Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. Justicija

Justicija Форумски идол

Јас сум тотално сум шокирана според лајковите и вашите коментари не сте ги обезбедиле условите за деца , како може непромислено да рагате деца а прво не сте им ги обезбзбедиле соба ?! Дали според вас е нормално децата да спијат со вас а во иста да имате сексуален чин ? Извинете но за мене не е нормално , и не секој заслужил да биде родител , па уште и во свекрвиниот дом (facepalm)

Едни мои пријатели пред 6 месеци заминаа да живеат во Германија , сопругот беше заминал една година унапред во Германија , и мораше да бара стан каде што децата ке имаат одвоени соби (мушко и девојче ) , и додека најде стан поголем со толку соби , е тогаш ги зеде во Германија и социјален работник ги посетувал (само не знам на колку време вршат посета)
    И сада причајте ми о вашим свекрвима , јер со децата сте ги решиле работите (facepalm)
    А што всушност се замарам и расправам со вас , не можам да се борам со балкански менталитет

Rebecca_R likes this.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

А мој комшии живееа 10 години во гарсоњера со две деца а сега си живеат во куќа на два спрата.
    Да им ги одземат децата бидејки 10 години црнчеа за да им обезбедат комотност?
    Факт е дека ваквиот живот во заедница не трае долго ниту па децата се стискаат во иста соба со родителите.

naturally, fana, alana and 2 others like this.
  3. Ana_mk

Ana_mk Истакнат член

И ти сега македонија со германија ја спореди??? Кој социјален работник жити очи? Тие истите шо дозволија да се злоупотребат малолетни деца од домот за деца без родители или тие шо дозволија три мали деца да седат заклучени дома и живи да изгорат??? Имат родители и родители и се согласувам деја секој не заслужил,ама дека постојт социјален работник во државава е то сигурно дека не! Јас имам пријатели шо живеат во стан од 36 квадрати само една соба имет ама децата како капки вода си ги гледет,така да кој немат услови за секс ке си почекат децата нашколо да тргнат!!!

Annath, stilas7, Bubce38 and 4 others like this.
  4. zalosna

zalosna Форумски идол

Kolkavi se dechinata od prijatelite?

5. Justicija

Justicija Форумски идол

Машкото 6 годишно , девојчето 9 години .

zalosna likes this.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Прашај во Германија колку време мајката е на боловање и колку % од платата зема за тоа време?
    Таму наполнат 18 год и излават од дома, снаваѓат се сами како знаат, факултетот и нема некое значење, додуша ретко и кој завршува. Светлосни години сме зад нив.

fana and WildMk like this.
  7. alana

alana Популарен член

А што ќе се случеше ако не најдеше поголем стан или ако немаше услови за поголем стан? Ќе му ги одземеа децата или немаше ни да ги пуштат во Германија да појдат? Или еве сега имаат како што кажа,но во случај да дојде да немаат...ќе му ги одземат ли децата?

8. zalosna

zalosna Форумски идол

Ova ti lichno za germancite ili i za nashite koj zhiveat vo Ger.?

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Јустиција, сите знаеме како е поубаво, но мора да имаме во предвид и како е возможно.
    Ти пишаа, не можеш да ја споредиш финансиската моќ на мнозинството во Македонија, со таа во Германија. Во Германија можат да си дозволат властите да ти инаметнуваат правила, но воедно и ти даваат и можности.

Ти ја разбирам фрустрацијата, но муабетиве ти се како да не си свесна во каква економска ситуација ни е државава.

И не, немаме секс пред децата. Ти одговорив на тоа прашање, ама одлучи да го прескокнеш.

п.с. живееме во стан јас, сопругот и ќерка ми, уште од првиот ден. Таа има нејзина соба.
    Но ги разбирам оние кои немаат услови како и јас.
    Обиди се и ти да ги разбереш.

10. forumce

forumce Форумски идол

Конкретно за што? За породилно другарка кажуваше, отиде таму бремена 3ти месец, веднаш почна да работи,нормално не им кажала веднаш на газдите дека е бремена, се породи и година и пол е дома веќе, кажуваше дека може да седе до 3 години и условите какви се.
    Во врска со вториот дел за Германија не знам како е, ама еве Белгија да речам оти имам роднина таму и кажуваше како прават тие, има маж од таму и двајцата полнолетни синови не живеат со нив. Ако таа ме лаже и јас лажам.

Под таму мислев на странството.

