Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. IAmPresident

IAmPresident Истакнат член

Се ми е од досегашно искуство повеќето другарки ми се во брак и мојот живот со дм не е ништо различен, само што го немам документот и неговото презиме. Не велам дека се е розево имаме ситуации и со мојте и со неговите, посебно на почеток додека да се прилагодиме на различните навики, ама никогаш не дошло до драми, со разбирање и разговор се се решава. Планираме да се земеме ама откако двајцата ќе бидеме финансиски стабилни, а не да очекуваме родителите да ни направат свадба и тоа со луксузи свашта, не можам да го разберам тоа искрено. Сепак секоја чест на исклучоците што и во заедница наоѓаат начин солидно да функционираат.

CameliaMiller likes this.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

@Poppins и мојата беше китка за мирисање, ама откако се зедовме си го покажа вистинското лице. Ма покажување заби од старт. А ќутење и трпење доведува до проблеми. Да трпам да изиграва мајка на децава, да ме понижува што сум без родител, и др., нема да може. Се знае кој е мајка, а кој баба на децата.

mKdevojce, Justicija, bibiiii and 4 others like this.
  3. Poppins

Poppins Популарен член

А мислиш дека другарките се ти кажуваат до детал ^_^ да не се лажиме , сите криеме по нешто и нема никаде совршенство .. Свадби , луксузи , барања се друго , тоа веќе е и до самите партнери и нивниот ум, ама кога веќе си снаа а не женска , се се мења , не дека одма ќе ставите нож ама ќе има промени секако .. оно не ти мислам лошо , баш убаво ќе е да си најдите некоа средина , ама пр ќе си има секоаш , па бебе коа ќе дојде ехее , мама тоа мама воа , така беше порано , така правеме..

Ја не би да зборам , затоа што не сме заедно коа се тука се во нивниот дом , не се мешаат ретко знае да каже нешто , ама влегло едно уво , др излегло ..
    Тоа да од сам старт ,каде кој си е , кое место има , така беме и ние , првен и дојде мала угорнина , оти маж ми директно ги одели прва ден по веридба , ама не зуцнаа .. Не е должна да те понижува она ,па посебно да глуме сезнајка или мајка , ти си доволно способна за нивната грижа , посебно без родител , многу повеќе си свесна за се .. Смешно е како се фалат на времето они сами переле , рибале , чувале деца сами , се можеле :muscle: а сега снаата неспособна е , па они се тука сезнајки , а денес се ни е на дофат нас ..

Roli, Skorpija25 and SummerGirl like this.
  4. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Јас проблеми имам со свеки главно во бременост, валда од хормони неможам да се контролирам и работите ми изгледаат многу трагично. Ние сме во две куќи деверми се сами ние сме со старите. Пред брак златна ми беше после си ги кажа роговите ама јас колку можев културно поставив граница барем во односот со мене. Неколку месеци пред свадба го реновиравме спратот 100 квадрати со средства 50:50 моите и неговите, на деверми 100% родителите на мм. Си повторувам во себе гледај си за тебе не се споредувај, не завидувај. Кога се венчавме не бев вработена па ја презедов улогата на готвење, а намирници снабдуваа мм и свеки кој како ќе стигнеше, долу имаме кујна со трпезарија во неа готвиме и јадеме. Арно ама пред бракот деверот со јатрва ми си доаѓаа кај свеки тука ручаа како во хотел, таа им готвеше, поставуваше и креваше. Таа пракса продолжи и јас кога презедов, по многу нервози јас готви тие дојди од на работа свеки постави им ручај и стани ни чиниите до мијалникот не си ги креваа, двајцата вработени, еден леб не купуваа. Долго време и за вечерата доаѓаа. Се чукнав во глава на мм му кажав денар нема веќе да дава за ништо зошто ако има свеки пари да плаќа сметки во друга куќа каде има клуч на врата и ако сме лепенки со најава оди и само од врата поддава кеси полни со намирници, ќе плаќа и тука кај што живее и за другиот син. Е сега во куќа живее со мене кога ќе и текне ми се качува на седенка, дете не ми чува за него е се нешто болна, од деверми го порасна тука кај нас. Колку ноќи спиело со стариве па плачело по цели ноќи, синко дојден од болница тоа со сипаници цело време беше овде па јас неможев дете од соба да изнесам, колку пати пискаше врескаше, па бебе ми будеше. Мм ќе свикаше ало потивко заспива, еее дете било тоа како да знаело. Накратко 5 години после градинка до време за спиење детето е кај свеки а ме ретко и со саати кај мене. Додека тоа се опсипува со облека и играчки синко мој за прв роденден доби што доби доста е, колку пати свеки ми донела стара играчка која му ја купила на поголемово, демек еве не му треба него. Ме боли целата нееднаквост има многу за пишување безброј пати ситуации, може да звучам како најзлобна, најзавидлива ама ете ме погодува. Падна свеки по скали пред два месеци и деверот и вика пази малку ако паднеш в постела немам намера да те гледам и таа со полна уста не ни очекувам ти да ме гледаш има мене кој да ме гледа. Значи овој медот го срка ние грнето ќе го миеме.

