Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. duffi

duffi Форумски идол

@Vennera.aa нема зошто да се правдиш. Во твоја куќа само ти си знаеш како е.

oblace1, Meckicja, zalosna and 4 others like this.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Кога останав бремена со поголемиот, живеевме од платата на маж ми. Помала од сегашната. Издржавме некако. Со помалиот беше исто. Кога останав бремена се исплашив. Не знаев кој пат да го изберам. Решив да го родам. Колку за едното, толку и за другото. Ако абортирав цел живот ќе имав грижа на совест. Не планирам трето, ама ако се случи да останам бремена, би го родила. Сами се снаоѓаме. А не ни е решено станбеното прашање.

3. Offspring

Offspring Форумски идол

Pa vidi vaka sea po nabrojanovo, ne e deka i malku ti dale, fakticki vi dale poklon sprat i toa ne bas mal 3/4 soben. Koga ke vidis od druga strana i da ja trpis imas za sto. Ima nekoi so em ne davaat nisto em se mesaat i spletkarat.
    Probaj smiri ja topkata, moze i mozete da najdete kompromis, trgni od sebe vidi dali moze i vo tebe da lezi del od problemot. Moze ona misli deka dala a za vozvrat ne dobila nisto pa go smenila odnosot. Najdobro kje ti bide da sednes i da razmislis koga pocna seto toa da se slucuva i trgni od tamu i so dovelo do taa tocka. Moze i dvete terate inat a niedna nesaka da popusti. Probaj ti popusti pa na kraj ako pak prodolzi turi i pepel. Moze i ke se smiri topkatapa ikoga veke e situacijata ko so e probaj izvleci uste nekakva korist, zosto pa da ne,mislam ne sum sarkasticna da ne me sfatis pogresno.

Luna91, Annath, CameliaMiller and 5 others like this.
  4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Ми помина времето за редактирање а баш сакав да напишам и друго нешто .

Кој ме читал знае дека јас многу се фалам од моите свекор и свекрва .
    Но....
    Да ви кажам никаде па ниту кај мене не е се сјајно .
    И јас можам да мрачам овде како живеам во старата ( нивната) куќа на посебен спрат . Имаме и нова нова , и голема и уредена , веднаш до нив , прво таму се вселивме . Таа куќа си е лично на мм. Тој си ја купил/правел.
    На моја иницијатива после година се преселивме кај нив .
    И на мене не ми е сјајно да им готвам еднаш- два пати неделно да имаат јадење за цела недела . Ние почесто по кафани се храниме , ама на нив им готвам .
    И на мене не ми е сјајно да им го чистам генералка спратот еднаш месечно , а кај мене си дозволувам да си викнам и жена на помош .
    И да ги перам . Па и ја капам свекрва ми понекогаш. Таа не е неподвижна , добра си е вака,ама старост . И треба помош.
    Не зависиме од нив воопшто. Мм има солидни примања и комотно можам да си ја напрЧам у новата куќа и ич да не ми чуе .
    Никој ова не го бараше од мене . Ниту да чистам , ниту да готвам , ниту да ги тинтрам . Кога изразив желба да се вселивме во нивната куќа , мм и они беа пресреќни .
    Тие луѓе рМбале 70 год. Мојот свекор иде накај 90 и уште работи . Зарем не заслужиле една манџа да им направам ?

Тоа се родители на мојот сопруг . Нештата што него го прават среќна , мене ме прават уште посреќна. А тој баш знае да ја цени мојата "жртва" .:)

Ако има љубов ништо не е тешко .
    Што би рекол мојот свекор- Шо ќе ме речеш гаго( магаре) , речи ме аго ( бег) :)

