Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ke si ja skratat da samo sto ednata Plata ke ode samo za kreditot a drugata za beleskite

На Nuny, zalosna и WildMk им се допаѓа ова.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    38.476
    Јас сум под кирија. Значи, нешто слично како да плаќаме кредит. Ако се сака, се може. Ама на некои само им е полесно друг да ги финансира, а они да си уживаат. И нормално, да трпиш да ти презборат.

На CameliaMiller, azelea и irena.1 им се допаѓа ова.
  3. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Не е лесно знам те разбирам но наместо под кирија ризикувај за нешто што утре децата ќе го имаат,ќе им остане.
    Вака си бунар цел живот.
    Поздрав

На CameliaMiller, Luna91, Nuny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. DaenerysT

DaenerysT Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    597
    Факт е дека со 200 евра не се отплаќа стан. Ни кредит не даваат фала богу. Ама не сите па зимаат 200 евра плата. Познавам многу парови околу мене со многу поголеми примања и пак живеат во заедница. Зошто, затоа што тато му направил куќа на спрат на синко, имало место да живеат демек и млади и стари па ајде таа опција ја земаат како најдобра. Ама се прелажале 99% од случаевите.
    И не секогаш се старите криви да знаете. Повеќето млади не сакаат да се откажат од многу задоволства. Ги гледаш на социјални мрежи ја шетаат Европа, секое лето по 2 пати на море плус викенди во Охрид и делуваат совршено среќни, да им позавидиш. А дома се туткаат 10 души и се кукаат од свекор и свекрва. Епа нема и јаре и паре.
    Јас ни оваа година, како и минатите на одмор нема да одам. Немаме пари, оти исплаќаме огромна рата за стан и не успеваме да заштедиме за задоволството наречено одмор на море. Ниту пак за краток викенд. Ама затоа дома ми е одмор. Да се вратам и да не гледам стари низ куќи.
    Сум за млади да се мажат, женат и да раѓаат деца иако немаат совршени услови во моментот. Не мислам дека избрзале и требало да се осамостојат па да прават се отпосле. На жените им чука и биолошки часовник сакале признале или не. Џабе им се парите и становите ако им помине времето за основање семејство. Ги осудувам оние кои со години живеат во заедница, се плачат дека им е проблем, а не превземаат мерки да го решат проблемот ни после години и години заедница. Па макар скратиле многу задоволства. Све си има цена и све си бара жртва.

На mira.mira, Luna91, Harper и 19 други им се допаѓа ова.
  5. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Фала Богу дека ќе работи. Не сум јас будала да рмбам, а некој друг да седи дома и да шета. Познавам вакви снаи што не работат и си седат дома и као не можеле они да работат пошо деца чувале. Децата им се само изговор.

На CameliaMiller, Nuny и SummerGirl им се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    38.476
    Имам таква во фамилија. Додека децата и беа мали, изговор и беше тоа за да не работи. Сега се поголеми, ама веќе она не може да работи. Тешко ќе и било. И на мене ќе ми биде поубаво да си ја прчам, ама јас морам да работам. Сум скратила од многу работи само за да имам мир во куќа.

На CameliaMiller, Skorpija25, Nuny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Britgirl1

Britgirl1 Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    21
    Немој да се нервираш моја свеки исто се труди со сила да му биде мајка, дури детено коа плаче по мене во лицето и се гледа дека и е криво ако се гушкаме доаѓа досаѓа да му привлече внимание. Се она го научила се она знае за него мене ми пречеше ама сеа си ја користам како сакам коа ми треба и го давам коа сакам да се гушкаме си го зимам ке ппчне да плаче ама ќе измислуваш игри играчки

На SummerGirl, FlowerPower и Meckicja им се допаѓа ова.
  8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Koj Kako nekoj si ima I nasledeno od roditelite stan kuka

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Da i do 50 god. mozhi kaj mama i tato :| nikoj ne ti stoi so pistol na glava,se leka poleka :)

На snegulkata, Offspring, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    6.851
    ^ Поентата е дека времето си врви, а некој сепак нема доволно финансии и не успева да заштеди за стан. Мислам, знаеме како се живее тука, се преживува со минимални плати, и како после да собереш доволно за да купиш стан?
    И под кирија барем во Скопје се сомневам дека некој би издржал со 400 евра месечно, фамилија, поготово со дете.
    Се сложувам дека немора да се брза, и јас би почекала и би се потрудила да заштедам, ама ако гледаш дека неможеш да успееш а годините си врват, до кога ќе чекаш?
    Лесно е да кажат оние кои веќе се снашле, му дале од двете страни по неколку илјади евра, и лесно се купува стан. Ама ај купи го со две минимални плати да те видам.

