Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    И мојот, затоа претпоставив....

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Само немој оние кои имаат сега мали синови и овде постираат, во иднина да бидат исти вакви свекрви.

Нека се сетат на постовите овде и нека размислат два пати пред да одлучат да се мешаат во животите на фамилиите на нивните деца. Па Боже здравје, да нема во иднина вакви теми ;)

На Harper, Ivan4e04, stevemila и 17 други им се допаѓа ова.
  3. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.011
    Jas mislam oti da ziveam vo Makedonija t.e. blizu majka mi ona ke bide vakva oftika za vnucite ko povekjevo za svekrvite sto zboruvate. :D
    Za volja na vistinata vo pravo ste za ona deka vnucite poveke si gi sakaat od decata, majka mi ne bese nesto ispotresena majka za mene i sestra mi uglavno sami se izrasnavme i sami se vospitavme karakterno sami se izgradivme, ama sega za vnucite se ispotresuva preku kompjuter slusa kako disat i dali bile za na doktor. :D mene mi e smesno od ovaa gledna tocka oti me boli uvo ako zadosagja ke i recam ili ke i izgasam skajp, ama da sme tamu i da dosagja na sekoj 5 min neznan kako ke si pominuvame iskreno :D

На Chantal, WildMk, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.473
    Допаѓања:
    22.800
    И јас тоа викам, здравје сакам уште едно дете бар. Не дај боже да станам ваква...

И мајка ми е тешка жена, не викам не, ама на друг начин.
    Она си сака жената да и е увек чисто раскренато, за јадење увек е малце. Си има свој начин на чистење и ако исчиатиш место фала ќе оди шо тебе. Не прашува многу, еве со нејзе сме, излагаме преку врата и не знае кај одиме. Ама никогаш не ми ае умешала, ако праша прашала да се најде у муабет а не зошто сака се да знае.
    Ова бре луѓе.... Купиле стан
    деверот и золвата(1 братучед на мм) таа вика леле замисли, стариве ништо не знаат.... Колку пари е, што како... Она и за другите грижи има. Место да каже гледај вака така се снашле успеале купиле....
    Али нејзина свеки е најлоша.
    Пази сеа, до лани не можеше да ми ја остаи на чување, да ме остаи со маж сама, да видам брак што се вика. Сега 2 пати сака да оди на одмор. На море и во охрид. Па еднаш ќе ја пратела кај братот, а еднаш ја да сум одела да ја чувам. Е нече мочи.
    А женичкана ништо не праи, затворена у соба, стар човек некад ќе лупне некоја глупост. Нејзе и смета, колку мислела да живее. Живот не видела она.
    Ооооо уште колки киксови имам да пишувам.
    Да сме купеле мал стан(мајка ми ми го купува, и ова нејзе и го зборела), па они ќе иделе тами ние у големион. А старата??? Ќе умрела она... Е.еб.ти живот и среќа ако чекам и посакувам некој да умре....
    Му реков на мм, нема ништо кажување од сега, ништо....само добра е. Кога ќе и биде сега именден ќе си излеземе ние 3ца...
    Рече што и да биде ќе ме избрал мене...
    Грев ме фати луѓе, што му прави женана. Ај нема крај ова ако уште пишувам.

На Milobebence, Skorpija25 и WildMk им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    38.459
    @Цвет88 убаво де советуваат членките. Немој да и ќутиш. А за следни родендени она да биде последна повикана. Еднаш се изгорев и никогаш повеќе. Кога и да им е роденден на децата она е последна поканета. За да нема време да се меша.

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.011
    Imas ti zeno sreka so mt e svesen za situacijava i sto i nego mu smeta.
    Da ne bese taka kaj ke ti bese krajot,a ima i takvi... nemoj da se ispoveduvas na nikogo ni da spodeluvas planovi poveke. Ti i maz ti dogovarajte si se i koga ke bide se dogovoreno togas kazi a i ne moras. Nemoze edna zena da ve terorizira site vas i tebe i sin i i svekor ti i site po red. Nekoj mora da i pokaze kade i e mestoto ako treba i radikalno.

На stevemila, Milobebence, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.473
    Допаѓања:
    22.800
    И јас така викам... Ама едноставно не ја интересира туѓа желба и мислење.
    И да, сва среќа што маж ми не е ни грам на неа. А свекор ми го жалам. Мислам дека од што толку го влече за нос има попримено од неа, ама пак е со усул. Ова и е последно. Па што сака нек прави.

