Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.724
    Допаѓања:
    40.109
    Ние во иста куќа живееме па свекор ми и свекрва ми ретко се качуваат, само ако јадеме горе или да ја видат малата пола час. Сега како фана топлото,кога заладе сме во двор заедно. А некогаш и сами си седеме на тарасата.

На КикиМаус, ma4e1311, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Незнам што и стана на женава само низ нозе ми се вртка последниве денови, да напоменам девер ми се на одмор па затоа вака не опсипува со внимание, го земала ланскиот одмор и од сабајле до вечер ми се мота. Само офка се нешто ја боли, се нешто ја мачи ме полни со негативна енергија. Три дена пред ручек му дава благо на синко па дете не јаде, уште првиот пат и реков не му давај на едно место одело се немало гајле ако му се јадело ќе јадел(facepalm) Каде и да одиме се припратува одиме на пазарење в маркет доаѓа, одиме кај моите на вечера вчера исто ни планирани ни поканети среќа мајка ми секогаш готви ко за цела војска инаку и нив во тесно ги ставаш, сабајлево закажано да го носам синко на фризер да се потшиша дојде и таа и уште и вика на фризерката ај и мене потшишај ме ни закажано ништо таа и вика ама за 15 мин имам закажана и запна седна. И паднавме на муабет со фризеркава која ми е пријателка за деца и и кажав дека сум бремена, и оваа мојава одма прокоментира немаат саглам работа ама знаат деца да прават:x проќутев ајде се погледнавме само со фризеркава и и велам тоа е сега мала разлика ама кога ќе бидне биднало се деси непланирано и свеки пак се направи паметна ајде ајде не ми се правдај сега и ми се споија жиците и и реков ти се правдам тебе??? За што ти да не ќе ми го гледаш? И се заќути и толку не кажа ни збор повеќе и до дома а се надевам и наредниве денови нема да ме замара да и потрае лутината. Ненормална жена ме пренервира со малограѓанските муабети страшно

На КикиМаус и SummerGirl им се допаѓа ова.
  3. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Isseli se.

На CameliaMiller, zalosna, КикиМаус и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Женички после еден бурен период во мојот живот со многу многу страшни работи што се случиа можам само едно да ви кажам: не се фокусирајте на ми рече така и така и јас и вратив, пробајте да седнете да разговарате, да попуштите и балансирате затоа што со кавга не бидува. Ако не се наоѓа заеднички јазик тогаш што подалеку па и по цена да јадете сол и леб ама ова само во сериозни случаи кога ситуацијата може да излезе од контрола. Што и да ве снајде пак му се родители и ќе трчаат за своето дете. Затоа и ние снаите треба да бидеме малку пољубезни а не само да кукаме бидејќи во најголем дел што пишуваме нема некој реален проблем кој неможе да се реши. Животот носи и лоши работи кој не тераат да размислуваме и малку поинаку а не онака себично гледајќи само за нас. Не велам дека нема лоши свекрви кој душата им ја вадат на младите ама и младиве сме станати чудни. Повеќето сакаат да им се даде и стан и помош и тие како слугинки само да ќутат и ништо да не зборат. Ако и остават дете на чување кога ќе дојде снаава од работа свекрвата автоматски треба да се изгуби од таму бидејќи смета а не смета кога го чува малото. Ако одбие да го чува веднаш таа не е баба. Туку и нашите мајки можеби се свекрви и на нив снаата така кога ќе им се испонаша веднаш ни е криво и тогаш снаата нечини.
    Како и да е јас извлеков поука во мојот живот и сватив дека треба да ја закопам ратната секира и тогаш ќе бидам многу посреќна бидејќи сите околу мене ќе се среќни, сопругот што ги почитувам неговите родители и сум попуштила, неговите родители ќе се среќни затоа што пак комуницираат со синот и внуците а децата затоа што имаат уште едни баба и дедо. И ова е од срце а не затоа што мм сака или некој друг, едноставно јас сакам да сум среќна.
    Размислете си и признајте малку и ние младите не сме лесни и за се се лутиме.
    Еден е животот, да го проживееме во слога и разбирање. Немора под ист кров меѓутоа да имаме една почит и достоинствено однесување.

