Toj ocigledno deka nesaka da se deli od kaj majkamu,dokolku sakal do sega 28 god mislam deka rece imal,ke trgnel nekoj denar nastrana a ne da cekaat od svadbata da soberat (neli rece privatno dobro zarabotuval)..
Е вое ем шуто ем боде оти му дале на деверот спрат а од нејзина страна шо има врска шо нема дел од кај нејзините Море ни твои ни негови летајте под кирија А мажот мамино синче мама да ја виде венчаницата тоа шо на неговата жена не и е по кеиф тоа шо има врска МАМА е битна
Море она ќе си има мака со него. Како женче некое се замара кај ќе седела венчаницата. Мене да ми рече дека нема доверба кај моите да биде, ќе му ја удрам од глава и ете му ја. Мајка му нека ја носи! Јас не знам како немате свој став и гордост? Како не знаете сами да се одбраните? Сега за оваа глупост и малку по малку ќе те земат низ нозе. За условите за брак не сакам да коментирам, доста изнапишавте. А она со општинскиот стан ... Не знам. Многу детски.
Mislis deka toa stransvo vristi, place za Vas. Mislis deka tie kumovi, rodnini, sto da se ke secat veni da vi pomognat. Se lazes. Tamu sekoj za sebe si gleda I so drugi ednas vo mesecot se gleda ili ednas godisno so tie koj mnogu mrcat I sene im e pogodeno. Tie lude sto se tamu 15 god. ne gi boli briga za novo dojdenci. Sega doprvo pak da se bavam so necii problem (taka sekoj si vika). Eve Jas sum vo stranstvo blizu 17 god I slucaj okolnosti sum zapoznala mlad bracen par so dve deca. Iskrajno da ti kazam se sto mozev da napravam e da gi smestam dva dena, I toa e se. Jas si imam svoj zivot I toa e toa. Moabetite sto se pravat se odamna zaborav za mene, pa posebno tie prvi god. koga nemas stabilna rabota, neznaes jazik, nemas zdrastveno osiguranje, nikakvi dr. vidovi osiguranja,nemas zavrseno sklo vo zemjava vo koja si se preselil, nemas kuka, dve koli koj se osnovno, ne luksuz, trcas po gradinki, deca bolni, na rabota nov nikoj ne te tolerira.... ne sakam ni da se sekavam. Tie site sto doagaat obicno se znaat, sto da im predlozis nevredi,... Sto pa jas treba da se frlam vo ogan za niv. Taka Site razmisluvaat koj se poodamna vo toa stranstvo. Nema pomos, nikoj nesaka nepriateli da si pravi, sekoj svoja rabota si brka. Ako stvarno ne se snaodlivi I cvrsti ic nemojte da se zanesuvate za nekakvo stranstvo. Stranstvo e Surovo. MK e najlesna opcija. Se nalutis trcas kaj majka ti, kafinja po kafici so drugarki, mama tate davaat pari za ucestvo za kola, kuka, dete kaj starite na cuvanje,..... Nisto od seto toa Stranstvo ne nudi. Ako nemozete vo Mk da ostvarite bejzik ne ke mozete vo stranstvo so sigurnost. Serioznost mora da ima, od mallku nesto curenje ne e na arno. @zalosna znam deka ke ti se dopadne bas zatoa sto ti i malkumina na forumov go pominale toa I dobro znaat za sto zboram. I Jas koga se spremav za stranstvo taka zeleno, neverno,... se sto ne sum veruvala se po glava me udrilo, ama odi objasni na deca sto e 300 kila, sto stapa po sopsven grb,.... Prvite god se prikaska za sebe. Sega mi e smesno ama sega. Topla voda izmislena odamna, Nie topla voda sakame da izmislime Eh se sto moze da smisli eden zelen um ,100 zreli umovi nemozat da opravat. Neli se reklo mladost , ludost .
