Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. baba Rada

baba Rada Популарен член

Така ти се чини само...мајкати го тинтра само поради сестрати!

CaraMia, WildMk, SummerGirl and 2 others like this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Girly90 ќе се спасиш само или да замините под кирија или барајте стан со станбен кредит. Ние се исселивме од заедница ко имаше малиот 2-3 месеци. Немав проблеми големи ама самата ситуација после пораѓај е многу деликатна, тешка сама по себе со големи хормонски промени, па и совети бескрајни што треба, како треба, па заплакало сите на врата деноноќно, за бањање сите по една рака да стават, што да ти кажувам ќе видиш и сама. Сега се гледаме еднаш неделно, и една недела од месецот свекрва ми го чува малиот и никогаш не сме биле во подобри односи. Се преродив од ко се одделивме и на сите што мислат дека не можат им кажувам штом ние со една плата и на сред зима успеавме без ничија помош, сите можат. Точно дека сме цел живот со кредит и мал стан, ама нервите и времето не се враќаат. Тешки кредитот и парите да ми се најголем проблем цел живот.

ivi1987, Sanja1105, CaraMia and 9 others like this.
  3. S.kiki

S.kiki Истакнат член

А што кога свекрвата ве избрка од НЕЈЗИНАТА куќа со мало бебенце, кое и е внуче од РОДЕНИОТ СИН ?

4. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Мајка ти не го сака зетот повеќе од тебе туку се однесува фино со него заради доброто на сестра ти. Така најчесто и се случува, повеќето баби ги тинтраат зетовите наспроти свекрвиштата кои не тргаат очи од снаите и изгледа основна цел во животот им е да респраваат со нив, да се мешаат во браковите на синовите и да им го загорчуваат животот. Секоја чест на исклучоците а и секоја чест на синовите кои знаат како да застанат во одбрана на своите жени. И самиот велиш дека мајка ти зетот го сака но стравуваш дека еден ден нема да биде тоа така со твојата избраничка. Зошто е тоа така? Затоа што изгледа дека мајките кои имаат синови не можат да се помират со фактот дека кога синот се жени тие веројатно нема да бидат повеќе први виолини кои ќе му командаат за се. Уште додека е време барај решение како да се одвоиш со живеалиште кога ќе се ожениш. Колку подалеку, толку подобро. Живот во заедница не е живот, макар и посебни спратови да се. Наместо секој да си живее опуштено и да го прави она што му се прави, постојано треба да се прават компромиси и да се попушта а во спротивно војна не изостанува.

CaraMia, Harper, stetoskop and 4 others like this.
  5. Belgin1

Belgin1 Популарен член

А каде е родениот син во оваа приказна?
    И зошто се женел ако немал услови да гледа фамилија и како воопшто дозволил жена му и детето да бидат избркани?

6. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Кaј мене беше вaквa истa ситуaцијaтa. Не избркa зaеднo сo ќеркa и мене сo мaлoтo и мaж ми кoгa скoкнa му рекoa и тoј дa си oди нa штo тoј им oдгoвoри декa немa шaнси нaс дa не oстaви. И тaкa си oтидoвме пoд киријa a пoдoцнa и нaше си купивме. Тoa е нaјгoлемaтa услугa штo мoжеше дa ни јa нaпрaви. Сaмo не те свaтив вo делoт кaкo мaжoт мoжел дa дoзвoли. Нa ненoрмaлни луѓе штo прaвaт ненoрмaлни рaбoти не им требa дoзвoлa.