На ivi1987, Asja, Ivan4e04 и 24 други им се допаѓа ова.
  5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.551
    :clap: :bow:

На КикиМаус и toogood им се допаѓа ова.
  6. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Сум имала бурни периоди кога сум кажала само да сме здрави и на број, не се замарам повеќе со никој и ништо ама кога се едно исто ти е над глава и колку да сакаш неможев да не се оптеретувљш. Јас не правам кавги по дома ни на мм го трујам вака рекла така кажала, фала богу сам си е свесен и може да согледа колку труд вложувам јас во односот со неговите а богами и како тие возвраќаат. Сме имале 3 4 поголеми кавги со свекрвата после кои со денови не ни правеше муабет и не избегнуваше. Дома изјавите како таа денес и ги игнорирам се правам дека не ја слушам иако ме погодуваат тоа за мир во куќа ама да ме понижува пред други ќе ми прости. Таа најмногу кај мене изгуби во поглед на моето дете како го третира од кога се роди до ден денес и како се однесува кон мојава бременост второво незнам ни дали ќе го заприметува. Синко е веќе голем па кога ќе види дека на од деверми му купила сладолед тоа шлапка и плаче, е мене ме боли. И вакви генерализации на односи снаи свекрви па уште попување дека ако премолчиш се ќе биде во ред само некој што не го удрило по глава. А за селење и парите моите што ми ги дадоа и од свадбата и што сме сработале се сме вложиле во оваа куќа, јас тие средства неможам да ги вратам а со една плата од 300евра дете едно и уште едно на пат при се што овде сум вложила неможе. Заробена сум моментално немам излез хормони ми вријат ми се чини ќе полудам. Па овде и најголем издувен вентил ми доаѓа темава, за задоволните од свекрвите си има друга тема.

Последна измена: 14 јуни 2018
    На Skorpija25 и Paka им се допаѓа ова.
  7. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    @Vennera.aa Пoгрешнo ме свaти, јaс не сум кaжaлa декa сум зaдoвoлнa oд свекрвa ми и секaкo не сум зa вo тaa темa. Сaмo сaкaв дa кaжaм декa и јaс дoлгo време држев инaет нo свaтив декa се е џaбе и декa сo oвa си дaвaм шaнсa и сaмaтa нa себе. Вo еден пoгoлем прoблем дa сме никoј немa дa не пoгледне кaкo рoдителите штo мoжaт. А зa млaдите декa сме брзoплети е тoчнo и се ни сметa и oвa гo имaм виденo вo мнoгу примери.
    Инaку oвa гo нaпишaв сaмo кaкo мoе искуствo пa мoжеби и ќе пoслужи нa некoј зa дa рaзмисли.
    Ние сo мм бидејќи знaевме декa ќе имaме прoблеми зaтoa не влoжувaвме тaму, првo пoд киријa a пoсле и свoе и немa зa штo дa ни е кривo.
    Пoентaтa беше декa еднa кривa линијa мoже дa испрaви мнoгу рaбoти.

На КикиМаус, tina-63, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Епа кај мене на почеток беше се како подмачкано, жена образована, интелектуалец однос повеќе од коректен немаше човек на кој не се испофалив каква свекрва ќе имам и имам. Од уста мед и млеко како таа со свекрва живеана мака видела па дека се на нас ќе остави ништо не се меша. Јас уште пред официјално да се земеме почнав да живеам таму. Тогаш почнавме со реновирање на спратот се од корен тој период завршував последна година на факултет плус работев пола работно време. Не се гледавме скоро ич иако под ист покрив. Реновиравме се направивме свадба после свадбата досредивме финеси, мене ми го прекинаа тогаш договорот барав на полно работно време немаа услови за тоа па некои три четири месеци бев дома е тогаш започна се од препирки префрлања, негодувања па до ден денес само расте кај мене тоа чувство на разочарување, зошто ја сакав и почитував искрено, а ме разочара и направи да зажалам за тие чувства што ги имав кон една подла неискрена, злобна жена. Да си го покажеше правото лице со време километри ќе бев од неа и еднаш месечно ќе и изглумев хепи фемили, а вака ме уништи психички

На Skorpija25 и milaaa20 им се допаѓа ова.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Abe se zalite zalite od svekrvite ama ne daj boze da se najdete vo mojata situacija jas so rizicna bremenost majka mi so mozocen udar koj go dobi vo mart mesec I e nepodvizna I se mora da e pod nea mm e celo vreme kaj nea a sveki so mene pere ciste gotvi oti jas od WC do krevetot smeev da odam samo tatko nemam sestra mi ima Tri mali decinja I nemoze tolku da se grize za majka mi I za mene I da I mojata sveki zbori ama da ne e ona sega da mi pomaga I finansiski oti mi docni isplatata na boleduvanjeto a I terapijata e skapa plus a I taka sto mi ciste se tesko nas so edna plata na mm tesko ke izdrzeme

На mKdevojce, IAmPresident и SummerGirl им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.304
    И мајките да ви се свекрви, исто вака ќе се каравте.
    Малку преземете одговорност и за вашите зборови и постапки.

Има некои што не спаѓаат во оваа категорија, за нив не важи.