На stevemila, Milobebence, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  8. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    Добар совет, и јас го практикувам во моментов, спремам крштевка и веќе сум при крај со подготовки, ништо не знае и планирам така да е до денот. Проба еднаш што да си купела фустан за нејзе да ме праша ја изигнорирав и одтогаш ни збор. Очекувам на настанот да се прави главна баба и ѕвезда, па и смислувам тактика да ја ставам на дистанца комплетно.

На Milobebence, SummerGirl, Цвет88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    9.540
    Ако работиш најниска работа толку ќе земаш, а ако знаеш јазик, имаш занает и ако навистина те бива може и повеќе. Ако не се цениш самиот и бараш да работиш во перална за коли, чистачка во хотели, помошничка во кујна или садомијачка по што не знаеш јазик нормално дека нема да се исплати.

Мој братучед со жена му се исели во Германија. Имаат две деца, едното е 2 години и другото 3 месеци, жена му не работи и си ги чува децата за кои зема по 250 евра месечно и воедно го научи и германскиот јазик. Тој зема 3000 евра плата, работи во една приватна фирма за иселување и транспорт.
    Сега си купија голема куќа за 200.000 евра и наместо за кирија 700 евра тие плаќаат рата за кредит од 800 евра месечно. Си купија и нова кола од 15.000 евра. Со платите во Македонија сигурно немаше ова да го имаат. За облека и таму има продавници за евтина облека и попусти и плус кога доаѓаат на гости си купуваат од тука.

Таму мебелот и белата техника ги флаат кога се селат, па тој си ја наполни куќата. Сам се снајде без никаква помош, со тој што отиде заедно се врати назад, не му се исплаќало да работи на почеток за 1500 евра. Нека седи во Македонија за 250-300 евра.

Муабетот му е кој е упорен ќе успее и ќе живее убав живот. За разлика од нив друг братучед со истата плата се` уште живее под кирија, ама важно не пропушта одмори, си доаѓаат на два месеци, носат оригинал облека, шетаат секој викенд, собиранки со скари и триста чуда преку една вечер.

И таквите нема да им стигне таа плата, е нема.

На Nine25, Milobebence, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303

Си уживаат луѓето :)
    Не сите имаат амбиција да купуваат куќи.
    Има такви кои само сакаат да си го поминат животот во лични задоволства, патувања и луксузи..
    Не ги прави тоа полоши, ни подобри од тие со куќите.

Секој си одлучува за себе, како ќе го живее животот.

На Luna91, bella.s, 1209 и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    9.540
    Не дека ни овие не шетаат, ама другите претерано и после се жалат немало, епа ќе нема.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Нема 'претерано шетање'. Не знам на некој да му било од вишок патување по светот.
    Тоа што се жалат дека немале, е друг муабет.
    Се разбира дека е одговорно да трошиш онолку колку што ти се можностите.
    Ама има и такви кои купуваат куќи и коли, и се жалат дека немале.

На 1209, CameliaMiller, Milobebence и 5 други им се допаѓа ова.
  13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.388
    Допаѓања:
    183.474
    Баш тоа сакав да кажам. Преку глава ми е од луѓе кои се во странство, конкретно познаници- имаат нивна куќа на три спрата, 3 bmw-а, куќа во ск, шетаат навака-натака. Доаѓаат тука-немале, тешко било таму, плаќале кредити. Ок, и ние со мм плаќаме станбен кредит, за потрошувачки и минуси, кредитни картички да не зборам, ама пак не отплаќаме голема куќа и немаме не три, туку ниедно bmw. Ама сѐ нив им е потешко. Дојди врати се, ако ти е тешко таму.
    А што се однесува за шетање, и јас би прво да шетам, него ли да возам скапа кола, пример.