Не реков дека со бугарски пасош ќе му де тупниме на некого, ако е така ич не одам. Вереникот има добар занает кој е добро платен и постојано има работа. Тој занает го бараат секаде. До сега го викаа повеќе пати луѓе што не ни се ни роднини, туку од некаде слушнале за него и го бараа да работи, но поради тоа што уште не е излезен пасошот не можеше да отиде. Да го има пасошот ќе најди тој работа. А тоа дека ретки се тие што помагаат е повеќе од точно. Времето ќе покаже. И тие што отишле не ги однела таму добрата самовила. Значи пак и нив ги повлекол некој. Која логика...
Rece site rodnini i kumovi ni se tamu, ottamu zaklucivme deka ocekuvate nekoj da ve povlece i da vi pomogne. Ubavo cim ima zanaet verenikot, daj Boze i da zarabotuva ubavo cel zivot. Nego ti sedni si so nego dodeka ne ti otisol vozot i objasni mu nekoj raboti. Deka ke se vencate toa stoi, nikoj nema da te predomisli ni ima namera boze sacuvaj, samo moras nekoi raboti da gi dovedes vo red, i da ne dozvoluvas lugjeto pa makar i da ti e maz, da upravuvaat so tebe. Ako nemate care begajte si pod kirija, ete vikas zarabotuva verenikot, kje se vrabotis i ti, poleka poleka ke se namesti se, samo nemoj da sedis vo zaednicata i da kines zivci, nikoj nema zivot za frlanje, eden e.
Извини вака ама никој нормален маж не се кара со девојката за венчаницата кој ја видел прв, дали мајка му или мајка и. Колку и да изгледа сега смешно, утре вака ќе постапи и за нешто многу посериозно. Ќе родиш дете, нема да ти дадат и него да го однесеш кај твоите. Може после свадбата и тебе ќе ти забранат, ќе речат дека сега си во нивна сопственост. Очигледно дека мајка му е оној тип на диктаторски настроените свекрвишта што умеат да владеат со синовите и кои имаат за цел да бидат секогаш на прво место, и пред снаа и пред внуци. И што е најтрагично и успева, гледаш дека он со тебе се кара само за да ја удоволи нејзината желба. И тоа за ситници, а чекај тек кога ќе стане муабет за нешто навистина сериозно. После ваква постапка јас во прашање би ја ставила и свадбата а камо ли пак да помислам да им влезам у куќа. Ја прочитав и дискусијата подолу. Да сум на твое место не би имала толку доверба во оној твојот. Гледаш дека тој не и крши атер на мајка му, таа за се и сешто ќе го предомисли ако сака. Ти си знаеш, одлуката е твоја. На крајот на краиштата ти ќе живееш со нив и ќе се нервираш. Наше е да те посоветуваме како да не дојде до тоа.
Аман бре луѓе мислиш вас ви побара помош. Ако се решени да одат ќе одат без никој да помогне, аако некој подаде рака секако ќе бидат во плус. Куп млади заминаа без никаква помош. Ни први ни последни.
@SexyGirl2 Јас би ти кажала само едно дека доколку му веруваш на вереникот и е вреден се ќе постигнете. Тешко се постигнува со мрзелив човек, на тој и спрат да му дадат и цела куќа пак џабе само ќе тапка во место и ќе преживува. Јас сум ти личен пример за тоа дека може да се успее, јас веќе имав дете на твој години а мм е помлад од твојот. И кај мене беше исто сите со коментари како сме млади зелени и ниишто не бидува со нас. Почнаа проблеми со свекрвата и сите одма коментираа дека имале право ама јас им велев јас за свекрва ми не се омажив туку се знае за кого. Заедно успеавме се сами да постигнеме без ниту еден денар од ниту една страна. И куќа купивме и тоа во градско подрачје што е прилично скапа а не некаде на страна. На повидок е и станче ама тој за ќерка ми, здравје за сите деца ќе има поред и еднакво. Инаку и факултетот го завршив најдобра во генерација и тоа со мало бебе а и магистерски. На повидок се докторски студии. Сетоа ова бара многу многу жртвување, нема скапа облека, луксузни одмори, седенки секоја недела во кафана. Сега можам се ова да си го дозволам ама на времето многу истрпевме и пропативме, полесно е кога некој ќе ти даде барем од некаков плус да почнеш ама пак вака е послатко кога знаеш дека никој не ти дал ниту една лажица и дека никогаш во животот ќе нема право да ти префрли. Пробај да бидеш потолерантна дома и да не те нервираат погледи и коментари ова чисто поради твоето здравје бидејќи сега си млада и не осеќаш ама ќе дојде ден кога ќе си велиш за што губев здравје. Биди поздравена и имај многу љубов и разбирање. Добриот работник секаде ќе успее, млади сте бидете вредни. Раце не се јадат од работа ама душата се јаде од кавги. Се надевам се ме разбра со последнава реченица.
