Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.787
    Допаѓања:
    145.330
    Брцкање во туѓ џеб, омилено ни е. (facepalm)

На ivi1987, azelea, CaraMia и 14 други им се допаѓа ова.
  2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.677
    Допаѓања:
    175.340
    Како бе вака можеш да кажеш - шо к.р си трчала да раѓаш второ дете ! ТИ, која имаш две дечиња ,нека ти се живи и здрави. ТИ, која до вчера пишуваше колку ти е тешко што немаш работа , што не знам колку време беше под кирија , што немаше време во тоалет да појдеш оти све беше на тебе , без никаква помош!
    И сега .... како можела второ да раѓа !!
    Кај тебе велиш така требало да биде . А кај неа како ?
    Колку што прочитав ,жената не е на улица ,ниту под кирија , има кров над глава . Е сега нервози со свекрва . Ама тоа не е пречка да не си роди уште едно дете , ако има желба , а очигледно има . Проблемите со свекрвата може и утре да се решат , работа може и до вечер да најде . Јас за разлика од тебе ,не гледам толку голема причина , па вака да и судам зошто посакала да има и второ дете .

Читајќи те во оваа тема , имаѓ доем дека ти си единствената која успеала од ништо да направи нешто . Да биде и мајка на две деца , да работи , да живее сама ( без стари) , секогаш да биде средена и да биде добра сопруга на својот маж .
    Епа види ... Може и друга да успее во тоа , исто ко тебе ;)

На ivi1987, azelea, Monella и 16 други им се допаѓа ова.
  3. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Pa neka uspee koj i brani.
    Jas koga se zalev deka nemam rabota pred 6/7godini na pamet ne mi pagjase da se mazam a kamo li deca da ragjam.
    Da kaj mene taka trebase da bide dve naednas ama da ne bese nemase da odam na vtoro duri i vo uslovite koi gi imam sega da ziveam baska od stari i da rabotam i mm da raboti. Odma na emocii idete majka mu stara, ami so ako ova so ako ona se deselo. Sami si birame vo zivotot so i kako pravime a osobeno za krupni raboti kako so e dete. Aj sega preprocitajte ja zenskata uste ednas i videte kako ona ne znaela ova ne znaela ona, vaka ke bilo taka ke bilo, svekrvata bila arna na pocetok pa ona si rekla aj be so ima veze ke ziveeme so niv i ke vlozuvame pari tuka. Pa so koj pamet be, tolku da ne se sedne i stavi prst na celo i vo se naivno da se gleda posle cacko e kriv. Neotvaranje oci level expert.
    Deteto so ke se rodi ne e nisto krivo, a edno cudo parovi egzistiraat i so dve deca i so tri deca pod kirija, ama togas i zenata treba da zapne i da raboti i da se stavi prst na celo so prioritetite vo zivotot.
    Edno cudo zeni ima so nejkat da cujat da odat da se vrabotat i naogjaat izgovori de deca bile mali de nema koj da gi cuva de neznam sto.
    Toa e moe mislenje i jas stojam zad nego. Osven nerazmisluvanje i neotvaranje oci jas pa drugo nisto ne vidov vo mislenjeto na clenkata koja se zali. Ajde pogresila vo red, si pogresila ne si videla te izigrale itn sega prifati si gi posledicite od svoeto nerazmisluvanje i naivnost i zivej si so niv ili ispravi gi na nekoj nacin.

На violetblue, CameliaMiller, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.721
    Допаѓања:
    40.101
    Бог да чува и да бране. Нас ќе не пита дали да раѓа уште едно дете, не бива ние лебот и го купуваме. Ние тројца живееме само од платата на мм од помалку од 300 евра, а кога останав непланирано бремена ни толку не зимаше. И што требаше тогаш да абортирам? Ама не, си рековме живо и здраво нека е, пари се печалат. На улица не сме, гладни и жедни не сме, необлечени не сме, должни не сме на никој, на малата ништо не и фали. Е сега, не можам да и купам глодалка од илјада денара и облека марка, ама фала Богу секогаш ми е дотерана за надвор, а и едно шише да и дадам сама си заигрува со него, има деца што и со најскапите играчки не знаат да играат.
    Не знам зошто мора туѓи есапи да правете, вие кои до вчера на истото место сте биле .

