Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Ти си стварно тежок случај!
    Абе како можит ништо да не ти се погодвит!? Сигурно јатрвати е културна,смирена,љубезна ,ги почитуват луѓето или пак едноставно ги прифатила какви шо се и си терат со животот! Ти дури и да го смениш то понашањето неубо шо го имаш пак не ке можиш да се мериш со неа! Смири си ги хормоните малку..

2. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

А вие па едно понашање што имате. Таа маката си ја кажува ти ја изнавреѓа. Не можела да се мери со јатравата, ко ти да знаеш каква е јатрва и па уште сигурно тврдиш.
    Не сакам да се расправам ама ептен ме провоцираат вакви мислења,затоа пишав.

ZAHRA, Glasna, Black girl and 3 others like this.
  3. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Женава бе душо немат ни мака ниту па некој конкретен проблем! Се шо и се дешават сама си го барат и то со борина богами! Прво мислев дека маж и е некое муленце,ама сватив дека сама си е крива,ги отече луѓето,си дошол мм од работа таа го напнала" ова рекле она рекле,вакви се онакви се"...таа не знајт сама да си се бранит?
    Имало ситуаации со свеки толку сме се искарале(без навредување) ама јас сама си ги бранам ставовите и маж ми ден денес не дознал дека имало такви кавги! Зато нека се приберит малку..

4. ilyan

ilyan Популарен член

Јас би рекла дека имаат огромен вишок слободно време, штом успеваат да се замараат со вакви работи и што придаваат толкаво големо значење на истото.

5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Во заедница ќе ќутите и ќе трпите. Или пакувај куфери, земај децата и врати се од кај што си дошла. Нема друг избор. Па нека му дојде памет на господинот. Ако воопшто го има. :x