ivi1987, azelea, Maeve and 21 others like this.
  5. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Мене лично ме погоди нејзиниот однос кон моето дете, гледајќи го односот кон детето од деверми%(сега него му е мајка повеќе од мајка му) го очекував истото и за моето, од кога си дојдовме дома од болница еднаш не ме праша дали нешто му треба или ми треба, да ми причува дете 5 минути до вц да одам. Ма никогаш нека не го причуваше да дојдеше да го пољуби ете криво ми е погоди тоа. Да знам жената е таква и со сите е ладна ич не замерувам ама едното го опсипува со љубов и внимание а моето како да не постои. Па големото беше љубоморно и ден денес е љубоморен кога ќе го види зошто таа му зборуваше тој е смрдло, види го бебиште, плачко, мочко ти си голем најумен, најпаметен то е е бебе просто ништо не разбира и ден денес знае детево да му вика тртко, плачко, мочко. Сто пати и реков не му зборувај така дете е никогаш не ќе го прифати, ма не си тераше исто резултат никој не може да му се обрати макар нагалено на синко зошто големиов се дрецка од земја. Таквиот однос нејзин ме промени мене, прекинав да бидам срдечна, прекинав да и слегувам долу на кафе за да ги избегнувам ситуациите налик опишаната, желбата да седам да си муабетиме ја снема. Па после почна пред луѓе да збори двосмислено во стил до моево дете немала пристап, не го имала чувано. Еднаш требаше да одиме на свадба кога ја прашав дали ќе може да го причува ми рече ај види ако може мајкати да дојде имам вртоглавица. Уште еднаш во друга прилика бевме на мекици прифати да го причува на тргнување слегувам долу таа во соба затворена и се прилошило, толку беше од неа го однесов кај моите и повеќе не ми беше ни опција за дете да ми причува. Сега пркна дете се разбира, ги бара кога ќе ги види ги гушка деде, баба го слегувам зошто тој им се радува.

Luna91, Skorpija25 and SummerGirl like this.
  6. Offspring

Offspring Форумски идол

Znam deka te boli, ama toa ee taka bas go diskutiravme pred nekoe vreme. Eve dedo mi mene najveke me sakase od site 7vnuci, ne bev ni prvo vnuce ni vtoro tuku 4to ama na srce mu bev. A za ostanative vnuci mu bese seedno. Baba mi e ista, za mene i sestra mi dusa ke izvadi i ke dade ama za drugite vnuci ne e. Eve i pravnuci dobi od bratucedkive ic ne se ispotrese, a za moite dojde da mi pomaga, sekoj den se javuva da gi vidi na skajp. Neznam koja e pricinata ednostavno taka e toa. A na drugata baba sme i samo jas i sestra mi vnuki, sestra mi otsekogas i bese poveke na srce, ne deka mene ne me saka daleku od toa bolna e legnata so sum daleku, ama ete sestra mi e prva i imeto i go nosi karakterno i fizicki e identicna i toa e toa. Nemozes nikogo da nateras da te saka ili da gi saka decata tvoi. Distanciraj ja i zemi si go toa ko plus i bidi srekna so ne ti se mesa u stipki oti pa gi ima oftiki svekrvi so majki izigravaat na vnucite i sakaat vo se da se ukluceni i prasani. Moze pa jatrva ti ti zaviduva oti si raat a nejze i se mesa u stipki i soli pamet. Sekako imas koj da ti gi pricuva koga se mora, teraj si magareto svirkaj si igi uzivkaj si, poarno otkolku da ti se pletka megju noze.
    Zaboraviv da napomenam,imam i dedo, na tatko mi tatko koj nikogas ne prasal za mene i sestra mi, ne znaeme ni kako izgleda ni na slika, nikogas ne izrazil zelba da ne vidi, prezenet si e si ima deca so taa zena i vnuci so nea. I sega sto da se pravi, toa ee sto e, nemozeme noz na vrat da mu staime. Bez niv se moze tuku loso e, koga roditelite ne si gi sakaat decata toa boli, a dali babite i dedovcite ke gi sakaat manje vise nebitno. Jas zatoa ne se potresuvam okolu toa so decata ne ja znaat svekrva mi, e arno de,zivi i zdravi neka se bitno jas gi sakam i me imaat ziva i zdrava mene i tatko im. Drugo se e nebitno. Uzivaj vo bremenosta i ne se opteretuvaj so nea. I ne ti treba, gi imas tvoite roditeli za arno za loso tuka ti se, jas sum pa sama ko utka ovde nikoj nemam, aa i edno cudo zeni so se von granicite na makedonija omazeni i preseleni.

Last edited: Jun 18, 2018
    Luna91, Annath, CameliaMiller and 5 others like this.
  7. Vennera.aa

Така е сега немам гајле веќе исчеличена сум не ми треба, само од што сум дома сега плус хормони па си ја тупам главата со глупости. Додека детево ми е по мој терк намирено и воспитано, другово е разгалено и невоспитано, по свекрва ми често вика мама и таа го учи мајка му и татко му на име да ги вика, го бакнува в уста го лигави, вреска ако мајка му нешто му свика оди ја мава, каса, штипи а свеки го бодри, не смее никој да му рече не или да не му даде нешто што ќе побара легнува на под и мава со раце и нозе, мислам дека го уништи детето и ова секако е друга крајност и никогаш не би го дозволила. А таа цена ја плаќа јатрва ми за тоа што тие дете и носат и земаат од градинка, цел ден е долу кај нив а некогаш и тука преспива, таа си е секој втор ден излезена по кафиња, на шопинг, фризер и сл, секој викенд обавезно си излегува или со деверми или со другарки и ми изгледа како да и одговара и воопшто да не се замара.