Sanja1105, CaraMia, stetoskop and 3 others like this.
  7. Ivan-Ice

Ivan-Ice Активен член

Се согласувам во се што сте напишале, ама ако него го тинтра заради сестра ми, зошто тогаш на секоја девојка која ќе ја донесам наога маани? Нели по таа логика ќе треба да ја тинтра и снаата?
    Искрено многу сум разочаран, веќе не ми се ни инвестира во таа куќа затоа што знам дека нема да имам убав живот поради нејзината преголема доминација. Понекогаљш си велам џабе ни е се што правиме кога она на крајот се упропастува. Сите не третира како да сме малоумни, само она што ќе каже тоа е исправно и ок. Да бидам искрен незнам како таткоми ја издржува, душа му извади, сирот човек уста неможе да отвори од неа.
    Единствено е расположена кога ќе дојде зет ми, тогаш е насмеана од уво до уво, дури и шалите им се некако непримерни како за зет и баба. Ок можеби грешам, можеби им завидувам, можеби сум премногу конзервативен, но тој однос не ми се допага.
    Ајде кога веќе си ја отворив душата да ви го кажам и ова, сум се обидел да разговарам со неа зошто така се однесува, дека е непримерно.... Тогаш настанува уште поголем хаос, почнува да плаче, ти мене ме правиш ку*ва па ова, па она.... и на крајот излегува уште поголем куршлус.
    Но она што најмногу ме загрижува што таа не трпи друга жена во куќата и свесен сум дека ако останам со неа да живеам ќе имам огромен проблем. Кога бев тинејџер не ми дозволуваше да донесам девојка дома а уште помалку да се осамиме во соба, се неа ќе ја украле, ќе ме зезнела да остане трудна со друг па мене ќе ми го тупнела детето.... се такви некои небулози кои не можам ни да ги замислам а камо ли да ти го трујат мозокот секој ден.

CameliaMiller, stetoskop and WildMk like this.
  8. st2007

st2007 Истакнат член

Ете и сам кажуваш дека си свесен дека не се живее со неа и не ти се инвестира во куќата, па не инвестирај. И ова ти го кажувам најдобронамерно, кога ќе се жениш жената под рака и надвор од таа куќа. Ти како нејзино дете не можеш да живееш со неа, а камоли снаа.
    Не дозволувај и идната ти жена да ја читкаме во оваа тема.

9. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Или најди некоја слична на неа и остај ги неколку дена сами па ке видиш дали можда така ке функционирате :D

manako1 likes this.
  10. st2007

st2007 Истакнат член

Или ќе функционираат или ќе се испоубијат :D:D

11. Ccc123

Ccc123 Активен член

За сите што сте на страна на јатрвата еден пост па заклучете кој е во право кој не.
    Пред неколку дена имавме гости. Вечерта пред гостите ја исчистив цела куќа. Другиот ден свекрва ми спремаше, јас со бебево плачеше многу.
    Цело време дур беа гостите тука јатрвата си ги послуживаше само нејзините моите јас си ги прашував за пиење.
    Бебево дента многу беше вознемирено и плачеше така да цел ден останав со него.
    Вечерта ко заспа средив и измив тоа што беше останато.
    Денес слушам деверот со мајка му зборуваат како јас сум се скрила а јатрвата правела сѐ сама и рече барем од мајка и чинијата да ја измиеше.
    Леле притисокот ми се крена. Јас цел живот секој ден мијам чинии нејзини од детето од маж и а таа само за гостите ги изми и одма муабети јас ништо не сум правела. На крај краева јас сум мажена со мм не со нив. Затоа им реков делење секој посебно и нема надгледување јас ова направив ти ништо.
    Јас бремена 9ти месец чистев по 10 души и чинии миев и дете им чував за пак лошата да сум. Јас сум и предобра што го трпам ова никој не трпи.
    И викам зошто седат овде зошто јадат. Тука била кујната. И викам и кај нив има кујна. И се замолчи.
    Не можам повеќе да издржам во оваа куќа не сакам детето да ми расти во ваква фамилија.

12. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Дали си ги среди ти односите со тм, ако не јас незнам ни што воопшто сеуште си таму. А јатрва ти да отидеше во соба ако детето и беше вознемирено ти ќе се залеше дека таа се скрила, а ти си служела и си средила се. Едноставно неможе да функционирате во заедница зошто секој гледа во чинијата од другиот и мери кој колку јадел кој колку направил, за мирна глава ако ги среди работите со тм земај го под рака него и детето и барајте си чаре, ако не земај детето и оди си кај твоите.