Alisa22 likes this.
  6. Offspring

Offspring Форумски идол

Mene ne mi e jasno zosto po gjavolite tolku patite da ve sakaat, da ve prifatat i da vi gi sakaat decata. Zosto?
    Majki si gi dvojat decata a ne pa babi sto gi dvojat vnucite. I kako eve kje ja nateras da te saka i da ti go saka deteto? Na koj nacin?
    Namesto da mu svaris kafe na maz ti koga kje si dojde od rabota pa so nasmevka da go dockas i da iniciras neznam zaednicka druzba so bebeto da izlezete zaedno, on si ide od rabota ti mu tries sol nad glava svekrvata rekla vaka jatrvata napraila taka. Go zabole kurot nego, mazite ne gi interesiraat takvi raboti, tipicni za rekla kazala. Samo go napinjas, nerviras i go vrtis protiv sebe so tie rekla kazala gluposti i babski prikaski. Ako vekje nesto ti praat zad grb te nerviraat te ogovaraat i tako dalje, soberi edno 10 pricini i raskazi mu gi naednas na maz ti koga vekje si resila, a ne sekoj den po namalku da go napinjas so glupi muabeti selski za na cesma. I jas na mojata i zameruvav edno cudo raboti ama na maz mi A mu nemav receno, si zameruvav i si kjutev dodeka ne go napolni lonceto pa mu nabrojav naednas i sfati nekoi raboti. Plus se stavi na moja strana i socuvstvuvase so mene zatoa sto pazi, jas sum imala tolerancija i sum prekjutuvala zaradi ater tolku mnogu raboti. A da mu triev sol nad glava sekoj den, nemase da dobijam sekunda poddrska koga rabotata stana seriozna, znaes zosto? Zatoa sto nemase da me esapi, kje si recese pak zenski kokodakaat ko kokoski.
    Treba da bides mudra, i 4 pati da razmislis sto i na koj nacin kje reces ili postapis. Eve na maz mi dedo mu umre pred edna nedela, jas ne bev na pogreb zatoa sto bev na rabota i maz mi otide sam. Znaev oti majka mu kje bide tamu, se nemaat videno od avgust, i zamisli sto napraviv? Ne mu se zdadov na covekot cim si dojde od pogreb so zborovite " majka ti tamu li bese, ti rece li nesto"? Tuku ja zavrtev rabotata odokolu i bez da ja spomnam sam mi kaza. Go Prasav dali imase mnogu narod, i mi kaza deka da i pocna da nabrojuva koj bil i ja spomna deka bila, i ne mu rekov malogragjanski, "ti rece li nesto" tuku go prasav dali mu prijde i dali mu izrazi socuvstvo, rece deka ne. Em doznav so me interesirase, em ne napraviv galama od toa.
    Ne go otekuj covekot, ostaj go dise, probaj da bides mudra i proracunata, ako treba bidi i manipulator.
    I aman za aman izdigni se bre zeno nad niv, dosta se sporeduvas so jatrvata. Izdigni se nad nea ako vekje tolku ti bode oci. So ponasanjeto koe go imas nisto nema da postignes, samo kje bides zlobna i kokoska nisto drugo. I na kraj pak nema da te esapat za ziva, oti nemas stav, i neznaes da se odnesuvas. Mene ne me podnesuvaat od na maz mi stranata i me ogovaraat i sum losa za site, ama me boli uvo, jas imam stav i znam na koj nacin da go iznesam, i poradi toa povekje ne se zaebavaat so mene, ednostavno me izbegavaat i ne sakaat da bidat vo moe prisustvo. Ama i jas ne im davam povod da mi se potsmevaat sto e mnogu bitno. A tebe devojce, zeno @Ccc123 ti se podsmevaat svekrva ti i jatrva ti, zatoa sto im davas povod, non stop si nervozna se raspravas so site i so maz ti i oni ti se podsmevaat dodeka pijat kafe. Daj im povod da zboruvaat za tebe, ama ne i da ti se podsmevaat da bides predmet za podbivanje. Bidi najdobra vo se sto mozes. Bidi najdobra majka, bidi njdobra sopruga, najdobra vo svojata rabota, sredi se doteraj se, na maz ti obrakjaj mu se so ubavi zborovi pred niv. Kolku i da te nervira on, so i da rekol ili napravil nemoj pred niv da iskazuvas i da se raspravas. Ne im davaj povod da ti se podbivaat. Izdigni se nad niv.
    I ne ti treba pomos za edno bebe. Jas imam bliznaci koi gi izgledav sama. I se vrabotiv, pola i povekje plata ja davm za dadilka (gi zapisav vo gradinka ama nejkea), svekrva mi sedi nevrabotena ama NIKOGAS VO ZIVOTOT nema da i go pruzam zadovolstvoto da i pobaram pomos da gi cuva. Kje rabotam gratis ako treba ama nema da i se pokoram. I uste poarno, zatoa sto jas rabotam vo najelitnata cvekjara vo gradot koja ja drzi sinot na gradonacalnikot, i sum najdobra vo svojata rabota, sega svekrva mi misli deka zemam kojznae kolkava plata stom mozam da si priustam dadilka, jas sum GOSPOGJA za site niv, pocnuvajki od svekrva mi do cela roda od na mm stranata koja me ogovara ama pazi, ne mi se podbiva, zatoa sto ne im davam povod, jas i moeto semejstvo uspeavme vo zivotot, imame dobri rabotni mesta steknavme pokriv nad glava, steknavme avtomobil, a najdobroto od se e sto steknavme sami, bez nicija pomos,a taa pomisla veruvaj mi deka kje gi izede site po red.
    Bidi najdobra vo se, nemora nikoj da ti znae koga ne si raspolozena i koga si vo raspravija so maz ti, a najmalku oni.
    Jas sum najdobra sopruga na maz mi, me cuva kako voda na dlanka i stoi zad mene, jas sum najdobra majka na moite deca zatoa sto sama si gi izgledav i nikoj ama apsolutno nikoj drug ne odlucuva za niv, nego samo jas i nikoj ne smee da si dade za pravo da odlucuva za niv, zatoa sto nemaat obraz da me poglednat vo oci. Jas sum najdobra vo rabotata koja ja rabotam, ne se falam, tuku veruvam vo toa i se izdignuvam sekoj den ne nad niv, tuku nad sebe. Jas sum gospogja, doterana na svoeto rabotno mesto, doterana nasminkana i sredena majka na moite deca i zena na mojot maz koj se gordee so mene. Svekrva mi moze samo da dojde i da mi plukne pred vrata, drugo nisto nemoze, zatoa sto jas sum mnogu, ama mnogu nad nea. Jas uspeav kako stranec, ne vo Germanija ili Svedska, tuku vo dupkata narecena Bosna i Hercegovina. Jas sama so sebe se gordeam, ne se dozivuvam kako jadna i bedna ni se samosozaluvam, ni pak imam potreba da me sakaat, oni i nemozat da me sakaat zatoa sto ne sum na nivnoto nivo, tuku jas sum mnogu mnogu nad niv, vo sekoj pogled na ovoj zivot i postoenje.
    Nemoj da bides kokoska koja kokodaka. Bidi gospogja so stav, ne da te ogovaraat i da ti se podbivaat, tuku od senkata da ti se plasat. Raboti na sebe dodeka ne ti otisol vozot.

