор и постапка нивна ја анализираме беспотребно, се нервираме за нив, ги кодошиме кај мажите. Занемаруваме дека и на мажите некогаш нашата фамилија ги навредила со нешто, ама тие не се замараат па ниту ни спомнуваат за таква работа и ние в гради се маваме 'мама и тато се совршени, неговиве ветрот да ги земе'.
    Е сега замислете и маж ви нон стоп да ви се жали од вашите родители и вие нему - крајот нигде. Гледајте си го бракот, сепак сте му рекле доживотно 'ДА' на некој кој го сакате, зошто да си уништувате среќа заради други? Еден живот имаме, а не 100 животи па ај сега во еден ќе мизерувам да видам како е.

Lady*Bug, tessie, marchi-cool and 4 others like this.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Точно е дека ние и нашите фамилии не сме супер, па другите не чинат, ама повеќе боли да ти речат свекор или свекрва нешто отколку мајка или татко. Исто и свекорот и свекрвата ги боли повеќе збор кажан од снаата, отколку од синот. Плус тоа, жените кај нас се третирани како битија од подолен вид, од повеќето, а воедно, младите жени денес, се многу посвесни за своите права и потреби и ете ти проблем. До некаде, тоа ми дава надеж дека работите одат во вистински правец, и ако не овие, наредните генерации жени, сопруги, мајки, ќе си го најдат вистинското место во ова општество.
    И нормално е да разговараш со мажот ти за тоа што те мачи. Со кого би друг? Си одлучила да ти биде партнер и другар за до крајот на животот и сакаш со него да делиш се' што те растажува и се' што те радува.

Затоа пишав во еден од предходните постови: и од твоите и од неговите, подалеку.

6. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

@WildMk Точно е дека со мажот треба да разговараш за се што те мачи, но во овој случај можеш да добиеш 2 резултати:
    1. Ќе му створиш одбивност кон себе сама бидејќи цело време од уста не ги вадиш и критикуваш неговите; или
    2. Ќе му створиш одбивност кон неговите заради причини што можеш и да ги занемариш, ама одлучуваш да му ги 'трубиш' и ќе сфатиш дека си згрешила на денот кога маж ти ќе одлучи да прекине контакт со цела своја фамилија. Тогаш ќе имаш грижа на совест.

Зборот ми е дека ако стварно имаш мака видено од неговите, мажот треба да увиди сам и тој да те брани од цел свет. А ако не увиди сам и ти му ги укажуваш тие проблеми што ги имаш со неговите и тој не презема ништо, тогаш не ти треба таков маж воопшто.

Мислењето погоре ми се однесуваше за тоа да не се прави од игла слон и да не се зема секоја постапка на срце, бидејќи никој не е совршен.

Се согласувам со тебе дека треба да се живее понастрана и од едните и од другите. :)

tessie, WildMk, Sanja1105 and 3 others like this.
  7. lylaby

lylaby Популарен член

Само што се земавме по 1 месец почнаа кошмарите. Ситуацијата е следна:куќа поделена на два дела а долу подрум, во едниот дел живее брат му со сопруга и дете во друг ние, неговите родители се до нашата свадба си живеат на страна во друга населба. Јас не сум тип кој би можел да живее во заедница и однапред се уверив дека нема да е така...гадно се излажав, како новните синови се уселија во куќата така дојдоа и стсрите во подрумот во поприлично лоши услови за живот(нема туш нема под и др).Мајка му почна секој ден на врата да доаѓа од сите страни дали е тераса дали е влезна и да нуди со јадење чистење и секаков вид на послуга.почнав да реагирам кај сопругот и да алармирам дека не ми треба готвач и чистач ниту контролен надзор-тој 1 2 пати изреагира но потоа се сврте фолмот-ме напаѓа мене со зборови дека му растурам фамилија и др.бракот ни оди во надолна линија:јас неможам да прифатам дека живееме со луѓево под нас и дека сум под будно око на мајка му која оако нема лоша намера се меша во буквално се, а пд него подршка немам- бремена сум а тоа се отежнува повеќе...со мајка му држам ладен однос културен но не наидувам на разбирачками се пика каде стигне...се чувствивам како во стапица одвратно и се плашам дека одговорноста лежи кај сопругот

8. WildMk

WildMk Форумски идол

За од игла-слон, се случува и тоа, често. Жените се склони кон драматизирање (да не испадне сум шовинист и со предрадуси, ама сме).

Сепак стојам на ставот да му кажуваш се'. Ама и за едните и за другите. Не да глумиш лудило и едните да ги критикуваш, а другите да ги воспеваш. Пошто и со нашите имаме проблеми и недоразбирање, не само со нивните.

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Коа ќе те праша наредн пат дали ти треба помош, дај и правосмукалка, џогер, средство за прозорци, тенџере, сунгерче за садови... пушти си телевизија, испружи се и нека тера.
    Само нагласи и': јас не те терам да бидеш слугинка, ама ако толку сакаш, повели, мене полесно ќе ми биде.

10. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Da vidi posle kako kje bega haha. Reci i eve ti kluc odam jas da prosetam ti otkako je zavrsis zakluci molim te, lopovi ima kolku sakas i zatvori vrata :) da vidis kako ke si otide doma :)

11. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Јас одамна не ви имам пишано. Почна на работа мојата, секој ден до 15 ч.мирна глава, викенди е тука ама гледам јас да не сум. Е сега почна да се меша во врска со одењето мое дома кај моите, за тоа беше ред да се фати, да ме изманипулира као не ми бегале, пошо мм имаше здравствени проблеми(таа му ги инсталира во мозокот), па да не сум одела. Си го доби. Уште 3 пати се фативме одтогаш, последно понеделникот, ги обвини моите дека биле виновни за здравствените проблеми на мм. Сега ја игнорирам комплетно, ми звони не и кревам, кога ке се качи, излегувам од соба, врти сучи околу мене, беше предупредена пред да почне со расправијата, дека ке ги дорасипе односите и така бидна. Пошто не и било гајле за моите, да и било нејзе дома добро, нека повели сега и тоа го нема!

12. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

A bas ke te spomnev sto te nema.
    I pokraj se pak doaga kaj vas?
    A mt dete od 12 god li e za da mu vsaduva bolestii vo glava? Usta ima li. On? Ccccc sto zena ke bese.

Luna91 likes this.
  13. FlowerPower

Секако дека доаѓа, напор невиден, али ајде од 4 до 5 ке ја истрпам, инаку со болестите тој си е хипохондик од кога го знам, така да не мора да се труди мн

Alisa22 and SummerGirl like this.
  14. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Omg jaka ti dusa.

15. lylaby

lylaby Популарен член

Ovaa нема усул јас мислам ќе се зачисти се ќе преземе во куќава а јас држам дистанца баш зашто женава нема граници ама сето тоа го прави крајно аматерски замачкуе што се вика....

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Ти е гајле. И мојата свекрва не чисти јас како што сакам, ниту јас како што сака таа. Порано се нервирав затоа што ми чистеше, сега не. И' препуштам кога е кај нас и кога сака да чисти. И сум и' го рекла тоа: не те терам да ми бидеш слуга, ама ако сакаш, повели.

Milobebence likes this.
  17. WarriorMind

WarriorMind Популарен член

@lylaby зошто не ја седнеш на едно κафе, аκо и е меρаκ сама неκа го напρаве и да и κажеш κаκо се чувствуваш. Можеби тоа го пρави бидејќи си бρемена. Јас да сум на твое место отвоρено би и ρеκла деκа сега тоа е веќе мое место и јас саκам да се гρижам за него, да го сρедувам и деκа воопшто не ми се допаѓа κаκо тоа таа го пρави. Аκо и натаму си пρодолжува или почни да се κлучиш или чисти позади неа. Она се фаќа за тањиρите отκаκо ќе ги сρеди ти пρеρеди ги и гледај да те виде, но, отκаκо се ќе и κажеш во лице. За мажите се виде деκа сκоρо сите уште се задоени.

18. FlowerPower

И мојата додека бев бремена чистеше, сама се нудеше, јас работев до ден пред да се породам и саботи, не дека нешто мн средуваше основни работи, али ок, тогаш не знаев што ѓубре карактер е. Се до денот Д кога се фати со моите, па и тоа ми го рече, дека ми чистела, цело време од кога сме се зеле (4 месеци). Така да мој совет, сечи тоа се во корен, кога јас успеав со мало бебе и проблеми до гуша, да одржавам и дом, мислам дека се е можно

SummerGirl and Alisa22 like this.
  19. m.i.g

m.i.g Популарен член

Јас пак изгледа од Марс сум падната,ми недостига свекрвата,одвај чекам да се видиме :D

chocolade, Harper, buba4e89 and 7 others like this.
  20. Offspring

Offspring Форумски идол

:^)
    Maz ti so vika na ova?
    Ako ne vika nisto, ne e svekrvata kriva.

Ti so nea treba da pocnes mnogu drsko, bezobrazno i malogragjanski. Nemoj na kulturen nacin, zatoa sto nema efekt. Reci i, ti pa zosto mislis deka imas pravo da mi odreduvas, koga kade i kolku da odam? Ni maz mi nema pravo, ni nikoj na svetot da mi odrdduva koga kade i kolku da odam, a ne pa nekoj drug. I tresni i vrata. Nemoj da bides pasiv agresiv, samo da frcis i da se mrstis i nea i na maz ti, pokazi im zabi i da vidat oti zaebancija nema.
    Ako i toa nema efekt, opincite i razvod, ili spomeni go razvodot kako krajno resenie, nemoj da se plasis da gi pominuvas granicite, odi vo krajnosti, zakani se ako treba, sekako deka nema odma da se razvedete, ama taka maz ti kje vidi deka seriozno ama seriozno ti e skurceno, i toa ne poradi vas dvajca uku poradi majka mu.

Maz ti ako e razbran, t.e. ako ne e ko na @Ccc123 ko slep za stap faten za spratot od majka mu i tatko mu, spomeni mu ja idejata da se istavite pod kirija.
    Kakva e so drugata snaa, i tamu li odi da cisti i dosagja?

Last edited by a moderator: May 8, 2018