13. zalosna

zalosna Форумски идол

Kako uspea bre zhenche cela kujka da ja ischistish :^)pa neli ti nemozhese ni do wc da pojdis od bebeto a sega si stignala i cela kujka da ja ischistish :) koj ti go chuvashe bebeto ti duri chisteshe?

Last edited: Jun 4, 2018
  14. S.kiki

S.kiki Истакнат член

Тој не знаеше... додека беше на работа, свекрва ми дојде ми изнакажа секакви глупости и да сум ги соберела парталите да си одам кај мајка ми... мајка ми да ми го гледала детето. Дури и ми се закани да не му кажувам на мажот ми.

Мажот ми беше на работа и добив закана да не му кажувам... меѓутоа јас му кажав се и вечерта и се развика зошто постапила така, а аа без срам ми дојде и пред него почна да вика како јас не сум ја почитувала, не сум го почитувала нејзиниот збор! Таа ми рекла да не кажувам на никој, дека тоа било меѓу нас , а јас сум кажала и со тоа сум докажала дека не сум ја почитувала. Тогаш и пред него ми рече да си одам од куќата и ми нагласи брат ми да не иди да ме зема туку да си ги соберам парталите и со такси да одам. Најмногу ме изнервира постапката на мажот ми шо не ми дозволи вечерта да си заминам... но утредента се спакував и појдов кај мајка ми. Тој дојде по мене и останавме една недела... со тоа што ме убедуваше да се вратам назад, наводно ја средил...немало да влегува в соба кај шо спиеме во секое време и други работи шо си имаше навика да си ги прави... но сега гледам дека човекот не се менува!

Last edited by a moderator: Jun 4, 2018
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Многумина немаат доволно пари за живеење одделно. Ситуацијата во Мк и не е баш сјајна. Да имаше вработување за сите, да имаше повисоки плати, не верувам дека некој би си дозволил да живее во заедница. Ама има многу 'да ова', 'да она'.

Dalia93, ZAHRA, stilas7 and 2 others like this.
  16. Ccc123

Ccc123 Активен член

Чистев вечерта ко заспа бебево со отворена врата од собата кај што спие. Инаку преку ден да, не можам ни до вц да појдам.
    Чудно ви е вам сами што живеете не ви се верува дека постојат вакви работи. Ама кој не искусил не знае. ;)

Harper, ZAHRA, iki26 and 2 others like this.
  17. Femiinista

Femiinista Активен член

како сакате речете ама добра свекрва НЕМА.
    дали му е до строста незнам ама све е лудо.ако почнам да пишувам ќе нема крај постов.

mKdevojce, m.i.g, CaraMia and 5 others like this.
  18. simonka93

simonka93 Форумски идол

И свекрвата е човек, а добри луѓе секако дека ИМА

Ова е ко да речеш дека сите мажи се исти, а си била со 2-3
    Не се носи заклучок врз неколку примери

19. Ccc123

Ccc123 Активен член

Со мм разговарав и сега е каде каде подобро. Еве денес по негово барање ќе се разговара и ќе се реши кој каде живее и каде му е местото.
    Во право си, 10 луѓе во една куќа не може да не се замерат, јас кога чистев таа спиеше, после јас бев со бебето таа миела и послужувала гости и се зафати за тоа. Прави нешто и после ќе пререкува цело време. Работата беше што маж и рече барем од мајка и да ја измиеше чинијата. А јас имам миено од роднини нејзини и ништо во куќава не сум рекла. На мм му се жалам да ама не правам скришно скандали како неа.
    Затоа најдобро секој посебно и нит јас ја гледам што прави ни таа мене. На крај краева јас за мм се мажев не за нив.

Vennera.aa likes this.
  20. Femiinista

Femiinista Активен член

секоја чест на исклучоците

SummerGirl likes this.