11. Abc07

Abc07 Истакнат член

Vo famoznata germanija platenoto porodilno e do dve godini ako sakas i treta moze ama nema da imas nikakvi primanja inaku primanjata odat so odreden dneven nadomestok koj bi se dvizel do 1000 e vo slucaj da si edna godina na porodilno. Za dve ti gi rasporeduvaatprimanjata so znaci nesto pomalku od 600 mesecno bi doslo geuba presmetka. Na seto ova ima i detski dodatok koj e isto na mesecno nivo i go dobivas dodeka deteto se skoluva normalno kako raste detuleto taka i primanjata za nego gruba pretpostavka moze da se dvize do 200 evra i kolku poveke deca tolku poveke dodatok. A so se odnesuva do socijalnite rab pogore spomnati od @Justicija nema ni s od niv ne e kako vo anglija da proveruvaat od obleka do relaksatori i sterilizatori dali imaat roditelite spremno i tamu nemaat stroga regulativa vo odnos na tvoeto mislenje so detskite sobi :) bidete mi pozdraveni

12. Justicija

Justicija Форумски идол

Мораше да најде таков стан за да ги исполни условите за да ги повлече од тука за таму , не може да му ги одземе децата Германија ако не живеат таму ЛОГИКА
    Мораат да ги исполнуваат условите , а социјален работник ги посетувал , а они ги исполнуваат условите и не знам кои се последиците доколку таму не ги исполнуваат (после некој потрес ако им се случи)

13. Justicija

Justicija Форумски идол

Ako me lazat moite prijateli togas ve lazam i jas ... No soprugot polovina godina mu trebase da obezbedi stan za da gi povlece
    Bidi i ti pozdravena

14. alana

alana Популарен член

Знам дека не можат да му ги земат ако не живеат таму....намерно пишав така. Сето тоа е како заштита на државата ...штом може да им обезбеди таков стан, значи може да ги издржува...за да не паднат на терет на државата (државата им поставува услови). Инаку никој нема деца да им одземе, само како што кажа и сама нема да ги пуштат, ако не е способен да им обезбеди преку работа. Не знам како постапуваат ако условите се сменат на полошо (да се вратат на тоа да се нема услови за толкав стан)...може да му речат да се вратат од кај што дошле....не верувам дека би му зеле дете.

15. Abc07

Abc07 Истакнат член

I tamu e kako i na sekade tesko e da se najde soodvetno mesto za domuvanje i treba vreme mnogu mislam deka samo poradi toa bil celiot problem a i realno ne e kako kaj nas najdi nesto pod kirija i preseli se za toa na stranamoras da imas kes ne preteruvam koga ke kazam nos sepak so pomalku od 4-5000 e ne se bara stan :)

16. forumce

forumce Форумски идол

Зошто на улица? Ќе работе,ќе плаќа стан, сметки итн.. Како што ми кажуваше таа таму факултетот и не е толку значаен како овде, малку души се запишувале, после средно кое е стручно и во кое учат некој занает, наоѓаат работа и работат, земат стан под кирија и што сакат прават . И тоа на мене ми се баш свиѓа.

zalosna and Abc07 like this.
  17. ilyan

ilyan Популарен член

Немањето соба за децата не треба да биде за осуда, сите сакаме многу работи, но за жал некогаш не стига.
    Но, од друга страна, ако веќе сме свесни за ситуацијата не треба да дозволиме некои работи да се прават во истата соба со децата, макар и кога мислиме дека спијат.
    Едно другарче од внук ми, на учителката и кажувал што прават мајка му и татко му ( во детали опишувал) дека тој глумел оти спие и цело време ги гледал.
    Па п..му ма....на , ако веќе спиете во иста соба, плус и големки деца, тешко да се прилагодиш на условите?

Annath, SummerGirl, Nausicaa and 4 others like this.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

:) Неодговорни родители. Дете може да ти се разбуди во било кој момент.
    Ако има и друга соба, нека си одат во друга соба. Ако е гарсоњера, нека прават што ќе прават кога децата не се дома. Сенкир ќе цркнат за секс.

Annath, ilyan and Milobebence like this.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

И во гарсоњера има купатило!
    Малку егзибиции, да не им стане монотоно :D

SexiLy, Annath, Sesil and 7 others like this.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Е видиш.. глупа! Не ми текна.. Секси е во купатило. Скоро ко паблик секс :inlove:

Annath, Milobebence and CameliaMiller like this.