bibiiii, SummerGirl and Skorpija25 like this.
  5. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

:bow: :bow: :bow:

Инаку, јас ја разбирам членката бидејќи и јас бев во слична ситуација (мм не ме тепа и турка :rofl: да не дојде до недоразбирање) туку во однос на девер и јатрва.
    Тие спрат посебен, ние со старите и плус уште еден брат и тука сите јадеа сите пиеја, се разбира на сметка на мм. Девер ми и јатрва ми бетер од овие на ццц. Со мало бебе невработени, двајцата по 30 години, мува не ги лази. Битно за јадење, памперси обезбедени се. Зошто да се мачат да работаат.
    После си најдоа работа, инаку да ви кажам на госпоѓата ниту една работа не и одговара па оди по два дена и напушта, а школо нема (без навреда кон никој, сакам само појасно да ви ја доловам ситуацијата). Само кука немало работа, а мало место сме и веќе не остана работа која не ја проба, ама ниту една не и се погоди.
    Свеки им чува дете, мм купува за дома сѐ што треба, тие се на готово. Во денови кога немаше ручек јас и мм си нарачувавме, а тие горе си готвеа, нормално само за нив двајца. Јатрвата измила една чинија, исчистила и одма низ нос ќе ти го извади, а никој не ја тера. Се изнаслушав муабети како таа кутра сѐ прави, премачена е, јас само лежам, шетам, сето тоа придружено со љубомора и муабети како мене мм ме подржувал, ме почитувал, ме пуштал да се дотерам и да шетам.  (facepalm) :D
    Дојде време јас бебе да имам. Од прв ден сѐ сама, помош од никој, куќа чиста, од неодамна и ручек почнав да правам. И нашетана со бебе, и дотерана, и јас и мм најадени и напиени, бебе задоволно, алишта испрани, испеглани, дури и време за кафе со другарки имам.
    После свадбата си направивме посебна дневна, сега тука си седиме. Дневната и спалната се наши и доволни ми се тие две соби. Мир потполен уште немам бидејќи ги слушам цело време кога се во кујна, ама битно не ги гледам.
    Се случи да јадат од ручекот што го правев јас неспособната што би рекла ццц :rofl: ама не им реков ништо, срамот беше нивни. Ем за мене се зборува кај ќе се стигне, ем пак од мои раце јадат. Па се виде кој е неспособен.
    Сега почнав да правам помала количина, колку за нас четворица, а тие ако сакаат нека пукнат од глад.
    Нели способни беа?! :D
    Ја читав @Offspring и морам да кажам дека таа е заслужна за сѐ, иако советите и беа наменети за друг членка. Си реков кога ме зборуваат барем да имаат за што. Сега за инат од нив јас сум најдобра мајка, најдобра сопруга и домаќинка кога треба и дотерана и нашетана, способна да си ги извршам сите обврски без ничија помош. Па нека пукаат. И само игнорирање.

mal.ecka, bibiiii, SV1911 and 12 others like this.
  6. simonka93

simonka93 Форумски идол

Па така бе срцка, без да се навреди некој, паметна жена така игра :D :hug:
    Сигурна сум дека не си му трубела на маж ти постојано, па затоа сега си имаш мир и хармонија
    Еве ви уште еден пример да си научите тактика ;)

7. st2007

st2007 Истакнат член

Извинете вака ама ве читам сите мм купува за јадење за 7,8,10 души небитно. Колкава плата треба да зема еден човек за толку јадење да купува, притоа и сметки и за шетање нели, гардероба итн..
    Извини шо те цитирав тебе, ова е општо за сите, не велам дека лажете само ме интересира затоа што ние со мм сме сами, значи само за нас трошиме и пак не ни стигаат парите од платите ако немаме некој дополнителен приход.

iki26 and Babyby like this.
  8. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Можда имат таков нужен дел во некоја друга држава со Немакедонско судство! Овде кај нас не постојт!! Од искуство на мои најблиски роднини е ова :(

SummerGirl likes this.
  9. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Малку  :rofl: :rofl: :rofl:
    Ама нормално во нервоза ќе пукнеш. Ретко се дешаваше тоа.
    Јас не сакам со мм да си расипувам однос и да дојде до ладење помеѓу нас заради други. А не сакам и нервози и здравје да си губиме.