@Meckicja Без еден денар помош. Мораше мм да оди надвор да заработи за да имаме за учество. Потоа тука работеше и тоа по две работи, има работа за тој што сака да заработи. Јас почнав да работам и напредувам. И ако ти се верува немаат дадено денар а од друга страна и бараа пари со изговор па што има врска ете вие сега имате и можете да помогнете. Ама за да стигнеме да имаме најубавите години ги жртвувавме.
Благодарам мила, се убаво си напиша се се печали само здравјето не фала ти на поддршката имај убав ден
Добро ај и ти не се трескај сега толку многу. Ако се раскинува веридба само поради еден фустан, тогаш што понатаму. Во животот секакви предизивици има со кои треба да се справиш, ако за ваква ситница бегаш за поголемите што тогаш? Намали малку со тоа егото и спушти се во реалноста.
Не знам што толку се замарате, цели страни испишавте како е млада, зелена и не знам што. Таа само си ја кажа маката овде, впрочем како што правиме сите, нели. Не кажа на никој да ја земе во странство или да и помогне. И што дека е млада или зелена како што милувате вие да кажете. Не е се во годините. И јас се омажив млада и живеев во една соба две години, и плус студент бев, а знам и многу други како мене. Но знам и некои кои на 30 се омажиле па за една година се разведоа. И да не отидат во странство, ако запнат и тука ќе спечалат. Ама ние жените сакаме фризури, нокти, депилации и триста чуда. Епа ако сакаш сам да успееш ќе заборавиш на тоа, и освен работата ќе одиш ако треба и по ниви, и станови ќе чистиш, не гледам ништо срамно во тоа. Ама не, македонски менталитет сам не се спечалувал. Се спечалува и тоа како, ама полесно е да глумиме дами и да чекаме од небо да ни падне, а ако не падне нормално мајки, свекрви се криви.
За фустанот не се нервирај бидејќи порано дури адет беше во некои места да го однесат фустанот на невестата два дена пред свадбата. Утре и ти можеби ќе имаш син и ќе сакаш да го видиш фустанот. Ти ја разбирам ситуацијата но си требала ти да им речеш ајде важи ќе ве однесам кај моите и ем гости ќе истерате со сватовите ем фустанот ќе го видите. Од помал град си највееојатно каде што ќе тераат адети за свадба тек тогаш каде ќе ти е крајот. Олабави се ова треба да ти се најубави денови. Кај мене ем сами со мм си плативме за свадбата само од машка страна ем кажуваа закони и адети. Зошто викаат пак да сум невеста ќе знам како. Само без нервози со разговор и компромис.
Tie sto pomagaat ne se retki nego gi NEMA, IZCEZNAA, NEPOSTOJAT. Eve Jas sum postignala bez nisto nikoj da mi dade. Da bidam iskrajna tek lani majka mi I vsvekrva mi mi gi prepisaa nivnite stanovi, ama Jas sum veke 20 god vo brak. Sive ovie god. nikoj nisto ne pomognal + Jas sekoja god. pari prakam pa posebno otkako dvete zeni se sami so edna penzija. I da se razbeeme seuste nisto ne koristam zosto zenite si ziveeta vo taa nekretnina. Samo oni neka si bidat zivi I zdravi.
