^ Ако такви ветришта дуваат, па не ми е јасно што пишуваш во темата и се замараш. Па мисли позитивно, боже ме сачувај. Мислевме, жртва сакаш да си.
Znaci citajte ubavo pred da napisete nesto. Ne rekov deka nie ke zememe kredit tuku majka mi ke zemat za nas a nie ke si go vrakame. Opstinski stan e na opstinata i moze da go dadat na socijalen slucaj za pomalku pari, taka da nie i dvajcata sme nevraboteni. A ako vikam nevraboteni ne znaci deka ne pecalime, naprotiv i toj pecali i jas.
Posle ke bide edna od mnogute prelazani so maz i i obekjal deka posle svadba ke se delat i koga realosta ke ja tresne od zemja ke misli deka on sakal da se delat ama kockite ne se poklopile i edinstvena opcija im je da sedat vo zaednicata. I zivotot pominal vo kavgi i gjurultii,pa ke cekas da umrat starite za da prozivees. I neznam zosto mislite deka od svadbata ke zarabotite. Moze i nema da uspeete ni vlozenoto da go vratite samo koj kako saka taka si prai. Ama mene mi von razum da se nema aber da se resava nisto konkretno zboruvam so dela i da sedis so 100 generacii vo zaednicata ama bitno svadba da se napravi i da te zemat od doma pa da vidat komsiite a vo sebe goltas crnila.
Се сложувам со тебе и јас, не сум за делење на децата. Ама од друга страна пак не знаеш што носи животот и како ќе се развиваат работите во иднина. Исто така мислам и дека братот/сестрата треба да имаат осет и за да земамат/ не земат дел или во иднина на некаков начин да го исплатат она што за нив било вложено. Пак ќе ја спомнам свекрва ми тука, кога му се избаци на девер ми со тефтерот во рака и му кажа дека таа има вложено повеќе пари во неговото образование отколку во тоа на маж ми( дека овој стипендист) и дека девер ми треба да му ја исплати разликата на мм. . Нормално мм одговори дека тие пари биле нивни и дека ако треба на некој да ги враќа тогаш треба на нив, не на нас. Што додуша во право е. @SexyGirl2 убави ти се плановите, само прво скокни после викај оп. Јас чекам бг пасош еве веќе 5-6 години, среќа не ми зависи живачката од него. Те искритикувавме дека нема потреба уште сега да си во таа куќа и да трпиш таков хаос. Како и да е на крај секој со својата среќа. Се најдобро.
Општински стан има 0% шанси да ви дадат само затоа што сте невработени. Не е важно што само вие имате, вашите родители (и едни и други) се вработени, имаат свој имот, а и предност имаат семејствата кои се повеќечлени и имаат деца. Едноставно.. не сте во толку незавидна положба за да ви дадат социјален стан. Евентуално купи куќа, купи стан - субвенциите, ама и за нив треба да е бар едниот вработен, башка до 31.12. важат.
Кај прочита дека немаме никакви приходи ти?? Реков дека и вереникот работи и јас и студирам и работам. Сигурно не лежам дома како крава и чекам од моите или неговите за леб и улошки. Глупи муабети. На секој посебно треба да му кажувам тука дека работиме и двајцата само тој на црно, а јас што најдам сезонски бидејќи не можам да стигнам и на факултет и на работа патувам во друг град за студирање. Зелена си ти зошто не читаш се туку само да се коментирало. Плус тие сакаа свадба оваа година, а за свадбата јас и вереникот немаме трошок неговите и моите ќе плаќаат се.
Jas ne sum za delenje na decata ni pod eden osnov. Ako imas na ednoto moras da imas i za drugoto. Ako imas za ednoto a nemas za drugoto poarno nemoj na nikoj. Vaka samo ke napraat razdor izmegju brakata i jatrvite .
Чоек, во коментаров ви се гледа зеленилото. Со работа на црно и сезонска работа не се гледа семејство. Ама ај, да не речеш после не ти е кажано.