Имаме дополнителни приходи од работа дома. Плус мм зема добра плата. Мојата е пониска, ама пак ми останува нешто.

Last edited by a moderator: Jun 7, 2018
    joy1, SummerGirl, Harper and 2 others like this.
  10. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

@st2007 Па не јадеме секој ден печење јадеме грашок, боранија, леќа, грав, спанаќ, ориз, компир манџа, месо еднаш или два пати неделно. Далеку од тоа дека мм земаше којзнае колкава плата ама после кратко време ни леб за долу не купуваше, за нас си пазариме што ни треба најчесто бидејќи готвам за синко правам и за нас, само за викенди јадеме сите долу.

SummerGirl and Skorpija25 like this.
  11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Очигледно е дека повеќето членки што коментираме на темава си имаме работа со прости свекрви. Во буквална смисла прости. Они исчувале деца и се знаат, а ние снаите не знаеме. Па и тие биле/се снаи. Ама според нив, денешниве снаи сме од небо паднати. Па они ќе не учат. Божем ние немаме родители. И се дрзнуваат да ни ги понижуваат родителите. Засега ние сме со една плата. Се снаоѓаме како знаеме. Од татко ми имаме помош. А од дотичната не очекувам. За нас секогаш нема. Битно другото синче да и е најадено и облечено, а маж ми не е битен. А девер ми зарабоува голема плата. Доволна за живеачка. И кога ќе ми коментира дека ги сака децата подеднакво, косата ми се крева на глава. Невидена глумица. Не знам како може да си ги делат децата. :@

bibiiii, Vennera.aa, ZAHRA and 2 others like this.
  12. Snowbell

Snowbell Истакнат член

Se izvinuvam za latinicava od mob sum.Izvesno vreme ziveeme so svekrvata i svekorot(polovina godina).Odnosite i uslovite ne se idealni no i pred da se omazam znav deka taka ke bide posto majka mu e takva kakva sto e luge vo stipki se mesa,znaci jas ke gi pruzam alistata a ona poinaku ke gi pruzi...vrvot bese koga malovo placese(bebe imam od 3 meseci) si vleze vo soba go zema vo race go odnese vo drugata soba( vo red sakase da go smiri) i se bese vo red do momentot koga jas se priblizuvam da vidam deteto sto pravi a ona bukvalno bega so vrtenje grb.Ja ostaviv 5 minuti i odam pak i slusam mu vika baba tebe ke te uspie...i tuka zbesnav i mu rekov na maz mi da odi da mi go donese deteto.Ova veke ne se izdrzuva.Jas vo privatnost ne se mesam.Od kade pravoto da doaga vo soba i zasto uopste da go zima? Kako da se spravam so ova devojki?Kavgite so maz mi stanuvaat polosi a ne saka da odime od tuka?Ne gledam resenie...

bibiiii and Vennera.aa like this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Секоја жена си има тертип, како си ги работи домашните обврски. Остави ја нека ти ги спружира алиштата таа и нека ги прередува колку сака. И така- и вака, ќе се исушат.

Ако го земе бебето, а имаш друг план: треба да јаде, или памперс да смениш, или ќе одите некаде, едноставно кажи и' што ти е во план. Ако немаш план, нека го држи, нека го упсива, што сака нека прави. Бебуш ќе порасне и таа да го успива и ти да го успиваш.

Snowbell likes this.
  14. Luna91

Luna91 Популарен член

Болдов ми падна ви очи. Што има свекрва и да го успива, кога она е дома? Се знае кој смирува дете кога плаче. И да нема некој план, крајно некултурно е некој да ти улета во соба без прашање и да ти граба бебе од раце. Можела да праша прво.
    @Snowbell а тебе кај ти беше устатата? Што не и рече дека ти ќе си го смириш, дека помош не ти треба. Најкултурно. Не знам како оќутувате на вакви глупости, а одпосле се жалите. Сами сте криви!

15. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Го земам од раце и не ја прашувам ништо :) ќе се објаанувам за мое бебе

ALISA0000, mimiiiii, Minnie 1 and 5 others like this.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ако свекрвата го заспива бебето, го држи во раце. и др. а снаата е дома, после ќе излезе дека свекрвата е заслужна за детето, а снаата е неспособна. Свекрвите чекаат такви моменти за да се истакнат. Поминав низ истото.