7. Black girl

Black girl Форумски идол

@Ana_mk а ти беше таа што свекрвата спиеше до тебе кога се породи и била на штрек за детето? Ти сигурно си била ептен љубезна, културна, па затоа свеки спиела со тебе :emo::?:

8. irrelevant

irrelevant Популарен член

Прво и основно нема некој што сам си го барал. Насилство и било какво малтретирање не е нормално и прифатливо па и сатаната на лице место да е снаата. Јас разбирам дека има напорни луѓе, има и неразбрани, џабе е и муабет и се со некои, ама па не мора по секоја цена се да е како во бајка. Ако нешто не штима зборам во граници на нормала нешто ко свекрвата повеќе го сакала другото внуче од моето (што може да биде и само илузија а да не е така ама ајде да кажеме дека така е) тогаш нека го сака тоа повеќе, моето има мајка, татко, на крај краева има градинки, па еден куп луѓе има што немаат ни мајка ни свекрва па пораснале по 3 деца. Кога се работи за деца тука нема место за комплекси, натпреварувања или било какви други плачипичења што за мене се тешки срања. ПРОБЛЕМ Е, кога не дај боже ќе дојде до физичко насилство, нешто од што нема излез, нема решение, тогаш треба да се разговара да се бара помош, да се реагира... Вака, за вакви глупости како не ми го чува детето или не го сака доволно извинете ама деца имате срамота е.

gjoker4e and forumce like this.
  9. forumce

forumce Форумски идол

@Ccc123 а зошто мажот ти не се погрижил детето да не му плаче? Татко ли е што ли е? И многу е ниско тоа што преку телефон си се карала со свекрва ти само што си излегла од дома. И со тоа клеветење на мажот ти мајка ти вака направи,онака направи само го одалечуваш од себе и се повеќе ви пропаѓа бракот. Престани да ја клеветеш и посвети му се повеќе на маж ти и ќе почне да биде од твоја страна и повеќе да те почитува.

CameliaMiller, gjoker4e, joy1 and 5 others like this.
  10. Nalutena1

Nalutena1 Истакнат член

Ponekogas (zboram od moja prespektiva) kolku mnogu i da mu se posvetuvas na mazot sepak e se zaludno, toj e takov mamin sin i takov ke si ostane. Malku se tie mazi sto zastanuvaat zad zenata i decata..

11. WildMk

WildMk Форумски идол

До тука можев да читам.
    Извини, ама јас не знам да лажам, не сум прорачуната и сакам сега, веднаш, ако не и порано да се истресам. Никогаш не би ми текнало да влечам одговори со шеми. Не ни знам како. И не одобрувам такво однесување. Ценам искреност, па ако треба и брутална да е. И маж ми да ми глуми, шеми да ми прави и да ме манипулира (пази молим те), ќе збеснам, ќе го заколам на лице место.
    Нашата врска се базира на искреност, си знаеме од првиот ден.

Да додадам: По природа сум искрена. Свекор ми викаше: XXXX наша, како што си ја дал Господ, што си мисли, ќе ти кажи.

12. Alisa22

Alisa22 Популарен член

@Ccc123 Само си бараш кавги без причина,свекрва ти не ти е должна да ти го чува детето.Почни да размислуваш малце разумно,што не му се налути на мт што не ти помогнал кога плачело детето он му е татко . Те читам подолго време на темава и се однесуваш како 15 години да имаш. Земи со мт среди си односи ти немаш проблем со свекрвата.

13. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

@Ccc123 Ти ја разбирам маката во поглед на тоа што ти е криво за третманот кој го добива твоето дете споредбено со од јатрвати, и јас живеам во заедница со свекор свекрва девер и јатрва и детето нивно кое е постаро од моето и не дека имаат нешто против мене едноставно тој им е миленик. Додека на јатрвами и го изгледаа детето 5години,во година и 10 месеци колку што има моето една недела ако се собира да го причувале и тоа јас кога ќе им речам. Од поклони играчки облеки кои секојдневно се купуваа за него, за моето за роденден па лигавења испраќања и се тоа што го наведе. Кога бев тазе породена во соба не влегуваа да не беше мм до вц не ќе можев да одам. Неколку пати му наговорив на мм и тој ми рече не ти е должна дете да ти чува, што раѓаше ко не си способна да чуваш дете, и јас секој ден ја напаѓав му зборев дека не му го сака детето како што го сака од брат му, ме пукаа хормони само се карав и толку го оддалечив од мене и од детето што почна да губи интерес и за двајцата. Шлаканица ми ''удри'' мајка ми кога тргнав да и се жалам за моите проблеми како свекрва ми не ми влегува во соба кога дете плаче да ми помогне да ме праша што е, што не ми помага за ништо, дека моето дете не го сака дека мм ја брани во секоја кавга и дека таа му е пред нас. Прво што ми рече мајками беше дека толку сум среќна што немам дежурен полицаец дома што знае се најубаво, што дете ќе ми зема од раце па таа знае како да го смири, во се да ми се меша па мал тон нејзини воспитни мерки што мене ќе ми сметаат а таа на дете ќе ги наметне и кога подобро размислив јас сум навистина среќна. А во однос на мм да се приберам зошто и мене ме боли против мајка да ми збори ма каква била боли, да ја тргнам зависта кон девер и јатрва, зошто тој му е пред се брат и да не си го трујам бракот. Се созедов свеки на игнор нејзиниот однос кон јатрва и детето нејзино занемарив, на мм збор веќе не му пререков се смирив почнав да му посветувам внимание, почнавме да излегуваме почесто само ние тројца, се припитоми и тој почна се околу дете да помага, станавме пак интимни почна внимание да ми посветува се се среди, сега како во секој брак имаме караници али тие се нормални и немаат врска ни со мои ни со негови. Се ова ти го пишувам се надевам ќе ти помогне и тебе, мој совет зависта е црв кој ја јаде душата, стануваш злобен и само тонеш се уништуваш ти и се околу тебе. Занемари свекрва јатрва се нивниот однос не те засега, дете за брзо ќе ти пркне ќе станува се полесно, ти посвети се на тм поработи на вашиот однос, прво прекини да му збориш против мајка му, второ седни со него направи муабет кажи му дека двајцата ве затекна новата улога и дека ти е потребен, дека вие тројца сте најважни, повеќе излегувајте посвети му внимание користи бебе кога спие крадете моменти. Денес после година и десет месеци сам си гледа и многу пати без збор да кажам јас приметил и не му паднало драго кога дете негово е поттурнато и сам и пререкол. Така да среди ти однос со тм и сама ќе се изненадиш колку се ќе е небитно и колку тој сам ќе стане свесен за се што го опкружува.

14. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

СУМ!!! Ги почитувам,ме почитуваат. Имало ситуација во која сме се карале со свеки до немај каде,ама ниту сум ги навредила ниту па тие мене,и маж ми нема потреба да се мешат во кавгите со свекрва ми! Способна сум сама да се бранам!

15. forumce

forumce Форумски идол

Мислам дека на сите баба и дедо помило им е првото внуче.

buba4e89, Elenche87, Abc07 and 4 others like this.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

А другите како да не им се внуци. (facepalm)

17. Black girl

Black girl Форумски идол

Епа на второто внуче помила ќе му биде другата баба :D

baby-star, Abc07, m.i.g and 5 others like this.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

А таа првата ќе глуми дека си ги сака сите внуци подеднакво. (facepalm)

19. Black girl

Black girl Форумски идол

Така, така. И тоа пред народ само 8-|

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Имам една таква. Таа и пред мене глуми. Ама ја видов каква е. Она своите деца не си ги сака подеднакво, а не па внуците. (facepalm)