На IAmPresident, buba4e89, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  11. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    Ве читам и се мислам дали ја и свеки моја сме единствени во светов што толку се сакаме и почитуваме како мајка и ќерка сме ама буквално во секоја смисла на зборот. Има моменти кога ке се закачиме за нешто ке се поискараме така малку ама не правиме кој знае што. Мм вика како да нема дома снаа и свекрва па да се закарате за нешто, само со мене се карате сте се здружиле и удри на мене, тешко мене вика и ќерките кога ке пораснат со 4 жени (само за улошки ке работам) хахахахах. Може да имав свекор подруго ќе беше што знам

На Ivan4e04, CameliaMiller, mssuniquee и 10 други им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.724
    Допаѓања:
    40.109
    И што ќар имаш од тоа што си се здружиле со свекрва ти против маж ти и се караш со него, а неа ја браниш? Никогаш пред друг го немам нападнато маж ми, ни пред неговите, јас сум во брак со него, а не си друг, за да го напаѓам него, а друг да бранам.

На molikaMk, SummerGirl и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  13. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    Погрешно ме имаш разбрано, ние не земаме па да се караме и тепаме со мм, ниту пак се имаме ние здружено со свекрвами против мажми хм па дали она како мајка би имала нешто против син и би направила нешто да он се чуствува лошо, поготово што он е пораснат без татко. Он така вика затоа што не сме се скарале со свекрва ми као демек ете со мене можете да се закачите. Има секако денови кога ние како брачен пар знаеме да се караме да се љутиме и тогаш свекрвами за да ја смири ситуацијата повеке му вика нему немој така да правите ти треба да попуштиш и сл а не да земе па да се кара сега со него. Она дека знае како е без маж цели 28 год и како се има мачено да го порасне синот сама без ничија помож напатена е со свекрва, свекор, девер, јатрва а маж му нигде. Она само сака нашиот брак да не се растури, па бидејќи повеке е опуштена со син и со него може да се скара затоа што он како син или она како мајка и да си кажат нешто лошо да се навредат ке си простат.
    Во смеење кажува како ке се разбере со 4 жени дома а тој едно машко.

На Ivan4e04, CameliaMiller, IAmPresident и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.630
    Допаѓања:
    107.148
    Не си единствена но си среќна и цени го тоа, ако одиш на темата свекрвите и снаите задоволни ке видиш дека има и такви задоволни свекрви и снаи.
    Секогаш да бидете вакви среќни и задоволни ме радуваат многу ваквите семејства.
    Роднина на маж ми жената е ангел со снаата се секаја како мајка и керка.
    Дај Боже што повеке да има вакви семејства.
    Бидете среќни и весели како до сега така и во иднина .

На Ivan4e04, Meckicja, zalosna и 8 други им се допаѓа ова.
  15. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Ama si cepidlaka:rofl:

На oblace1, Meckicja, Lolipop23 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.724
    Допаѓања:
    40.109
    Е што да правам, таква сум :$. Ама јас лично имам слушнато како свекрвата ја уче снаата да не го слуша мажот и да му оде контра. Овие се карат а свекрвата од страна си свирка

На Meckicja, SummerGirl и stevemila им се допаѓа ова.
  17. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    Фала мн. Среќа да те прати цел живот :hug:

На Milobebence му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Pa vidi sega,sama si si kriva.
    Koj cacko ve teral pari da vlozuvate tamu na prvo mesto. Na vtoro mesto vikas edna plata od 300evra. Pa sto si trcala da ragjas vtoro dete so nestabilna plata sto ne otide da se zaposlis negde pa da pridonesuvas i da imas svoj denar vo dzep ?
    So nestabilna rabota i plata i eden vraboten vo zaednica so nesredeno stanbeno prasanje mene mi e ludost da se ragja vtoro dete izvini vaka.
    Aj jas rodiv bliznaci, taka trebalo da bide moi se si gi sakam neka mi se zdravi i zivi, ama vo slucaj da rodev edno dete vo ovie uslovi sega nemase na pamet da mi padne da odam na vtoro.

Последна измена: 18 јуни 2018
    На violetblue, CameliaMiller, Meckicja и 3 други им се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    Малку преоостро е на жена со сопруг кој колку толку заработува, покрив над глава и веќе опркнато детенце вака да и се суди за добивање на второ.
    Не рече дека е нестабилна платата или дека немаат леб да јадат, само дека од истата не може да се заштеди И за стан/куќа.

На Peperutka-bt, Tedyyy, ivi1987 и 26 други им се допаѓа ова.
  20. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.639
    Како бе така и зборуваш?Се вие сте спастрени со стратегии низ животот сите коцки ги редите алал да ви е.Еве ти пример од моја другарка маж и работи државна работа таа трудна ама вработена.Наеднаш на мажот и се затвара фирмата останува дома неа ја бркаат кога дознаваат дека е трудна.И сега што правиме?Да се обесат?Одеше маж и работеше се и свашта ама беа со една плата.Некако преживеаја сега се супер.Што правиме ако парот има земено станбен кредит двајцата со фини плати едниот недај боже нешто му се случи неспособен за работа е?Сите тие луѓе не планирале така ама се случило.Ете и она сака да си роди второ нема да може колку вас да му приушти ама верувам за облека и храна,пелени ќе има.

На ivi1987, azelea, Monella и 19 други им се допаѓа ова.