На 1209, stevemila, Nausicaa и 9 други им се допаѓа ова.
  14. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    :lol: 37377442_1486349231470894_1689521069163020288_n.jpg

На Ellyy, Ivan4e04, SexyGirl2 и 15 други им се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.745
    Извини али постов ти вришти од самобендисување и надмоќ.
    Као демек според тебе ако некој работи како перач чистач пегла или мие чинии не се цени самиот себе си и се множи со нула така?
    Пошо ти така рече ако не се цениш и работиш судоперач..
    Од кога поштено заработните пари се недоволно ценење на една персона извини?
    За воља на вистината познавам куп вакви луѓе кои што "можат да те купат" односно можат да си приуштат и куќа и кола и одмори и вили..
    Сепак поштено се трудат и заработуваат.
    А најплатена работа конкретно во англија е чистењето.
    15 фунти од саат.
    Моја блиска персона чисти за 17 евра од саат.
    Нешто што не секој може да го заработи или скоро никој.
    Познавам и персона што зема минималец 8 фунти и седи на фотеља о рачуна плати, а онаа чистачкава што не се цени и оди "гомна" германски или англиски или било какви да чисти зема дупло од оваа на фотеља.
    Немој во иднина со вакви споредби и омаловажувања ти се молам.

Овие вака што коментираат обично се ископлексирани во моето опкружување. Седат дома и бараат 100 че за кафе и цигари од мама а со чистачи и судоперачи им е испод част да причаат.

Вива ла Македонија!!

И да, у страмство можеш да печалиш со ваква работа, особено ако работат двајца е џек пот!
    Тука е поентата и суштината на страмството а не во фотељата и папирите како што велиш ти.
    Успешена фамилија е онаа коде што работат двајца и овој факт никој не може да го оспори.

И да, луѓево се ценети, без разлика дали си судиперач или книговодител за тукашните луѓе си ист.

На bella.s, 1209, Lolipop23 и 22 други им се допаѓа ова.
  16. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    А зошто мислиш дека се маваат во гради, а не дека се гордеат и се среќни што сами успеале да дојдат до свој кров над глава?
    Ние живеевме во заедница една година, па под кирија уште две и после сами без ничија помош земавме станбен кредит, и еве неколку години сами го плаќаме. Станот што го земавме го ставивме под хипотека и сите среќни и задоволни. На никој ништо не му должам, и никој не се мава у гради дека помогнал и дал и дека сме на негово.

Инаку, после свадба привремено живеење во заедница е ок, се додека младите имаат стабилна работа и план за што понатаму. Долгорочно живеење во заедница и чекање од родителите да дадат кров над глава зошто така било правилно е еднакво на пропаст, така настануваат кавгите, проблемите и "копање" очи со свекрвата.
    Пред свадба се гледа со каков маж и какви свекор и свекрва ќе си имаш работа. Без стабилна работа и никаков план за иднината бракот нема да цвета, зошто само од љубов во заедница не се живее.

На mKdevojce, CameliaMiller, Milobebence и 4 други им се допаѓа ова.
  17. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    Извини, чисто информативно да те прашам само ме интересира....Може ли стан што не ти е исплатен.т.е што не е сеуште твој да се стави под хипотека? Ме интересира како информација.

18. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    1.351
    Може, како обезбедување во корист на оној кој ти го дава кредитот. Всушност банката стекнува заложно право над станот.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.473
    Допаѓања:
    22.800
    Колку си у заблуда за болдираново.
    За мажот да, уште пред тоа се гледа.
    Ама за свекор и свекрва, може се да е лага.
    Еве сум ти пример. 4 години врска, 2 брак, абе немаше боље свеки од неа. Сите ми завидуваа. Имав другарка а не свекрва. Е откако отиде во пензија се смени и стана неподнослива, а исто си се понаша и сега кога не сме со неа.
    Друго е да ги гледаш чат пат на кафе, друго кога живееш со нив или делиш некои моменти со нив, свадба, роденден, раѓање на дете, чување...

На stevemila, ZAHRA, Milobebence и 5 други им се допаѓа ова.
  20. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Ма каки заедно живеење... стратег мастер треба да си за да успее.
    Срцки мои, може стари се, ама потребите од на младите не се многу поразлични. И они сакаат простор и ние им сметаме ко они а нас али:
    1. или не се свесни
    2. или свесни се ама нејќат да речат комшиите аууу ги набркаа, свои деца им сметаат пошто според комшиите а еднаш родиш више не треба за себе да живееш туку искључиво за децата во спротивно си себичен, немајка, нетатко, итд. А за каков те сметаат е многу поважно од тоа како се чувствуваш, балкански менталитет е тоа.
    3. или се толку болно зависно приврзани за синко што не можат да ја согледаат реалноста дека и они имат свои потреби, пример на летни милион степени жештина да се прошетаат по синдикалка и кратки шорцеви низ дома (нејќев да бидам поексплицитна ама разбравте)

На Ellyy, WarriorAngel, ane.bella и 4 други им се допаѓа ова.