8. Offspring

Offspring Форумски идол

Ete gledas. Zamisli so tvoite deca taka da pravi. Imas sreka ti so ona sama se trgnala goni ja tamu. Jatrva ti tebe ti zaviduva,ona sega svoeto dete nemoze da si go obuzda i nema avtoritet nad nego zosto baba se mu dava. Svirkaj si i uzivkaj si, gledaj si seirot i drzi na distanca.
    Ete ti ja @FlowerPower maka maci so krlez svekrva so segde se pika, i saka za se da e prasana i @cvet88 nemozam da ja tagnam na kirilica e, isto. Kjuti si i sveka pali si vo crkva ako treba so ti se smiluel gospod pa ja otkacil. :D

Last edited: Jun 18, 2018
    Skorpija25 and Vennera.aa like this.
  9. Vennera.aa

Така си е кој да бира помеѓу двете крајности мојата ќе ја одбере барем во поглед на мешање со дете мака си немам.:D

SummerGirl, Bella* and forumce like this.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Ако кажам дека имам катастрофални проблеми со свекор и свекрва и никаква комуникација а останав бремена во заедница @Offspring ќе ме направи луда:D
    Јас не се каам што останав бремена во таква ситуација и на крај памет неми беше да чекам прво да се средиме.
    Сега сме 80% кај моите ,дома сме само за спиење и мал дел од денот.
    Со нашиве плати без денар на страна неможе да се оди под кирија тоа е факт без да имаш нешто на страна,затоа решивме да се стискаме вака летово и есента,за да дојдеме до некој денар за под кирија ако не успееме за стан.
    Детево нека ми се роди здраво и живо само па ние ќе се средиме.
    Побитно од здраво и право дете нема.

azelea, Ivan4e04, WORRIED.BT and 10 others like this.
  11. Offspring

Offspring Форумски идол

Abe ne me sfativte vie mene. Jas razbiram zelba za dete edno ke se izgleda vo kakvi i da e uslovi,mene ne mi e jasno koga se odi na vtoro a nisto vo zivotot ne si sredil i resil.
    A ete vidis vie krpite i planirate da begate od tamu sto e pametno. Loso e koga samo se kuka a ne se prevzema nisto i site okolu se krivi.

Glasna likes this.
  12. monik55

monik55 Форумски идол

Јас за второ не ни планирам доста мие ова само да мие живо и здраво.
    А да живеам во една соба да делам купатило со 5 души и две деца да имам и јас не сум најискрено.
    Е сега членката си има свој спрат свое купатило своја кујна,она фактички има комотност само треба убаво да ја истренира свекрвата.
    @Vennera.aa знам колку се измачи за првото детенце и воопшто не ја обвинувам што ќе си роди второ во таква ситуација.
    Ќе го роди и ќе си најде одма работа децата во градинка они ќе заработуваат.

13. Vennera.aa

Здравје само господ да ни го чува паметот ќе дојдат подобри времиња или ќе ги истренираме или сосема ќе отрпнеме. Да ни се здрави и живи децата за нив ќе се избориме.

Luna91, monik55 and Skorpija25 like this.
  14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Понекогаш со ситуацијава во нашава држава ако се чека се да биде цакум пакум треба без деца да одиме. Ете ние кога се венчавме со мм рековме ќе чекаме 1 година да најдам работа затоа што
    сум од друг град, па потоа ќе правиме дете. Но, брзо помина година, а јас работа не најдов. Мислам за 200 € работа во фабрика секако можев да почнам, но горе долу мм зема солидна плата, имаме наша куќа, кола, помош и од двете страни и не ме остави мм да одам. Потоа кога ние сакавме дете некако работите не одеа баш по наша желба, но сепак фала му на Бога после 5/6 м останав бремена. Но помина доволно време, за сите да мислат дека имаме проблем, дека не можеме да имаме деца, па сите безобразно да ни се мешаат што чекаме и сл. Никој никогаш не помисли дека можеби чекаме и јас да почнам да работам. Има и такви што ми се мешаат зш не работам, како издржувам сама по цел ден и сл. Но искрено свекор ми во еден ден зема 200 € кога е празнично и ми вика јас ќе ви ги давам ако толку немате, ама не те пуштам јас сега бремена цел ден на нозе да стоиш. Не дека некого понижувам, јас имам работено и за 5/6000 ден и моментално работам нешто волонтерски од дома за таа сума. И сега си мислам како ќе биде, можеби неодговорно од моја страна што невработена останав трудна, што знам дека сме сами и немам од кој да чекам помош околу бебе (физичка, финансиски има), како ќе се справам сама по цел ден со бебето, а бебе едвај да имам досега фатено в раце. Но си велам како и сите и ние ќе го изгледаме, битно се да е во ред. Ете можеби сум за осуда, но и желбата за дете е голема.