Инаку да, ги има такви што сепак не сакаат да се одделат од мама и тато, и покрај тоа што имаат можност. Е тие не ми се јасни ама ич.

На snegulkata, Luna91, Harper и 8 други им се допаѓа ова.
  11. st2007

st2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    798
    Точно дека е тешко со 400 евра да плаќаш кредит, јас тоа го знам бидејќи моментално плаќам таков кредит, но знам и дека иако ми е финансиски потешко,духовно и те како ми е полесно откако сме сами со мм.
    И баш затоа што е тешко, и двајцата после работата која ја работиме, работиме плус и приватно. Значи ако се сака се се може.
    Е сега нема после 8 часа работа да одиш дома и да одмараш, туку барем уште 4 часа ќе работиш друга работа.
    Се случувало од сабајле од 8 да излезам на работа и да се вратам вечерта во 10. Сум немала зготвено, сме јаделе тостови секој ден или тестенини набрзина, ама преживеавме и уште преживуваме.
    Факт е дека колку и плата да имаме во куќата секогаш нешто фали, ама нека фали материјално, а мир да ми фали не фала, поарно ќе си рмбам и кредитишта ќе си плаќам.

На Lolipop23, CameliaMiller, Harper и 14 други им се допаѓа ова.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Е така де, кредит, сметки ( белешки) и храна на тоа ни одат платите. Ако успееме нешто да заштедиме има одмор, ако не нема.
    Најлесно е да речеш не може, да кукаш и друг да ти е крив те државата, те свекрвата.

На CameliaMiller, kristina.k, ivi1987 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    38.476
    Еднаш пишав. Ако сакаш да живееш одделно, ќе си скратиш од луксузите. Ама ако сакаш да си уживаш, седи со свекор и свекрва и трпи да ти презборуваат. Има такви кои сакаат да си имаат задоволства - да одат по кафани, да се подноват со гардероба, да одат на летувања/зимувања, и др. И затоа седат со старци. Не плаќаат кирија/кредит, ги делат трошоците, и др. А ако земеш кредит, ќе заглавиш финансиски и нема да можеш да си уживаш до толку. Ова од искуство го зборам.

На CameliaMiller, kristina.k, Mr. Right и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    Не помислуваме на лошо. Ама ако на сите наоколу му труби постојано дека таа го изгледала и се го научила, нема ли да ти пречи?....Ги убедува сите дека стварно е така, свекорот така почна да зборува, дури и мм........а нема никаква логика за викенд дошла и ми го изгледала и се го научила....се уште не ми е јасно како ги убедуваше...изгледа со постојано трубење. Решение ми беше да избегавам таа да ми го чува, барем јасно е дека јас си го гледам.....сега потешко за мене, ама не се жалам. Не и забранив да дојди да ја види, да ја поигра....ама сите работи околу неа јас си ги правам. За викенд дошла, два саати подржала дете а се мешаше околу одлуки со детето...јас како мајка немам право да си одлучам за детето, таа знаела како е најдобро. Дури и да ми го чува нема да дозволам одлуки да носи околу мое дете. За се има граница. Јас сама си го чувам,а таа одлуки ќе ми носи...мислам надвор од сенс ми е.

На snegulkata, Skorpija25, marchi-cool и 3 други им се допаѓа ова.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    38.476
    Баш од таа причина не сакам да ми ги чува децата. Иако некои членки погрешно ме разбраа. Барем да има желба да ги види децата. И тоа не сака. Зошто? Затоа што не и дозволувам она да ги чува и да изиграва мајка. И не е проблемот што ќе речат другите. Туку јас не сакам она така да коментира. Јас сум мајка, а не она.