На ivi1987, azelea, Luna91 и 26 други им се допаѓа ова.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.990
    Допаѓања:
    13.766
    Ај малку полека со коментариве, сите ти кажаа. Се ти си најспособна да чуваш две деца, се ти си најпаметна. Не сакам вака да реагирам ама се изритирав од твојов коментар.

На ivi1987, oblace1, Meckicja и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Pa jas za sebe kazuvam deka sum. Ako ima uste nekoja sto uspeva jas i simnuvam kapa, a ima sum citala po temava zeni koi nejkele da trpat si gi sobrale partalite i go zele sopstveniot zivot vo sopstveni race.
    Koga bev luzer kazuvav oti bev luzer, koga sum pobednik kazuvam deka sun pobednik vo bilo koja situacija vo zivotov. I ne obvinuvav nikoj koga bev luzer si ziveev so toa i probav da go promenam toj fakt, zatoa sto toa e zivotot, borba , dali finansiska, dali duhovna, borba so sam sebe, borba za sebe itn. I da od nisto napraviv se. I se izdignav nad sebe od psihicki i mentalno zdrobena licnost zastanav na noze vo poslednive 10 godini, a ima i pisani dokazi na forumov, od kade do kade dojdov. I se gordeam so toa.
    Edno cudo parovi vo zivotov znam so nejkat da rodat vtoro dete od gorenavedeni pricini koi se realni, samo site vie tuka ste iznenagjeni i uvregjeni ako nekoj iznese takvo mislenje. Pa toa e realnost za sto praime muabet tuka bre poglednete okolu sebe, jas koga bev dete retkost bese nekoj da nema brat ili sestra razlika vo godini od 2 do 5 najvise, a imase i takvi so bea 1 godina razlika ama se poretki bea onie so preku 5 godini, sega se pocesto lugjeto ragjaat samo edno neznam zosto ste iznenadeni koga toa e realnata slika nasekade okolu nas. Imase kaj mene u oddelenie devojce edinica kerka bese dobi brat u 7mo odd i site bevme iznenadeni, sega e normalno ako ima vtoro dete da e na tolku golema razlika posto lugjeto cekaat da zastanat na noze pa da praat vtoro.

На violetblue, CameliaMiller, Meckicja и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    280
    Јас и брат ми сме 15 год.разлика и не се познаваме!!"Брат имаш? Имам да! Леле колку убаво,за арно за лошо тука сте!! Жими газов сме тука!!! Се гледаме од гости на гости и не можиме да се сложиме за ништо! Шо ако имам 30 год.за него сум детиште! А оние шо имет по 4-5 деца,тие шо да речат? На нив не мажот,не жената море да не се сватиме погрешно и швалерот и швалерката да се запнат да придонесувет пак не се стигат!! Ама луѓето си сакале и среќни се дека си имет појке деца!!

На Justicija и Sanja1105 им се допаѓа ова.
  8. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    39.631
    @Offspring И јас го делам твоето мислење. Луѓево некако премногу здраво за готово го земаат чувањето на деца, а свесни се кои одговорности носи истото и жртвувања. Никакви услови а уште едно дете на пат. Чекај бе, возот нема да ви избега. Не е поентата само да родиш па после да се снаоѓаш, или да потпорасне па да го оставиш на милост и немилост. Од една страна умеат да критикуваат, а себе се оправдуваат. Имаше случај нели пред некој ден, апел за помош на пар со 7 8 деца ли имаа не знам точно отпприлика. Што беа коментарите ? Како се осмелиле да прават толку деца, а финансиски не се во можност, како не треба да им се помогне бидејќи свесни биле за своите постапки, еден куп коментари во неоправдување на истото. Малце контрадикторност, малце повеќе.
    Јас едно куче да земам сакам, па се мислам сто пати,а луѓево деца штанцаат од шала. Дали финансиски ќе можам да си пруштам ,ако земам сакам да го чувам,одгледувам и одржувам како што треба а не колку да се рече дека имам куче. Исто му доаѓа и со децава.
    No hard feelings tho