Vennera.aa and SummerGirl like this.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

@Milaaa991 и јас бев невработена кога останав бремена со поголемиот син. Па детето израсна. Ако чекав подобри времиња, можеби немаше да се случат. Помош немав од дотичните. Госпоѓата дојде еднаш и кога виде со кого си има работа, повеќе не дојде. Плаќав жена да ми ги чува децата, само за она да не доаѓа. Тоа беше во периодот кога работев. Сум ги носела и двајцата по автобуси. А помалиот ми беше во количка. Немав намера да ја викам за помош. А она мислеше дека ќе ја молам. Добро е што сама се трудам. Барем нема да слушам коментари дека она ми ги исчувала децата. Се одлучив на таков чекор затоа што знам каква лисица е. Она да се прикаже дека е вредна, а снаата неспособна. За некои работи што и ги дозволив ми е криво, ама тоа е. Веќе не смее да се меша. Децава не сака да ги гледа од инает спрема мене. Ама ако. Господ ќе и врати. А и децава не ја ни спомнуваат. Ниту пак свекор ми го спомнуваат. Не искажува почит спрема сопствениот син. Така што ова со децата не ме чуди.

16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Мојата би ми помогнала, но ете не живееме на исто место, а и таа е зафатена. Па уште од сега ми даде до знаење дека таа кога била млада нејзе свекрва и 1 и го искапала бебето, а после се сама и кујќа правела и по ниви одела и мм го гледала. Не и се лутам, сепак е добра жена. Но јас немам мајка, на која би рачунала на првите денови и од таму овој страв во мене. Би сакала мн работи да се поинакви, но не можам ни на свеки да и се лутам што уште од сега ме спрема дека помош нема да имам. Можеби тогаш ќе и падне жал и ќе најде време да остани првите денови барем.

Vennera.aa and SummerGirl like this.
  17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Едно е да сака, а не може. А друго е да може, а не сака. Никој не ги тера со сила. Само не знам како не им е мерак на таквите внуче да си видат, да си поиграат со него. Се има по земјава.

Skorpija25, Meckicja, Bella* and 2 others like this.
  18. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Да ти кажам веќе почнав да прескокнувам нејзини постови, се тоа па тоа едно исто како она сама, како се изборила како она го седува мажот и вака и вака му се поставува и крај, се деверите нечинат, свекрвата нечини,она се сама во животот и никој друг.

Во ред е ама де малце некогаш дај совет само немора во секој пост ЈАС ОВА, ЈАС ОНА, ЈАС САМА, ЈАС, ЈАС, ЈАС.
    У реду е |(

ivi1987, ALISA0000, Annora and 8 others like this.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

И за мене, и за сестра ми, татко ми ги правел мекиците, не бабите.
    И општо во животот, од бабите сум добивала подароци - но сѐ останато било на трошок на моите.

Со дм сме на исто мислење тука, кога ќе имаме бебе, тој ќе си ги тера сите “адети“ што мислиме дека треба да се истераат, но без да се инволвираат бабите.

Јас и сестра ми сме 13 години разлика, и сме многу блиски, често се зезаме дека сме близначки ;)
    Моите од финансиски причини не се одлучувале на второ дете.
    Сестра ми се роди кога моите многу добро стоеа финансиски.

Last edited by a moderator: Jun 19, 2018
  20. duffi

duffi Форумски идол

Тоа е си е во ред. Одлука на твоите.

Ама не е во ред некој да ти вели што си останал бремен, а немаш како да го гледаш. Зборуваме за второ дете, не десетто. Плус не се на патот.
    Или некој на мајка ти да и велел што толку чекате.

Не е културно како прво, башка да бркаш во туѓ џеб ич не треба да ни е од работа.