На Nuny, Meckicja и Milobebence им се допаѓа ова.
  16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.761
    Абе, како лесно го кажувате тоа исели се оди под кирија. Заборавате каде живеете? Овде со просек плата од 200 евра стан можеш да купиш или под кирија да одиш? Ајде да речеме двајцата работат и земаат по 200 евра плата, тоа се 400 вкупно, становите под кирија ти се по 150/200 евра, а кај се сметки, храна, облека па и некој непланирани трошоци што може да се појават. Викате купете стан добро, знаете ли тие дали исполнуваат услови за станбен кредит? Треба најмалку 20000 илјади да зема плата едниот па и тој што ќе биде жирант. Дали работата им е сигурна не секој работи државна работа. Значи многу фактори влијаат не туку така земи кредит да даваа банките на секој што ќе аплицира за станбен, ќе пропаднат. Не може секој туку така да земе толку голем кредит. Може вие или сопругот може да земете па ај сега на сите ќе им викаме земи кредит за стан.

На Luna91, Harper, Skorpija25 и 7 други им се допаѓа ова.
  17. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Па ако сакам и цел живот ќе седам со нив, и што? Има некое правило?
    Не е тоа муабетот. Кој му се брза ете му и на 17 год нека прави свадба. Јас не гледам така на тие работи.

Двајца млади вработени со просечни плати може да си изнајмат гарсоњера. Прво под кирија, после и поголем ќе купат... Луѓе и со една плата преживуваат, а не со две.
    Муабетот ми е дека многу млади брзаат со свадби и живеат во заедници, а финансиски не се спремни и после ќе плачат од јатрвите и свекрвите... Како да не знаат што ги очекува во заедница, па сега се изненадуваат.

На CameliaMiller, Mr. Right, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    408
    Искрено сум за тоа ни да молиш ни да бараш некој да ти чува деца што можиш сама заврши си!! Тоа е јавно тајна дека после уста нема затворање!! А тоа дека постојат некои што сакаат да се луксузираат тоа е вистина и може со милиони примери да се докажува!! И кај мене е така чуваш други а за мое кога ке дојде се нема време не може или на работа е наредниот ден!! ( Немам уште свое ама знам дека така ке биде кога ке имам затоа и не се замарам да се карам или да речам нешто) верувајте не е вредно да се замерувате!!

Хаха ја пронајдов и мојата!! Цитирам: не сакам да се мешам ама мислам дека ракт е најдобро!! И пак на нејзино!!
    Најбитно е што не сака да се меша!!

Последна измена од модератор: 28 јуни 2018
    На alana и SummerGirl им се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.736
    Допаѓања:
    38.476
    Хаха. Они се најпаметни. Божем ние снаите сме паднати од небо.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    408
    Срце ајде твојата глуми и се труди да изиграва мајка!! Мојата е баба да ама и дома кај золвата изиграва мајка се таа знае се таа може да направи!! А золвата има и свекрва и баба и пак свекривата моја си глуми дека се знае!!

Така де!! Ние не знаеме ништо!! Знам срце како кај мене се има за золвата за мене не а носот се крева кога мајка ми ми купува се!! Јас искрено еве 5-та година ама за ништо не сум и побарала нешто бидејќи знам оти нема помош да е здрава и жива мајка ми што и да побарам кога нрмамми дава!! И јас и давам кога нема и така а да молам не бе срце!! Лета магарето со самар лета и готово!!

Искрено девојки да ви кажам не можеме ништо против свекривите тоа е факт!! Ако гледаме реално тие се мајки на нашите мажи!! И јебига сега не можеш ништо да направиш и да делиш страни!! Останува надежта дека и тие ке го поминат сворѕп и кога тогаш ке паднат на наши раце!! Ама тогаш ние сме наивни и наместо да бидеме одлучни и да го вратиме времето назад ние одма им пружаме помош а кога нас ни беше потребна никаде ги немаше!! Така да што и да направиш не е признато!!

Душо не зборуваме за такви како тебе што се трудат да преживеат и што многу нивни потреби и работи сте ги ставиле на второ место!! Зборуваме дека има и такви што не се ни трудат да побараат работа ниту па ги интересира сметки кирии и слично!! Значи не секоја што седи дома си ја прчи и се оправдува со децата!!! Верувај има и такви што им се нуди да работат ама не сакаат бидејќи им се седи дома мислат дека се паѓа од небо!! А ги има многу такви мама меси тато носи ( со исклучоци)

Здраво во право сте кога велите дека треба да се има коректен однос со свекрвата но верувај дека не секоја го прифаќа тоа но колку и да се труди снаата ако таа си тера по свое чабе ти се разговори и оддалечување!! Тоа и останало така во некое си нејзино време и мисли дека се функционра така како што мисли!!

Последна измена од модератор: 27 јуни 2018
    На Meckicja и SummerGirl им се допаѓа ова.