Socijalen stan ne dadea na zena so dve invalidi deca vo invalidska kolicka ne tebe da ti dadat zenata ziveese pod kirija
Ќе и` се лутиме на свекрвата Ви текнува имаше една членка, свекрвата и` беше олош, пошто САМО плац им дале, а нејзините им помогнале куќа на тој плац да направат Спремајте се мајки на машки деца, опасно е за вас
Не сакам да одам веќе надвор од темава, пак се фативме со пишување за живеачката со стари и купување на стан. Скроз се согласувам дека родители не се должни да градат за деца. Најзезната генерација се они. Ем своевремено правеле за себе, ем сега пак за децава. Ама не може бе за едното се, за другото ништо. Па ич не ни почнувам да градам нешто за едново ако немам и за другото. Поарно парите што ги имам да ги распределам на пола па нека си бараат чаре после сами. И дајте малце реално. Колкав процент од младиве можат баш сами сами, без ничија помош да дојдат до нешто свое? Еве јас и мм живеевме години под кирија, пред да се купи станот. Помогнаа и моите и неговите, плус наша заштеда за да дадеме за учество. Од тука натака јас и мм сами си плаќаме се. Колку години ќе ни требаа нас сами да го спечалиме учеството? Син ми средно школо ќе тргнеше, а пари невидени ќе отидеа по кирии. Многумина познавам се удираат во гради како сами све постигнале, никој пари не им дал и купиле стан, ама ќутат дека 2 хипотеки барала банката. Од тие 2 хипотеки едното е стан/куќа на свекор или татко. Плус двајца жиранти имаат. Нели и тоа е помош, друг да го стави газот под кирија заради тебе?
Па станот на мајката на дм ќе оди под хипотека, и да, тоа е помош на која сме благодарни. Финансиска помош немаме. Може секој да одлучи што ќе дели и како ќе дели за своите деца - ама не може да се лутиме на свекрвите што и како делеле. Конкретната членка има брат, кој има спрат за себе, ама ете нејзините за неа не направиле. Ама не гледа во тоа никаков проблем, проблем е што деверот добил, а мажот нејзин не. Лицемерно е
Ние немаме стан под хипотека на родителите. Ни денар за станов не дале. Можно е, не дека не, ама во Македонија, повеќе е исклучок отколку правило.
Вие најпаметни што се правите тука ја средивте мојата ситуација си го средивте и ссвојот живот дека сте најпаметни. Фала ви на дите со разбирање и добронамерен совет. Овде нека заврши мојата приказна, ќе се снаоѓаме. И има повеќе решенија ако не успееме на начин на кој го имаме замислено сега. Значи или ќе купиме нешто или ќе чекаме пасоши. А исто има и друг начин тој е добар мајстор ги фаќа сите големи објекти во градот (кафичи, болници казина). Не сме сигурни дали ќе останеме тука. Да бевме решени за да останеме тука веќе тој ќе ја имаше отворено фирмата. Ама не се отвара така фирма, ќе биде условен да мора да работи тука 2 3 години. И не сум бремена не сме ограничени со време. Не сме ни на улица. Вереникот заработува добро и постојано има работа и преку зима не паузираше. Работи од сабајле до вечер. Не знам зошто и овде има негативци кои не знаат да те ислушат, да те разберат и да те охрабрат. Сите со иронија одма да осудат без да знаат за каква личност станува збор. Значи не сме неодговорни личности да чекаме на готово. Си печалиме и учам и работам. Работам уште пред 3-4 години по нешто, што најдам. Научена сум да работам не само да шетам и трошам. Имаме пари и за живеење и за шетање, но со тие пари во Македонија немаме за нешто повеќе или да ставаме на страна поголема сума. Да се собираа овде лесно пари и да се градеше лесно немаше сите да отидат во Австрија, Германија. И ние на тоа се надеваме. Посебно во нашиот крај Југоисток сите се со бугарски пасоши, народ веќе нема во градов. Јас со вереникот кога сме сами си имаме разбирање и слога, но секогаш проблемите и кавгите ни излегуваат од други. Мене ќе ме изнервираат нешто и почнам да му зборам и тој се нервира затоа што немам трпение и брзам и така избиваат кавгите. Тој ми вика да не се нервирам дека ќе се среди се дека ретки се тие што имале се од почеток. Ќе работиме, ќе се помачиме и ќе си овозможиме услови. Не е крај на светот, ја направивте поголема ситуацијата отколку што е всушност, како да е крај на светот. Сите примери што ги имам од мои роднини никој не бил уште од старт со сите услови. Се се печали. Вереникот го викаат да работи во фирми, но тој не сака бидејќи вака има повеќе чисти пари, никој не му зема процент. Значи најважно е што сме работници и двајцата. За работници секогаш има работа и начин да стекнат нешто. За мрзеливите нема што само судат и даваат памет со негативизам и иронија во зборот. Поздрав до сите позитивни и насмеани души овде и убав ден
Знаеш Секси, ние не сме ти дома. Читаме што пишуваш. А ТИ напиша дека вереникот правел проблеми ако не си кај него, дека живееш во не баш хигиенски услови итн. Сите ОД ИСКУСТВО ти кажаа дека: 1. Кредит не се зема туку така 2. Општински стан не се добива туку така 3. Бугарски пасош не се вади туку така Посебно ништо од ова не се прави во рокот кој ТИ го наведе (една година). Не знам што очекуваш да ти кажат луѓето, како да те поддржат?