@SexyGirl2 еве да не испадне дека постојано те критикувам, ќе пробам да ти дадам најдобронамерни совети. Иако мојот став е дека 22 год. за брак се премалку и дека ретко која индивидуа на тие години е приземна, свесна и спремна за брак, не значи дека нема исклучок. Првото нешто што според мене, ти треба да го направиш е да зборуваш на само со вереникот. Излезете си некаде на кафе и напрајте си муабет. Ќе му кажеш дека за тебе во вакви услови би било не подносливо и тешко за живот и дека после свадбата најдобро е да изнајмите стан и да живеете сами. Ако он заработува како што ти кажуваш тогаш не би било проблем да си плаќате ќирија. И најнакрај кога веќе решил да се жени и треба да обезбеди услови за своето семејтво. Ти во меѓувреме ќе си учиш и ќе си го завршиш факултетот, ако можеш да поработиш нешто арно, ако не па арно. Спомна дека сакате да се иселите во странство. Во тој случај немој да ве лажел ѓаволот да си ги трошите парите од свадбата во некакви доградби, спремање на соби и слично. Ти да си се запишеш на курс по странски јазик (на кој се зборува во земјата во која сакате да одите) и доколку зборуваш и англиски да си го праксаш и него, за да не биде утре кога ќе идеш негде да бидеш како теле, туку колку толку да можеш да се разбереш. Да не мора да замараш, или да бидеш зависна за да идеш на лекар или да мораш у некое биро да си средиш документи. Да си колку толку самостојна. И обавезно ако ви е план странство 4-5000 евра ќеш на страна, за кога ќе идеш да сте во можност одма да изнајмите стан, дури уште подобо од тука да пробате да најдете (иако тоа тешко би одело, ама не е невозможно, ќе се молиш може и ќе се смилува некој) за кога ќе идете да не сте терет на никого. Тие пари ќе ви бидат доволно за кирија, јадење и превоз за 3-4 месеци, дури со добра економија и во зависност од државата може и за 5 месеци (ако е Словенија на пример, ама сигурно не Швајцарија). Нормално кирија во некој геторизиран кварт, за поубаво нема шанса на почеток, натака ќе се снаоѓате. Не се надевај на помош од роднини, другари и пријатели. Нема такво нешто. Не очекувај ништо за да не се разочараш после. Сама треба да се снаоѓаш. Ова ти се совети од мене за колку толку да имаш побезболен почеток, ако останете да живеете кај свекор и свекрва спремај се за секојдневни нервози и стрес. Оти ако сега те нервираат замисли како ќе ти биде покасно. Нема да можеш да ги поднесуваш ни трпиш тие луѓе, и наместо дома да ти биде раат тебе ќе ти биде пекол. Избувлив карактер си, и сама си кажа. Ќе те нервираат сите и ќе ти се качуваат на глава. Треба да си заземеш став и да покажеш дека стварно си зрела за ваков чекор. @toogood ќе постигнеше ли многу од тие работи без сопругот? Јас не. Среќа шо го имам па се шлепам на него чат пат. Иако многу и сама направив, без него немаше да биде колку што е сега и затоа не можам да се удирам во гради и да викам дека јас без ничија помош успеав. Фала им на моите што инвестирале во мене и на мојов што во моментот ме издржува додека јас пак учам и нормално па фала им на неговите што го израснале ваков каков што е.
Јас бев во странство скоро 5 год. Со мм двајцата имаме бг пасоши и така прашина си збирет,мм е со факултет ем со занает. Е сега вака ке ти кажам просечна плата во странство 1500 евра,700 евра кирија,ам кај се сметките,јадење,пиење,облеквење и на крај ко ке се родат децата градинката е 600-700 евра,а да и колата ја заборајв,море осигурање здравствено работел не работел мораш да си плаќаш и така натаму... Друго за свадбата еве личен пример ке ти кажам,ние бевме 3 год.во брак а свадба праевме ко му праевме на малиот крштевка и роденден. Млада си можиш да си размислиш шо сакаш во животот! Среќно!!!