На violetblue, CameliaMiller, Meckicja и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Od najbliska mozna okolina imam primer za ziveenje vo zaednica i vlozuvanje pari vo zaednickiot dom diganje kredit duri oti na pocetokot bajno i sjajno bilo ama posle koga zamina vozot i parite se vlozija taka i promenite se desija pa bese ni tamu ni vamu ni da se delat ni da ostanat oti neli pari tuka se vlozile prava makedonska pa i balkanska tragikomedija, vo seto toa od nigde nikade i vtoro dete se rodi, iskreno vo moja okolina site bea zacudeni so im trebase vtoro dete vo set toj kurslus i nesredeni odnosi, samo ovde site se iznenadjeni koga nekoj kje iznese takvo mislenje, posto cekaj mora da izigravame svetici pa kako mozes da sudis i tako dalje a vo realnosta site drugarki im imaat po edno dete, bas se prasuvam od koi pricini.

На CameliaMiller, Meckicja и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.721
    Допаѓања:
    40.101
    Седите си мирни сите вие што се чукате во гради оти не знаете што утре животот ќе ви донесе. Што ако останете без работа и приходи еден ден? Што ќе правите тогаш?

На zalosna, Sanja1105, carangigia и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Na koj nacin ke ostanam bez rabota? Moze da dobijam otkaz, moze da zatvorat firma, ama ke odam i ke najdam rabota na drugo mesto, ili mm, nema da sednam i da kukam tuku ke prodolzam ponatamu. Ako vidam deka ne biva ke se boram da odam vo stranstvo. Koj e toj so ostanal bez rabota i bil bez rabotno mesto so meseci ili godini? Jas ne poznavam takov covek. Moze da ostane bez rabota i da ne raboti vo narednite meseci i godini ama ako nema zelba a ne zatoa sto rabota nema, sekoj ziv covek se bori uste ako znam deka imam obavezi nad glava so nokti ke grebam. Eve mm da ostane bez rabota ke odi da raboti na gradezno, jas da ostanam ke odam u sank itd dodeka ne dojdat podobri vreminja. Ama deka se ostanuva bez rabota i se sedi bez rabota moze da bide samo nemanje zelba i baranje izgovori da ne se raboti.

На CameliaMiller, mama31, Meckicja и 5 други им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.721
    Допаѓања:
    40.101
    Аааа значи така. Епа и жената која останала бремена а е без работа, ќе најде работа и ќе може да му приушти некои нешта на детето а ќе има и во џебот.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Ne te razbrav stosakas da mi kazes.

14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.721
    Допаѓања:
    40.101
    Велиш работа лесно се наоѓа. Епа и таа кога ќе и потпорасне бебето ќе најде работа и нема вечно да чека од мажот и, ќе има свој денар во џебот.

На Offspring му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Se soglasuvam. I treba.
    Mene zborot mi bese deka vo situacijata vo koja ja opisa samata, jas licno bi pocekala so vtoro dete.

На CameliaMiller, mama31, Meckicja и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Пари вложив тука затоа што немав никаков проблем со луѓето кажав погоре се измамив во тој поглед и јас сум живеана кај моите во заедница со дедо и баба па некако и природно ми беше и не ми беше проблем да живеам со од мажот ми родителите. Околу бременоста се деси несакано, непланирано и мене ми беше шок ама после две години борба за првото не ни помислив на абортус. Околу работата бев вработена до скоро во приватен сектор се сменаа газди сите што бевме на договори не испуштија. Сега моментално зошто имам ризична бременост си плаќам придонеси за да фатам породилно па здравје боже после породилно ќе си барам работа имам 26 години па цел живот е пред мене за градење кариера секако децата сега ми се на прво место. За леб не сме страдни немаме за незнам какви задоволства ама во поглед на финансии и ситуирање имаме планови кои со господ напред ќе ги реализираме, само со 300 евра да заминам под кирија мислам е лудило, а овде се ми е ново и под конец средено и уредено по мој вкус.