VDT2906, bibiiii, Skorpija25 and 2 others like this.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Што ако го држи бабата бе? Мислам, која фатална грешка може да се случи?

И мојата го земаше кога беше кај нас и се нервирав на почетокот, после, се откажав. Ако сака да те вика неспособна, и да не е ова, ќе најде за друго.

18. Luna91

Luna91 Популарен член

Потпис на ова.
    @WildMk никој не вика да не го држи бабата. Зборов беше за улетување во соба и грабање бебе од раце плус и криење. Дали за тебе тоа е нормално?
    Кај мене бабата прашува дали може да го земе/прошета. Кога плаче верувам дека не и е сеедно, ама никад не ми улетала. Да ми улета и да ми грабне бебе, значи ме прави некадарна да си смирам свое дете. Вака се преминуваат границите, па бабите глумат мајки, дури им бутаатб цицки на бебињата, а мајките ќутат и после кукаат овде. Границите вие си ги поставувате!

bibiiii, ZAHRA, mimiiiii and 4 others like this.
  19. Offspring

Offspring Форумски идол

E taka.
    Jas vo pocetokot koga se sluci toa, so jatrva mi razglabav, pa so na jatrva mi majka i, ednas me vikna kaj nea da me bucka da pominam preku se (aha, kje pominam jas preku se samo nemam tenk), posle oni duo trio fantastiko kje se zberat negde na kafe i me rebraat, ne doznav nisto, ama ne sum glupa jasno mi stana so pocna jatrva mi da me izbegava, jas nea 10 pati i pisuvam aj kafe, stalno me kulira, a ednas neznae ona da pise, samo koga i treba nesto. Pa si vikam, so sum ja budala, zosto da mi znae koga sum neraspolozena, zosto pa jas da i se javuvam, da ja vikam na kafe, zosto da misli deka i ljubomoram, i zosto da misli deka e nad mene posto svekrva mi nejze ja ispostuva a mene ne? I togas ja svrtev igrata. Od togas nikogas ne dozvoliv da me vidat so nesredena kosa, nikogas ne dozvoliv da dojdat kaj mene a da vidat deka mi e rasfrlano po doma, nikogas ne dozvoliv da me vidat nenasminkana, nedoterana, ne naparfimisana... Nikogas ne dozvoliv da pomislat deka imam so mm problem bilo kakov, na site kazuvam deka mm e eden i edinstven. Jatrva mi ednas dojde prespa kaj nas poradi edna pricina da ne razglabam sea, sabajleto koga stanavme mm svaril kafe za nas, cim stanav se bacivme i gusnavme pred nea se idilicno i prekrasno. Uste pa otkako se vrabotiv, ne prestanav da stavam sliki na fb od mojata rabota, stvarno rabotam na ubavo mesto, zeni vleguvaat vo cvekjarata za da se voodusevuvaat, stranci idat kazuvaat deka e svetska cvekjara kolku e sredena, cel namestaj vnatre i polici i pultovi se od visoko sjaen medijapan vo bela boja, na podot mozes da se ogledas, i jas vnatre sredena i doterana, da puknat dusmanite. Uspeav da se vrabotam na najubavo mesto vo dupkata Doboj, da zemam solidna plata, a maltene da sedam po cel den i da pijam kafe,i koga imam so da rabotam da go srabotam toa so ljubov. Ama ke crknat deka ne se predadov, oti mislea deka jas so dve bebinja jamkata na vrTat kje si ja staam, za inaet im pokazav na site koja sum jas.
    Gospogja vo svojata kuka, gospogja i najdobra na rabotnoto mesto, mozam da si platam dadilka, mm e zadovolen i srekjen maz oti me ima uspesna i ubava i najdobra majka.
    E sega neka zboruvaat do mile volje. Jas sama si ja najdov mojata rabota, nikoj ne me vraboti, em sum stranec, sama se snajdov. Ama mene inatot mi e najgolema motivacija.

20. Black girl

Black girl Форумски идол

За какво држење зборуваш? Друго е да го подржи, а друго е нејзиниот случај. Таа влетала во соба без да тропне и и го земала од раце ќе го смирела, па уште грб и вртела на мајката, замисли. Море да сум јас ќе и го покажам местото. Ќе ми глуми она мајка. И мојата еднаш рече детето да го стави на бетон да лази, да стекнувало имунитет, ама јас не и дозволив и тоа нема да се случи зашто јас не дозволувам. Мислам на бетон, немам зборови (facepalm)