На Ivan4e04, oblace1, Macito007 и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Cim taka staj ja svekrva ti na ignor i teraj si magareto. Koga veke moras da ja trpis najdi nacin da te nervira so pomalku i staj ja na minimum komunikacija.

На Luna91, CameliaMiller, Meckicja и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.677
    Допаѓања:
    175.340
    И мм така си правел ....
    Чекај војска да идам , чекај факултет да завршам , чекај да специјализирам , чекај куќата да ја направам , чекај базенот , чекај уште некоја нива , да има утре - други ден моето дете се . Да не страда за ништо . Да не работело и неговото дете по ниви како него , кога целото детство му поминало на нива .
    И сега му велат - касно е за деца. Епа касно е :D

Не дека и јас сум поарна де :)
    Затоа млади женски , проблемите со свекрвите верувајте не се најголемиот проблем кој треба да ви биде пречка во остварувањето на потомство.

Шо би рекле старите , слушај паталец ,не гаталец :mm:

На Justicija, ivi1987, Ivan4e04 и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Убаво ви кажува Бубче38, еве и јас да ви кажам, послушајте паталци. За второ дете треба пари точно, ама знаете ли колку пари чини да се бориш за дете со години? Не ви посакувам да дознаете. Ако имате минимум услови и желба за второ, трето, не чекајте да наполните години па да се појават други проблеми, не дај Боже.
    Никогаш не знаеме што носи иднината, за некои работи се калкулира, за некои не треба. Не за џабе се вели дека жените имаат биолошки часовник, не чекајте со години да се створат сите услови, секогаш по нешто ќе фали. Водете се со разумот, но и со срцето и своите желби . Нека не ви наметнува околината кога и како треба да раѓате, секое дете ем е со своја среќа, ем самото дете носи среќа.

На azelea, Ivan4e04, Anarchy и 9 други им се допаѓа ова.
  20. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Толку е со неа добар ден пријатно, само неможам да се помирам со фактот 7 години сме заедно со мм, три во брак 4 врска од кои две веќе одевме идевме по дома, периодот кога реновиравме и таму седев значи едем момент само да покажеше рогови доста ќе беше на време да си бараме чарето. Мислам од муабети како ќерка цел живот сакала па јас ќерка неродена сум и била, доаѓав кај нив 5 минути ќе поседеше со нас ќе речеше млади сте си вие седете си да не ви пречам ќе си излезеше и не само тоа толку коректен однос имавме. Од старт кажаа спратот е за вас дневна со кујна, вц, спална и две помали соби како детски само што требаше да се среди да се смени паркет да се молериса нова кујна, ново вц, спалната нели невестата секако си ја купува и мебел за во дневната, се тоа се среди со средства по пола. За ништо не се промеша не паметуваше. Навистина ја засакав и криво ми е што до тука стигнавме. Можеби и јас очекував премногу од односот. Дека сум неработник не сум од 15 години работам и тоа не дека ме терал некој едноставно на лето си работев сезонски дали во бутик, дали во маркет или на педалинки и парите си ги штедев бидејќи секако моите ми даваа пари, така да никогаш додека ме држи здравје и сме работоспособни со мм деца не ќе се ни гладни ни жедни. Синко две години ќе полни сами го изгледавме и за другово ќе е исто, сега немам никакви очекувања и знам на што треба да сум спремна.

На oblace1, tina-63, m.i.g и 4 други им се допаѓа ова.